Otvorené okno v noci pri bábätku

9. júl 2023

Ahojte, ja uz zacinam chytat tik z mojho muza. Mame polrocnu dcerku. V podstate od narodenia ma viac alebo menej sopliky a aj zadnu nadchu. Teraz je to lepsie obdobie a odsavame iba po kupani a to len sem tam nejaky susen.
Muz ju miluje stara sa ale pride mi ze je az strasne moc uzkostlivy. Kazdy vecer riesime okno v spalni a pyzamo malej. Mame malu spalnu, kde spime traja, aktualne je v byte 27 stupnov. Chcela som jej dat na noc len bodycko s kratkym rukavom, on chce dat dlhy overal. Hovorim mu ze je tu horko a on ze v noci ma byt 16 to je malo ked neni ani prikryta. Mame otvorenu vetracku aj to navela navela. Este minuly tyzden sme spali pri zatvorenom okne v spalni, iba v obyvacke mohlo byt a otvorene dvere.
Kazdy bozi vecer sa dohadujeme co jej obliect a ako velmi otvorit okno. Podla mna ju obliekame moc ale on stale argumentuje tymi soplikmi. On je tiez taky typ, ze ked ho ofukne v noci hned smrka. Ja nechcem mat aj dieta take😀
Prosim poradte, ako to raz a navzdy vyriesit? Cim argumentovat?

pribinak
9. júl 2023

Nech si on dá overal a potom nech zi ráno povie ako sa vyspal

autor
9. júl 2023

@pribinak na to mi povie ze ale my sa v noci prikryjeme ked nam bude zima a mala nie.

pribinak
9. júl 2023

Zober mu paplon a nech drichme v overali

autor
9. júl 2023

@pribinak no musim nejaky obrovsky zohnat😀 on je fakt taka pusinka, ze celorocne bojuje so soplom.
Teraz sa pytam ci ma stale mala sople a ze nie len par susnikov.
Pritom mame zatiahnute zavesy takze nie je ziaden prievan a na jar sme s nou chodili na plavanie a tam bolo aj otuzovanie. Strasne je uzkostlivy.

yanni
9. júl 2023

A ja ze ale babätko. Tak po prve, 6 mesacne uz nie je novorodenec a po druhe, 27 stupnov v dome, to by sme my behali uplne nahi a este by sme aj chladnicku otvorili. My mame (ano aj deti a to od narodenia a mame okrem ineho aj 2 zimne deti) prakticky otvorene okna cely rok. V spalni sme nikdy nemali zapnute kurenie (dom sme postavili pred 7mimi rokmi). V lete dokoran, v zime minimalne mikrovetranie.

pkgirl30
9. júl 2023

Na toto je veľmi ťažká rada, ale ak sa malá v noci nebudí a má kľudný spánok tak nie je čo riešiť. ak ju v noci párkrát skontroluješ či má telíčko teplé, nohy a ruky to znamená že pre ňu je to dostačujúce, proste len má trochu soplíky. Ja som napríklad ten typ že aj cez zimu spavam pri otvorenom okne, a aj malý si tak zvykol, poriadne som ho obliekla ale čerstvý vzduch na spánok miluje. A netrpí nádchami. Tvoj manžel je len proste taký, skús to obrátiť na pár dní ho nechaj, nehadaj sa s ním, nech si ju oblieka tak ako on chce na spánok a uvidíš či to malej bude vyhovovať. A ak nie aspoň aj on si uvedomí že sa mýlil, lebo aj z toho môže byť malá nervózna že je moc naobliekana v noci

lolinko
9. júl 2023

Ahoj
27 stupňov v byte ? Fuuj ...
Preto Vam malá stále sopli, lebo malo vetrate a mate tam moc teplo. V takom teple sa množia baktérie, pliesne..

Moje všetky deti spia od narodenia s otvorením oknom a to mam zimné dieťa a aj letné.
Keby mali spat so zatvorenými oknami tak by kaslali celú noc.
A s čím argumentovať? To ti naozaj neporadím. Ale kľudne daj malej na noc len bodicko a prikri len plienkou alebo tenuckou dekou .
Rob podľa seba. Máš dve uši jedným uchom dnu a druhým von.

gejb
9. júl 2023

Ved môže si v noci dat budík a ísť malú skontrolovať či nemá studené ruky/nohy. (Neviem ako sa kontroluje ci je dieťaťu zima) ...rovnako ak má byť v overale dopotena tak je to jasné že je to moc...odsledujte

autor
9. júl 2023

@pkgirl30 je tepla, ale na tele nejak nie je spotena ani horuca. Tak normalne. Max trochu na hlave na strane na ktorej si lezi. Praveze spi v noci uplne pekne v pohode. Takze jej to vyhovuje aj tak. Ide mi skor o to, ze ja nechcem aby bola taka naobliekana. Je tu fakt teplo. Co budeme v zime? Budeme kurit na 25stupnov alebo bude spat v kombineze?

tani777
9. júl 2023

A mozno mate prave suchy vzduch a kvoli tomu ma tie sopliky..ak to nie je ze vyslovene nadcha,ze tecie z nosa..ja to presne takto citim,ze suchy a zly vzduch,hned mam take akoby suche sople,nemozem dychat..
Ja nechavam otvorene okno,moje oba baby mali okolo 8-9m v lete a spali sme pri otvorenom,aj dokoran..ved sa v noci hadam aspon 1x zobudis a kontrolujes malu..ak by bola studena/mali ste fakt zimu,tak to okno zavries 🤷‍♀️ mladsia ma cely rok pytamko dlhe ruky+nohy,lebo ma ekzemy a v noci sa skriabe..by sa mi tu uvarila,a to sme v dome,mame tu prijemny chladok..neverim,ze sa vam v izbe v noci vychladi pod 20stupnov

autor
9. júl 2023

@lolinko hej no, sme v panelaku a nemame klimu ale tak sme zvyknuti a nejak z toho nezomierame. Vetrame si myslim ze dost. Aj v zime sme lebo sme mali vysoku vlhkost a vetrala sa kazda izba niekolkokrat denne. V celom byte su pootvarane okna resp vzdy minimalne dve aby nebol prievan. Ale na noc sa v spalni muselo zavret (ostatne mohli byt otvorene). Teraz uz je zmiereny s tym otvorenym oknom ale este to oblecenie😀

lucia147852
9. júl 2023

Preboha chudák dieťa. Ja som mala v lete tiež polročnú. Niekedy spala len v plienke pri otvorenom okne, max som v noci prekryla bavlnenou plienkou. Max čo mala ns sebe bol krátky overal. Muž nech sa spamätá, ak nechce aby bolo dieťa ako on. Veď imunita sa buduje otuzovanim. Aj keď pri 27 stupňoch sa o ňom moc hovoriť nedá. Skôr o tom nerozropit sa a neudusit. Kľudne môže mat sople z toho prehriateho prostredia v ktorom žijete.

nevenka
9. júl 2023

@lolinko no co fujkas? My mame 1 stranu bytu na juh, nic netieni, cez den, ked je hic, nevetram, lebo to ako horuci fen, iba sa viac ohreje. Zatiahnem zaluzie a cakam, kym sa kus schladi a potom vetrame krizom, lebo zo severnej strany su polia a taha odtial chladny vzduch. Aj tak mame 28 stupnov. V zime nekurime vobec a mame 24, aj ked sa vetra 🙃😅.
No a my mame teda opacny problem. Moj manzel by malu 6 mesacnu kludne nechal v prievane, to zas nechcem ja, lebo ja som nachylna na usi a hned chytim "prievan".
Takze naozaj malej staci body s kratkym rukavom a ja prikryvam este tensou dekou, lebo vsak okna dokoran a nadranom fakt taha studeny vzduch a mala je studena. Ale vacsinou to v noci dam na vetracku, lebo sa bojim. A muz potom, ako vyjde slnko, otvara, lebo sa poti ako kon. No, vecne starosti s tymto mame.

autor
9. júl 2023

@tani777 no ono je to tu take nestastne, ze sme mali v byte velku vlhkost a tak sme kvoli tym somplom davali aj plienky mokre na radiator ale potom sa nam zacali robit plesne. Takze ani jedno dobre ani druhe.
Jasne ze sa nevychladi. Mame meteo a je tam stale 24 tieto horuce dni.

autor
9. júl 2023

@lolinko a este zakryt sa ju neda lebo sa vrti jak vrtula v posteli a do minuty je odkopana.
A nechcem ist jednym uchom dnu a druhym von. Je to aj jeho dieta a stara sa prikladne takze chcem jeho nazory respektovat a hladat kompromisy.

helcanw
9. júl 2023

Tak jej daj kratke body/pyzamko a tenký muselinovy/ bavlneny spací vak. 27 je naozaj horúco, my mame v detskej aktuálne 23 (vďakabohu za prvé poschodie a stromy pred oknami 😂👍) a syn mi spi v pyzamku a tenkom spacom vaku 👍

tani777
9. júl 2023

Tak skus argumenovat tym,ze sa proste natolko nevychladi,ze by mala byt zima..a ze teda ak v noci bude studena/bude prilis chladno,tak to budes riesit vtedy..ved aj cerstvy vzduch vam treba,spat 3 v jednej izbe bez vetrania je nic moc..

1mina
9. júl 2023

Len na okraj, aj moja dcera mala od narodenia vecne nejake sople, zadnu nadchu toto hento, potom ked bola troska starsia vkuse kychala v noci... Az ked mala 3 roky sa konecne prislo nato ze je alergicka na roztoce 🤷 ...a teda v tejto dobe uplne v.pohode moze spat pri otvorenom okne, aj v kratkom rukave a v noci ju skontrolujete kto sa zobudi ci ma teple telicko. Ale keby jej bola zima zrejme sa aj sama zobudi.

nevenka
9. júl 2023

@autorka kludne moze mat len body s kratkym rukavom, nasa este neochorela, a to muz v kuse vetra krizom, ze je prievan. Mna ide z toho porazit. My mame uz 4.dieta a stale sa dohadujeme, co a ako 🙃😅. V byte naozaj spi v body s kratkym rukavom a ma ponozky, kym si ich neda dole teda. A spi vo dverach v kociku, kadial taha ten chladny vzduch, inde ako v kociku nechce spat, kocik sa inde nezmesti. Okolo polnoci davam okno na vetracku a nadranom to muz zas rozcapi 😆. H starkych sme sice juznejsie, ale v starom dome, v doline a tam sa to vychladi hned, davam jej tu aj dlhe nohavice a zakryvam dekou. Nie je spotena. Ale tu je chladno, teraz na mna taha uplne studeny vzduch, nohy aj plecia uz mam studene, chladno je aj od podlahy tu. V juznej casti domu max. 25 poobede, v severovychodnej 22. Teraz uz asi aj menej. Pocitovo.

autor
9. júl 2023

@nevenka Aj moja mama je taka. Furt ked sme niekam isli autom nemohli sme si ani okno otvorit ako deti lebo hned ze chytime prievan. Nemohla sa ani bublinkova voda lebo ze nas bude bolet hrdlo. Nastastie sa mi podarilo vyrast tak, ze som ok aj s prievanom aj s bublinkami😀
Napr muzova babka bola taka, ze mu nikdy nedovolila chodit naboso a tak teraz ked ma hole nohy tiez hned sople.
Najhorsie ale je, ze ked to na neho pride, hned sa stahuje do obyvacky aby malu nenakazil a dava si respirator😀 fakt sa stara a zniesol by jej modre z neba, strasne ju lubi ale hrozne to prehana
Mame spalnu ma severnej strane, cize naozaj je tam vonku ta chladnejsia cast ale nie az tak strasne hlavne teraz. Ale on furt riesi kolko je vonku stupnov jak keby to znamenalo ze aj v izbe tolko bude🙈

nevenka
9. júl 2023

Hej, ja chapem tie obsesie. Ja napriklad tiez tie bublinkove mam problem, ale ovladam sa, bublinky mozem, ale nie moc studene. Ked napriklad som rozhorucena, ani zmrzku nemozem, musim pockat. Inak ochoriem, stratim hlas a kaslem jak tuberak. Snazim sa to neprenasat na deti. Lenze je to kus tazke. Ked to nie je len iracionalny strach, ale aj realny, u mna teda. Ten strach, ze jedno nakazim, a idu dalse, potom sa nevieme z toho vymotat, som z toho na prasky. Tak ano, ja si davam tiez rusko 🙈. Ale este teda ta najmladsia chora nebola, aj ked 2,5 rocny chytil na jej krste covid, aj ked som teraz mesiac kaslala a chory bol aj manzel, aj starsie deti.
Ale teda s poctom deti ten strach troska klesol, uz bola velakrat aj bez ciapky a len v tenkom oblecku, kde bola viac hola ako oblecena 😁. Dako si to nastavte, uz ta vetracka je dobry krok. Este to body a vybavene 😊.

katesocka
9. júl 2023

Moja má dnes 6 mesiacov, momentálne aj sopliky, napriek tomu spí v body s krátkym rukávom, je zakrytá látkovou plienkou, máme pootvorené balkónové dvere. Ak je trochu chladnejšie v noci, prikryjem ju tenkou dekou. Inak teda spálňu máme na poschodí pod strechou, bez klimatizácie, môže tu byť cca 27 stupňov takisto momentálne.

autor
9. júl 2023

@nevenka no ved on sa na to tiez pozera zo svojho pohladu, ale ja nechcem aby mala tak isto dopadla😀

domiklik
9. júl 2023

Cez deň mate v byte 27 stupňov, v noci ma byt len 16 stupňov vonku... Ked otvoríš okno na vetracku, s tým horúcim bytom to neurobí absolútne nič, maximalne znížis teplotu na možno 24 stupňov a možno sa aj vyspite..

autor
10. júl 2023

@domiklik presne ako hovoris. Rano sme mali 25 stupnov. Ale on tvrdi, ze na neho v noci tahalo. Je pravda, ze spalna je naozaj mala a spi rovno pod oknom. Vzdy som tam spavala ja lebo mne to nevadi ale teraz spim na druhej strane pri postielke.

zenulkaaa
27. okt 2023

Wau, ja sa cudujem ze sa muz stara do takychto veci 😄😄😄
Moj toto absolutne neriesi, nechava oblecenie dietata na mna. Samozrejme ze pomoze s inymi vecami.. ale toto aby sme sa dohadovali… to sme nikdy neriesili.

bluka2
27. okt 2023

25-27 stupňov doma…. Drsne, začala by som tým, že znížim teplotu. Ja som bola s 6 mesačným dietatom v zime v Portugalsku. Tam na juhu väčšina bytov nemá radiátory. Vnútri bolo tak možno 15 stupňov. Bolo dieta choré? Vôbec. Ani raz sopel. Tým neodporúčam 15 stupňov, ale nejaký zlatý stred. Ideálna teplota na spanie je tuším 18 stupňov

domiklik
27. okt 2023

@bluka2 znížiť teplotu v byte bez klímy v juli je celkom oriešok

bluka2
27. okt 2023

@domiklik 🙈 aha, ja že tak vykurujú teraz