Od polnoci sme hore

bramborka1996
15. dec 2024

Dobrý deň milé mamičky. Potrebovala by som radu ohľadom mojej trojmesačnej dcérky. Máme už od narodenia problém s tým, že mi nechce od polnoci do druhej ráno zaspať pravidelne každú noc. Bývala predtým hore aj dlhšie. Zuby to nie su. Je vždy nakŕmená, prebalená len mi stále mrnčí, plače a často kope nožičkami. Cez deň je dosť energická. Manžel robí dvanástky a spáva kvôli tomu v obývačke, ale gauč nie je pohodlný, ani zdraví na spánok. Skúšali sme už všetko možné. Dcérka má pravidelný, režim spánku aj kŕmenia cez deň. Máme večerný rituál s kúpaním okolo deviatej. Kojím ju aj dávam Hipp na dokŕmenie ak vidím, že jej moje mliečko nestačilo. Spinká vo svojej postielke a v spacom vaku Sleepee. Spálňa je večer vyvetraná. Už som skúšala aj kvapky na spánok Sono, ktoré sú vhodné od narodenia a nie su návykové. Skúšali sme ju držať cez deň dlho hore, alebo ju nedať spať po desiatej a vydržať to do tej polnoci, ale bol to strašný rev aj tak sa budila. Skúšali sme ju mať aj v našej posteli, aby bola pri nás. Skúšali sme biely šum, uspávanky pri zaspávaní. Skúšali sme,aby aj zaspávala sama, ale bol to pre nás ešte boj. Uspím ju na fitlopte cca okolo desiatej až pol jedenástej keď už mrnčí, že je unavená. Uložím ju a idem spať s ňou. Keď som unavená aj cez deň spím s ňou. O polnoci sa zobudí. Opätovne ju uspím a tu začina problém. Niekedy zaspinká pokojnejšie, ale stále sa budí a mrnčí inokedy plače a kope nožičkami. Už keď aj zaspí sa neustále budí a naťahuje telíčko a prehýba sa v chrbte do takého luku. Premýšlala som, či to nie je neurologický problém avšak pediatrička ma vybavila so slovami to musíte vydržať. Problém som jej opísala. Neviem, či je to moja neschopnosť, alebo je tu niečo čo mi uniká. Ak máte podobnú skúsenosť, alebo ste to zažili budem rada, ak mi napíšete ako ste problém vyriešili. Prosím, príjímam rady nie kritiku. Každé dieťa je iné a prečítala som už na googli asi každý článok ohľadom spánku detí. Dcérka je ešte malá, ale nechcem, aby sme sa s týmto problémom ťahali do nekonečna. Píšem sem už z vyčerpania a zúfalstva. Nespokojím sa s radou musí z toho vyrásť. Možno mi naozaj asi nič iné neostane. Vopred ďakujem za vaše skúsenosti.

joesvk
15. dec 2024

Skús zobrať preč ten spací vak.Nebude jej horúco?
A kúpanie by som dala skôr -najneskôr okolo šiestej.

lucia13022023
15. dec 2024

Bdele okná v noci bola u nás bola regresia. Ale ta netrvá od narodenia, trva tak 3 týždne...
Hm, asi by som vo vašom prípade skúsila spankove poradenstvo... Ale za mňa mate zlý režim. Kúpanie o deviatej je dosť neskoro, kľudne by som to dala na 18:00-19:00 a najneskôr o 20:00 spať na noc.
Ono môže to byť veľa veci a môžeš len hádať, čo pomôže. Možno je chyba v uspávani - uspi sa skákaním na fitlopte, zobudí sa lebo sa jej skončí spankovy cyklus a chyba jej to skákanie.
Možno je chyba v mlieku - boli ju bruško.
Možno je chyba vo vaku, je jej teplo, zima...
Možno jej vadí uspávanka, šum, možno ptebuje úplnú tmu a ticho. Možno potrebuje maličké svetielko...
Ja by som sa ale priklonila o tomu, že ju boli bruško keď sa prehyba a kope nožičkami. Skus jej dat sabsimplex alebo espumisan. Ak nepomôže, bruško to nie je..
Ešte to môže byť tým, že ma veľa spánku cez deň. Alebo málo spánku a je preunavena a preto sa budí. Človek by povedal, že tým ze dieťa nespi veľa cez deň, bude lepšie v noci ale to je blbosť..
Je toho veľa, asi len skúšať a keď vyskúša všetko tak potom spankove poradenstvo. Je drahé, ale spánok ľudia potrebujú.

zuzkaa1991
15. dec 2024

@bramborka1996 este ma napadlo kolíky my sme mali cez všetko ok vecer som uložila spat okolo 6 7 okolo 8 bola s revom u nas kolíky boli silne do 4m pomasirovat brusko s nozkami teplý zabal na brusko (plienku som so zehlickou nahrievala) alebo chodi neskoro spat(9)

evcagabi
15. dec 2024

Kupanie o 9? To by moja bola ako cert. Plus davat neskor spat? Nebude preunavena? Ja sledujem znamky unavy a hned ide do postielky.

evcagabi
15. dec 2024

Plus ak si myslis, ze cim viac budes spanok oddalovat tym lepsie bude spat tak sa necuduj, co mas teraz doma. Skus sledovat cez den bdele okna, znamky unavy a sup spat ked zacne triet ocka. Nie to zbytocne natahovat. Mne sa to strasne osvedcilo. Cim kvalitnejsi spanok cez den tym lepsie sa spinka v noci. Moja aj regresiu prezila bez mensich problemov.

koniarova
15. dec 2024

O deviatej kúpať? To som ešte ozaj u žiadneho dieťaťa nevidela. Baby ti dobre radia. Posuň kúpanie.

ibrunova
15. dec 2024

Nedávaš jej náhodou pred spaním Vigantol?

30majka71
15. dec 2024

@bramborka1996 ja by som skúsila espumisan alebo iné kvapky na koliky, prípadne rektalnu rúrku

domka222
15. dec 2024

Dávaš ju strašne neskoro spať. Veď to moje deti už teraz keď je tma spia o 8mej. A dokrmuješ len na noc? Ja si myslím,že to budú bolesti brucha. Skúsila by som pred spaním espumisan

petko81
15. dec 2024

@bramborka1996 skôr okupaj,
Nase skoro 3 ročná a ročná o 7 idu umyt sa,mlieko, zúbky a do pol8 az 8 večer spia.

martul
15. dec 2024

@bramborka1996 mám tri deti, každé sme kúpali najneskôr o 18,30 o 19.00 sa išlo spať. Vy to robíte strašne neskoro.
Večerné mlieko a takisto aj v noci by som dávala umelé, viacej zasýti, materské by som nechala cez deň.

P.S. môj muž robil denné, nočné, ale v živote nikdy neodišiel zo spalce spať extra. Rodičia sme dvaja.

bramborka1996
autor
15. dec 2024

Je to moje prvé dieťa a učím sa všetko. Chápem, že ste tu všetky skúsené. Ďakujem za rady. Skúsime to poradenstvo.

evcagabi
15. dec 2024

@bramborka1996 aj ja mam prve dieta a prvy mesiac bol boj, takze sa za skusenu matku vobec nepovazujem, stacilo mi sledovat babo a plne sa mu prisposobit. Moja uz ma cca 3hod nocneho spanku za sebou ked ty ides este len kupat.

martul
15. dec 2024

@bramborka1996 okrem toho, čo ti tu baby poradili, vieš čo mne dosť pomohlo, ale bolo to ťažké.
Ukludniť sa, furt som niečo chcela ja, ja som chcela aby spalo vtedy keď potrebujem, ja som hento potrebovala tamto potrebovala, okrem toho som chcela byť najlepšia mama a toto ma strašne deptalo.
Kľud. Bábo má len 3 mesiace, to je dosť maličké na to, aby malo nejaký režim...najlepšie taký aký je dobrý pre nás. Ale ono to takto nefunguje. Ono je potrebné aby z teba cítilo kľud a pohodu. Veď nech je hore, nie je to celá noc, dospíte cez deň, oddychuj vtedy keď aj bábo. Nechcime od našich detí aby boli dokonalé a aby všetko robili tak ako je správne, ako píšu v tabuľkách, ako sa od nich očakáva. Niektoré detičky prespia celú noc a sú kľudnejšie, niektoré prerevú celé noci a fyzicky im nič nie je.

anketkarka
15. dec 2024

Mne to pripadá nezrelá nervová sústava a nie je schopná po prebudení sa ukludniť. Môže sa veľmi zľaknúť aj úplnej tmy, keď sa prebudí. Počula som už aj o tom, že dieťa pevne uväzovali na spánok, lebo potom ho budilo zašklby končatín a nevedelo sa ukludniť. Pevné zviazané v perinke a neskôr v plachte spalo kľudne.

lamonita
15. dec 2024

Dostala si tu dost dobrych rad a ty si vyberas rovno poradenstvo ako prve🤦🤦 ja by som si to nechala fakt ako poslednu moznost. V mnohych pripadoch su ale spankove poradenstva prachy do kanala... Kiezby si bola z tych šťastnejších

martul
15. dec 2024

@bramborka1996 všeličo mi postupne napadá, zato ti píšem na viackrát. Ešte mi napadlo, keď sa moji v noci zobudili ja som mala zapnuté len jedno mini svetielko, len toľko aby som videla, kde je plienka a mohla prebaliť a daj cumeľ. Ani som sa s nimi nerozprávala, len pohladila dala pusu a tichúčko sme si ľahli naspäť.

bramborka1996
autor
15. dec 2024

@martul Svetlo mám minimálne zapnuté len na telefóne alebo na hodinkách keď sa v noci zobudí. Dcérka má aj cumlík ktorý je občas vypadne a potom sa znova zobudí. Pomáha jej keď len potíšku hovorím ššš.

martul
15. dec 2024

@bramborka1996 Fakt sa skúste s manželom prestriedať, robí 12-tky tzn. aj nočné? Ja to fakt nemyslím v zlom, ale čo s neho odpadne kus krásy keď bude s bábom aspoň 2-3 krát do týždňa v noci on?
Znovu sa opakujem, keď som mala prvé dieťa tiež som sa snažila ako všetko ja zvládnem, až prišiel totálny kolaps z vyčerpania, odpadla som doma, bábo našťastie v postielke a to bol taký budíček, že haló ženská nechci byť dokonalá...

lalala94
15. dec 2024

Nemôžu to byť koliky? Moja druhá dcéra sa správala podobne ako tvoja, keď ju bolelo bruško. Ak dávaš Dčko, skús ho dať ina doobeda, aby si na noc nezaťažovala zbytočne bruško. Ak dojčíš, ale aj dokrmuješ, na večer by som dala čisto UM, nech sa jej to nemieša. Čo sa týka večerného režimu, tiež by som to postupne posúvala z 21:00 na 18:30–19:00, max. 19:30. Moja druhorodená bola nočná sova a po narodení mala opačný režim - cez deň spala, v noci bola hore. Časom sa to upravilo, asi po mesiaci, mesiaci a pol. Tam to chce trošku iný a dôslednejší režim, aby sa to dieťa pretočilo. Podľa mňa to robíš fajn, len to chce menšie zmeny. Každopádne ak niečo zmeníš, musíš vytrvať, lebo zmeny málokedy uvidíš hneď.

gaia14
15. dec 2024

@bramborka1996 Nam velmi pomohlo nocne svetielko bez modrej zlozky svetla, nenarusa tak spankovy rezim, mobil v tomto bohuzial nie je vobec vhodny. No a suhlasim s ostatnymi ze skusit dat spat skor, a cez den tiez davat spat hned ako vidis prve znamky unavy, cervene/ruzove obocie, suchanie tvaricky a ociciek. Zyvanie prichadza az neskor.

kitycat
15. dec 2024

@bramborka1996 urcite si nesviet telefonom a hodinkami, to je to najhorsie. To cez lampu daj cervene tricko.
Tiez spaci vak mala moja snad po polroku, dovtedu bola v zavinovacke a tu som postupne rozvolnovala.
V noci iba douspavas alebo aj davas mlieko?

No a kup urcite skor, o tej 18h, potom mozete byt este v pritmi s nejakymi knizkami alebo pod hrazdickou, alebo das to mlieko a uspis.

simona92101
15. dec 2024

@bramborka1996 upravit rezim,za mna kupanie o 21:00je mega neskoro,niektore deti kupel preberie.
Aky rezim mate cez den?
Skuste spankove poradenstvo,nam pomohli.

marianarem
15. dec 2024

@bramborka1996 Moj bol na tom podobne, len mu to trvalo kratsie, nastastie len do 2 mesiacov. Ja povazujem za dobre znamenie to, ze hovoris, ze predtym boli tie nocne bdenia dlhsie a uz su "len" dve hodiny. U nas to bolo tiez tak. Zo zaciatku kludne aj 3-4 hodiny v noci hore, kazdu noc. Spat sa mu chcelo, ale presne ako tvoja, uz sa nevedel akosi ukludnit, strhaval sa, casto to skoncilo az placom a potom zaspal. Po case sa to skracovalo na tie 2 hodiny za noc a potom jedneho dna doslova utalo a zacal prespavat noc a uz mu to zostalo. Nic sme pre to neurobili. Mozno nerobis zle vobec nic, len ma ozaj nezrelu nervovu sustavu.

sidonika
18. dec 2024

Moja sa budila presne o polnoci v tomto veku,spala v spacom vaku. Prikryta bola dekou. Vymenili sme deku za teplý paplón a odvtedy spala ako dudok

sidonika
18. dec 2024

A ešte sa mi zdá neskorý ukladaci režim . Preboha,okolo deviatej. U detí je to tak že čím viac spia , tým lepšie spia a čím viac majú skracovany režim, tým je ich spánok nekvalitnejsi. Rodičia si omylom myslia že keď budú dieťa držať umelo hore, tým tvrdšie bude spať. To je však neznalosť a omyl. Čo dieťa do polnoci nenadspi,po polnoci nedospi. A tiež že hodina spánku pred polnocou sú dve hodiny po polnoci.

sidonika
18. dec 2024

Ja som svoje štyri deti kúpala o pol siedmej, potom papanie, a ukladaci rituál,o pol ôsmej spali. Nikdy nemali problém so spánkom,nikdy. A ešte si treba všímať kedy dieťa začne prejavovať potrebu spánku, ak sa táto doba presvihne, môže trvať ďalšie dve hodiny kým opäť nastane doba ospalosti. Pozoruje náznaky únavy,je veľa spankovych poradkyn, ktoré vedia kvalifikovane poradiť. Držím palce

libusak
18. dec 2024

Mne sa zda, ze chodi spat neskoro.
Dala by som ju spat do zvlast izby. Mne sa dieta budilo, a dostala som to ako radu a skutocne lepsie dcerka spala. 🤷

veronika150999
18. dec 2024

@bramborka1996 vynechat na noc dokrmenie. Boli ju brusko

mantilka
18. dec 2024

Autorka ako ti rádia, kúpať o šiestej. Podľa mňa ju bolí bruško. Mne radila lekárka držať na tigrika a chrbátik hladkať. Tiež môžeš masírovať bruško do kruhu teraz neviem v ktorom smere ...treba si naštudovať...tuším v protismere hodinových ručičiek. Dávala som aj masážny krém pupik alebo tak nejak sa volá. Môže mať hocičo. Hlavne sa treba ukľudniť...dieťa to cíti.
Ja som tiež kadečo zažila keď bola dcéra mala. Ona z toho vyrastie. O druhej je dobré kojit, vtedy sa rozbieha lakracia lebo sa uvoľňujú laktacne hormóny.
Prikrmovanie umelým mliekom nie je dobré...potom máš málo mlieka lebo nekojis a dieťa môže mať problémy s trávením.
Na veľa mlieka treba piť Vineu aj veľkú fľašu denne, mne pomáhal aj chlieb s maslom, vajcom a syrom. Vinea obsahuje hroznový cukor, ktorý potrebuješ na tvorbu mlieka.
Nie každé dieťa je pokojné a podľa mňa to nezávisí ani od toho aká múdra a šikovná je matka.
Prvé dva - tri roky sú ťažké...potom si už oddýchneš.