Novorodenec skoro nespí

olivia_c
30. jún 2024

Prosim poradte, zacinam byt zufala, unavena, nespim vobec den, noc. Lebo nespi ani moja mala, ma mesiac. Od zaciatku nespavala nejako ukazkovo, ale davala aspon 2 hodinovy spanok parkrat do dna, ale posledne 3 dni spala dokopy kazdy den cca 5-6 hodin z 24 hodin. Od zaciatku sme na um, teraz mi ho kvoli moznym kolikom menila dr. za ine na predpis a od vtedy ma este vacsie place, revy akoby ju z koze drali, cela ocervenie - bud je na rukach ale vydrzi len v polohe zvislo a obcas po polhodine tak aj zaspi akonahle ju polozim do postielky alebo hocikam, tak zacne vreskoty, zvija sa, vypucuje brusko, hlavu, az sa divim, ze sa neprelomi, obcas sa mi ju podari uspat kocikovanim, ale to uz musi byt riadne unavena... berie 2 tyzdne sab simplex, coliprev a biogayu, bez efektu, D vitamin od Jamiesona... neviete mi nahodou poradit, je toto normalne, ze mi mala nespi, ze ma nejake trapenie ci je den/noc a stale place akoby od blesti? Pri kolikach to byva zvacsa vecer, co u nej je stale, stolicu mava normalnu 1x za den... dakujem.

anavixy
30. jún 2024

Nie, nie je to normalne, obzvlast ak zmena k horsiemu prisla po vymene mlieka. Treba riesit s pediatrom a zmenit za ine, v takomto pripade by som necakala ani odporucane 3-4tyzdne, zjavne nesadlo. Toto je velmi malo spanku na tak male babatko. V ostatnom pokracuj, mlieko vymenit. A koliky nemusia byt len vecer, vecer sa zvyknu zhorsovat, ale bolesti bruska mozu byt a byvaju pritomne kedykolvek cez den, je jedno ci sa budu nazyvat kolikami. Ked toleruje lepsie polohu zvislo, moze ist aj o skryty (ak nezvracia) reflux, treba urobit rezimove opatrenia. Dieta nos v satke alebo nosici, mat kontaktne dieta je normalne a bezne, ale toto mi nepripada ako problem s vyzadovanim kontaktu, tu pojde skor o bolesti a diskomfort. 🍀

blaazi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona20201309
30. jún 2024

@olivia_c mesačnemu dieťaťu dávaš 4 výživové doplnky???? To ti kto poradil? Nečudujem sa že plače a nespi. Rozhodne by som dala maximalne 1 probiotika. (Zo sabsimplex mala kŕče a bolesti aj moja ked bola babatko)
Dávala som len Décko, nič viac. Určite tu bude niekto múdrejší, možno lekárnik....poradí lepšie, ale do takého minibruška kvapkat toľko umelin mi nepríde normálne

olivia_c
autor
30. jún 2024

@simona20201309 to mi poradila pediatricka ...

anavixy
30. jún 2024

@simona20201309 uplne bezne sa to tak robi, nie je na tom nic divne. Dva prepraty dostane dieta raz denne, ostatne dva dostava pri papani. Sab simplex, espumisan, balonix med je to iste, kazdemu sadne - nesadne nieco ine a ano, na niektore deti to moze mat aj opacny efekt, to uz si rodic musi vyhodnotit sam, ci pomahaju/skodia/nepomahaju ani neskodia. Vzdy sa da skusat vysadit a znova nasadit, zmenit… nie su to lieky, len vyzivove doplnky, ktore su urcene aj pre novorodencov a na kombinovanie.

simona20201309
30. jún 2024

@olivia_c viem ze niektorým bábätkam rob8 zle decko, vtedy každý odporúčal DeVit a ten väčšinou sadol každému. D od Jamiesona vraj robí kopu babatkam zle, rovnako ten sab simplex. Skus zmeniť to decko hneď. Všetky ostatné doplnky by som vysadila a nech ma tu presviedča kto chce, neverím ze je v poriadku uz od narodenia liať do bábätka nejaké kvapky z lekárne v takom množstve.
Ak by zmena decka nepomohla, skúšala by som tie probiotika ale po jednom, nie všetky naraz. A ak sa ti vidi ze je to po zmene mlieka ešte horšie, nemôžeš sa vrátiť k pôvodnému?

tinalia
30. jún 2024

Podozrenie na intoleranciu na laktózu nemaš? Preparaty su v pohode, naša malá tiez od 1mesiaca uziva viac, mavala intenzivne bolesti bruška, ale casom sa to zlepsilo. A tiez mavala take dlhe okna bdenia, nespala 5-6hod niekedy a potom len kratke spanky, vtedy som bola tiez zufala, takze ta uplne rozumiem.

deti95060810
30. jún 2024

necvičíš s ňou aspoň nožičkami? dobrý je aj kúpeľ a teplou vodičkou malinkej polievať -ale mierne len rukou , bruško... vtedy popúšťa prdíky.

gejb
30. jún 2024

@olivia_c a nemá zastavene vetry?
Ako radia baby, zmenila by som mlieko lebo to vypadá ako kolika a nové mlieko bábätku zjavne nesadlo vôbec.
Skus aj podlozit postielku knihami alebo daj klinovy vankus pod matrac. Proste nech spinka šikmo...toto trochu pomôže v prípade ze ma reflux. Ak ti veľa vygrcka tak to môže byt aj hlad.

tejana
30. jún 2024

Nám pomáha masírovať bruško PUPíkom aspoň 3 min. a následne cvičiť s nožičkami aspoň 5 min. Vždy sa potom uvoľnia prdiky a vyletí aj stolica 🙂🤣 potom sa uvoľní a plače zmiznú a kľudne spinká..

olivia_c
autor
30. jún 2024

@anavixy dakujem za vase prispevky, odpisem naraz, no mozno to bude ten tichy reflux skor, pretoze ona ma tie hysaky placu z bolesti ked ju dam na rovnu postielku, proste tieto dni prezivame len tak, ze ju mam na rukach, ale uz nevladzem z toho.
@deti95060810 cvicim s nozickami ak kupel jej robim
@gejb brusko nema tvrde, tak asi to nebude vetry a preto mam obavu, ci napr.nedavam taky sab simplex zbytocne a nerobi ten neplechu? Probiotika a vitamin D su asi OK. Problem bude umele mlieko, len je zblastne, ze zrovna sa to zhorsilo k tomuto co opisujem hned den po nasadeni UM co je na koliky. Tak som sa po 2 dnoch dnes vratila k tomu predoslemu UM, pretoze z toho na koliky maal aj zelenu stolicu a zacala ta nespavost a place od bolesti cely den akonahle nie je na rukach
@tinalia ja nemam asi intoleranciu na laktozu, my to uzivame od jej 2.tyzdna, aj sa mi zdalo, ze je to lepsie, kym som nezmenila mlieko... a preslo to? Tie bolesyi bruska a plac prisiel vtedy ked ste dieta dali lahnut? Lebo u nas je plac od bolesti malej spojeny len ked si ma ist lahnut a potom to nespanie z toho, lebo nevladzem ju mat stale na rukach.

olivia_c
autor
30. jún 2024

@tejana a tie prdiky musi mat nejako pravidelne? Lebo ona nema tvrde brusko, kym ho nenapina... pupikom jej natieram a masirujem aj ja, ale neprdka mi z neho.

anavixy
30. jún 2024

@olivia_c uplne kludne skus vynechat sab simplex, ak ani bez neho nebude brusko nafuknute a vetry budu odchadzat, tak ho nemusis davat. Vetry nemusia byt pravidelne, dolezie je aby brusko bolo makke a nie nafuknute - v kludne, pri placi je vzdy napnute. Mlieko urcite skusit vymenit a pouvazovala by som potom aj nad pridanim zahustovadla skrz ten mozny reflux. No a zaklad su tie rezimove opatrenia. Drzte sa 🍀

mandzula
30. jún 2024

Ja som takto bojovala pri dcere. Nepomohol ani sab simplex proti nafukovaniu, ani svatojansky chlieb proti refluxu, ani Pupik, ani cvicenie, pomohol az cas. U nas zrejme zohravalo ulohu aj to, ze sme boli unaveni, nervozni, tak sa to cyklilo. Akurat ze ja som dojcila, tak som sice neriesila typ mlieka, ale to, co mozem a nemozem vlozit do ust. Chapem, ze si z toho na nervy, je to unavne a hlavne deprimujuce, ked vidis svoje dieta trpiet a nevies mu pomoct. Drzim palce.🙂

gejb
30. jún 2024

@olivia_c
Nerozmýšľala si skúsiť uplne iné mlieko? Ked ani to prvé nebolo dobre a druhé ešte horšie...
Prdiky by si mala aj pocut, ja by som možno skúsila aj rektalnu rúrku ked si nie si uplne ista, skúsiš raz a uvidíš. (Stojí to asi dve eura)

olivia_c
autor
30. jún 2024

@gejb rektalnu som skusala, asi tyzden dozadu kedy mi zacala mala mat stoloci 1x denne ale zdravu.dovtedy ju mala viackrat denne. Ale tak vykakala by sa aj bez nej, kedze odvtedy stale ma pravidelne raz denne. A mlieko by som chcela skusit vymenit, ale neviem uz ktore. Bojim sa aj saskovat a menit; aby jej nebolo chudatku uz uplne KO. Zacala som jej davat nutrilon pro futuru, dr predpisala nutrilon comfort and colics....

ivangeline
30. jún 2024

U mojej to bolo rovnako otrasne. Pomohlo vyrásť, tým pádom vydrží dlhšie bdieť a bude menej nervózna, potom čím skor prikrmy, tuhšia strava pomaha.

anavixy
30. jún 2024

@olivia_c ja by som skusila uplne inu znacku, hipp napriklad.

gejb
30. jún 2024

@olivia_c
A keď jej podlozis matrac v postieľke? Neskúšali ste? Aby mala hlavičku vyššie ako bruško (kvoli refluxu)
Hipp ma veľmi dobre ohlasy u mamiciek...

tinalia
1. júl 2024

@olivia_c nemyslim intoleranciu u teba ale ci ju nemoze mat tvoje dietatko.moje dieta je prevazne tulive a ked som s nou sama, odlozim ju maximalne do kocika, inak mi spi v posteli maximalne 10minut. Tak som si zvykla ju nechat pri sebe a vtedy spi aj 2 hodiny. Zial kazde dieta je ine a ked niekto tvrdi ze sa to da naucit tak asi nemal take dieta ako ine maminy, ktorr maju dietatko viac kontaktne

tinalia
1. júl 2024

nam inak na bolesti bruska pomahaju masaze bruska a poloha na tigrika ale samozrejme ze to sa neda dlho, ale ulavi sa jej

deby3
1. júl 2024

Mala som to velmi podobne s dietatom. Zacinali sme na nutrilone, za mna hrozne mlieko. Presli sme na France lait. U nas to vyzeralo na problemy s laktozou. Davala som coliprev (zacinali sme az po vyse mesiaci na 10 kvapkach, koncili v pol roku na 20 kvapkach, potom pomaly vysadit), devit, biogaiu, espumisan pre babatka. Prve tri mesiace presne ako pises, vkuse plakala, vkuse bolo zle s bruskom, ale ta trojka plus zmena mlieka viditelne pomohla. Dieta na tigrika na rukach, uspaval isme hojdanim v kociku. Po troch mesiacoch skoncili najhorsie koliky, do siestich sme pomaly vypustali coliprev, biogaiu, espumisan uz po troch nebrala. Od siestich ma uz len D, ja som presla na decko Generica pre babatka spolu s France lait, a tak fungujeme stale. Ma skoro 3 roky.

erika212
1. júl 2024

@olivia_c nám sabsimplex robil zle. Prešli sme na espumisan a výrazne lepšie. A mlieko sme prešli na kendamil a takmer okamžite bolo dobré. Masírovanie brúska a rektalna rieka. To sme robili pravidelne. U nás to zabralo. Ale každé bábätko je iné.

honey666
6. júl 2024

@olivia_c ja som pri svojej vyskusala asi 3 druhy Vitaminu D a vzdy ked som jej rano dala vzdy bol nenormalne urevany den, vysadilamsom cele Dcko a nedavam jej uz nič. Ma 4 mesiace, minule som vyskusala ze uz teda asi jej to nebdue robit zle, dva dni ci som jej rano dala tak boli prevreštane, den ked som jej nedala uz bola kludna… neviem skus toto.
My sa tiez akurat trapime so spanim lebo jej nevyhovuje nic len nosenie a fitlopta takze vela sil prajem tiez

maryetta
6. júl 2024

Kaka? Prdi ok? Odgrgne? Mozno ma tazko v zaludku. A to vsetko co davas tak isto nie naraz ale skusat co zaberie. Mojim zaberal sab simplex. Svagrina davala detom coliprev.
Skus najst miesto ako je babu dobre. Ci v kociku. V postielke. Ci chce ticho alebo nejaky zvuk. Nosic.

Mam 4 deti. A napr prvy spal snad od narodenia 40 min denne. Sem tam zdriemol 10min na prsniku inac ani to nie. Este ze v noci vedel ako-tak pospat. Ja som neverila ze su deti ktore vedia spat.