Ahojte mamičky .
Idem si k vám po radu . Mám 2mesačnú dcérku , ktorú uspavam okolo 20:00-20:30. Zaspí krásne za pár minut , pretože uspavam vo chvíli kedy uz vidím ze je unavena (približne 1,5h od posledného spanku) . Ale do pol hodiny je hore . A vtedy začína boj, občas aj do pol noci. Mala plače, vrieska , nie a nie jej zaspat aj ked je najedena, vykakaná, prebalená . O tej osmej - pol 9 zaspí aj sama v postielke s tým, ze sedim pri nej, pohladkam ju, občas zahojdam . Ale po prebudení uz to tak ľahko nejde. Ten plac je neskutočný , musím ju brat na ruky, či k sebe do postele , ale aj tam to trvá neskutocne dlho a stále je to sprevádzané veľkým plačom.
Kde robím chybu ? Preco mala zaspí tvrdo az o tej 10-12 ?
nikde nerobíš chybu, ešte sa spoznávate, treba konať inštinktívne. možno potrebuje kontakt s tebou, možno ju bolí bruško, možno reflux, koliky... takéto maličké bábätko môže mať kopec dôvodov na to aby plakalo. moja najstaršia mala koliky a nedala sa utíšiť do 7. mesiacov, cez deň bola usmievavé dievčatko.
nepíšeš či kojíš alebo pije UM?
zrejme jej treba posunúť čas ako píšeš, o 10 zaspí tvrdšie,tak s nou skús prebdieť ten čas do 22.00 .
@adrienam ked sa zobudi z toho vecerneho uspavania, skus si ju vziat do postele, lahnite si spolu, ak kojis tak nech sa prisaje (ak to teda ten reflux nespusti), ak nie tak cumlik/nic a len nech ta citi ze lezis pri nej. Len potichu pokojne spievat, suskat. Tak nezaspi? Viem ze vecery su tazke lebo nemame uz energiu, ale ak aj tak mate rodeo ze nevie zaspat tak za pokus to stoji mozno.
@elizabeth22 Dakujem za radu, ano az neskôr som dopisala , ze dojčím , ale keďže sme skončili so silným zvracaním v nemocnici tak dojčím len tak 7 minut každé 1,5-2 hodiny . Na prsníku teda nikdy nezaspi .
Trápi ju reflux , ale medzi tým ako zaspáva nemam pocit aby s ajej mliecko vracalo späť. Plače, vrieska, medzitým ale zaspáva . Ale ten tvrdý spánok nastúpi az neskôr , mam pocit ze mozno aj z vyčerpania z toľkého plaču . Vydzim s ňou prebdieť koľko bude potrebovať , len ma trápi ked tak vrieska a neviem jej pomôcť .
nechce byť sama v postielke, bojí sa, keď ťa necíti ... Skús ju nechať pri sebe, resp. dobehnúť hned ako sa začína mrviť a hneď ponúknuť prsník - ideálne v ľahu na boku, potom s nou uz nemanipulovať, nesvietiť a pod. Aj syn mal silný reflux, ogrcaný bol rok aj 10x denne, ale toto nám v noci fungovalo - spal na vyvýšenom klinovom vankúši pri mne v hniezdočku...
@leniel je pravda , ze väčšinou ked jej dam znova prsnik uz pekne zaspinka , alebo uz to uspavanie trvá len chvíľočku . Problem je ze musíme dodržiavať nejaký čas medzi papanim pretože potom z nej mliecko často doslova vystreli. A ked jej dam papat o 20:00 ona zaspí zobudí sa o pol hodinku, ďalšie papanie by malo byt az 21:45 cca aby to v sebe udržala . Preto zaspavame az tak neskoro okolo 10-11 občas ťaháme do polnoci
@adrienam
vyskusaj ju uspat hned pri sebe v posteli. Tesne pred uspanim si mlieko odsaj. Ked sa po polhodine pri tebe zobudi, koj. Ak ju budes obijmat, bude ta citit a mozno bude pokojnejsia. Prvy syn mal koliky, vecer od 18-22:00 som lezala pri ňom. Tiez sa budil kazdu polhodinu. Nakojila som a rychlo zase spinkal. Druhy mal v tych w mesiacoch tiez reflux, a tiez som ho mala pri sebe v posteli. Oni boli pokojnejsi, ked citili moju blizkost. A teda vzdy som ich mala v objati ked som ležala.
Vyskúšaj, kasli zatial na postielku a ten klinovy vankus daj k sebe do postele.
No ved jej neodopieraj mlieko. Radsej dobre odgrgnut. Vyvysena poloha. Ponosit na uspatie,ked treba este 2x...lepsie ako vreskot.
@adrienam no ja ti neviem ale môže byť veru ešte hladná, ja chápem, že reflux a jedno a druhým ale skúsila by som na večer spraviť výnimku a ak nebude problém tak to aj tak nechať
@angeli121212
@ivangeline
Dakujem, veru, mozno máte pravdu . Mozno to ma takéto jednoduché riešenie , ze len potrebuje viac mliečka večer . A ja vystresovaná z toho neustáleho zvracania a dusenia jej ho odopieram.
@adrienam ja ťa naozaj úplne chápem, môj malý sice nemal reflux ale ja som musela aj dokrmovať aj dojčiť a na večer mu jednoducho nestačilo, tak som to nakoniec vzdala a urobila ako on chcel a veru som dobre spravila lebo sme mali fakt bezproblémové zaspávanie. Ono náš by sa za 7 minút ako dvojmesačný veru nenajedol no. Skús uvidíš ak bude veľmi grckať alebo hocičo tak budeš hladať iné riešenie, Ale som aj dobrú radu čítala na toto grckanie, že je lepšie hneď po nakŕmení s tým dieťatkom čo najmenej hýbať najlepšie vôbec nehýbať len ozaj preložiť max do postielky
@adrienam urcite jej neodopieraj, refluxovy syn bol na prse najma vecer velmi casto a intenzivne... to nevadi ze sa vygrcka, treba opat ponuknut mliecko - aby nepalila zaha, aby sa opat naplnilo brusko... jej ani tak mozno nejde o samotne jedlo ako o sanie/tvoje teplo/pocuje bit tvoje srdce - vsetko maximalne upokojujuce veci pomahajuce jej zaspat... viem ake to je stresujuce a otravne ale neboj, jedneho dna aj to ustane, zlepsi sa to, len vydrzat 😊
@angeli121212 musím povedať ze včerajší večer uz bol iný . Neriesila som kedy papala naposledy jednoducho som jej dala prsník ona sa upokojila aj zaspala ..ale zobudila sa ked som ho odobrala . Následne ale Zaspala bez plaču a kriku , pri mne na posteli . Síce o 22:00 ale pre mna je hlavne ze bez toho trápenia . Dakujem za rady 🙂
Veru s tým refluxom je to často trápenie. Prebalovat musíme pred papanim , aj ked často sa vykaká práve pocas papania. Vtedy uz je jasne ze pri prebalovani sa pogrcka . Snažíme sa s ňou manipulovať čo najmenej , ale vracia aj 2 h po jedle , kedy uz je čas opäť na ďalšie papanie . Nevadí 🙂 uz sme si zvykli a vydržíme . Hlavne je ze pekne priberá a je to spokojne bábätko (az na to uspavanie :D) Este raz vďaka .
@aliaray1 Na reflux nám dr predpísala Nutriton , podávať len pred večerným papanim . V noci sa ale budila s neskutočným krikom , pucila sa , dr nám teda poradila viac ho nepoužívať . Inak sme neskúšali nic , používame klinové vankúše všade kde sa da , nosím ju po každom papani aj pol hodinku , je často v nosiči , stále ju nechávam odgrgnut a podobne . Vetry aj kakanie mame v poriadku , kŕče mávala prvý mesiac , v porovnaní vtedy a teraz je to úplne kludne bábätko , vtedy sa často pucila , nevedela sa sama vykakať, dnes uz je to o inom . Na dasienkach nic nevidím
@adrienam vieš čo aj náš zo začiatku zaspával neskôr ale ja som vypozorovala, že on proste chcel na večer sa kus nakojiť ale hlavne byť pri mne, ja som zo začiatku aj tak robila, že som bola na počítači a pri tom som ho držala v náručí alebo som si pustila jemnú hudbu a urobili sme si proste takú pohodu, za ten pc by ma možno iné odsudzovali ale keď zaspal preložili sme ho hneď do postieľky a bolo to bez plaču a trápenia. Neboj ten spánok sa ešte bude meniť formovať no mne najviac zabralo sledovať signály malého že čo chce a tak aj robiť
@adrienam mlieko Beba AR (antireflux) je na predpis. Po jedeni si podavala sirup Gastrotuss? Nam velmi pomahal. Na vetry masaze bruska a pre istotu do flasky vyskusat dat kvapky espumisan L (simetikon sa nevstrebava, su uplne neskodne) a my sme k tomu pridavali pocas dna aj Baby calm (prirodne). Ak je na UM, tak podavat vodicku. My sme ju naucili neskor Lucka vodu neprevarenu cez sklenenu pipetu z tych baby calm kvapiek. Dnes ma 1,5 roka a nevypije nic ine len vodu a to dava teda riadne mnozstva, co sme radi.
@aliaray1 dojčím a mala mi fľašu veľmi zobrat nechce ked si mliecko odsajem . Čiže AR mliecko vyskúšané nemame . Gastrotuss tak isto nie , iba ten nutriTon, ktorý jej ale spôsobil zápchu . Ano dávam jej babycalm , predtým sme používali espumisan . Obe nám pomohli vykaká sa pekne sama aj prdiky ma často , nemam pocit ze ma nejaké kŕče , tie mávala zo zaciatku to sme hned spozorovali sko sa krčí , puci a podobne .
@juliet86 mam ju v perinke , zavinuta spí tvrdo a ma kvalitnejší spánok to ano . Používame aj biely sum aby ju nerušili pripadne okolité zvuky to sa nám tiež osvedčilo . Na fitlopte som ju uspavala prvý mesiac a bol to horor , síce bez plaču , ale trvalo to aj do 1 rana keďže hned po položení sa preberala . Mozno to ale skusim opäť .
@adrienam ja osobne by som zrusila urcite perinku, ten tvrdy spanok mmntalne nie je to, co potrebujete, ked je hladna, nahlta sa vela a potom opat moze grckat + bude problem s oducanim... takisto biely sum. tisice rokov funguju ludia bez toho, ozaj im to netreba, oni pokial spinkaju tvrdo, mozu aj tanky padat, a v 99% ich budi skor ich vlastne travenie/vylucovanie/diskomfort atd... na fitloptu naucila teta dvojicky, 1,5 roka s nou bojovali, ja som sa zatala a dali sme to v oboch pripadoch bez nej... hlavne - mysli aj na seba ... deti si zvyknu na vsetko. ja som chcela pri dojceni lezat, oddychnut si, oboch som na to naucila a je to win win pre obe strany 😊 plus ked treba, najlahsie sa vytratim a mam konecne aj nejaky svoj cas
@adrienam nasa takto zacala medzi 9-11hod vecer plakat kricat cca v 2 mesiaci tiez, lepsi vecer striedal horsi, nic nedunfovalo na utisenie a v 4 mesiaci to postupne odislo uplne
Neprisli sme na to preco, hladom to u nas nebolo, skor o nejakom vzajomnom zvyku a naladeni, spoznani sa, vela tulenia
@adrienam to je inac aj dobre ze nechce cumlik, hlavne ze kojis, to je super 🙂 spimenula som si ze nam perfektne zlepsil zivot s malym babom nosic a satka. Aj vecer - sup do nosica, bud ja alebo manzel, a prechadzat sa hore-dole (vraj skakanie na fitlopte je lahsie este). Niekedy to trvalo sice aj 40 minut ale vzdy dieta zaspalo.
Este chcem dodať ze mame silný reflux , napapame sa , ponosime a ideme uspavat . Papat môže najskôr az tak 1,5 hodiny od posledného kŕmenia inak veľmi zvracia a na prsníku nikdy nezaspi.