Nočné mory

tinka881
28. feb 2024

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať či máte niekto aj takúto skúsenosť s deťmi a ako to riešiť. Dcéra už pomaly mesiac ma nočné desy,zobudí sa 1-3x za noc s veľkým krikom,plače,je nepricetna,rozhadze všetky hračky,ubližuje sebe aj nám a trvá to cca 15 minút maxpol hodinu. Potom sa zobudí a ide normálne ďalej spat. Ráno si všetko pamätá,neviem ako to riešiť. Doktorka hovorila,že počkať a potom keď tak psychológ. Tam som ju objednala,ale termín máme až koncom marca. Uvažujem nad spankovym centrum,ale neviem či tak riešia aj náš problém. Ďakujem za radu

jumama
28. feb 2024

Nasa mavala nocne desy, ale rano si nic nepamatala. Nas to vzdy velmi vylakalo, lebo bola totalne spotena, zobudila sa na krik, asi hodinu po zaspati, mala cervene akoby uplakane oci, vorene, ale nevnimala. Obcas mala aj cervene flaky po tele ako zihlavku. Prave toto bolo desive ako pred seba hladela a nevnimala. Mala to okolo viac razy, medzi 4-8 rokov. Ked mala take obdobie, povedzme dva razy za tyzden sa tak zobudila a trvalo to 2-3 tyzdne a vytratilo sa. Vzdy ked sa tak zobudila, som ju vzala na vecko, vymenili sme pyzamo, mavala ho totalne do mokra spotene, rozpravala som jej pri tom, dali sme napit, vyvetrala som jej a dala ju spat a ona si fakt rano nic nepamatala.

Lekar povedal, ze mozno je to z histaminu. Ze hodinu po zaspati clovek je v najhlbsom spanku, telo sa uvolni a tym padom aj vela histaminu a histamin moze vyvolavat aj take akoby alergicke reakcie aj stres, des.

U nas pomohlo, ked mala pyzamo zo 100% bavlny aj periny. Lahky paplon a nekurili sme jej v noci izbe, aby sa neprehriala (byvame vyssie v bytovke, nie je tu zima). Napriklad jej babka dala krasnu nocnu kosielku, ale bol tam 2% elastan a v tom sa strasne prehriala a nemohla ju nosit. Neviem preco. Ale ona ma aj ine taketo zmyslove veci - vyberave jedenie, vadia jej silne vone, pachy. Existuju vysoko citlivi ludia a ak to tak po rokoch mam zhodnotit, ona k nim urcite v senzorickej oblasti patri. Doteraz prve co spravi vyzuva ponozky a aj v zime chodi po byte bosa, nohy ruky ladove. Jej to tak vyhovuje, teplo jej vadi.

ivanakal
28. feb 2024

Moj syn maval nocne desy od maleho babatka. Nechapali sme co sa deje. Ci uz spaval u nasich alebo doma, v noci sa zobudil z neskutocnym revom, oci otvorene, ale to sme videli ze uplne nepritomny pohlad. Blabotal niekedy nezmysly co sme nerozumeli, alebo niekedy take, ze pomoz mi, mama, pod sem rychlo, zachran ma a neviem co. Cim viac sme ho tisili, tym viac rucal, NIekedy to trvalo aj 20 minut... museli sme zasvietit svetlo a nechat nech to prejde.. Viac sa nedalo. Rano si nic nepamatal. Ako rastol, tak to prestalo. Trvalo to sice viac rokov, ale vyrastol z toho. Neriesila som to s nikym. Teraz sa sem tam v noci posadi, a ma zmateny pohlad, a to ho pocujem stonat, pridem, ukludnim ho a spi dalej. Ale je to fakt zriedkavo.

tinka881
autor
28. feb 2024

@jumama presne aj ona je spotená. Celú zimu som jej pomaly ani nekurila v izbe. Ona je veľmi citlivá,len najhoršie je,že si to pamätá. Večer pred spaním sa mi už ospravedlňuje,že keby náhodou v noci robila zle. Ukludnujem ju,že sa nič nedeje,že za nič nemôže. Už to budú 4 týždne,neviem do kedy takto vydržíme.

tinka881
autor
28. feb 2024

@ivanakal už sme skúšali dať malú spat aj k mojej mame a v noci o 4 hod som utekala za ňou,lebo hodinu ju nevedela ukľudniť,keď sa jej chceme prihovoriť alebo objať chytí ešte väčšie nervy. Neviem či ešte počkať alebo už vyhľadať nejakú pomoc. Rozumiem,že sem tam pár dní,ale pomaly 28 dní každý boží den

sandra49
28. feb 2024

@tinka881 veľa som o tomto čítala. Nočný des si dieťa nepamätá a prichadza do 2-3 hodín od zaspatia. Ja si myslim ze tvoja dcéra má nocne mory. Psychológ vám pomôže. Môže to byť nejaká nespracovana trauma a podvedomie ju takto nabáda aby ju spracovala. Tiež toto riešime. Uz rok máva dcera nočné desy, začalo to nástupom do škôlky, najprv ako nočné mory, bolo aj niekolkrat za noc a ráno si to pamätala a potom to prešlo do nočných desov ktoré sú vždy v prvej polovici spánku. Občas máva nočné mory ale vždy ráno vie, že sa jej niečo zlé snívalo, že plakala atď.. je to vraj úplne prirodzené tie nočné desy a samé odznejú do cca 10 roku života. My mávame tie desy niekedy aj každý večer ale inokedy aj par dni, či týždňov pokoj a potom zase par noci..ale u vás ide podľa mňa o nočné mory. Skus si naštudovať rozdiely, možno na niečo prídeš aj sama. Držím palce.

tinka881
autor
28. feb 2024

@sandra49 ďakujem,aspoň viem,že to máva viac detí,lebo už som sa bála či nemá niečo s hlavickou. Človek vždy myslí nato najhoršie. Len neviem či je lepšie ju zobudiť alebo nechať v tom,niekto radi tak a niekto tak. Všetko to začalo,keď prekonala chorobu a mala vysoké teplotyh

sandra49
28. feb 2024

@tinka881 ja viem je to na nervy, aj ja som sa o ňu veľmi bála. Neraz som pri nej plakala a čakala kedy to skončí. No pri dese neodporúčajú budiť lebo je to zbytočné, ale pri nočných morach sa môže. Ja by som tiež bola rada keby ma niekto zobudil keď mám zlý sen, upokojil ze je všetko v poriadku a ze som doma 😅 uvidíš čo ti povie psychológ. Ale môžeš skúsiť keď to zase príde, čo to s malou urobí a ako bude reagovať. Ale žiadne veľké svetlo ani žiadna telka, tichý hlas aby sa nezlakla.