Neskorý spánok 3-ročného syna a ročnej dcérky

lenuska333
27. aug 2023

Ahojte mám syna (3 roky) a dcéru (1 rok ).Syn mi od septmbra nastupuje do škôlky no on od narodenia stále chodí spať neskoro.Dcéra to isté skúšali sme uz hocičo, malý chce stale pozerať rozprávky keď vypnem televízor,zhasnem svetlá viberie si hracky a hrá sa aj potme a malá opakuje vsetko po ňom.Neviem si predstaviť ako bude vstávať ráno do škôlky,neviete mi niečo poradiť na spanie niečo ale bezpečné a vhodné pre oboch Ďakujem

mikitilik29
27. aug 2023

@lenuska333 skúsiť popracovať na pred spankove ruštine?! Zrušiť potenie telky večer... Aj keď ľahko sa to píše a ťažšie praktizuje

anjelicek26
27. aug 2023

Po 18tej telka proste nie, uz vobec nie u tak malych deti... potrebuju zresetovat, vypnut, ukludnit... potom vecera, kupanie, ak sa budu este ticho v izbe hrat s hrackami, je to ok... preucia sa postupne, hlavne, ked pribudne skore vstavanie...

majamat
27. aug 2023

moja dcera takto nevedela zaspat skoro. ked isla do skolky, bolo to pre nu tak nove, zrazu tolko podnetov, ze zacala zaspavat skoro.

lenuska333
autor
27. aug 2023

@anjelicek26 telku máme len v obývačke v spalni tv nemáme,keď nepozerá vyberá hracky a hra sa aj do 11 ked spi poobede aj do 1 večer

anjelicek26
27. aug 2023

@lenuska333 kedy rano vstava? Moji od 1,5 roka nespavali na obed, takze toto ti neporadim... aspon bol vecer relativne skoro klud...

kacena4
27. aug 2023

nie je dolezite kedy ide spat ale kedy bude vstavat. ked pojde do skolky musi rano vstak cca okolo 6-7 hod. nastavte si rezim a zacnite tak vstavat uz teraz, uvidis po tyzdni ci sa upravi zaspavanie a hlavne dieta musi mat vela "vybehu" aby bolo dostatocne unavene na vecerne zaspavanie. napr. moj syn od maleho malicka (1r) nepotreboval vela spat chodil o 11tej do postele a vstaval medzi 5-6h a tak je aj dnes, su dni kedy spi/lezi len 2-3 hodky a dokaze cez den fungovat zato dcera spava dlllho este v skole potrebovala poobedny spanok. takze kazde dieta je ine treba ho len pochopit

marianarem
27. aug 2023

@lenuska333 Aj moj chodil spat neskoro. Nejaky cas pred nastupom sme ho proste zacali rano skor budit a posuvat mu to.

zuzuliennka1
27. aug 2023

@lenuska333 a kedy ich rano budis?
ja by som na tvojom mieste postupne uz pred mesiacom, teda zaciatkom augusta, zacala so zobudzanim syna rano, a postupne ho az takto ku koncu augusta budila tak, ako treba vstavat aj do skolky, ked pises, ze je to tak narocne s nim.
a kolko ste cez den vonku?

lenuska333
autor
27. aug 2023

@zuzuliennka1 skúšam malá vstáva o pol 7 ale syna keď budím strašne plače kričí a aj tak znova zaspí

zuzuliennka1
27. aug 2023

@lenuska333 tak na to, ze skolka zacina o tyzden, je na nejaky nacvik uz dost neskoro.
treba zmenit celu rutinu vo vasom pripade - travit vela casu vonku, vybehat, unavit, zaviest predspankovu rutinu - kupel, vecera, a uz len tma/prip. jemne svetielko v izbe, citat si, alebo len lezat.
zrusit/skratit poobedny spanok, ak je,.. no a privykat na vstavanie.

jazula
27. aug 2023

Moja dcérka má 2r3m a mám odsledované, že za 24 hodín potrebuje tak 10,5-11,5 hodiny spánku. Takže ak neskoro vstane (po 8ej) a potiahne 2 hodiny poobede, tak je mi jasné, že zaspí tak o 23tej… Ja chodím do práce a malá spí so mnou, takže vstáva bežne na môj budík cca o 7-7:15. Cez víkendy je to horšie. O týždeň nastupuje v škôlke, spolieham sa na to, že ju nové zážitky vyšťavia a potreba spánku sa zvýši 😅.
Predspánkovú rutinu máme (večera, kúpeľ, knižka/večerníček na mobile už v posteli), ale večerné zaspávanie veľmi závisí od priebehu dňa.
A skôr by som im nastavila ráno budík, nech sú večer viac unavení, ako zháňať nejaké prípravky na spanie…

vilma7
27. aug 2023

Dať do postele a nedovoliť vyliezť ku hračkám. Bude to boj, ale po pár dňoch, týždňoch si zvykne. A postupne skracovať uloženie večer. Napr.jeden deň 23.00, druhý 22.45, tretí 22.30 až kým sa dostane aspoň na 21.00.

andreatytler
28. aug 2023

@lenuska333 Synovi treba posuvat budicek postupne. Zobud o 15 minut a daj spat o 15 minut skor a po 2-3 dnoch to posun o dalsich 15 minut az sa dopracujes k tej 6:30 co ma dcera.

svetlonos
28. aug 2023

@lenuska333
Ahoj,
mozem ti len povedat, ako je to u nas. Starsi trojročný je ranostaj. Vstava medzi 4:15-5:30 🙈
A cim neskor ide spat, tym skor vstava....
U nas telku nemame, niekedy mu zapnem macka uska na pocitaci, max 2 diely = 15 minut a nie každý den. Nikdy nie vecer!
Ked vstane takto skoro, ma väčšinou obedny spanok, potrebuje ho - asi 1,5 hodiny. Potom zaspi okolo 20:00.
Pokial nespi na obed, zalezi od denneho programu - pokial je vybehany, pokojne mozem ulozit okolo 17:00 a o 18:00 obycajne uz spi.
Ja som s nim v posteli, takze nehrozi, ze by vyberal hracky. Nedovolila by som to vobec. A cez to nejde vlak. Este sa trochu porozpravame, zrekapitulujeme aky bol den, zaspievam pesnicky 3, pustim uspavanku a dobru noc.
Ale ako som pisala, ja som pri nom dokedy nezaspi. A neexistuje aby rocne islo tak neskoro.
Teraz sa nam narodil druhy syn, tak uspavam spolu oboch naraz.
Kamaratkina dcera tiez chodila o 23:00 spavat, kamoskin syn tiež. Prisla skolka skola a naucili sa skor spat.
No urob iny rezim. Ja som rada, ked deti vecer spia a mam trošku casu. Tiez by ma potesilo obcas pospat rano aspom do 8mej ;) ale co už.
Drzim palce.

ivangeline
28. aug 2023

Rezim ste mohli zaviest uz davno. Vam nevadi,ze je hore?

zorkahorka
28. aug 2023

O jednej v noci je hore??? Dobre citam?
Lahni si s nimi o pol 9 a uspi ich. Ziadne hranie, precitaj rozpravku, povedz ani slovo a sup.
Ja by som bola prisnejsia