Máme prejsť na 1 spánok?

kristina210
15. okt 2024

Ahojte,
idem sa poradiť, či prečítať Váš názor.
Malý má 16 mesiacov, sme na 2 spánkoch, prvý po 3 hod BO a trvá cca 45 min, druhý po 4 hod BO a trvá cca 1,5 hodiny a na večerný sa ukladal po ďalších 4.5 hodinách...bolo to tak donedávna 😀. Posledné 3 týždne sa v noci budí okolo 3.00, vystrája do 5.00 a chce vstávať, nie a nie spať. Tak o 5.00-5.30 vstávame, denné spánky mu stále sedia ako píšem vyššie, rozdiel - posledné BO už 4 dní naťahuje na 6 hod a nie a nie uspať. Neplače, nie je nervózny. Zmeny za posledný mesiac : idú mu stoličky a očné zuby, začína chodiť, bľaboce...
Viem,že to má všetko vplyv na spánok, ale Váš názor, prosím. Vývoj, možno aj regresia, áno, ale najmä to predlžovanie posledného BO a skoré vstávanie má privádzajú k tomu, či nie je možno čas prejsť postupne na 1 spánok. Možno skracovať alebo zrušiť doobedný 45 min spánok. Zatiaľ som to neskúšala...myslíte, že mám počkať, kým prejde týmito zmenami a možno ho postupne prepnúť na 1 spánok, alebo to nechať, kedy si on túto potrebu 1 spánku nastaví? Pri prechodoch na menej spánkov som to doteraz vždy nechávala na neho, akú potrebu mal, tou sme pri spánkoch šli.
Večer zaspáva väčšinou okolo 20.00-20.30, no posledné dni to bolo už aj o 22.30 a pod.a aj tak v noci hore a vstávanie o 5.00 - bez plaču...proste nevybiteľný 🙂. Ešte dodám, že doteraz ešte stále nikdy nesprespal celú noc, je kojený aj v noci.

večera nemá konca 😀...zaspáva večer väčšinou
Ďakujem za názory vopred 🙂.

anjelicek26
15. okt 2024

No sama vies, ze treba prejst na jeden, nemozete takto ponocovat... moji v tom veku uz dlho na jednom spanku, v 1,5 roku uz nespali vobec (bohuzial)... proste ako pises, dieta s mega energiou proste nejako funguje aj bez toho..

kristina210
autor
15. okt 2024

Teraz pozerám, že pri úprave textu, som nezmazala posledné riadky, vyzerá to ako totálne vytrhnuté z kontextu :D takže,prepáčte, omyl, to tam už nemalo byť

luna11
15. okt 2024

Moj mladsi bol na 1 spanku od 10mes.ale jw extremny nespac.sam sa tak nastavil. V tomto veku ako mas ty je to uz uplne ok.

dzulli1980
15. okt 2024

Moja dcéra mala v tomto veku také obdobie - trvalo cca 2 mesiace ... od jednej do štvrtej v noci hore vyspatá, veselá, chcela sa hrať ... to, či mala cez deň jeden alebo dva spánky na to nemalo absolútne žiadny vplyv ... pokiaľ Ti cez deň tie dva spánky stále toleruje - nebráni sa, je unavený, zaspí, na jeden spánok by som neprechádzala ... bude zbytočne nervózny.

lucia13022023
15. okt 2024

Skrat prvý spánok. Ja som prešla na jeden spánok keď odmietal druhý, neskôr aj prvý. Noci ale boli bez zmien, čiže to u vás môže byť niečo iné..

andrea_82
15. okt 2024

My sme na jeden spanok presli cca v 17 mesiacoch, ked spal 2x, tak bol rychlo hore, uz som mala pocit, ze je malo unaveny. Vo vasom pripade by som skusila predlzit BO. Nas je iba o nieco starsi od vasho a uz vydrzi byt hore aj 6 hodin.

katesocka
15. okt 2024

Obidve moje deti prešli na 1 spánok keď mali cca 15 mesiacov. Pri synovi som druhý spánok vynechala, keď ani za svet nechcel zaspať, trvalo dlho ho uspať. Dcére som nastavila 1 denný spánok ja, hlavne kvôli tomu, že inak som nestíhala chodiť pre syna do škôlky.

veronikaszabova
16. okt 2024

@kristina210 dceru som nastavila na jeden spanok cca v 10/11 mesiacoch. Teraz ma 18m a spi 3 hodiny v kuse.
Vstava o 7mej, vecer ide spat medzi 20:00-21:00

andreatytler
16. okt 2024

@kristina210 A ked sa o tej 3:00 rano zobudi tak aj zase zaspi, alebo je hore a snazis sa uspat az do 5:00 kedy to vzdas a vstavate? Lebo ak je hore od 3:00 tak potom mate prve BO 5 hodinove a ked uz aj posledne BO dokaze potiahnut na 6 hodin, uz je pripraveny na to aby mal 1 spanok, ale nie som o tom uplne presvedcena ze by si to mala urobit.
Lebo vacsina deti dava tuto potrebu zmeny najavo tym ze maju problem zaspat na denne spanky a tie sa postupne posuvaju na neskor a neskor a doobedny spanok vychadza niekde na 11:00 a vtedy sa to potiahne do 12:00 a je z toho jeden obedny spanok. Neviem kedy by ste mali vy ten jeden spanok, kedze jeho prvy spanok je len 45 minut.
Aj nas syn mal obdobia tekychto nocnych party a preslo to.
Mam pocit ze tvoj spi hrozne malo ak teda skutocne spi v noci od 22:30 do 3:00. To je- 7 hodin za den. Priemer je 14. Podla mna je vecer uz preunaveny a preto nemoze zaspat. Urobila by som ako ty navrhujes, ze pockam este par tyzdnov ci to nie je len obdobie.

kristina210
autor
16. okt 2024

@andreatytler - o 3.00 sa zobudí, nezasahujem už,lebo keď som sa snažila ho uspať, tak krik, vresk...len pozerá do plafonu, niečo si bľaboce,tlieska si,hladká ma,stavia sa a chodí popri posteli...akoby spracovával, čo nové sa naučil...on sa nám len pred mesiacom prvýkrát postavil a teraz začína dupkať popri gauči...prvý spánok mu dnes vyšiel teraz o 10.15, predpokladám,že druhý mu vyjde niekedy medzi 15.00-16.00 a potiahne cca 1.5 hodiny...takže tak 🙂, od mala veľa nespí, aj keď mal 3-4 spánky, tak ich potiahol 30 min, keď prešiel na 2,tak ich mal +/- rovnaké, cca 1.5-2 hodiny, teraz vlastne ten doobedný skrátil si o polovicu, druhý mu vychádza pozdejšie a dľźka cca rovnaká ako predtým 1.5 hodiny a zároveň posledné BO naťahuje na tých 5-6 hodín...takže je vlastne hore v BO spolu 12-13 hodín a spí spolu 11-12 v 3 spánkoch, keď rátam aj nočný...tiež mám taký pocit, že ešte chvíľu počkať ako sa to vyvinie a potom skúsiť prejsť na 1, lebo ako píšem, asi aj spracováva svoj vývoj + ostatné. Myslím,že keby je preunavený večer, tak by bol krik a plač,on ako keby sa ešte potreboval dovybiť...keď ho aj uložím večer,vypadá to,že možno zaspí, uspávanie trvá aj hodinu a on odrazu so smiechom na mňa vyskočí a funguje ešte 1-1.5 hodiny...no robí mi zmätok 😀

veronikaszabova
16. okt 2024

@kristina210 za mna ma ten druhy spanok strasne neskoro, tym padom nie je vecer unaveny, ked ho davas spat. By ma piclo uspavat tak dlho. Nasa zaspi do 10min maximalne.

svokrinjazykmonika
16. okt 2024

@kristina210 ja som druhý spánok zrušila keď sa prvý posunul na jedenástu hodinu a druhý mi odmietala spávať sama.

andreatytler
16. okt 2024

@kristina210 Ako ratas tie hodiny co spi a co je hore? Mne vyslo ze spi 7 hodin spolu vsetky 3 spanky.
3:00 - 10:15 BO (7 hodin)
10:15 - 11:00 min. prvy spanok (45min)
11:00 - 15:00 BO (4 hodiny)
15:00 - 16:30 druhy spanok (1.5 hodiny)
16:30 - 22:30 BO (6 hodin)
22:30 - 3:00 noc (4.5 hodiny)

To skracovanie prveho spanku by mohlo znamenat ze ho chce zrusit. Ak by sa nebudil tak skoro rano, mala by si to idealne ze prvy spanok vyjde na obed a mozes mat len jeden. Potiahnut to ranne BO este o dalsiu hodinu podla mna nie je dobre. Uz je na maxime. Druhy problem je ten ze ma ten prvy spanok taky kratky a potom mas problem urobit dobre BO poobede, lebo aj toto BO budes musiet natiahnut aspon na 7 hodin aby si ho ukladala na noc o 18:00. Takato skora vecierka ale asi bude znamenat ze sa aj velmi skoro zobudi a ostane vam to vstavanie o 3:00 rano. Ale skusit mozes. Mozno si on sam predlzi ten obedny spanok ak mu ho zredukujes na jeden, tak ako si upravil dlzku dennych spankov ked si presla z 3 na 2.

Ty si rano po tej 3:00 aj dokazes zdriemnut kym on sa okolo vas mota? Mne osobne by viac vadilo to ranne vstavanie ako to dlhe vecerne uspavanie, ale aj to je na slucku. Ked nas syn zacal stvornozkovat trvalo uspavanie 2 hodiny. On sa nevedel skludnit z toho vzrusenia ze je mobilny. Mne zacal vtedy muz pomahat s uspavanim.

kristina210
autor
16. okt 2024

Po pravde extra toho nenaspím, stále ho kojím na požiadanie aj v noci, a zároveň sa uspáva na prsníku, tak je naučený, takže aj v noci keď sa preberie cca 5x, tak hľadá prsník samozrejme. Tak ale ja som ho naučila, sama si za to môžem 😀
Napríklad dnešok, výnimočne vstal o 6.45, ťahal do 10.15 (3.5 hod) a potom na 1 hodinu zalomil. Vstal pred pol 12 a zaspal teraz o 15.30 (4 hod), koľko potiahne presne neviem, ale odhadujem tú 1.5 hodiny (do 17.00), zatiaľ ho zo spánkov nebudím. A podľa toho, čo dokazuje posledné dni predvídam, že posledné BO dá na 4.5-6 hodín, tzn. večierka niekedy medzi 21.00 - 22.30 max ? Asi fakt spracováva, lebo včera začal chodiť popri gauči a stene a je z toho neskutočne natešený samozrejme...tiež si hovorím,že on sa nastaví sám postupne a ja ho len "postrčím a upravím", ale zároveň sama neviem, či robím správne a čo by bolo v tejto chvíli najlepšie... je to prvé dieťa, tak maturujem nad jeho spaním...možno sa nám večierka potiahne do cca 23.00 a ak by potiahol tých 9 hodín v noci, tak by mu vyšiel prvý spánok okolo obeda...a možno práve k tomu sa blíži a postupne začne striedať 1 a 2 spánky, až kým neostaneme na 1...možno to tu zbytočne veľa rozoberám 🙂, len sa snažím nejako vysomáriť z týchto posledných týždňov a dní a poradiť sa,čo vy na to...či nie je možno hlúposť mu zmeniť a rozbiť spánky ešte viac s prechodom na 1, keď teraz má to obdobie plné zmien 🤦‍♀️

andreatytler
16. okt 2024

@kristina210 Tiez som dieta nikdy nebudila. Jedinne na com som trvala bola rovnaka vecierka - o 19:00. Ked prechadzal na jeden spanok, tak sa nam denne spanky zacali posuvat na neskor az bola vecierka niekedy o 21:00 a to som nechcela aby to slo este neskor a tak sme vtedy zacala s 1 spankom. Tiez sme mali prechodne obdobie asi 2 mesiace kedy striedal 1 spanok s 2 spankami, podla toho kedy sa rano zobudil. Ak prilis skoro vtesnali sme do dna 2 spanky a potom mal neskoru vesierku ale zase na druhy den vstaval neskor a tym padom bol na ten dalsi den len 1 denny spanok so skorou vecierkou.