Kedy vaše dieťatko odišlo do vlastnej postieľky/izby?

dievca_z_hor
13. júl 2023

Ahojte maminky, ktore spavate spolocne s babatkami!

Prosim podelite sa o svoje skusenosti, kedy vam dietatko slo spat na noc do vlastnej postele/izby ak ste na zaciatku spali v spolocnej posteli?

Ja dojcim na poziadanie a spime spolu od narodenia, rada by som pockala kym dietatko bude same chciet ist spat do svojej vlastnej izby 'pre velkacov'. Ako to u vas prebiehalo? Museli ste deti presviedcat? Museli ste predtym nejak obmedzit/zrusit dojcenie? Chceli ist same? Kedy asi?

Dakujem za kazdu skusenost! 🙂

maggiba
13. júl 2023

Syn dojceny do samoodstavu (3 roky a 3 mesiace) zacal spat vo vlastnej izbe, ked mal skoro 5,5 roka. Neviem, ci by siel skor, kedze sme dovtedy byvali v 2izbaku a az potom mal moznost sa realne rozhodnut.

Mal svoju vlastnu postel aj v 2izbaku, tam zacal spavat, resp zaspavat sam od seba, ked mal skoro 4 roky.

Na vsetko dospel sam. Povedal nam. Nemali sme to potrebu riesit.

Dcerka, ma 3 roky, prespi celu noc vo svojej postielke prirazenej k nasej posteli, 95% noci. Dojci sa. V noci uz na 99% nie (iba ked ochorie alebo cez den nespi a je velmi pretazena a ma z toho zlu noc). Do svojej vlastnej izby nechce ist. Sice uz asi 5krat sa tvarila, ze tam zaspi sama, ale nepodarilo sa jej to. Stale nas potrebuje.

joannita
13. júl 2023

@dievca_z_hor spavala v spalni v postielke a do detskej sme ju dali ked mala 14 mesiacov.
Ale teda ja som nedojcila.
V 14 mesiacoch mi ale prespala celu noc bez mlieka...

beata_k
13. júl 2023

@dievca_z_hor V prvom rade musi prespat celu noc. Iba zeby si v noci chodila hore dole k placucemu dietatu.
K otazke. Asi ked mal 2,5 - 3 roky. Uspala som s on prespal celu noc, takze mu bolo jedno kde spi a kto vedla neho spi/nespi

danieli
13. júl 2023

Ako 8-rocna, ale nam vyhovovalo, ze sme vsetci spolu, pri nasej posteli ma dodnes svoju postielku a spi podla toho, kde chce, moze u seba, moze u nas, akurat ked sme chori, tak ju poprosim spat u seba, aby nechytila sople, kazdemu ako vyhovuje a nam takto, s tymto nebol ziaden stres

katkaseiner
13. júl 2023

Dceru som odstavila v 2 rokoch, chceli sme druhé a ona a jej dojčenie už boli strašne (20-30zobudeni 2rocnej v noci už nie je o hlade). Za 2-3 noci už bola ok. Syn išiel do svojej izby cca v 3 rokoch ale do veku 5 rokov som ho uspavala plus často som musela za ním v noci a teda som tam aj spala. Od 5 rokov je to jeho kráľovstvo

rebrambora
13. júl 2023

Moja mladsia sestra spala pri mame v posteli asi do 7-mich rokov (a to bol boj a drama) a az doteraz, do puberty mava problemy ked ide spat, ze sa boji tmy a mnoooho inych veci - podla psychologa je to sposobene tym, ze nikdy nebola naucena zaspavat sama a byt sama vobec.
Len aby si vedela, ze idealne to byt nemusi. Rozhodnutie je ale koniec koncov na vas ako rodicoch.