Do akého veku ste uspávali deti?

19. sep 2023

Máme 4 ročného syna, má svoju izbu.
Večerný rituál u nás kúpanie, večera, prečítam mu rozprávku a lahneme si do postele. Nechám ho samého, má v posteli plysakov hra sa s nimi. Po chvíli ma volá aby som si išla prinho ľahnúť. Robim že ľahnem si, po chvíli odídem. Nech spí sám a poviem mu že zachvilu dôjdem. No vždy po pár minútach ma volá aby som si ľahla vedľa neho. Takto to ide x krát dokola. Keďže chodí do škôlky, večer zaspáva po 21 hodín. Je to dosť zle,ráno vstávame o 5tej. Ideme na bus a do školky, ja do roboty aby sme stihli.
Manžel ho neuspi, keď pošlem za ním manžela, syn plače že on chce maminku.
Každý večer ledva čakám kedy zaspí aby som si mohla aj ja oddýchnuť si prečítať si knihu alebo pozrieť niečo v telke.
Manžel zatiaľ si oddychuje v obývačke pred tv za celý čas čo ja uspavam.
Do kolkatich rokov ste uspavali deti vy? Koľko bude trvať pokiaľ sa naučí zaspávať sám?
Možno mi napíšete nech si užívam tento čas že chce ma mať pri sebe, ja si to užívam. No chcem mať trochu priestor aj pre seba.

klarissa25
19. sep 2023

Nikdy som ho nespavala. Vždy som položila do postieľky a pekne zaspal sám.

viestta
19. sep 2023

Usavali sme, len ked vyslovene o to ziadal (bol chory, velmi unaveny) a uspavali sme ho raz ja, raz otec. Od malicka zaspaval sam, najprv postielke, potom vo svojej posteli.

klarissa25
19. sep 2023

@viestta áno tak to bolo aj u nás len sa mi to nechcelo rozpisovať 😅

viestta
19. sep 2023

@klarissa25 zvycajne to tak byva

klarissa25
19. sep 2023

@viestta ale tak bežne tu vidíš ze uspavaju svoje deti do XY rokov

kassandra25
19. sep 2023

Nikdy som neuspavala deti. Dala som spat, dieta malo hracku, oblubenu , povedala som spite a zaspali. Neexist ziadne zaspavanie.

lianka123
19. sep 2023

Do 7rokov, teraz od 4.9 ako isiel do skoly sme s tym sekli...
Mam za sebou hodiny pri posteli a uspavania 🙂

patka06
19. sep 2023

tiež som klasicky uspávala len veľmi výnimočne
Od narodenia bola postieľka miesto na spanie, položila som, zapla kolotoč, kým dohral spala.
Od 2,5 roka spala vo vlastnej izbe, pred spánkom pusa, zaželala sladké sny a odišla
U 4 ročného bude odnaučenie už trvať dlhšie, ozvi sa keď ťa volá, ale nechoď si k nemu ľahnúť, postupne zaspí aj sám

majlo1234
19. sep 2023

@viestta ja praveze mam skusenosti z okolia, ze to je takto malokedy. Mozno mate uz starsie deti a tiez to podlieha trendom. Ale zname vsetky uspavaju, kym si to deti zelaju, ja nanestastie syna este dojcim a kym budem a budem doma, uspim ho jedine ja, inak reve ako tur. Nevravim, ze sa to neda docielit, ale iba s placom.
Mne napriklad nepride divne, ze sa deti chcu uspavat s rodicmi, len je to pre mna nefer, ze to musim robit furt ja, a muz nic😒

canis_lupus
19. sep 2023

4,5r stále uspávam, resp. ležím pri ňom, kľudne keď sa otočím chrbtom si môžem mobilovať/počúvať podcast/čítať na čítačke. Chvíľu sa mojkáme a potom už len potrebuje, aby som bola s ním v posteli, ale mne to teda nevadí a ani som sa nesnažila ho učiť zaspávať samého. Možno ak nebudeš odchádzať aspoň zaspí rýchlejšie 😃

majlo1234
19. sep 2023

Tiez odporucam nejaky zaujimavy podcast do ucha, to mi uplne vylepsilo ten cas😂 aspon mam pocit, ze mi neunika zivot pomedzi prsty😂

autor
19. sep 2023

@kassandra25 😀že povedala si spite a zaspali ako na povel. To u nás nehrozí.
@patka06 On spí od 1,5 roka v posteli v detskej izbe. No nikdy nezaspal sám, vždy som si musela ľahnúť prinho.
@majlo1234 U nás to isté, že stále len ja a manžel nič, on si v kľude oddychuje.
@canis_lupus Aj to som skúšala neodchadzat no tiež mu to trvá zaspať.

viestta
19. sep 2023

@klarissa25 ja neviem posudit ci je to dobre alebo zle. Nas nebol nauceny s nami spavat, obcas ked aj ostal s nami v posteli ako babatko, tak nespal dlho, lebo sme ho rusili. Jemu bolo najlepsie vo svojej posteli kde mal klud. Este stale niekedy v noci "teleportuje" do nasej postele, ale to znamena, ze treti musi z kola von, traja sa nevyspime ani omylom.
@majlo1234 nas celkom maly ostaval u babky spavat, tiez zaspal sam, odkedy nema plienky chodieva s nou na dovolenky. Proste on uspavanie nepotreboval. Ak ano, to znamenalo, ze nieco nie je v poriadku a zvycajne tym zacinala choroba.

bubinko1506
19. sep 2023

Moji budu mat 7, este stale fungujeme tak, ze precitame rozpravku, lezia v posteli a som tam chvilu ja alebo muz, kym zaspia (do 15 minut spia😉). Dokazu zaspat aj sami, ale zatial nam to takto viac vyhovuje

klarissa25
19. sep 2023

@viestta ale toto je presne ako u nás....koľkokrát sme si ho dali medzi seba ale on sa doslova pýtal do svojej postele...a keď už vedel rozprávať tak to vždy aj povedal

4stanka4
19. sep 2023

Moja keď mala rok a pol ma vyhodila z izby ze ona samaaaaaa 😀

klip0
19. sep 2023

Prečo mu povieš že za chvíľu dôjdeš ? To čakáš že zabudne a zaspí ? Jasne že nezaspi a čaká kedy prídeš ako si mu povedala.
Normálne mu to vysvetli, ak ho nechceš uspavat. Takto mu len ptedlzujes zaspávanie, keď mu povieš, že prídes tak na teba čaká

mimikas
19. sep 2023

Starší uspavat nepotreboval, do postele sa vybral sám a zaspal, on zaspal aj ja zemi, aj pod stolom, kde ho človek položil spal, ale zato sa budil v noci aj 10x. Mladší má 7 a bez niekoho vedľa seba zaspať nevie. S mužom sa striedame, raz uspava on, raz ja ako kedy sa nam chce a môžeme. Zas pri tom uspavani, sa človek podozveda zaujímavé veci od deti, rôzne myšlienky a nápady, to čo ich trápi a pod. Staršía cez 11 a sem tam chce aby som si k nemu ľahla a to sa doslova vykecavat.

bluka2
19. sep 2023

Tiez mam 4 rocneho, do skolky vstava o 6:50. ak ide spat o 20:00, je unaveny rano, takze chodi medzi 19:00-19:30. Lahnem si k nemu a do 5 minut zaspi. Ok, problem je v tom, ze mne to potom aj pol hodinu trva, kym vstanem (nechce sa mi) a zabijam cas... Avsak nic na tom neplanujem menit, hlavne, ze on si poriadne oddychne. A tiez toho casu pocas dna spolu bohuzial nie je vela (v skolke je do 17:00), takze sa mi to zda v podstate nevyhnutnost pre jeho psychicku pohodu a istotu v zivote.

mimikas
19. sep 2023

@4stanka4 aj môj starší bol taký, mladší ak by mohol spi stále s nami

babulkomale
19. sep 2023

@kassandra25 no vidis, exist a dost casto. Studeny cumacik 😃

viestta
19. sep 2023

@mimikas ale vsak aj u nas su "cierne hodinky" pred spanim. Boli to rozpravky, teraz debaty (niekedy take vazne, ze az zasnem) ale ked skoncime, tak pusa, dobru noc, prikryjem odchadzam.

lula313
19. sep 2023

Uspavame stále. Staršie dieťa 5,5 roka treba skrabkat, inak nezaspi, ale uspavanie je 15-30 minut, ale teda až okolo 22hej zaspi (spanok v škôlke nám to takto preťahuje). Mladsie dieťa uspava manzel aj do polnoci. Nehrozi, že by boli spolu v izbe sami, a tak aj zaspávali, to by boli hore do 4 rana.

autor
19. sep 2023

@klip0 Aj keď nepoviem nič tak ma volá za pár minút že mami kde si. Stačí že sa postavím z jeho postele a hneď že mami kam ideš, buď tu so mnou.
@bluka2 Mne trvá pokiaľ zaspí lebo spí v škôlke. Keďže skoro ráno vstáva zaspí tam a večer je problém ho uspať.

klip0
19. sep 2023

No veď samozrejme že to chce vedieť kam ideš. Veď to dieťa má svoj rozum už, ked raz chce aby si tam bola kým zaspí a ty sa len tak postavis, tak jasne že chce vedieť kam ideš a kedy prídeš. Deti chápu viac ako si myslíme, to mu musis dokola dokola vysvetľovať a dlhodobo, nebude to že proste sa postavis a ideš, že skusis či nezaspí sám. No nezaspi

bluka2
19. sep 2023

To spanie v skolke je zlo, nechapem, preco to stale na Slovensku vobec robia v takom veku deti...Nastastie tento problem nemam

viestta
19. sep 2023

Dones si do detskej kos s pradlom, zehli alebo skladaj a kym skoncis tak zaspi, (alebo knihu, hackovanie....) Tym, ze odchadzas, prichadzas, tak mu len zbytocne pridavas podnety, ktore oddaluju spanok.

marianarem
19. sep 2023

My sme do skoro 3.5r neuspavali, maly zaspaval aj spaval v pohode sam. Potom sa to ale zvrtlo, zacal sa velmi tahat k nam a aj vyzadovat nas pred spanim. Nejako subezne s tym zacal aj strach z tmy, proste nieco sa mu v hlavke zmenilo a uz uspavame, uvidime dokedy.

autor
19. sep 2023

@viestta To sa nedá keďže lezime v tme

majlo1234
19. sep 2023

@viestta to zavidim, a je to moj sen, odlifrovat ho niekde na prazdniny bez nas. Ved hadam sa aj my dozijeme raz😅
Autorka, moj ma len dva roky, ale nejak naivne si predstavujem, ze casom maju viac rozumu, mozno mu skus postupne vysvetlovat, ze aj tatino by s nim chcel lezat, ze ty budes len vedla v izbe, nikam neodides. Mozu si rozpravat chlapske rozpravky alebo co.