Deti mi večer veľmi neskoro zaspávajú

uradnikova
28. nov 2023

Mamicky,ako je to u vas so zaspavanim? Moje deti - 5 rocna a 2.5 rocny davaju riadne zabrat. Rano vstavaju okolo pol 8, aj skor. Poobede dcera spi v skolke,syncek doma cca 2 hodiny. Budi sa medzi 14 az 15 hod. Vecer ich ukladam okolo pol 22, lebo su velmi zivi,skor to vobec nema zmysel. Precitame rozpravku,pozhasiname,ticho, a aj tak mi zaspia okolo 23, syncek aj po. Cely cas musim pri nich lezat,drzia ma za ruku,muz ma v tomto zastupit nemoze(deti nechcu) a nechce ani on. Ma toho dost za cely den. Mne robota stoji a tiez to velmi narusa vztah s muzom. Nemam kludu ani neskoro vecer,vacsinou idem rovno spat s nimi. Kazdy den sme vonku ci doobeda,ci poobede a maju pritom fyzicku aktivitu. Nepomaha ani plavanie a pohybove hry ktore dcera chodi. Zaspi rovnako neskoro. Minule som s nou bezala s prestavkami 2 km,aj tak nic. Ja uz neviem ako na nich ,aby zaspavali v normalnom case ako ostatne male deti. Poradte. Dakujem

kristinapetronela
28. nov 2023

Uložiť o 19.30 ...nemáš za čo

kristinapetronela
28. nov 2023

Uložiť o 19.30 .nemáš za čo

petamich
28. nov 2023

ja si tiez myslim, ze ich velmi neskoro ukladas 🤷‍♀️ nas maly tiez vymysla pred spanim ale proste 19:30 vana, 20:00 je v posteli a cez to vlak nejde, aj keby co, tak toto dodrziavame, najneskor 20:30 spi, asistenciu nevyzaduje a ked tak sa pri nom striedame, je to len zvyk nic ine, neviem, co robi tvoj muz ale teda ty mas toho asi tiez dost za cely den (ja napr. chodim do prace a mam toho dost, dieta ale ukladam v 80% pripadov ja, kedze manzel je s nim cely den doma na materskej - kym som bola na materskej/rodicovskej ja, ukladal on)

mikitilik29
28. nov 2023

@uradnikova tam je ten problém s tým obednym spánkom podľa mňa. Moja dcéra má 3,5 a doma na obed už nespi. Večer o 20:30 tým pádom už spí. Ale keď je v škôlke tak spia na obed a večer nechce zaspať ani o 21:30🤷

guiseppinka
28. nov 2023

Ak ti 5 rocna spi vo skolke a vstava rano o pol 8, tak sa necudujem, ze vecer nejde spat... Nechapem tomu nuteniu do spania u deti vo skolkach... A hlavne takto velkych... Moj cerstvo 3 rocny nespi na obed, vstava okolo pol 7 a vecer najneskor pol 8 spi (ak ide s muzom, je to neskor, lebo sa s nim vykecava - muz, nie syn)...
Urcite by som obmedzila alebo zrusila spanok na obed...

uradnikova
autor
28. nov 2023

@mikitilik29 prvy rok som ju kvoli tomu bravala so skolky na obed domov,aby nespala. Doma nespi poobede. Vtedy mi vecer zaspi tak o 22, tiez ziadna vyhra veru. Syncek bez poobedneho spanku nevydrzi,tak ten este vtedy nespi,tak to mam zastajno

midori123
28. nov 2023

@uradnikova ahoj, asi ti moc neporadim, no mam doma to iste. Dcera ma uz 10 rokov a zaspala asi 22:40?? Ráno vstáva do skoly o 6:30 hod, má 3x v týždni pohybovy kruzok po 1,5 hodiny, mimo toho casto rozne individualne treningy, vikendove sustredenia, alebo zápasy, no nikdy nezaspi skor ako o 22:00 hod. A to si k nej ešte musím koľko krát aj ja ľahnúť, lebo by bola schopná zaspať až o polnoci. Je to takto od jej narodenia, dokonca ako novorodenec mala pretočený režim, čiže do rána, rekord je do 4:30 hod. rána bola hore a potom spala aj do jednej na obed.
Ja už som sa s tým viac-menej zmierila a nebojujem s tým, pretože v podstate som taká istá, to znamená ,,nočná sova” 🙂)))

uradnikova
autor
28. nov 2023

@midori123 to som nespominala,mam este 15 rocneho syna,ten detto. Ale nemal problem so zaspavanim ako maly,az neskor. Je adhd,denne beha, plus vychadzka so psom, uklada sa tiez 21:30. No a teraz pocujem,ze stale nespi:(, ako vzdy

pribinak
28. nov 2023

Nech ich ukladá spat muž. S tebou evidentne cvičia a preto to tak trvá

uradnikova
autor
28. nov 2023

@pribinak minule sme to skusili. Syncek amok,utiekol z postele. Dcera aj lezala s nim,ale nic nezaspavala,tak to muz vzdal. A zase len plac,tak som sa vratila ja. Cisty blazinec u nas vecer doma. Mam este dve starsie deti,pri nich som tento problem vobec nemala. Zaspavali sami a dokonca v normalnom case

pribinak
28. nov 2023

@uradnikova tak 1x je malo. Muž musí byt vytrvalý, ak to vzdá po chvíľke revu tak potom nemá žiadnu vydrz a snahu ti pomôcť

petamich
28. nov 2023

tak ono to treba skusat a nie skusit raz a cakat zazrak, ak muz doteraz neukladal, tak jasne, ze sa to malemu pacit nebude, chce to proste zmenu rezimu a ta nepride zo dna na den ale chvilu to potrva, prijemne a jednoduche to nebude

midori123
28. nov 2023

@uradnikova ja mám tiež ešte jednu staršiu, už dospelú babu, a ona detto. Neviem či môžu byť tieto potreby spánku dané nejak aj dedične alebo čo, no neskoro chodím spať ja, staršia a aj tento krpec.
Fakt som s tým prestala nejak bojovať a prijala som to tak, ako to je…

anega79
28. nov 2023

neboj mala som to iste, ziadne 19.30 ukladanie nepomahalo. syna 7 rokov doteraz musim s nim ist spat. treba len vydrzat ono sa to zlepsi

uradnikova
autor
28. nov 2023

@anega79 ja si neviem predstavit ,ze 19:30. To by som kolko s nimi tu lezala. Navyse mam 2 starsie deti, u nas v takej hodine je este rusno

ivik4
28. nov 2023

Prepac si strasne mäkka😀. Ulozil by ich otec a mohli by sa aj pokadit. Ja som s drobcom hned spravila utrum,velmi rychlo sa naucil a bol ako anjelik. Zatial co kamoska sedela pri malej ako trubka este v 6tich rokoch lebo vkuse vymyslala a nebola schopna odist od nej a hotovo

uradnikova
autor
28. nov 2023

@ivik4 dalsia vec,ze muz chodi domov tiez neskoro, casto az okolo 21

petamich
28. nov 2023

@uradnikova cize vlastne nechces zmenu, lebo v zasade si nasla argument na vsetko 🙂 moje dieta by pokojne bolo hore aj do polnoci, ked by sme ho nechali, no ale my sme rodicia a my urcujeme pravidla, skratka ide o 20:00 spat ma 2.5 nie 15, aby mohol rozhodovat

a ono tazko ak do poslednej chvile je u vas ruch a zivo, tak ono to samozrejme trva, kym sa ukludni a da do spankoveho rezimu, my uz sa od 18:30 snazime zvolnit tempo, aby sa do 20:00 stihol ukludnit, po vani je uz vo vacsine pripadov zrely akurat do postele

asi si skor chcela pocut, ze v tom nie si sama, tak evidentne nie si, naslo sa tu par komentarov, tak potom len vydrz 3-5-7 rokov a budu sice zaspavat o polnoci nadalej ale aspon bez asistencie 🙂 a to fakt nemyslim v zlom, ani nijako utocne, prosim neber to tak, to len sudim podla komentarov

deedol
28. nov 2023

podla mna spia privela cez den. moj od 2,5r cez den nespi. momentalne ma 5,5r a zaspava pred 21, pricom vstava o 7.20 (obcas zaspi skor alebo vstane skor). u nas je pravidlo, ze o 20.00 uz lezi v posteli a zhasiname. zatial ho uspavame, resp. este pred spanim kecame, ale nam to tak vyhovuje, neberiem to ako zataz.
myslis, ze keby si ich ulozila skor, tak by potme 2,5 hodiny len lezali a nezaspali?

uradnikova
autor
28. nov 2023

@petamich mas pravdu. Ja ani nemam tak problem,ze ukladam o 21:30, ale to,ze lezia este vyse hodiny,kym zaspia

uradnikova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
28. nov 2023

@uradnikova ak by lezali sami, bolo by ti to uplne jedno, tvoj "problem" evidentne ani tak nie je, ze zaspavaju neskoro ale ze ty tam musis byt s nimi a tym padom nemas absolutne ziadny cas sama pre seba - no ked som sa vratila do prace a maly si chvilu zvykal, tak sme mali takychto par dni a teda poviem, ti, ze tazko mi bolo, ked som o 6:30 vstavala, aby som co najskor bola v praci, z prace domov, dieta moje (lebo ved pred tym bolo muzove), just nechcel spat a vysla som z izby 22:00-22:30 a do placu mi bolo, ze kedy mam mat cas na seba

takze zmen aspon to uspavanie s asistenciou, skus nech tam lezia sami a vtedy ti moze byt jedno, ci tam este hodinu pozeraju do stropu

a nas maly spi denne 1.5-2 hodiny cez obed a aj tak zaspava najneskor 20:00-20:30, takze obednym spankom to vobec nemusi byt, tam len mame odpozorovane, ze najneskor 15:00 ho musime budit ale ano pravda je, ze ta spankova potreba moze byt rozna a nemusi ju mat kazde dieta rovnake

vakatko
28. nov 2023

Nespavosť detí je spôsobené hlavne stravou.
Vylúčte zo stravy Cukor, sladkosti a nahradte Ovocím.
Po 16tej žiadne ovocie a obmedziť sacharidy múku, cestoviny, chlieb ....
na večeru jesť viac bielkovín, zdravých tukov a zeleninu, biely jogurt, oriešky ....
15 ročnému s ADHD, prečítajte si info o " Strava pri ADHD "
Skúste im dávať po večery piť Kefír, to by malo pomôcť, obsahuje Probiotiká.

danz
28. nov 2023

@uradnikova pripomina mi to moje deti. Staršia dcera bola ok, hoci okolo 2 az 3 rokov mala tiez taketo nespave obdobie. Ked sa narodilo mladsie, potom bola rada, ked mohla spať, lebo mladsia bola od narodenia totálny nespavec: ked bola babatko, mavala vzdy len par minútovy spánok, max 15 min, vkuse bola čulá, bolo to uplne psycho. Nechápala som, ako to vobec moze prežiť bez spanku😀Trvalo to dlho, mozno do 2 rokov, ale postupne sa to zlepšovalo. Samo od seba, dieťa ako rástlo, menilo sa co sa tyka spanku. Co som sa napocuvala, ako ju mam dať skor spat, alebo nech poobede nespí, nech ju vybeham vonku - to vsetko som sa snazila robiť aj bez cudzích odporúčaní, ale NIC to nepomohlo, skúsila som vsetko, niekedy to bolo este horšie. Dala som ju napr. spať už o osmej, a o 22 sa zobudila úplne vyspata a budila nas vsetkych aj do 2.00 v noci. S nastupom do škôlky je to ovela lepšie, chodia sice spat neskôr ako by sa patrilo, ale ked zaspia, uz väčšinou az do rána ☺️ Moja rada je, postupne davat skôr spať, nie zo dňa na deň o 2h skor, ale o 15 min napriklad, a nechať tomu čas, deti sa vyvíjajú. Ak si uz vyskúšala vsetko, musia z toho uz len vyrásť 😊

lossless
28. nov 2023

@uradnikova mate vecer rezim/pravidla? A hlavne to skludnenie vecer pomaha , niekto to uz tu pisal.

My okolo 18:00/30 vypiname velke svetla a svieti napr v obyvacke lampa pri gauci, nezaciname nove hry - len sa uz ukladaju hracky na miesto, vyberie sa co sa bude citat (vsetko spolocne) , ziadna hlasna hudba a podobne. Ci je alebo nie je unaveny o 20:00/30 najneskor lezime inac nie je vecerne citanie a to si (aspon zatial) ujst nenecha, ked zacneme neskor citame len jednu knihu a jednoducho potom vypiname svetlo, porozpravame sa Uz len tak sepkajuc aky sme mali den a lezime kym nezaspi.

Skuste zvolnit tempo a ja by som ich aj budila skor. Aspon o 7.

mercy13
28. nov 2023

Ty si napisala asi o nas 😁 presne ten isty problem mam, navlas rovnaky dej,ako ty mas... Deti moje 5,5 r a 2,5r, nadarmo ich dam skor spat, napr o 8,ako ti radia, do desiatej minimum robia bordel, a mozem sa na hlavu postavit,aj tak mi nezaspia, takze chodia o 9, zaspia najskor o 10. A to som s nimi v spalni...

paradajkova
28. nov 2023

@uradnikova ja mam rovnaku skusenost ako @mikitilik29 . Ak syn spi (3r) poobedny spanok, tak v noci zaspava neskoro, kludne aj o 23:00. Ak nespi poobedny spanok, tak zaspi normalne o 8mej. My sme poobedny spanok zrusili a je pokoj.

pink_lady
28. nov 2023

@petamich prepac, mas jedno dieta, funguje ti to skvele, možno druhe by Bolo uplne ine...Moj prvy fungoval ako tvoj - od 6 tyzdnov mi prespal cele noci, režim ...toto druhe uplne opak, spal dobre do 4 mesiacov kedy sa 1.x posadil, odvtedy ho zajímá vsetko ine len nie spanok. A robim věci tak ako pri prvom - co sa týká skludnenia, režimu atd. O 19.30 veceria, o 20 kupanie, mlieko, postielka, stlmene světla, ticho v byte - aj rak zaspava aj 2h a viac. A pohybu ma vela, mega vela. Ja som mala obrovský problem zo spaním od babatka až do nějakých 35r...tak asi zdedil...🤷 Ale ... som vdacna že je zdravý, na rozdiel od staršího...
Autorka, Tak len, že já chapem že sú aj take deti proste a treba sa s tým dako zmierit... Inak, keby mojho necham samého v izbe tak vylezie aj na strop, je neskutocne pohyblivý..tak aj toto chapem že treba byt pri nich...je to len obdobie raz ti bude za tym smutno 🙃c(to je moja mantra, ktoru si opakujem 🤣)

pink_lady
28. nov 2023

Inakam znamu s dvojickami, kde postup je rovnaky, ale jedno spi druhe nespí...🤷

amelie2017
29. nov 2023

Hlavne nepocuvaj tie rady, ze o 19:30 v posteli a spia. Rovnako ako my dospeli mame kazdy iny biorytmus, maju ho aj deti. Ja mam jedno dieta, ktore do 3 rokov chodilo spavat o pol noci, druhe, ktore uz o 18. spalo. Teraz sa to znormalizovalo a o 21., max. 21:20 su v posteli. U nas nastastie v skolke nespia. Ak nejake dieta zaspi, nechaju ho, ale nespi sa, vacsina je na obed doma. Mladsi este spi na obed, ale tiez ho uz nechavam max, do 15. , inak by nezaspal ani o pol noci.