Pekný deň prajem, mám 5mesačné bábätko, ktoré doteraz zaspávalo buď kolísaním na rukách alebo v noci počas kojenia. Potom sme ho prekladali do postieľky, niekedy spal dlhšie ale často sa budil a najlepšie sa mu spí medzi nami vo veľkej posteli. Chcem to však zmeniť kvôli viacerým dôvodom. Prvý najdôležitejší je to, že postieľka je pre bábátko najbezpečnejšia. Je dosť veľký, v náručí mu už je nepohodlne a pre môj chrbát je to tiež veľká záťaž. A nechcem ho uspávať ani dojčením, keďže má reflux a musím mu po dojčení dať sirup. Aký je najlepší spôsob pre túto zmenu? Len ho odteraz stále ukladať do postieľky a vydržať, aj keď bude uspávanie trvať dlhšie a bude plakať? Nechcem, aby zaspával sám, sedím pri ňom na stoličke a hladkám ho po tváričke, potlapkavam po plienke… zatiaľ je to však aj tak boj.
Existuje viacero prístupov a postupov, ale každé dieťa je iné a takisto každá matka je iná. Neexistuje žiadny zaručený recept, ktorý by fungoval na 100%.
Ja som bola ochotná urobiť čokoľvek, aby dieťa pokojne zaspávalo a pokojne spalo. Väčšinou zaspávala pri dojčení a najlepšie spala, keď pri sebe cítila ľudské teplo. Niektoré iné deti zase potrebujú pokoj a priestor.
Určite by podľa mňa však nemalo byť zaspávanie traumatizujúcim zážitkom ani pre dieťa, ani pre rodiča.
A na margo vyjadrenia "postieľka je najbezpečnejšia" si myslím, že pokiaľ sa dieťa cíti bezpečne pri inej ľudskej bytosti a v postieľke sa cíti opustené, tak to nespĺňa pre mňa definíciu "najbezpečnejšia."
Ďakujem za odpovede. ☺️ Ja by som nemala problém s nočným spánkom že by bol pri mne, zabezpečila by som podmienky tak aby to bolo preňho čo najbezpečnejšie, aj keď nebudem tak pokojná ako keby spal vo svojej postieľke s monitorom.. Ale ďalším problémom sú aj denné spánky. Nie je možné aby som stále spala pri ňom, potrebujem počas toho variť, upratovať, porobiť veci ktoré potrebujem.. 😕 a keď ho preložím do postieľky potom ako zaspi pri mne tak sa po 10-15 minútach budí.. je nevyspatý a nepokojný..
@autorka dcérka je o mesiac staršia a vyzerá to u nás rovnako. V noci spoločný spánok v našej posteli (monitor sme kúpili na nožičku - je vhodný na spoločný spánok), cez deň spí tiež hlavne kontaktne - v nosiči, v náručí, zaspí ale aj vonku pri kočíkovaní. Čiže podobne ako ty nemám vôbec priestor v kľude upratať, navariť, porobiť veci do práce atď. Všetko toto robím počas toho, kým sa malá hrá na deke, alebo si ju položím na chvíľku do lehátka (aby na mňa videla), alebo ju vezmem do nosiča (tam sa buď pozerá, čo robím a po chvíli väčšinou zaspí). Alebo večer, až tvrdo zaspí a.ja sa vykradnem zo spálne 🙂
Jednoducho sú bábätká, ktoré potrebujú veľa kontaktu a samé sa necítia bezpečne, na ten samostatný spánok musia ešte dozrieť. Podľa mňa nemá zmysel lámať to cez koleno, obzvlášt v takto nízkom veku.
Neuvažovala si nad nosičom? Nedá sa ti aspoň niečo málo porobiť, kým je malá hore? Ja si napr. navarím do zásoby cez víkend, keď sa dcérke venuje manžel, a cez týždeň už skoro nevarím, iba ohrievam. Pri upratovaní som si zaviedla pravidlo "1 izba denne", a to je aj pri takto malom bábätku krásne zvládnuteľné. Ja než aby som s tým "bojovala", radšej som si v tom našla nejaký (aj keď nie úplne ideálny) systém, a sme takto spokojné obe 🙂
Nebude plakat, ked budes pri nom... polozit do postielky, hojdat kludne postielku na zaciatok, uplne jemne, ruku mu drz na chrbatiku, tlapkat po plienke... chce to par dni, nepojde to zo dna na den...