Ako naučiť dieťa zaspávať samé?

8. dec 2023

Pýtam sa tých čo to museli učiť, nie ze dávali dieťatko spať samé od narodenia 🙂
Ahojte, syna uspavam od cca 3/4m na rukách, momentálne má 10m a uspavam tak, že sedím, mam ho na rukách, robím ššš a kolíšem ho. Do cca 10 minút, niekedy aj menej zaspí. Donedávna to bolo ok, zaspal, dali sme ho do postielky a spinkal. No posledný týždeň sa budí, či už v noci alebo cez deň.
Ako ste naučili aby spalo samé pripadne ze by ste pri ňom len ležali? Koľko to cca trvalo? Ďakujem.

kaktusik007
8. dec 2023

ty nepotrebujes naucit dieta zaspavat same. Ty ho potrebujes oducit zaspavat na rukach, na ktore si si ho naucila.

vela zdaru, oducanie zlych navykov ide vzdy horsie a stoji daleko viacej usilia.

autor
8. dec 2023

@kaktusik007 fajn, dik za odpoveď, ako na to? Ako sa to podarilo tebe?

nwnw
8. dec 2023

Priraz detsku postielku k manzelskej bez bocnice a uspavaj tak. Nas starsi je doslova nespavec. Vymyslal, stvornozkoval hore dolu azsa unavil a zaspal. Potom som prelozila na jeho stranu. V noci ked sa zobudil a nasiel ma tak pokracoval... Vylepsilo sa to trosku az ked zacal chodit a viac sa unavil. Potom sme uspavali citanim rozpravok. Sam ide spat az teraz do svojej izby 6r. Mladsi v pohode zaspi od malicka jednpducho mu staci lezat s niekym z nas. Kazde dieta ine.

dadi30
8. dec 2023

Ahoj 🙂 aj ja som uspavala malu hondrlanim na rukach a ked mala uz dobrych 10 kil tak to bol zahul. A tak jeden vecer som sa rozhodla ze uz proste nevladzem, tak som ju polozila do postele, lahla si ku nej a odvtedy zaspava uz len takto.. Niekedy nam to trva pol hodinu, niekedy dlhsie, ja si zatial dam sluchatka pustim netflix na mobile, hbo alebo citam kona 😀 dneska napriklad to trvalo presne 10 sekund a zaspala 😀 neviem, skus. Mozno som ja mala len stastie ale za pokus nic nedas 🙂

ivangeline
8. dec 2023

Chvilu maj tak ako obycajne a ked sa zda pokojne,poloz a napr pohlad,ci hmkaj,bud pri nom. Ked zacne az mpc byt nespokojne,o5 vyber a ako obycajne a zas pokojne ale nie spiace zloz.. Do tyzdna si zvykne aj na bez ruk...ale bez teba to pojde tazsie. To musi byt dalsia etapa oducania,velmi unavene alebo starsie. Okolo 2r som nemala problem pobudnúť a pokojne dieta nechat same zaspat ale na posteli,nie postielke.

autor
8. dec 2023

Ďakujem 🙂 áno, nemyslela som samé tak ze odídem a nechám vyplakat alebo tak, to by som nevedela. Jasne ze budem pri ňom, a viem ze to bude ťažké. Uspavam aj ja aj muž, a musíme sa dohodnúť a nepolavit. Už sme to skúšali, no vždy vyhralo uspatie do 5 minút nad hodinovym🤣 ale už je to ťažšie o dosť, on je ťažší a čím je starší tým viac sa prejavuje, snaží sa vydobit si veci.
Viem ze v lete keď sa len otáča sme ležali na manželskej posteli, ja som bola na mobile alebo ho hľadkala, hmkala a on sa blaznil, pretacal až sa unavil a zaspal. No teraz si to neviem predstaviť, bojím sa ze spadne, hocikedy sa postaví, je šikovnejší proste.
Ach bude to boj ale hádam to dáme ☺️

kaktusik007
8. dec 2023

ako sa to podarilo mne? vlastne nijak zvlastne, moje deti mali od narodenia rezim, zaspavali same. Okolo 3-4 rokov zacali vyzadovat pozornost, tak to som si k nim lahla a rozoberala som s nimi den, okolo 5-6 rokov uz opat zaspavali samotne.

autor
8. dec 2023

@kaktusik007 ďakujem, nepomohla si keďže si si tým neprešla.

kaktusik007
9. dec 2023

autorka - rada do buducnosti. problemom sa snaz predchadzat, je to lahsie, ako ich riesit ked sa vyskytnu. 😉

autor
9. dec 2023

@kaktusik007 učený z neba nikto nepadol, či ty áno? Nemusís odpovedať, odpoveď poznám ;)

luckajozko21
9. dec 2023

Uspavanie na rukach som postupne menila na uspavanie na posteli. Pri oducani od 'zlozvyku' musis nahradit postupne, tym co potrebujes.
Ja som ale mala naucene s dietatom chodit po spalni na rukach. Postupne som si pocitala, ze 30s-1m som chodila(a spievala), tak ako bolo zvykom. Potom som si s nim sadla na postel. Ked s tym bol v pohode, tak som ho pomalicky zlozila vedla seba na manzelsku postel... Ak sa mu to nepacilo, tak odznovu na ruky a zase. Casom s tym bol tak v pohode, ze uz mu staci, ze ho na posteli zoberem na ruky, ponuknem mu vodicku a ked sa napije, tak sa zlozi vedla mna. Tam sa kruti dalsich mozno 15-20min(kedy ako). Potom najde svoju polohu a zaspi. Bez scen. Potom ho prekladame do postielky.
Ked je vo faze, ze uz si lahne a hlada si v klude tu svoju polohu, tak zapajam ocina a ja potichu odchadzam. Zvladaju to super. Este nie sme v stadiu, ze by od zaciatku zaspal iba s nim, ale casom ho na to chcem naucit.

autor
9. dec 2023

@luckajozko21 ďakujem, my sme to tak tiež mali ze sme chodili po izbe, natriasali. Ale teraz to je tak ze sedím a len sa tak hupem. Prišlo to samé od seba.
No včera som si ho dala k sebe, hodinu a pol som uspavala na noc, hmyril sa ale nakoniec zaspal.

luckajozko21
9. dec 2023

Ak sa mu raz tak podarilo zaspat, tak podla mna sa ten interval zaspavania casom skrati na normalnesiu dobu. Dieta sa 'zmieri' s tym, ze ano teraz ideme spat a pojde to ;)
Akoze niekedy je to u nas 5min. Niekedy ked sa mu pokazia cez den spanky, tak je to tiez nekonecne. Ono casom sa aj sposob zaspavania prirodzene meni. Uz je velkac