Ahojte. Prosim Vas.
4 rocna dcera. Po nadche vzdy ma chvilu zlozvyk dychat ustami aj ked ma uz nos v poriadku. Ok to ju upozornim a potom zlozvyk prejde.
Lenze co v noci ? V noci stale dycha ustami.
Aj ked ma nos priechodny.
Aj na orl sme boli lebo mavala casto nadchy atd.
Mandle aj nosnu aj krcne ma normalne.
Nechrape ani nic.
Len sa desim tej moznej deformacie tvare, ked sa dlhodobo dycha nosom. Neviem o tom nic, len to malo co som si na nete nasla.
Da sa nejako zbavit toho zlozvyku ? Nejaky trik ?
Premyslala som uz nad tymi naplastami na usta :D ale teda ked si chytim pery a chcem tak aj tak nemam jazyk pri zatvorenych ustach tak jak ma byt cize tlacir na podnebie. Tak to je asi bezpredmetne take naplaste.
Neobávala by som sa deformácie tváre...
Skôr sa zamysli nad nesprávnou polohou jazyka, čo spôsobuje problémy pri výslovnosti, dýchaní, prehĺtaní, pití a podobne. Nám to vysvetľovala logopedička, že je to v dôsledku oslabeného stredu jazyka a je potrebné cvičiť s jazykom, aby bol v správnej polohe.
@h2 Children with mouth breathing often have "adenoid faces" which are characterized as having upper lip incompetence, a retropositioned hyoid bone, a narrow upper dental arch, retropositioned mandibular incisors, an increased anterior face height, a narrow or “V”-shaped maxillary arch, an increased mandibular plane ...
lenže tie deti preto dýchajú ústami lebo majú zväčšené nosné mandle - a nie že sa im zväčšia mandle lebo dýchajú ústami ... autorka, tak nech ju poriadne pozrie orl ...
podľa mňa je toto fakt prehnaný názor. akože báť sa toho, že to dieťaťu zdefomuje tvár, to je nezmysel. akože má reálne nejaký problém s dýchaním nosom alebo prečo sa tu uňho deje? má ho vkuse zapchatý či?
@nicoli02 dakujem, dufam, ze len prehanam.
Nie praveze ide len o to ze po nadche, ked je uz zdrava. Dycha cisto nosom. Ale ma blby zvyk aj par tyzdnov dychat ustami. Ked ma nadchu dycha ustami a potom si na to zvykne cize trva nez zas dycha nosom aj ked ho ma priechodny.
Teraz nema nadchu, dycha nosom.
Ale zo zvyku ... a ked spi tak ju tazko upozornim.
Dýchanie ústami je taký istý zlozvyk ako ktorýkoľvek iný.A samozrejme,že deformuje tvár.Sa divím,že to niektoré nevedeli.
Autorka ....existujú také strojčeky do úst,ktoré používajú ľudia so spankovym apnoe a proti chrápanie a tie držia ústa zatvorené.
Ale určite sa o tom treba poradiť s pediatrom a zubarom mozno
Vyrastie z toho - nie je to urcite v poriadku tak spat, ani na zuby to nie je dobre, ale je to dieta a je vo vyvoji a nebude tak spat navzdy. Jej momentalne nepomoze asi nic, ani ziadny strojcek jej nikto neda vkladaci na to, ma 4 roky a rastie nonstop - zuby, tvar, hlava, to by jej robili otlacky kazdy mesiac?
My sme riesili nieco podobne - nic nepomohlo, vyrastol z toho.
a v noci tak dycha vzdy, ci len tych par dni-tyzdnov po viroze? inak tiez by som to riesila, uplne ta chapem. mozno ako baby pisu logopedicka alebo nejaka fyzio, ktora sa venuje oromotorike, by vedela poradit.
@h2 autorka mysli deformaciu tvare kvoli tomu dychaniu ustami. A ano, realne sa to deje, sama poznam dievcatko, ktoreho rodicia sa silou-mocou branili vyberu mandle a ma takuto tvaricku.
@autorka asi by som zvazila kontrolu este u ineho ORL lekara.
https://www.modrykonik.sk/blog/strapco13/article/nosna-nosohltanova-mandla/
@matiska15 neblázni nič sa nestane ja dýchame zasadne ústami a nič sa mi nikdy nestalo
Ak dýcha ústami chronicky, treba pátrať po príčine. Zvyčajne alergie, častá chorobnosť môžu za zväčšenú nosnú mandľu. Pri chronickom stave naozaj dochádza k deformácii a napríklad predkusu na zuboch :(.
Desiatky rokov počas spánku dýcham s otvorenými ústami a nemám žiadnu deformáciu tvare.
@sense tie deti mávajú aj cez deň otvorené ústa. Existuje aj pomenovanie na takýto charakteristický výraz tváre u detí.
@sense a podstatné je, či si mala taký problém v detstve keď ti tvár rástla.
Autorka pokiaľ nejde o chronický problém, pretrvávajúci dlhodobo aj cez deň, tak sa neni čoho báť. Super že si vnímavá a všimaš si to.
To je totálna hlúposť o deformácii tváre. S otvorenými ústami spia deti po dlhodobejšej nádche, ak sa im zväčšia nosné mandle, prípadne po zápale ešte zotrváva opuch nosných mandlí. Moja najstaršia to mala a v priebehu roka jej museli 2x tie mandle vyberať, lebo znova narástli. Mala 3 roky a odvtedy má s tým pokoj už 47 rokov. Treba sa pýtať na krčné a tam vyhodnotia situáciu a odporučia. Vybraniu nosných mandlí sa netreba brániť, narobia organizmu viac škody . Robí sa to pri vedomí ambulantne , len sa vyštiknú a dieťa sa nejakú hodinku ponechá na pozorovanie.
Na formovanie peknej tváre existuje dlhodobá štúdia amerického pediatra Dr. Spocka o čom vydal v polovici 70. rokov aj knihu (bola v maďarčine) Formuje sa novorodencom od narodenia asi do 7. mesiaca. Pri ležani treba dieťa pootočiť len trochu bokom a pod hlavičku podložiť plienku,... tak, aby jemne sa dotýkala tej časti kosti, ktorá je za uškom. Vtedy sa tvar krásne vyformuje, taktiež vytvaruje malý noštek, čo navždy zostane. Mám s tým skúsenosť u svojich 3 detí a stálo to za to. Jedna mamina stará suseda mi pred mnohými rokmi povedala, že by som mala mať každý rok dieťa a obohatila ľudstvo o pekných ľudí. Pozor na kladenie dieťaťa na bruško. Môže dôjsť k poškodeniu krčných stavcov a v budúcnosti problémy s nimi. Na bruško reba klásť len krátko. Taktiež ležaním na brušku je stláčaná lícna kosť a vytláča tým veľký nos a nepekne zúženú tvár. Ak častejšie pri tom leží na jednom líci, do opačnej strany sa vykriví ten veľký nos. To všetko bolo v tej knihe a riadime sa ňou všetci v rodine aj teraz. Sú v nej aj iné užitočné rady toho svetovo uznávaného pediatra.
V žiadnom prípade nič násilne nelep a nesnaž sa ústa zatvárať. Môže sa to odlepiť v spánku pôsobenám slín a dieťa to môže vdýchnuť a udusiť sa.
@jakubrianka mám zo od dieťaťa a ostalo mi to aj po vybratí nosnej mandle....ale teda cez deň som dychavala aj dýcham nosom, len v noci s otvorenými ustami
@matiska15 ale no, neblbni