Čauko. Mám takého koňa, už má skoro 6. Má narušenú komunikačnú schopnosť a kvôli tomu bude mať odloženú aj školsku dochádzku o rok. Snažíme sa so ženou ho už dlhšie presvedčiť, aby spal v noci sám, ale nechce ani počuť. Cez deň už nespáva skoro nikdy (naposledy zaspal v aute asi pred pol rokom). V školke nespáva - beriem ho "za obedom".
No a má svoju parádnu izbičku, kde si polepil nad posteľ tanky, nálepky, má tam aj Ježiška, nočné svetlo (toto také na fotorezistor, čo sa samé zapne keď sa zotmie a len tak "tleje"). Ale nechce spať sám ani za oca. On sa boji strašidla. Jak na to? Jak mu vysvetliť, že už je veľký koň a mal by spať sám? Máme ešte dvojročné dievča, ktoré ale spí s nami, lebo sa ešte v noci priciciava a aj sa budí. Synak sa skoro už v noci nebudí. Nechali by sme mu zasvietene až k nám, že ak sa v noci zobudí, mohol by k nám prísť. Lenže on teraz nechce ani zaspať sám. Automaticky jak vyjde z kupelne, pochoduje do spálne. POtom spíme štyria na 160-ke posteli a je to masaker. Budím sa dolamany jak starý dedo, lebo to spíme tak "skaderuka, skadenoha". Viete dať niekto nejakú radu?
U nas to bol boj do 5 rokov - a nema ziadny problem (ako pises narusenu komunikacnu schopnost ani nic ine) a predsa sme bojovali. Pred 5. narodeninami si zmyslel ze by strasne chcel do izby pisaci stol a otocnu stolicku - tak sme sa dohodli ze ok, ale tym padom on je uz velkac a bude v tej izbe spat sam.
(Dovtedy som ho uspala, odisla som, v noci ked ma volal tak som isla spat k nemu hore na gauc - ze som bola ako chodiaca matoha, asi ani nemusim hovorit...)
Este v prvu noc - inak den jeho narodenin - spravil este jeden cirkus. Ako nie som typ cloveka ze ho budem tyrat na vlastne narodky ale ak uz vtedy ustupim tak samu seba kopem do zadku. Takze vo vecer narodiek jeden cirkus a potom uz nic.
Skuste najst nieco co by velmi rad... ale 'vymente' to za spanie vo svojej izbe.
Drzim palce.
Chodila k nam postielkova vila a nosila nalepky za odmenu nic ine nefungovalo.. za dosiahnutie urciteho bodu bola stanovena odmena za.5 kinderclub za 10 mekac za 20 pizza za 30 kino za 40 aquapark..a na vikend sme.boli dohodnute ze si rozlozime gauc a budeme spat spolu. ale ked si minula nazbieranych 10 v mekaci zas bola na nule.predtym som skusala aj nemozne vysvetlovala nadavala kricala nic absolutne nic na nu neplatilo.az toto
Píšeš, že ma vlastnú izbu a v noci sa už nebudí. Ja by som to nehrotila a spala by som ho vo vlastnej izbe, ostala by som tam, kým nezaspí. Ak by sa náhodou v noci zobudil, išla by som k nemu. Takto sa nemusíte tlačiť štyria na manželskej posteli.
Jedna z rád môže byť aj kúpiť si väčšiu manželskú posteľ. 😉
Aj samota a opustenosť môže byť pre neho strašidlo... Možno mu pomôže, keď pôjdu obaja (so sestrou) zo spálne naraz, aby sa necítil odstrčený a nechcený.
Ja som v očiach mnohých tým negatívnym príkladom matky, ktorá aj vo veku 9 rokov nemá problém s tým, že naša je s nami v manželskej posteli. Ona je kontaktný typ a keď pri sebe necíti ľudské teplo, tak sa s revom budí. Niekedy sa smejem, že to určite nebude na veky, lebo frajera si ku nám do postele určite neprivedie. 😉
Istý čas sme mali aj tú prechodnú posteľ (79*160) priloženú k manželskej, ale ja tak spala pri nás, tak sme ju zrušili a aspoň okolo je viac miesta,
Kúp hosťovský madrac a chod s ním spávať na začiatku do izby. Keď zaspí, tak sa vytrať. Kúp sprej proti strašidlám. (Rozumej, vyrob sprej. Prázdny. Nech malý postrieka všetko pred spaním sprejom. Dajte k hlave so svetielkom, ktoré po 15 alebo 20 minútach samo vypne) Daj mu inštrukcie na noc, keď by sa zobudil. Nech si zapáli svetielko a statočne sa po chlapsky pokúša zaspať sám. Keby niečo, tak sprej na strašidlá má po ruke. Ale ubezpeč ho, že žiadne nepríde, lebo ste všetko postriekali a toho spreja sa bojí. Ak by to nefungovalo a v noci sa zobudí a dobehne, tak ho vrat do postele a zopakuj mu inštrukcie. Ak by to bolo veľmi zle a nedalo sa nejak samostatne vybojovať v noci, tak sa musíš zasa obetovať a spať na hostovskom madraci, až kým v noci nezaspí. Ale vždy sa najprv pokúšaj, aby zaspal sám s ochranným sprejom a svetielkom čo samo zhasne po čase. Apeluj na neho, že je veľký silný chlap a určite to zvládne ako ostatní chlapi. Alebo mu skús kúpiť svetielko čo bude ako projektor na strop a možno ho sledovanie projekcie uspí. Povedz, že ten projektor má len do svojej izby, aby nerušil sestričku.
A skúste to ako hru. Keď má rád tanky, tak sa zahrajte akože na vojakov a výcvik. Si veliteľ a zahaj misiu, aby potom bol pripravený na naozajstnú misiu v tanku. Za odmenu ho môžeš zobrať pozrieť niekde ozajstné tanky.
@thirstymonk Tvoj syn má síce 6 rokov, ale deti s NKS sú mentálne oveľa mladšie na svoj reálny vek a aj tak sa správajú, keďže im neskôr dozrieva nervová sústava. Obe moje deti sú NKS. Staršia prestala mať strach z tmy postupne, keď sme dali mladšieho syna spať k nej, pomohlo, že nebola v izbe sama, svetlo, projektor hviezd a postupne sa to lepšilo, teraz má 7 a buntoší už len keď má zlý sen, alebo pri chorobe ak jej ostane horšie. Mladší syn má 5 rokov a má stále strach z tmy a príšer - pomáha, aby na noc nepozeral nič príliš akčné, a aj hra pred zaspávaním musí byť pokojnejšia, pomáha rozprávka pred spaním, svetielka pri posteli, nočné svetielko, ak sa zobudí niekedy treba byť pri ňom, aby znovu zaspal. Ak si myslí, že v izbe niečo je, niekedy pomôže presvietiť celú izbu a dokázať mu, že tam žiadne strašidlo nie je a občas nepomôže nič len to že do rána prespí u nás, ak sa nevie toho strachu zbaviť.
@thirstymonk tanky aj Ježiška? 😆👍
Preco nepockate pri nom kým zaspí???
Nemôžete dať jeho posteľ do spálne? Nemôžeš ho brať ako zdravé dieťa keď má nks. Možno aj žiarli na sestru, že tá môže a on by mal spať úplne sám. Keď si zvykne na posteľ presuniete ho aj so sestrou do detskej izby a nikto nebude spať sám.
@thirstymonk nechaj ho s Vami a prikup v IKEA menšiu posteľ pre neho my sme tak spávali🙂)
Alebo spi s ním v jeho izbe.Nebojuj chce vás cítiť cíti sa v bezpečí a mozno aj žiarli na sestru.V 5-6 r funguje fantázia na plné obratky
@simona20201309 tam by som sa bála spat aj ja 😄
@thirstymonk pokiaľ to potrebuje, nech spí s Vami. Tiez mám NKS dieťa, tiež má svoje strachy a tiež spí s nami. Neboj, keď bude zrelý, pôjde spať do izbičky sám.
Je super,že mladšiu dcérku ešte dojcis, si parádna mamina! 👏👏👏
Veď si tam ľahni s ním a keď zaspí, choď preč. Nerozumiem načo sa tlačíte v 1 posteli. Keď deti budú vo vašej posteli, ty prejdi do jeho. Vyspíš sa doružova. Hlavne ho nenúť spať samého. Bude mať akurát pocit, že už ho nemáte radi.
Podelte si to, "kone" v detskej, baby v spalni... Neskor aj druhu k nemu do izby .. a netlacila by som, byt s nim, kym zaspi, potom odist. Urcite to bude lahsie a rychlejsie nez sa vsetci stresovat
@ankare no poznám 15 ročného od ktorého musela mama odísť, lebo sám do detskej spať nechcel ísť. Táto teória o zrelosti detí by fungovala len vtedy, keby deti mali aj zrelých rodičov. Mnohokrát rodičia nezrelou starostlivosťou svoje dieťa oberajú o zrelosť.
@lakebabe 🤣🤣🤣
@petronellla87 tak tanky s Ježišom vedieť pred spaním 🙆♀️😄
@lakebabe dcera zas ma motyliky 🤣
@thirstymonk motýlikov sa nebojím 😄
@simona20201309 on tam odmieta vobec si ist lahnut. Chce ist rovno si lahnut do spalne ku mamke. Este ma napada, ze by som ho v noci skusil prelozit, ale to by mi asi neodpustil
@lakebabe tak ale keď nezaberie Ježiš a tanky, nezaberie už nič 🤣
Moja ma 11 rokov a stále k nám v noci pribehne. Už sme si zvykli že sa s manželom vymenia 😄
@petronellla87 veď toto to bude ťažký oriešok 😄
@nicicka To toto by mi až tak nevadilo, len keby zaspal sam. Však aj ja som v noci liezol ku rodičom, keď som sa bal prišery s červenymi očami.
@thirstymonk skus ho preložiť, a aspoň tu prvú noc s ním spi ty. Uvidis ako ráno zareaguje.
A možno zo začiatku by som s nim spavala pravidelne kým si nezvykne. Kým nepochopí, že spi sa tam. Potom nejak postupne odchádzať.
Spálne od detskej mate blízko?
@thirstymonk nenazývaj svojho 6ročného syna kôň, znie to veľmi škaredo.
Odstavte 2ročnú od kojenia, to je už fakt k ničomu, dajte ich do izby naraz oboch. Samého nie, nakoľko chlapec bude z tých citlivejších.