Ahojte, mám 5 ročnú slečnu a skoro každý noc sa dotrepe k nám do spálne že chce spať s nami lebo že sa boji ale čoho nevie povedať len že nechce tam spať že sa boji a nechce byť sama. Zo začiatku sme to brali že môže byť ale už to trva dlhšie, tak som jej to zatrhla len moja mama hovorí že ju mám nechať. Povedala som jej že mala je už velk slečna že nemá čo spať s rodičmi
Ja som chodila k nasim do postele, mama ma odnaucila tak, ze ma z nej vzdy akoze v spánku vytlačila, zhodila (ja som si naozaj myslela ze spi, nie ze to robi naschval). Prestala som k nim chodit kedze som vzdy skoncila na zemi, ale väčšinu noci som zaspala tak, ze som plakala. To si pamatam. Najskor plač, potom spánok. Mama nikdy nevedela ze zaspavam so slzami a som si ista, ze keby vedela, radsej by ma nechala spat s nimi.
No tak si to predstav.. Male dieta sa matke zdôveri ze sa boji, veri ze matka ho pochopi a ochrani ale matka aa vyserie na pocity dietata a necha ho za spávať v strachu. Ked to spravis nebudes ani prva ani posledna a tvoja dcera to prežije... Ja by som taka surová matka ale nikdy nedokazala byt
Nas ma 6.5 a ked ma zlu noc, tak pride. Sama som mala doma poslednu nocnu moru asi ked som mala 17. Dosla som k nasim do postele ako cele detstvo, ked sa mi to stalo. Nikdy ma neotocili a ja som neskutocne vdacna. Tak isto ako neotacame prec ani nase deti. Aj ked viem, ze rano budeme dolamani a nevyspati.
Tiez vidim, kedy len sa zobudi a nevie zaspat a kedy naozaj bolo zle. Vtedy sa ma dlho pyta, ci uz spim, ci ho mozem silnejsie drzat a do rana sa musi aspon rukou dotykat koze.
Vyrastie z toho zatial ju vezmite k sebe. Ma bujnú predstavivosť.
Toto keby mi rodicia povedali, zblaznila by som sa. Mavala som panicky strach, pre mna odôvodnený. U nasich som bola kazdu noc velmi dlhe roky. V strachu som v posteli a odputanie v duchu menovala vsetky postavy z disney rozpravok. Ani to mi nepomohlo. I ked som zaspala, nazvyme to "snami" - tie ma zobudili a ja sim s hrozou isla do spalne. Uz aj ta cesta cez obyvacku bola des. Jeden z rodicov potom vacsinou odisiel do dedskej k sestre aby nebola sama.
Ano, nasrala som ich tym xy krát. A ver mi, ze by som radsej počúvala keby mi nadali a dali po riti - ale hlavne, ze sim nebola sama! Nie - nikdy mi nedali ani som za toto nedostala. Maximalne zafrflali a bolo.
Keby mi zahlasili, ze som uz velka skecna a mam sa zo strachom vysporiadat sama = velka skecna spi sama- zabili by vo mne doveru voci nim.
Ja ti radim ako dieta, ktore mavalo nocne mory a "spankove paralyzy", dopraj svojmu dietatu pocit bezpecia vo vasej blízkosti. Raz to bud prejde alebo sa s tym nauci žiť.
Naozaj to nie je sranda zaspavat v strachu, odsunuta a nepochopena, ponechana napospas svojmu strachu.
A to, co sa nazyva casto fantaziou, vobec fantazia byt nemusi... Nenechajte ju samú.
Od kedy je 5 rocne dieta velke??? A ved potom to uz aj do roboty by mohla, ved nech prispieva uz konecne do rodinneho rozpoctu. Co sa bude podaromnici v skolke flakat? Ved uz to velka slecna , tie uz sa predsa nepotrebuju ani hrat.
Tak 2 dospeli spia spolu v jednej posteli, a male dieta ma byt samo a nebat sa?! Ja by som ju nechala al zariadila spalnu aby ste mohli vsetci spat pohodlne a bez strachu.
Náš má 8,5 roka a stále spí najradšej s nami – a ver, pofrflem si, tiež som mu už povedala, že taký veľký chalan by mal spať v izbe sám. On tam aj zaspí, ale príde v noci za nami. Párkrát sa stalo, že neprišiel, asi na prstoch ruky by som zrátala. Minulý rok pomerne ťažký, chcela som si aspoň v noci oddýchnuť, tak som dosť frflala. Ale posledné obdobie som sa nejako inak nastavila a vravím si, nepotrvá to večne. A keď vidím, ako sa mu rozžiaria oči, keď poviem, že môže ísť rovno do spálne…. Alebo keď cítim, keď sa v noci dotrepe a pohľadá moje líce (zvyk od bábätka), tú teplú ruku, hneď mám taký pokoj na duši
@gleep1 o toto nie. Je mi luto. Toto sa zle cita-az mi srdce zovrelo
je normalne, ze 5rocne nechce spat same
Môj 5 ročný syn stále spi s nami v posteli. Zaspáva tak že sa musí mna alebo priateľa držať a v noci je stále nalepený na jednom z nás. Ani by má nenapadlo ho poslať do detskej lebo je “veľký”. A to tam má 10 ročnú sestru.
Moja má tiež 5 a bojí sa ale neskutočne.Ona aj sníva nahlas rozpráva a kričí.Všetko prežíva.Ja spím s ročným a muž s ňou.Ona povie že jej do postele príde myš alebo také si vymýšla.Ale ja sko dieťa som sa toež bála neskutočne a môžem jej vysvetlovať.Dokonca sa tak začala báť že v nici ani na wc nechce ísť a radšej sa popišá a to ma trápi velmi.Znova má na nic plienky lebo to sa už proste nedalo každú noc prezliekať všetko.Povedala som to aj dr.ale žial nepomohla mi iba urobila testy ale že mám len menej vody už dávat večer a budiť ju v noci na wc aj som to robila aj tak sa popišá.Takže skúšame zatial😒
Ty sa ako cítiš, keď sa bojíš? Tak si predstav, ako sa cíti mala. Ak Ta to obťažuje, tak to nerieš, ona si zvykne, že pri Vás nemá čo hľadať. Ale moja 10rocna, keď ma strach, príde v noci k nám. Neriešim, manzel prejde do jej izby a dospi noc tam, a ráno sme spokojní všetci.
Ja sa bojím stále a som stará,chudá dieťa
Autorka u nás pomohlo nočné svetielko, čo sa dá prepnúť aj ako svetlo na čítanie,
a keď boli menši mali aj projektor nočnej oblohy, kde sa dali zapnúť aj uspávanky, ale pravda že občas skončili aj u nás, len potom to muž už zatrhol lebo sa potreboval vyspať do práce, takže teraz chodím ja k nim keď sa boja.
@jovan236 nepomohlo by keby ste jej dali šerblík na noc k posteli? + svetielko nočné, možno by sa odvážila v noci aspoň naň, keď sa bojí ísť na wc, ale pravda radšej plienky ako by mala spať v mokrom a stále meniť a prať - je to len obdobie, deti z toho časom vyrastú.
@elanor ty porovnávaš toto so spánkom? 🫣 Podľa mňa je veľká slečna, spala sama a zrazu bum. Máme novorodenca takze sa potrebujeme ako tak vyspať. Keď drobec v noci vstáva tak aj mala samozrejme a potom je ráno nevyspatá 🫣
@zuzinka888 posteľ nám do spálne nevojde, máme tam postieľku .
@gleep1 z postele by som ju určite nevykopla, keďže by začala plakať ... malá však skoro za všetko plače 🫣
a v com je problem? Ked je raz podla teba velka slecna, tak hadam sa tu teraz nebude hrat na slovicka, ze je velka, len ked to tebe vyhovuje. A ked ti to nevyhovuje, tak je zrazu malicke "babatko".
@elanor je už dosť veľká na to aby spala s rodičmi. Je staršia ako súrodenec takže ma aj viac "rozumu" ... Hoc aha ty si pani dokonalá.
Ak máte novorodenca môže to súvisieť ... Vidí že malé spi s vami, tak chce aj ona. Ja by som ju nechala aby sa necítila odsunuta. Muž nech spi na ten čas na gauči ak sa vám nedá dať ďalšia posteľ do spálne.
ako sama vidis, nieje dost velka nato, aby spala sama.
Keby bola, nemali by ste doma "problem".
Je vo veku, ked bat sa tmy, bat sa hocicoho je uplne bezne a uplne normalne. Za kym ma ist, ked sa boji? Za rodicimi predsa, co ma ist v noci za susedou?
Si pre nu istota, zachrana a bezpecie. A ty ju napriek tomu posielas prec.
A este k tomu babo v dome, navyse sa citi odstrcena, a odstrkovana.
Boze moj ty si ďalšia hrozna matka. Je staršia takze ma viac rozumu 😂😂 a ked jej surodenec bude v jej veku stale bude mladsi a v prave nemat rozum a ona stale bude na vedlajsej kolaji lebo ona je starsia, ona ma ustupovat a maly fracek dostane všetko zadarmo lebo je mladsi. Chod si prosím ta precitat nejake populárno naucne psychologické knihy o vychove dietata lebo robis tolko vela zle ze ani nevies. Za par rokov budes kricat na dceru ze je hrozna a budes hladat príčiny vsade len nie v tebe ale rovno ti tu vravim- strasne, strasne zle robis svojej dcere, nicis ju postojom ze je starsia a ma mat rozum a tak isto ju nicis tym ze nema v tebe, primarnej vztahovej osobe podporu a pocit bezpečia. Chuderka za par rokov bude pisat ako to mala doma a na teba budu vyjadrenia ze si bola hozna matka. A tiez budu pravdivé
V tomto veku majú deti neskutočnú fantáziu. Nechaj ju. Ak by to pretrvavalo dlhodobo tak to mizes poriešiť s psychologickou že čo sa deje