Ahojte mám 4,5 ročnu dcérku od narodenia je viac zaplakanie niekedy už neviem čo s ňou pre všetko sa rozplače ak nieje po nej jasné ,niekto dáva tomu ,že je rozmaznané a sama ,že nemá súrodenca alebo aj po mne zdedila to už niekedy neviem čo robiť aby neplakala ak ideme z návštevy a ona chce odísť alebo ak poviem v niečom nie čo ona chce .
Ale najhoršie aj to ,že v izbe nechce sama spať plače aj v noci sa zobudí a príde k nám do spálne ak spala pri nás na jej posteli tak spala celú noc .
Neviem už ako ju ušiť ,že je všetko v poriadku a ,že sme hneď v druhej miestnosti aj v zastrčke má žabky čo svieti aj rozprávku jej prečítam pred spaním
Má niekto podobne dieťa 😀
Mas citlivejsie dieta, prosim ta, respektuj to. Ak sa boji, majte ju pri sebe. Kde je problem?
Ak sa nabazi istoty, odpadne ako zrela hruska a bude vediet spat aj sama.
Toto asi nikdy nepochopim, rodicia spia spolu ale male deti same v druhej izbe
@anicka2626 obaja to tak mali, prestalo to len nedavno ked mal cca 5 rokov. dcera mala obdobie na jesen, ze asi mesiac toto vyzadovala, uz je druhacka, ale proste boli sme pri nej kym zaspala, preslo to. ak citia vacsi klud pri vas, tak tam budte pre nu kym potrebuje. my mame preto v detskej spalni velky matrac a velakrat pri nich aj spime. je to lepsie ako keby k nam jeden prisiel a nevyspi sa nikto
pri tak malom dieťati úplne normálna vec... sa čudujem že teba to prekvapilo.
kamaratova dcera si uz pytala spat sama cca ked mala 8
Moja tiez spavala dlho s nami, svoju izbu mala, ale ako prisiel cas spanku sa zacala az triast, ze ona tam nebude. Pri nasej posteli mala svoju normalnu postel, cize tri postele vedla seba , takze sme sa netlacili. Parkrat tam zaspala,ale vzdy prisla k nam alebo bola za noc 100 x hore, nevyspana ona aj my, a v takom stave nemohla ist do skoly. A aj muz robi casto aj nocne, tak mi to nevadilo,ze sme boli spolu. Povedala som si, ze nebude s nami spat az do maturity😁. Potom sa to seklo niekedy ku koncu 1.stupna a spala u seba v izbe
Moje sú tiež urevané a "rozmaznané" a sú dokonca dve, takže súrodencom to nebude (nechápem ani tú logiku prečo by malo byť). Je úplne normálne, že také malé dieťa príde v noci k rodičom. Môžeš jej vysvetľovať čo chceš. Keď sa bojí tak príde. Vygoogli si nejaké články a nájdeš odpoveď za dve minúty.
@anicka2626 ja som sa takto bála v podstatne vyššom veku a to som mala aj brata v izbe dokonca mladšieho, ale ten strach bol obrovský, keď som sa v noci zobudila mala som veľký strach..bola som taká úzkostná a rodičia to nejak neriešili a nechali ma v izbe nedovolili mi ísť k ním spať..už ako mala som si hovorila že keď budem mať raz dieťa určite ho nenechám takto trápiť sa ..čiže nechaj ju spať s vami podľa mňa ak to teda nie je taký veľký problém..mne by to vtedy veľmi pomohlo..mala som aj obdobie, že už keď sa večer zotmelo ma chytal strach ze musím ísť spať 😢
@anicka2626 Môj syn má už 4 roky a od narodenia spinká vždy v postieľke pritiahnutej k našej manželskej posteli. Muž robil nočné, teraz je v zahraničí, už máme aj 5-mesačné bábätko, a ono spinká zase na druhej strane v postieľke, čiže je nás tam plno 😃 ale ja sama mám v noci rada pri sebe moje detičky blízko, asi by som nespala spokojne, ak by boli vedľa v izbe. Syna som sa pýtala, či chce ísť spinkať do detskej, ale vravel, že nie. Keď nie, tak nie, veď je ešte malinký a ja som tam pre nich, aby mali aj v noci pocit istoty a bezpečia. A práve tej úzkosti a strachu sa snažím deti vyvarovať 🙂
@anicka2626
aj ja som sa bala a v spalni som bola kazdu noc. Dlhe roky. Dnes by nasi po tych skusenostiach asi uz rovno urobili velku spálňu, aspon by som ich nebudila v prostred noci.
Vymen si to s nou. Nechaj ju spat v spalni a ty spi sama v dedskej.
Nechces, vsak? Preco by si aj chcela ked spolu pri muzovi sa ti spi lepsie. A my chceme od deti aby spali sami v izbe, zatial co my spime dvaja v spalni.
To neber ako utok ale fakt. Niektore deti spia rady same v izbe, ale je ich málo. Prepac, ze som ti neporadila ale aspom uvidis, ze tvoje dieta je ok, ked chce byt este v noci pri vás. Ved je este mala. A mne nepomohlo ani ze sme boli dve. Mala som taky strach, ze by som radsej pocula rodicov rozculenych az do rana ako spat v dedskej.
Raz to prejde, neboj. Dopraj jej čas.
Ja nechapem, ze takto tyranizujete vlastne deti! Ved ťa evidentne potrebuje. Preco ju od seba odstrkavas do inej izby?
Moja má 9 a boji sa spat sama. Našťastie máme veľkú spálňu kde sa zmestí jej posteľ. Nech somov spí dokedy potrebuje, naveky to nebude
Ako ja som dospela a podla mojich deti aj stara (40🤣🤣) a tiez sa mi spi lepsie ked je pri mne manzel. A nemam pocit, ze som previtlivena, alebo rozmaznana. No ked sa skombinovala muzova pracovna cesta s tabor deti- bola som sama doma- veru som si nechala svietit male svetlo. A kopec dospelakov to tak ma. Boja sa byt v noci sami no od deti to vyzaduju.Ja by som jej urobila miesto aj vo vasej spalni. Detska fantazia nepozna hranice.Dodnes si pamatam na tdn pocit uplneho bezpecia a lasky spat pri rodicoch. A nespala som pri nich do maturity- toho sa fakt nemusis bat🤣🤣
Ďakujem krásne Vám za pozitívne aj negatívne reakcie . Ona bola stále pri nás v spálni ale nejako sme si povedali už je ten čas možno aby si zvykala postupne na tú izbičku
Ale jasné nebudem ju trápiť ani nápad toto by som nedokázala .
Určite je lepšie aby bola ešte pri nás ,len viete ako to pri prvom dieťati sa človek učí ☺️
Je to úplne normálne.Jednoducho máš cistlivejšiu dcérku.Moja staršia spavala s nami do 7 rokov,potom sme spravili spoločnu izbu aj s mladšiou dcerkou a aj tak som mohla odíst z izby,až keď obidve zaspali.No keď staršiej išlo na 9 rokov,sama sa rozhodla,že už chce vlastnu izbu.Jasne že par krat ,chcela aby som si išla k nej ľahnut,kým si zvykla.Potom sme sa dohodli že jej dame do izby TV a kupili sme jej macka,čo rozpráva rozprávky.No a to zabralo,vysvetlila som jej že keď sa zobudi v noci,môže si buď zapnuť macka,alebo rozprávku na TV (ukľudnuje je ju,keď v izbe nie je ticho.V detskej hlave aj keď je ticho,počuju všetky možne zvuky-pre nich strašidelne,pre dopeleho normalne).No a zabralo to.Ale podotykam už jej išlo na 9 rokov,vtedy lepšie dieťa vie pochopiť.Mladšia bude mať 6 rokov,idem si k nej lahnuť do izby,kým nezaspí.Potom idem do spalne.Ale mavame obdobia,kedy nad ránom počujem cupkať ju k nám do postele.Ešte že muž stava o 5 hod.takže prebieha u nás skôr výmena mojho spoluliežiaceho 🤣Treba si uvedomiť že su to deti a nie vojaci.Uživajme si,že nás ešte potrebujú a sme ešte pre nich hrdinovia,čo ich chránia.Ver že keď bude mať 10 rokov,už budeš postupne pociťovať, jej samostatnosť a pride ti to aj lúto za tým spoločným spanim.😀
Ja sa hlasim , máme to isté 🙂
Ibaže naša sa zobudí a príde za nami do spálne mi povedať,aby som išla ku nej ..pre mňa sú to vzácne chvíle ..zachvílu nás nebudú potrebovať,čas rýchlo letí ..
@anicka2626 nie len pri prvom ,ale aj pri druhom kedže každe dieťa je iné.To čo plati pri staršiej,nemusi platiť pri mladšej 🤣
@anicka2626 Stále plače, pretože dobre vie, že plačom dosiahne všetko čo si zmyslí. Chce to len viac trpezlivosti a neustupovať.
@anicka2626 áno pri prvom dieťati človek robí veľa vecí ako zažil sám, prípadne ako mu okolie radí. Odporúčam prečítať si nejakú literatúru o vývoji detského mozgu. Mne to veľmi pomohlo a pri druhom dieťati som veľa vecí robila ináč ako pri prvom. Napríklad nekoloval po rukách, keď ho prišli pozrieť príbuzní po príchode z pôrodnice, keď som videla že je z cudzích ľudí nervózny. Dôležité je, neodpojit sa od dieťaťa. To že plače je normálne, nevie ešte inak vyjadriť emócie. Dôležité je ako ty vtedy zareaguješ. Či robíš všetko pre to aby prestala plakať, alebo uznáš jej emócie, smutok, hnev, ale svoju hranicu nepustíš.
Mám tiež 4,5 ročne dieťa, je vysoko citlivé, a veľa krát ideme z prechádzky s plačom. Nie preto, že mu niečo nedovolím, ale preto, lebo mal viac podnetov a musí to dať zo seba von. Napriek tomu, že plače dosť často, mám svoje hranice nastavené a on sa ich nepokúša prekročiť.
@dankamg prosim ta, tieto hrozne teorie si nechaj pre seba, respektive ich prestan aplikovat na detoch. Dakujem
Ako určite by som to neriešila ,že ju budem nechávať každý večer plakať prosíte bude spať pri nás ale aj doktorka nam povedala ,že ona nás skúša proste áno boji sa ale niečo jej rám dať aby proste mala pocit bezpečia ale to sa proste nedá ,keď ona tam chce mňa a mne ráno treba vstávať do práce ,tak radšej nech spinká primne ako keby mala mať potom traumu zo spania v izbe
Ja len som chcela vedieť ako vy reagujete na to
@anicka2626 lekári toho nahovoria. Môj 2 ročný má panický strach z bielych plášťov po hospitalizácii a pediarticka povedala, že to je iba rozmaznany, že som ho mala nechať v nemocnici samého a nebol by taký 🤦
Moja má 7 a pol a tiež nechce spať sama kúpili sme do jej izby posteľ 140 ja tam spím a ňou manžel sám v spálni nikomu to nevadí Neco by som ju tyrala tým že tam musí spať sama šak raz dôjde jej čas takto sa večer porozprávame drzime sa za ruky a jeto krásne
@angel993 jezisi😢 hrozne
@anicka2626 moja čerstvých 5 a chodí k nám zatiaľ mi to nevadí
@anicka2626 mám takých synov