Prosim vas vysvetlite mi ako je mozne ze 15m dieta nechce spat???
A toto prezivame odkedy som sa vratila z porodnice. Kazdu noc 3 hodiny som s nou musela chodit aby som ju uspala. A doteraz sa to nezlepsilo.
Ako je mozne ze tak male dieta vydrzi nespat viac ako 8hodin a ani za toho pana spat nechce??!
Prave sme sa vratili z auta, boli sme sa vozit pol hodinu len tak krizom krazom, aby sme ju uspali, a nic! Robila si v aute party!
Ja som na nervy, muz je na nervy.
Pisala som na podporu lepsieho spanku pre babatka, odporucili mi aby som ju cez den dala 2x spat. Ale ako?
Ked aj ten jeden spanok vela x vynecha.
Mam chut kazdy vecer skocit z okna verte mi a mam slzy na krajicku.
To je nejaka diagnoza ci co?!
@petus998 sorry ale este raz? Nerozumiem ti
skus mozno napisat, co vsetko ste skusali, nech ti neradime veci, ktore uz mate neuspesne vyskusane. okrem auta a nosenia, ktore teda nezabera.
Kedy vlastne spi?
Že v noci keď sa ti dieťa zobudí žiadne prebaľovanie zapaľovanie svetlá nič. Nastaviť režim ráno treba dieťa skôr zobudiť a dať ho spať okolo desiatej max11tej a večer okolo siedmej ôsmej spať. Žiadne uspavanie nič daj do postieľky keď si aj poplace. A treba dieťa aj unaviť ísť s ním na prechádzku nech sa vybehá
A v noci spí ako? Pochopila som, že cez deň veľakrat spať nechce. A aká je keď nespí? Lebo ak nie je nervná, kašlala by som na spánok cez deň...ak je potom večer problém zaspať.
Kedy vstáva? Kedy má obedny spánok od-do. Ako trávite deň? Kedy ukladas na večer?
Asi citi z teba nervozitu co zase chapem ze si uz nervozna z toho. Poviem iba co pomaha nam, lebo kazde dieta je ine. Uspavaci ritual, vzdy vecer tie iste aktivity. Hodinu pred spankom uz nedavat vela stimulov, nejasit sa. Ak neplace len nespi tak skus si lahnut s nou, pritulit si ju, vypnut svetlo. Nikdy som neuspavala na fitlopte, na rukach, v nosici ani v aute. Vacsinou, 9 pripadov z 10 ju len dam do postielky a idem prec z izby a zaspi sama. Tvoja cez den nech teda nespi, ale povedz jej ze nech si len tichucko polezi v postielke, nech na rutinu odpocinku a vecer to potom mozno pojde lahsie.
Napis vasu celodennu rutinu. Co robite, kedy, co papa.. ako sa prejavuje unava a podobne. aka je predspankova rutina atd.
Z vlastnej skúsenosti radím jedno. Nebojovat s dieťaťom. Keď je inak pokojne a spokojne a proste len nepotrebuje viac spať, akceptovať to. Naša mladšia od mala spala veľmi málo, od roka cez deň nespala vôbec. Už má 13 rokov a stále spí málo.
Žiadne vozenie, nič. Skus dat spat len raz počas dna, pred alebo po obede. Potom si sleduj čas, koľko spi počas dňa. Niektoremu stačí hodina na deň, niektoré aj 3 hodiny pospia a večer nemajú problém. Moju som budila o 13tej,lebo ak spala dlhšie, večer to bol boj. A večer od 19tej napr žiaden hluk, tlmené svetlá. Pol hodiny relax, potom u nás bol kúpeľ, mlieko, pomaznat sa a ticho. Mala aj rapotala, aj v stavala, ja som ale kľudne so zatvorenými očami ležala pri nej, kým nezaspala. Ani mi nenapadlo vyberať ju von a robiť jej v noci animátora. Ale naučila sa, ze noc je na spanie. Verím, ze ste unavení. Snad sa Vám podarí nájsť si správny spôsob, ako malú uspávať. U nás to bol pravidelný režim.
No niektoré deti sú také. Moja mala od roka iba jeden spánok a od cca dvoch rokov už nespí cez deň. Odvtedy spáva 18:00 do 6:00
Ja mam taku skusenost,ze najhorsie je bojovat s potrebou dietata.V tvojom pripade s tym ze nechce spat.Vedie to len k nervozite dietata,matky,otca,frustraci,hadkam,nervozna mama nervozne dieta a urcite aj tak nezaspi.Proste musis prijat,ze spat nebude,nepotrebuje.Nevies ovplyvnit co bude dieta robit,vies ovplyvnit svoj postoj k tejto situacii.Prijmy to tak ako to je,obaja sa ukludnite a vysvetli mu,ze nevadi,ze nespi,je to uplne v pohode,ty s nim budes tolko casu,kolko bude potrebovat.Naozaj sa ukludni a zmier sa s tym.S muzom si rozdelte sichty tak,aby ste sa pri dietati striedali a vzdy sa niekto vyspal.Na vozenie v aute sa vykaslite,to ho ucite iba na dalsou blbost,ktora vas dost mozne moze dobehnut.Zmena vnut.nastavenia mna samej bola najlepsia vec co som ja mohla spravit,vsetkym to prospelo.
Aj dcéra mala obdobie, kedy sme o 23 chodili po ulici s kočíkom úplne zúfalí, lebo nie a nie zaspať.
Asi ste prešvihli čas kedy bolo unavené. To aj dcéra mala že keď sme nevystihli jej čas (čo bol dosť problém keďže vôbec na nej nebolo vidieť, že je unavená), tak chytila "druhý dych" a nie a nie potom zaspať.
Nenapísala si tu toho až tak moc ale teda u nás takto.. Dcéra od 1 roka cez deň spánok nemala, nechcela spať, nebola jednoducho unavená. Fuuu, Na čo by som ju teda dávala na 2 spánky, ako poradili v poradni?
Namiesto spánku sme mali oddych pri telke, áno pri telke, oddýchla som si aj ja. Najedli sme sa v tom čase. Naučila sa spávať v noci okolo 11 hodín, stačilo jej to. Akurát bolo treba dávať pozor aby si nezdriemla v aute, lebo aj 10min by ju štartlo na ďalšie 3 hod. Zaspávala okolo 23tej a vstávali sme okolo 10tej.
Neriešila som keď sa niekto nad tým čudoval, vyhovovalo nám to.
Sucitim. Moja najmladsia aj ako novorodenec spavala 7 - 9 hod dokopy za cely den.
Ja mám tiež takúto nočnú sovu, presnejšie on keď uz konečne!!! zaspí, tak spí do rána (našťastie), a cez deň spí doteraz (má štyri a pol roka a musí, ináč je nervný, a skúšali sme rušiť ale bez uspechu), ale čo sa týka samotného nočného zaspavania (lebo tie časy sa nedajú nijak nazvať večerným), tak to je proste hard Core. Či vstáva do škôlky ráno o šiestej, či je víkend alebo sú prázdniny, on je o desiatej (a to píšem diplomatický čas) taký fit, že dovidenia. Aj keď ma režim. Žiadne sladké. A rozprávky na večer len čítame. Kvalitne unavený, vybehaný, vyštavený. Pravidelne ukladany k spánku včas. Skúšané ho nechať samého, v jeho izbe, v našej izbe, byť s ním.. Bez šance. V dvoch rokoch už vydržal byť hore na Silvestra do polnoci jak nič. On nezaspí, on sa proste vybije ako baterka. Tu je vlastne aj odpoveď na to, prečo som taká rozbitá, keďže cez deň som v práci, potom po neho letím o piatej poobede do škôlky, tour the ihriska a nákupy, ak treba, niečo navariť, súboj s (ne)jedením (toto je náš druhý brutálny problém) a keby som už mohla mať čas na domáce práce či kus pre seba ako iné normálne ženy, tak vyedy bojujeme s mužom o spánok syna. Čiže na radu moc kvalifikovaná nie som (viď vyššie), ale tak snáď aspoň taký pocit spolupatričnosti skrz spoločnej kakanice možno pomôže 🙈😁
od 18 m syn nespával vôbec - cez deň...
aj v noci to vyzeralo kadejako...jednoducho typ dieťaťa...
Napíš viac, kedy ti teda spí, kedy vstáva, akú máte dennú rutinu, o ktorej ju ukladás, ako ju ukladás ? Tých 8 hodín je bdenie medzi akými spankami?
Lebo píšeš síce dlhý príspevok, ale informácii vlastne dosť málo a chaoticky.
@deti95060810 aky je dnes povahou? Kolko ma rokov? Mal nakoniec nejaku diagnozu (adhd?), ci je iba taka povaha? Tiez mam takeho syna, tak nad tym uvazujem.
mojmu pomohlo ked spal s nami v posteli a citil nas pri sebe...
@oblecenie99 ako na toto reaguje pediater? U neurológa ste boli? On sa nevie ukludniť. Skúšala by som dychové cvičenia, rôzne iné techniky na ukludnenie. On má podľa všetkého tak naspeedovanú nervovú sústavu, že každučký podnet je pre neho stimulujúci.
@anketkarka Pediater to nijak špeciálne nerieši, aj keď som sa pýtala opakovane. U neurológa bol sledovaný dávno, ešte do roka kvôli torticolisu. Možno ho zvážime.
Zlý režim, nastaviť hranice a mať vhodné podmienky na spánok. Niektoré deti to nevyžadujú a zaspia hocikde za hocakych podmienok, iné treba uspavat a sú náročnejšie.
Ráno si dat budík napr. Na siedmu. Dodržiavať bdele okno, to znamená ze každý deň choďte do izby napr o 12, urobiť tmu, ticho, pustiť možno biely šum, uspávanku, dat mojkaca, plysaka, dudel... Skúšať uspavat, lahni si k nemu, vysvetľuj ze idete spinkať, hladkaj ho, škrabkaj, pusinkuj...
A vecierka to isté, urob mu predspankovu rutinu, vaňa, kremikovanie, masáž, knižka, umyť zúbky, znova vysvetľovať ze sa ide spať, že je noc. A snaž sa ho dávať v tu istú hodinu do postele. Ak sa v noci zobudí, rob sa ze je noc, žiadne svetlo, nerozprávaj sa s ním, daj si ho k sebe, pritul, ale nehraj sa s ním, nech vie, že je noc a vtedy sa spi. 15m je už rozumne dieťa, rozumie viac ako si myslíš...
Toto dodržuj aj dva týždne, fskt sa snaž dodržiavať časy a malo by to byt ok. Bud pri ňom, žiadne vyplakavanie, nech vie, že si tam keď to potrebuje, a hlavne, snaž sa ísť v kľude uspavat. Ja viem ze máš nervy, ale to dieťa to vycíti. My sme mali ťažké obdobie asi keď mal 3/4m, nechcel ani za boha spať, išla som už s nervami uspavat ze zas to bude hodinové.... Raz bola mamina na návšteve, uspala ho za 10 minút. Skoro som odpadla🤣 ona bola úplne v kľude, cítil z nej kľud, istotu co mu zo mňa chýbalo. Potom keď som zmenila nastavenie, zaspal rýchlejsie.
Odpoviem tak hromadne...
vstavame medzi 8-9 kojenie, potom sa pohrame hodinku, ja sa naranajkujem tak ranajkuje so mnou, ideme na prechadzku 2hodky, medzitym dostane ovocie, vratime sa domov, ma polievku.
Idem ju uspat von, to zaspi medzi pol 2 az 2. Spi maximalne 1-1,5h. zobudi sa ma druhe jedlo to je vacsinou medzi 15-16, hrame sa alebo ideme von. (Vcera napr. sme presli 2km pesi a cakala som ze bude unavena, a nic. )
Potom o 18-18:30 ma kasu a vecer okolo 20-20:30 kojenie, uspavanie.
Ona vyzera ze uz je unavena okolo tej 20tej ale po dojceni akokeby do nej voslo 1000 voltov, ide dole z postele. Reve, nechce lezat. Ani s obomi ani so mnou, ani s muzom.
Uz to skusala aj moja mama, ze ona mi ukaze ako sa to robi. Neuspesne.
Vstavali sme uz aj 6:30 ale vysledok ten isty, spat vecer proste nechce.
A co sa tyka noci, ked zaspi tak teraz poklopem prespi skoro celu noc, ale 2 tyzdne dozadu zobudila sa aj 3x cez noc. Niekedy zaspala hned po kojeni, niekedy nas terorizovala aj 2 hodiny v noci.
Ona ma jeden spanok snad od 8mesiaca, ale ako pisem problem so spanim je od narodenia. Co ked som videla tabulku bdenia som ostala sokovana a muz tiez.
No a kedy zaspí teda večer? Mne to inak nepríde nejaké hrozne, hlavne ak prespí celú noc a cez deň ešte 1,5. To , že sa raz za čas v noci zobudí nie je žiadna katastrofa
Tiež by ma zaujímalo kedy nakoniec zaspí. Lebo mne to neznie zle. Moja dcéra keď v skoro 1 roku vstavala okolo 8, cez deň spala okolo 3tej hodinu, zaspala po polnoci... preto som zrušila denný spánok.
Nikde nie je písané že musí cez deň spať. Treba sa prispôsobiť.
Tak to máš celkom dobre ešte, nie je to taka katastrofa. Ze sa v noci zobudí, to je bežné u detí, aj moje mali také obdobia, ze po polnoci na ne prišlo hranie. Ale spali v postieľke, ja som len potichu ležala, svetlo na minimum. Po čase to prešlo a naučili sa
Urobiť deň a noc v noci tma neprebalovat iba pokakane cez deň klasika prebalovat v noci iba vodu nie mlieko a svetlo aj pri spaní je unavené zaspí keď nie nespi bude spať večer určite by som vysadila 3 sánky alebo dva ak je aktívne a nechala by. Som na začiatok iba jeden napr. Ak vstáva o 6abo 7 o 10tej uložila späť a nechala vyspať a večer školou 7spat ja som si prežila to iste