Zvýšený lepok u 2-ročnej

20. sep 2023

Ahojte, prosím vás dcérke zistili z krvi zvýšený lepok ma 2 roky prosím nemáte niekto skúsenosti, ešte čakáme za jednými vysledkami...komu robili z krvi a aké sú hodnoty? Vraj mame 44 ale vôbec sa do toho nerozumiem

majamat
20. sep 2023

ahoj, zaujimalo by ma, cojej odoberali.

su viacere tazkosti, ktore lepok sposobuje, resp dg.
1. celiakia
2. kozna forma celiakie
3. alergia na lepok
4. neceliakalna glutensenzitivita ( volaju to aj lepkova intolerancia )
5. lepkova ataxia
a tusim je este neico.

bod 1-2. tu sa vysetruju protilatky na celiakiu
bod 3. vysetruju sa Imunoglobuliny E - podskupina na lepok
bod 4. - neda sa diagnostikovat na zaklade ziadneho vysetrenia, musia sa vylucit nejake ine ochorenie v suvislosti s lepkom a testom an diete sa potvrdi, ze strava bez lepku prinasa zlepsenie stavu
bod 5 - tam neviem o tomto sa hovori malo a neviem veru akos a diagnostikuje

majamat
20. sep 2023

takze by ma zaujimalo,a ke protilatky mate pozitivne. podla tohp budem vediet neico viac napisat

autor
20. sep 2023

@majamat ja ani neviem,len dnes som hovorila so sestričkou, a to bolo také o ničom ,len ze ma zvýšený lepok , že z hodnoty ani neviem akej 20 je vyskocilo na 44 co je dosť,a hneď sa ma pýtala na hadičku no to jej asi nedam robit neviem,ale ze ešte počkáme za druhými vysledkami....akurát viem ze autoimunitne ochorenie ma OK

majamat
20. sep 2023

ak chcu hadicku, tak sice len predpokladam,a le zrejme pojde o protilatky na lepok.

tieto protilatky su rozne a teda je dolezite, ktore boli odobrate.

a 40 nie je vysoka hodnota. navyse ak boli robene nepresne protilatky, tka to nemusi nic znamenat. moja dcera mala jedny protilatky na celiakiu 85 a drue 350. a to som uz videla aj stvorciferne hodnty,a j ked to uz su vynimky.

co sa tyka hadicky, tak mpja dcera bola na nej vo veku 3,5r a uspali ju, v skupine sme mali dievcatko, tkore ju absolovalo v 2-2,5r. len s premedikaciou.

majamat
20. sep 2023

este k tej hadicke.

su podmienky, ktore ked dieta splni, nemusi ist na hadicku(biopsiu). no jednou z nich je, 10x zvysene protilatky.
teda aby som nepisala bludy, odmietnut to sice mozete, ale ak by ste nenasadili dietu a bola by tam potencialna celiakia, islo by u umyselne a zavazne poskodenie zdravia. ak dietu nasadite bez biopsie, je tu moznost, ze celiakii vobec nema a dieta je zbytocna. navyse nemate takto narok na predpis bezlepkovych potravin, rpipadne na prispevky na dietu, ci preplacanie obedov zadarmo v pripade, ak sa v skolskom zariadeni takato strava nepodava.

samozrejme niekto je ochotny podstupit taketo riziko, no treba si uvedomit, ze ak by ste casom chceli redsa doplnit biopsiu, potom by bolo nevyhnutne nasadit lepok do stravy a to je vhodne asi aj na 6m. dokonca som nasla na nete pripady, ze si dospely ludia mysleli, ze su vylieceni a aj pri opakovaej biopsii po polrocnej lepkovej zatazi sa celiakia nepotvrdila,a le po dlhom obdobi sa nakoniec znovu prejavila, cize neikedy treba dlhsie obdobie na lepku,a by sa celiakia potvrdila. tam je vacsia neistota vo vysledku. druha vec je, ez ak niekomu lepok vadi a nasadi sa po belepkovej diete, je tu monost, ze bude mat dost velke zdravotne problemy a rychlo a tazkos a prejaviac priznaky celiakie. nemusi dobre zvladat dlshie obdbie na lepku.
preto azstavam anzor, radsej ist na istotu a absolvoat to hned teraz. samozrejme nie vzdy je diagnostika jedoducha, ale teda je vodnejsie sa o to aspon pokusit.

dieta sa da uspat. anesteza je lahka, lebo vykon trva kratko a dieta teda pri tom spi.
my sme boli v BB. tam tieto biopsie v celkovej lahkej anesteze robia.

akvi
20. sep 2023

@majamat biopsia moze byt kludne falosne negativna, obzvlast pri malych detoch, ked to crevo nie je este "znicene" Ja by som dieta nenechala toto podstupovat. Ved ak ma problemy a vylucenim lepku sa odstrania, tak je predsa jedno, ci ma celiakiu, ci intoleranciu, nebude moct jest lepok tak ci tak.

majamat
20. sep 2023

@akvi no je tu moznost, ze problem s lepkom nemusi mat vobec citze opat falosna dg.

halvne trrba ist na gastro,a k by boli protilatky pozitivne, hlavne tie spravne protilatky, tak je moznost, ze pri biopsii vyjde aspon slabe poskodenie creva, v takom pripade sa dava dg celiakia aj napriek nepresnemu vysledku.

majamat
20. sep 2023

@akvi a teda zas tolko pripadov s falosne negativnou biopsiou nie je.
poznam dievca s viacerymi vysokymi protilatkami, s cukrovkou ( tu je zvysena nachylnost na celiakiu ), aj napriek tomu celiakiu nema.

akvi
20. sep 2023

@majamat to sa mozeme len domnievat, cisla neviem a pochybujem, ze na SK existuje k tomu nejaky vyskum . U mojej sestry /robi celostnu medicinu/ koncia prave take pripady, ze lekari vylucili biopsiou celiakiu, ale ludia maju evidentny problem s lepkom a tak ci tak skoncia pri bezlepkovej strave..

akvi
20. sep 2023

@majamat a napada mi pripad kamaratovho dietata, kde vysla negativna biopsia, ale dieta ma XY pomerne zavaznych priznakov, ze lepok netoleruje a rodicia sa ale uspokojili, ze teda celiakia to nie je. Pricom dieta ma spomaleny rast, niekolkokrat zlomeninu "z nicoho nic", rozne travacie problemy, este aj vonkajsie znaky, ktore popisuje TCM a do uvahy ich berie aj celostna medicina, tak su na pohlad jasne.. Ale nik to uz neriesi, lebo vsak sa to vylucilo biopsiou.. A dieta dopadne ako dalsia moja znama, ktora ma problemy tiez od mala a celiakiu jej potvrdili v jej 35 rokoch, ked uz to crevo ma uplne zdevastovane..

majamat
20. sep 2023

@akvi k prvemu kometu, takto sa potvrdzuje neceliakalna glutensenzitivita.
k druhemu, je vela ludi, ktori maju priznaky celiakie,a j opakovane na cleiakiu vysetreni a celiakiu nemaju potvrdenu. cos a tyka deti, tak to niekedy riesia aj rodicia tak, ze sa samoi daju vysetrit pre traviace problemy a aj im je celiakia vylucena. cize skutocne tam celiakia nie je.

co sa tyka tej 35r, treba ratat s tym, ze diagnostika celiakie je teraz an inej urovni,a ko bola napr pred 30r.
asi 3 kolegyne mi hovorili o tom, ze ich detom bola doporucena bezlekova dieta ( tieto pripady boli jak cez kpirak ) pre traviace tazkosti a pozitivne protilatky, no po case skoncili s dietou, uz neviem presny priebeh toho ukoncenia, ale presli na stravu s lepkom a celiakia ima nasledne nikdy potvrdena nebola., cize diagnostika bola nespravna.

a aj ja mam znamu, ktora mala problemy od mala a dg dostala az vo veku 38r, ale zrejme jej nikdy biopsiu v detsve nerobili. kedysi sa nepredpokladalo, ze by sa o celakiu mohlo jednat. na tuto dg sa nemyslelo, resp len vynimocne.

a treba brat do uvahy aj dalsi fakt. strava bez lepku je lahsia na travenie, cize zlepsenie na bbezlekovej diete moze mat aj clovek, tkroy m traviace tazkosti,a le nema problem vyslovene s lepkom. úpotom sa taky clovek mylne domnieva, ze mu lepok vadi.

autor
21. sep 2023

@majamat tak teraz neviem,mam jej už nasadiť bezlepkovu alebo počkať ešte týždeň kým prídu aj druhé výsledky? Ja fakt neviem sestrička sa mi k tomu nevyjadrila...

kiki68
21. sep 2023

Nie nenasadit nic, az ked budete mat komplet aspon imuno a mozno aj gastro za sebou.

majamat
21. sep 2023

na vysledky pockaj. boli ste na gastre, ci to len pedina vzala krv?

autor
21. sep 2023

@majamat na gastre to zistili

majamat
21. sep 2023

tak pockaj a porad sa s dr.

oficialne na vynechanie biopsie treba mat 10x zvysene protilatky. malo by tam byt toho viac - existuje taka tabulka, ale zvycajne stacia aj tie protialtky, preto radsej odporucam biopsiu, lebo hodnota 40 nie je vysoka. keby boli napr cez 100, uz ej to o niecom inom. no mozno nejake ine protilatky budu vyssie.

majamat
21. sep 2023

a ozaj, dr by mohla urobit aj genetiku na celiakiu. prave dievca, co malo negativnu biopsiu a aj cikrovku ( casto sa cukrovka s celiakiou zdruzuje ), malo protilatky zvysene viacere, niektore cez 200 a celiakiu nema. bola jej vylucena na zaklade biopsie a navyse mala aj negativnu genetiku. cize fakt vlemi nizka prvadepodobnost.
sem tam sa zvysene protilatky vyskytuju aj pri inych crevnych tazkostiach.

no urcite to preber s dr.