Zvýšený cholesterol u detí

blondieblondie
16. júl 2014

Môj chlapec (10r.) má dlhodobo mierne zvýšený cholesterol, chodíme s tým polročne na krv, a stále je to plus-mínus rovnako. Inak zdravý ako buk, chudý - skôr mierna podváha, športovec - futbalista, zdravá strava. Prišli mu na to náhodou (u endokrinologičky), bežne sa robí vyšetrenie na chol. až v 11 rokoch. Tá mi zbežne odporučila vylúčiť cukry a tuky, čo je u takého chudého chlapca, navyše s vysokým energetickým výdajom (športovec) otázne....Moja detská doktorka ma ubezpečila, že to je spôsobené rastom, mala viac takých prípadov a skôr by sa mali prepísať tabuľky pre deti v tom zmysle, že u detí by mal byť vyšší chol. ako u dospelých. Podľa jej skúseností sa to už viacerým jej pacientom tak cca v 18 - 19 rokoch upravilo samovoľne. Ja jej v tomto verím, ale rada by som vedela, či s tým majú aj iné mamičky skúsenosti, či majú aj iné deti zvýšený chol. a ako k tomu pristupujú iní lekári. Ďakujem za každú odpoveď🙂

katarinamarkova
16. júl 2014

cisto moj nazor: s rastucimi detmi vo vyvoji je to cosi podobne ako s mamickami tesne pred porodm, kde su vyssie hodnoty tukov v krvi - vyssie , nie extremne, uplne normalne.
cisto moj nazor: tabulky - cholesterol - spred par rokov uvadzaju ako prijatelnu a normalnu hodnotu vyssie hodnoty cholesterolu
cisto moj nazor: dnes uz mnoho doktorov a odbornikov na vyzivu zastava nazor - nie vylucit tuky, pretoze napr aj vajcia obsahuju viac toho dobreho ako zleho chol. a v konecnom dosledku ho znizuju, pod. aj kacacia ci husacia mast....atd.
cisto moj nazor: u nas doma sa vsetci stravujeme normalne - tj aj obycajne maslo, aj mast, aj ovocie aj zelenina aj vsetky druhy masa atd. jedine comu sa snazim vyhybat su umele margariny, chem. konzervanty a ine blbosti - cholesterol mame vsetci OK 🙂
cisto moj nazor: ja by som mierne zvysene hodnoty u takeho chlapca neriesila

monkabr
17. júl 2014

@blondieblondie Ahoj, pozri sa prosim ta na tuto temu, hned prvy prispevok...
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/zdrave-potraviny-2/
K takej lekarke, ktora odporuci pre 10 rocne dieta vo vyvine uplne vylucit tuky a cukry by som sa uz nikdy nevratila.

jo111
17. júl 2014

@blondieblondie mala som tiez zvyseny cholesterol ako trinastrocna. Momentalne je ukazkovy, pricom jem domace maso (kralik, kura) a ryby, sem tam divina, v kuchyni pouzivam husaciu mast, do jedal si robim zasoby do mrazaku kuracieho vyvaru, olivovy olej do salatov, jem aj vajicka.
Ked som mala trinast praveze som nejedla skoro vobec maso, zeleninu obcas, hlavne v lete, a vacsina stravy boli mucne jedla.
Vylucit tuky je hlupost. Je cholesterol a cholesterol, su dve formy, ta co upchava cievy a ta, ktoru telo nevyhnutne potrebuje pre svoj vyvoj (ved aj hormony maju v strukture molekulu cholesterolu).
Skuste pridat viac zeleniny, zeleninovo- ovocne stavy, tie znizuju cholesterol pomerne rychlo, ale co by ste mali uplne vylucit su ako hovori @katarinamarkova margariny a spracovane veci ako peciva, sladke peciva na desiatu, sladkosti, obmedzte bielu muku a malo by sa to upravit.

radlinka
17. júl 2014

@blondieblondie ahooj ja by som sa netrapila, presla som tym osobne presne v jeho veku, vlastne bolo to do urciteho stadia a potom sa to samo upravilo, tak isto mi skakal cholesterol a triglyceridy. Takze pokial je sportovo zdatny a ma maximalny vydaj, dopraj mu aj vydatnu stravu. Mozete trosku upravit jedalnicek, viacej ovocia a zeleniny (pokial ma dostatok tak fajn), vynechat jedla s vyssim obsahom cholesterolu a sladkosti. Samozrejme vsetko s mierou, chlapci rastu, formuju sa a dospievaju tak ako ine deti, moze to byt tiez sposobene rychlym rastom. Napr. mam skusenost, ze moj kamarat casto odpadaval a ostavalo mu zle medzi 14-16 rokom len preto, ze jeho rast bol rapidne rychly. Potom sa to vsetko upravilo a dalo do normalu. Zatial sledujte a konzultujte s odbornikmi, ale urcite sa to vekom upravi a hladina sa stabilizuje. Drzim palce xxx

knobloska
17. júl 2014

@blondieblondie moje obě dcery mají vysoký cholesterol. Mám to tak i já a moje máma. Hypercholesterolémie - porucha štěpení tuků. Nevím, kolik máte, ale moje dcery mají v 6 a 3 letech hodnotu 6, přičemž mají i špatný poměr "hodného" a "škodlivého". Obě moje děti, já, i maminka, jsme extrémně hubené. Moje děti extrémně "nežravé", starší dcera donedávna žila ze suchých těstovin (kukuřičných, takže bez vajec) a rajčat....tedy berte to s nadsázkou, ale rozhodně si ten cholesterol "nevykrmily". Musela jsem do nemocnice do poradny, dostala sáhodlouhou kritiku našeho jídelníčku a na konci návštěvy mi paní řekla, že jestli to máme dědičné, těžko s tím něco udělám.

blue99
3. okt 2014
Používateľ blue99 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od blue99.