Ahojte, dcérke - 10 rokov, vyšiel z krvi zvýšený cholesterol. 3,23-4,8 je v norme, ona má 5,27
Je štíhla, vysoká. Čo mi poradíte? Nemám pocit, žeby nemala vyváženú stravu. Za štyri mesiace máme ísť na kontrolný odber....neviem čo mám čakať, keď jej to zasa vyjde zvýšené
Moja dcera mala tiez teraz na preventivke, lekarka povedala, ze to nebude riesit, ze je to caste. Ma sa viac hybat, mastne jedla mam obmedzit atd. Ona tiez zje vsetko, ci zeleninu, ovocie.. ale zase aj maso, morske potvory atd. Obmedzila som sladkosti ako sa da, pretoze tie obchodove su plne nezdravych tukov, a deto rozne tie buchticky a lupacky z pekarni - v podsate ine opatrenia som ani nerobila.
mame rovnaky problem.. Kedze dieta neje takmer nic zo zoznamu potravin nevhodnych pri zvysenom cholesterole, pediatricka odporucala znizit prijem jednoduchych cukrov a skrobov.
Tabletky na cholesterol je jeden velky biznis - len to preboha nepchajte do zdravych stihlych deti, ktovie aky to bude mat dopad na ich zdravie v neskorsom veku. Moja babka mala nizucky cholesterol, stale dietovala a mala tak upchate cievy, nebudem hovorit ako
Premyslam, ze ked budeme mat 10 u dcer a bude to chciet doktorka kontrolovat tak to zakazem z dovodu, ze to mame v rodine geneticky a napriek tomu nemame cievne problemy
To, že je chudá neznamená, že nemá zanesené cievy.Moj otec je štíhly a cievy zle.Je to na dieťa už dosť....Ktory cholesterol HDL či LDL?
Upraviť stravu veľa vlákniny, zeleninu, šport, aj stres môže spôsobiť vysoký cholesterol...lieky jej určite nedávaj...nečakaj čo bude o 4 m zmeníte čo sa dá a uvidí sa...nestresuj sa🙂
nikdo nepcha do dietata hned lieky. Kontroluje sa hladina, potom sa uvidi. Ked bude zase vysoka, odporuca sa odobrat LDL, HDL, TG k tomu a Lipoprotein A (dedicnost). Mladi su potom dispenzarizovani v tzv. ´lipid - ambulancii ´a riesi sa najprv stravou, teraz sa casto podavaju kapsule z cervenej sosovice, velmi uspesne.
@alexandra2010 prosim ta, aka hladina sa povazuje z dlhodobeho horizontu za vysoku, s potrebou odberov LDL, HDL, TG, Lipoprotein A?
moje dieta ma este vyssiu hodnotu, ako autorkina dcerka, ale jedine co robime je odber krvi kazdych 6m..
kapsule z cervenej sosovice su volne dostupne?
@beronsche su volne dostupne, vola sa Arterin.
neviem u deti (a vseobecne ked predpokladas familiarnu hyperlipidemiu) nad ktorou hranicou sa to rutinne odobera. Urcite opakovane hodnoty nad 5,3 (alebo 5,5 , podla slovenskych refer. hodnot) su uz rizikove.
Ja mám tiez vysoký od 14r,mám teraz 31,vždy som bola vychrtlina to s cholesterolom nemá nič,napr u nás je to genetika ... Jediné čo ho mne zníži pravdepodobne sú lieky tak ako mojej mame no zatiaľ ich neberiem
@alexandra2010 dakujem 🙂
@macilaci tak u nas asi malo pohybu....lebo v rodine nemame problem s cholesterolom
Vysoky cholesterol moze znacit aj inu poruchu metabolizmu, napriklad problem so stitnou zlazou. Pri hypofunkcii je bezne mat vyssi cholesterol aj triacylglyceroly, nech jej este zoberie pre istotu aspon TSH. Uz moze dospievat a zvykne sa aj to vtedy prejavit.
Nedavaju detom na to lieky 😉 urcite ni3 nq zaklde jedného odberu
@nevenka na to sa teda opýtam👍🏻
Ja len píšem kvôli tomu že môj oco tie lieky chvíľu bral a skoro na nedoplatil. Cholesterol má vyšší o dosť , má 70 a nemá zanesene cievy, je chudý. 5.2 nie je vysoký cholesterol, pred pár rokmi bol norma ale urobili z toho biznis aby mohli čo najskoršie pchať do ľudí lieky. Treba vyšetriť aj iné veci nie automaticky dávat lieky. Ľudia čo sú obézni a liečia sa na kardio problémy prosím nech ich berú ale nie automaticky všetci s vyšším cholesterolom.
Ani u nás preto nechapem🤨
Merali jej aj cukor? to ide velakrat ruka v ruke.
@andreatytler cukor norma 3,3-5,3, my mame 5,4....zatial mame len stravu upravit....a uvidime...
@nevenka problem so stitnou zlazou mam ja....tak pri dalsom odbere sa na to opytam lekarky...
Tak spoluziacky mojho syna v rovnakom veku pravidelne ficia na chipsoch,sladenych malinovkach. Tiez sa s tym doma asi nechvalia. Decka maju v skole automat,takze sladkosti vseho-druhu maju tiez denne. Skus sa jej opytat,co jedava mimo toho,co jej davas ty. Moj sa tiez neprizna,kym sa nespytam.
@katulienkax dieťa nemá mať taký cholesterol
@luccija ano bolo mi povedane, upravit stravu a viac pohybu....
len co znamena zaradenie dostatocnych pohybovych aktivit? co ma behat 12-minutovky, alebo co....ved pohyb ma....
A koľko pohybu?tak denne aspoň hodinu rezku prechádzku, kolobežku, bicykel ono sa to nezdá, ale tie deti čo nešportuju na krúžku celé dni sedia či škola či doma
@simca06022011 ja pisem zo skusenosti vlastnej. Lebo mam obe poruchy - Hashimotovu chorobu aj Graves-Basedowu, teda hypo a aj hyper a strieda sa mi to. A jasne to vidiet na vysledkoch - ked som mala hypo, tak vyssi cholesterol aj triacylglyceroly, o mesiac som sa prehupla do hyper, tak mi zrazu bez zmeny stravovacich navykov, toto kleslo, ako sa zrychlil metabolizmus. A som laik a toto som si vsimla od roku 2016, co a s tym trapim. Drzim palce.
Ten cukor urcite znizte.
Zapisuj si presne kolko cukru zje za den pocas tyzdna. Na kazdej potrevine a napoji si pozri, kolko tam je obsah cukru a zapis to a potom spocitaj vecer.
Nemala by zjest viac ako 25g denne.
Jeden poharik Pepsi Coly ma okolo 27g
Jedna cokoladova oblatka ma okolo 30g
Podla mna budes sokovana kolko cukru clovek do seba denne dostane a ani o tom nevie. Niekto ma taky organizmus ze sa s tym vie dobre vysporiadat, ale niekto nie a potom ma permanentne zvyseny cukor v krvi a ten poskodzuje cievy a tak telo vytvara cholesterol aby tie ranky v cievach zalepil.
@andreatytler velmi pekne dakujem za vysvetlenie...
Ahoj. Ja tiež mam. Som vysoká štíhla. Sladkosti nejem. Lekár povedal že vraj alebo genetika alebo málo pohybu.