Ahojte, v piatok mi volala Dr, že dcéra mala, podľa krvných vyšetrení, mierne zvýšený cholesterol. Máme upraviť stravu, nejesť vyprážané, hranolky, obmedziť sladké a o tri mesiace kontrola.
No my z toho, čo vymenovala, nič nejeme. Vyprážané vôbec, manželovi bývalo po tom vždy zle, hranolky detto. Jeme zdravo, používam kokosový olej, minimum cukru... Dcéra má poruchu pozornosti, tak už z tohto dôvodu sladké nejeme takmer vôbec.
Stretol sa s tým už niekto? Mohlo výsledok skresliť to, že deň predtým mala výnimočne na raňajky aj večeru vajce? Ďakujem za odpovede.
Jedno ci dve vajcia urcite nie, skor porozmyslaj vi nejedával priveľa masla, tlačených syrov alebo ci nepije plnotučné mlieko miesto polotucne mlieko
@medovka14 podľa mňa nie je to z vajca, ja som sa pýtala na to lekára, lebo tiež som mala zvýšený cholesterol a deň predtým som na oslave jedla rezeň a zemiakový šalát, hovoril, že z toho určite nie, ale ak by som sa deň predtým najedla veľa sladkosti /napr. koláčov na oslave/ tak mohlo by to ukázať zvýšený cukor.
Možno má malo pohybu, či nie? stres nejaký nemá, to by mohlo mať vplyv na cholesterol
Tavenych syrov nie tlačených
Moja tiez ma pritom chuda je neje mastnema odpor ani udeniny nakoniec to bol problem stitnej zlazy
@loginexistuje naša je tiež chudá, ako tyčka.. No som zvedavá čo bude o tri mesiace..
@medovka14 ja sa s vysokým cholesterolom trápim už 20 rokov a môžem ti povedať, že to, čo boli pred 20 rokmi ideálne hodnoty, sú dnes už zvýšené... Najskôr preto, aby mohli dať človeku čo najskôr lieky, ktoré sú drahé a na celý život 😖
Podstatná je nie len samotná hladina cholesterolu v krvi, ale aj pomer HDL / LDL cholesterolu... A ak sa tým chce lekárka seriózne zaoberať, tak by to mala v prvom rade riešiť komplexne s celkovou rodinnou anamnézou.
Môj názor na meranie cholestolu je taký ze lekári sa snažia urobiť z ludi chorých aj tam kde nie su len aby mu naordinovali drahé lieky a dopovali sme zbytočnú liečbu. Môj oco ma vyšší cholesterol dlhé roky a pritom je typ chudeho na jeho vek veľmi chudeho chlapa, ktory je neustále v pohybea zatial nemá srdcovo-cievne ťažkosti. Babka mala cholesterol veľmi nízky, jedla biedne stále jednostrannú stravu, pohyb žiadny a trpela srdcovými tažkosťami , upchatymi cievami a co ja viem čím este.istym časom predpísala lekárka ockovi to svinstvo na cholesterol po ktorom mu bolo dva tyzdne zle, snad všetky negatíva co boli uvedené v letáku. Hneď ich vyhodil do kosa a už si cholesterol merať nedal. Môj názor taký ze pokial je veľmi vysoký cholesterol u tučného lenivého človeka tak ano znižovať ale u behajucich zdravo stravujucich sa deti preboha?
@medovka14 cholesterol je gwneticka zalezitost.ja som mala cely zivot len dietne jedla a spsortovala som a zvyseny cholesterol vzdy ale ten taky problem je.na to aby sa ti neupchavali cievy staci jest vit skupiny b kup si B komplex.som citala taku studiu.ze lekari vedia o tej latke .som zabudla ako sa vola a ze tie vysetrenia nerobia lebo vit b je lacny .radsej strasia vysokym cholesterolom aby mohli predpisovat drahe lieky.z kt maju kes.teda tie na cholesterol sortis .atorvastatin a take...u nas jeden znamy mal 3infarkty az nakoniec siel k nejakemu odbornikovy kt sa zaoberam aj tym hormonom.kt nazov som zabudla a tam na to staci jest len vela vit B .tak skus s tgm zacat a na choler to ber tak.tak
Jej, zlý nadpis 🙂 má tam byť strava je ok