Nas maly - 2,5 roka, ma uz 6 den zvysenu teplotu, do vcera sme brali sirupceky Panadol a Brufen kazde tri hodiny na striedacku, od vcera vecera som mu davala len Panadol po 6 hod. Od nedele berieme ATB Klacid kazdych 12 had 4 ml. Napriek tomu mu skoro zakazdym predvecerom teplota stupne (prve dni bola nad 38 st, vcera a dnes vecer 37,5). Ine priznaky - sopliky, kasel a pod. - NEMA. Mate neikto podobne skusenosti ??? Co ste robili ??? Neviem, ci mu este mozem davat Panadol, Brufen ??? Nas detsky MUDr. je na dovolenke a neviem, ci by bolo dobre sa s nim vliect ku zastupujucej doktorke a cakat v preplnenej cakarni. Dakujem za vsetky dobre rady. 😉
podlaq mna treba ist k lekarke a ak sa ti nechce cakat chod na pohotovost.
akujem za odozvi. Naststie uz to preslo, vcera a ani dnes uz teplotu nemal. Melory - s tym NE-cakanim na pohotovosti, to asi v Kosiciach nie je vobec mozne - manzel tam bol vecer v lekarni a ani sa nedalo zaparkovat na parkovisku. U nas tu asi funguje na CELE Kosice jedina pohotovost a jedina lekaren. Aspon teda o ziadnej inej neviem, vsade (na ordinaciach a v lekarnach) je uvedena tato jedna.
Ale som rada, ze sme to zvladli a asi sa nabuduce spytam nasho pediatra, co to teda mohlo byt taka teplota. Asi daka cudna viroza. 😠
Prajem pekny novy rok a HLAVNE VELA VELA VELA ZDRAVIA 🙂
Ahoj bronau,co sa tyka teploty, neporadim, ale jedno viem iste, nekombinuj Panadol s Brufenom, kazdy obsahuje ine latky, a nie je dobre ich miesat pocas jedneho liecenia, ani s casovym odstupom. bud jedno, alebo druhe, opytaj sa aj v lekarni. My sme mali podobny problem, spojeny aj s nechutenstvom, a vyklula sa z toho "siesta choroba", vraj to len musi prejst, nelieci sa to, hlavne ziadne antibiotika, je to z ludskeho herpes vyrusu, kukni vo vyhladavaci, dozvies sa viac, drzte sa
inuska, to presne som nasla aj v podobnych diskusiach - Co to je ta siesta choroba ??? My sme ATB brali a dnes aj dobrali, brat Brufen a Panadol v 3 hod. odstupoch nam odporucil nas pediater pri vysokych teplotach. A keby sme cakali tych 6 hodin, tak asi by mal stale 40tky a tak sme to drzali tych kritickych par dni na 38. Nastastie s nechutenstvom problem nemame - skor naopak, mne s dieta budi s vetou "mami treba mi daco navarit".
Ta nasa choroba je ale urcite aj dosledok oslabenej imunity, my sme boli v novembri na operacii a vyse 3 tyzdnov bral ATB, nikde sme nechodili , len v nemocnici a potom doma. No a pred vianocami sme trochu pochodili po obchodoch a chytili prve bacili a virusy, co sme stretli.
Nastastie je to uz za nami.
Ahoj bronau, som rada, ze uz ste v poriadku, ale pozri si toto:
http://www.rodinka.sk/user/view_page.php?page_i...
alebo toto:
Šiesta choroba alebo exantema subitum je akútne ochorenie, ktoré často postihuje malé deti, najmä vo veku 6 mesiacov až 3 roky. Pôvodca ochorenia nie je ešte stále celkom objasnený, ale predpokladá sa, že jej vyvolávateľom je ľudský herpesvírus 6 a 7. Nákaza sa prenáša vzdušnou cestou kvapôčkami. Inkubačná doba je okolo 1-2 týždňov. Choroba sa typicky prejavuje vysokou horúčkou okolo 39 st.C, trvajúcou 3-4 dni, pri ktorej nebývajú väčšinou žiadne iné príznaky. Po náhlom poklese horúčky dochádza k výsevu vyrážok najprv na trupe, rýchlo sa šíriace na šiju a končatiny. Vyrážky sú drobnoškvrnité, ružové, podobné osýpkam alebo rubeole a miznú o niekoľko hodín alebo o 1-2 dni. Komplikáciou môžu byť febrilné kŕče. Liečba ochorenia je len symptomatická /antipyretiká pri vysokej horúčke/, podanie antibiotík je zbytočné /môže vyvolať dojem alergie na antibiotikum pre vznik vyrážky/. Ochorenie je benígne a nezanecháva väčšinou žiadne následky.
drzte sa
bronau,moj maly tiez dobral Klacid,mal zapal pluc,ale nastastie nemal teploty.Na co to tvoj maly bral?Trochu som sa bala tych ATB,lebo su dost silne a deticky mavaju hnacky po nich.Ako to tvoj znasal?
Ahoj mimi, vacsinou vsetky ATB sposobia u malych deti hnacky. Ja to riesim tak, ze jeme vacsie mnozstvo bananov - 2-4 denne, (kolko sa zmesti ) a davam malemu probiotika - Hylak alebo teraz Biopron (valosun). A aj cokoladu viac ako zvycajne . Na pitie len horky cajik. My sme ho mali pre podozrenie na zapal hrdla - privolila som k ATB, lebo sme mali tie vysoke teploty den pred Vianocami a pred nami boli 3 dni volna, no a nemala som chut sa trepat s malym na pohotovost, keby nam zrazu bolo horsie. No a ked uz k nam dosiel na doktor den pred stedrym vecerom a videl mu v hrdielku nieco nedobre, tak sme zacali ATB brat.
Prajem pekny vecer a vela zdravia
ahojte mamicky ja mam jedno babatino prave ma jeden rocik a posledne dni mala vysoke horucky a predvcerom sa na vysypala. Horucky sice presli ale vysypala sa. Zajtra ideme doktorovy tak sa ho aspon opytam na tu chorobu o ktorej tu pisete. Ci sme ju mali,lebo uz aj tie vyrazky jej miznu.
ahojte...
my sme pred vianocami brali ATB - zapal hornych dychacich ciest a od vcera opat, mame silnu anginu...vysoke teploty takmer az 39...
k teplotam:
pokial dieta nema 38°C, tak nedavat ziadny sirup, ci čípky na zniženie teploty...obliect i zakryvať ho menej, podávať veľa tekutín...
ak sa to šplhá k 38 a vyssie, tak cípky paralen do konečníka - majú rýchly nástup, sirup paralen, alebo brufen...nekombinovat, kazdy sirup je na inej baze...brufen uziva sa 3-4 krat do dňa, ucinok nastupuje (aspon nam) tak po 40-60 minutach, ma dlhsi ucinok ako paralen, zmiernuje aj bolesti...paralen nam prestaval ucinkovat po nejakych 4 hodinach, podavali sme ho kazdych 6 hodin...ak sa nam nedarilo horucku zrazit, tak nastupil zabal, alebo sprcha s "letnou" vodou...prikladala som aj kapesnik namoceny v "letnej" vode na zapastie a veeelmi opatrne na sekundu na licka (nie na cielko, ci krk, aby sa nepodchladili a nezapalili dutiny)...a vlhcila som pery...a hlavne podavat vela TEKUTIN...aj keby ste mali kazdu druhu minutu prist k postielke a dat napit za glg caju...taketo su nase skusenosti...
k tej chorobe "siesta nemoc":
tiez sme ju absolvovali, ale my ju mame uvedenu ako "piatu nemoc"...a tusim aj v literature som ju nasla pod tymto nazvom...nehadam sa, lebo tychto ocislovanych nemoci je niekolko...ale presli sme tym...pre istotu mam dr-ke pri predpisovani ATB povedat, ze sme ju absolvovali - predpisuje nam lieky nie na baze penicilinovej pre pripad, ze by to bol vysyp z lieku, ktory sme vtedy uzivali...
idem podat tomu mojmu sarkanovi lieky a idem do hajan...
ahoj lomnicka mi sme uz v pohode. Laura ked zacala mat teplotu tak sme nesli doktorovi lebo sme si mysleli ze to ma zo zubkov tak sme jej davali cipky. Lenze teplota presla a vysypala to sme uz nevedeli co sa deje tak sme isli doktorovi lenze to uz vysyp zacal miznut no a doktor mi len potvrdil ze je to piata detska choroba. Nic nam na to nedal a vravel ze je lepsie nic nedavat (antibiotika) lebo ze sa potom nevie ci sa vysypalo z tabletiek alebo s tej choroby. No tak asi nejak 🙂 a zatial je dobre ale idu jej stolicky tak je stale mrzuta hovorime ze stavala hore ritkou 🙂
ahojte, aj náš malý teraz absolvuje tzv. piatu nemoc, nástup bol nasledovný zvýšená teplota 37,2 a na druhý deň prudko hore na 39, nasledoval beh na pohotovost, lebo som dostala šok z takej vysokej teploty, nič mu nezistili, pre istotu nám dali sirup na zníženie horúčky, pomohol, ale na druhý deň večer sa vyhádzal.Najprv na tvári, a potom na končatinách, na tretí deň sa zmiernili vyrážky, ale na štvrtý deň sa znovu objavili na tých istých miestach a v rovnakom množstve a intenzite, lekárka nám povedala že to je asi piata nemoc ... fenitil gél a kvapky na zmiernenie svrbenia nám naordinovala, ale aj tak som nervozna a nešťastná ... neviem ako sa to bude vyvíjať. ☹
ahojte maminy, moze sa piata (alebo siesta) choroba chytit dvakrat? zase mame rovnake priznaky ako pred cca 6timi tyzdnami. zase teploty okolo 38 a vyssie nie vsak viac ako 39. chut do jedla nic moc, bud vynecha obed a potom sa dorazi na olovrant, alebo odignoruje veceru a v noci potom pyta mlieko. krpec dost slinta a je morozny, tak verim, ze to budu len zuby. pochybujem o infekcii v ustach, lebo pit pije v pohode a na ranajky si rad da toast s maslom. ked mal horucky pred 6t.ami tak som si vsimla drobny vysyp na brusku, lae bolo ho hrozne malo a zmizol po hodine ako som ho objavila...uz fakt neviem co si mam o tomto mysliet ☹
..vsetkym vdaka za rady a nazory...
ahojte, siesta choroba sa moze objavit viackrat vraj, najma ked je oslabena imunita - napriklad ked idu zubky a podobne. my sme ju tiez absolvovali, vysyp bol podobny obrovskym stipancom, po troch dnoch zmizli. potom sa nam ten vysyp objavil este neskor, uz si nepamatam, mozno o mesiac dva neskor, to bol rychly nastup a za par hodin to aj zmizlo..
katun dikes! nakoniec je z toho angina 😒 ... 4 dni horucky a dnes rano sommu nasla na pere a jazycku cerveny pupienok, tak som zase sprintovala k dokike, lebo ked ho vcera pozerala, nic este nemal. no a dnes ze angina-vraj zapalene hrdlo + afty. tak mame antibio na 10 dni. dufam, ze nas to skoro prejde a uz viac nechyti...pekny w.end kazdemu!!
Ahojky... Moj syn pred 5 dnami dostal vysoke horucky, nad 40. Teraz 2 dni ziadne teploty nemal a dnes som mu znova namerala 37,6. Momentalne teplotu nema, vyclapkal sa vo vode a je bez teploty. Mna len znepokojilo to, ze 2 dni nic a nova. Ma anginu, berie antibiotika. Moze to byt len taka odozva? Predpokladam, ze antibiotika mu zabrali, kedze bol 2dni bez teplot.... Nemali ste podobnu skusenost? V pondelok odlietame zo SVK domov a potrebujem, aby bol v poriadku. Nevychadzam s nim ani len von, pretoze je strasne horuco.... Prosim, odpiste...
@pensadorcallisto ak ma anginu, tak si myslim, ze zvysenu teplotu 37,6 nemusis velmi riesit, telo totiz stale bojuje s chorobou. ak sa normalne hra, nie je malatny, ci nestraca rovnovahu, tak by mal byt ok, hlavne dodrziavajte pitny rezim
bronau
no to ti nezavidim tie teploty:(
nas malicky mal teploty tyzden pred vianocamy trvalo to presne 7 dni:( uz som nevladala, ale on mal horucky najmenej 39.5 a najviac 40.5 nijak sme to nemohli zbyt dole,boli sme u lekara a vsetko ciste len ten hnusny virus je tu a on to mal.
uz ked mal horucku nad 40 tak som napustala do vani letnej vody a tam som ho mocila to pomaha horucku zbyjat dole. alebo este na zapestie navijat zavarane uhorky alebo citron to drzi horucky dole.
Mozno ma len virus.