Zvýšená funkcia štítnej žľazy u 14 ročnej

miskaaa89
25. dec 2021

Prosím Vás nemal by endokrinológ automaticky posielať aj na vyšetrenie ku kardiologovi? Môže vôbec bez tohto vyšetrenia predpísať lieky? Dcéra 14rokov užíva euthyrox cíti sa už lepšie ale pociťuje občasné búšenie srdca. Myslela som že to prejde lebo to búšenie mala aj predtým ale má to aj teraz občas. A ešte sa mi sťažovala že ju občas tlači v krku ale ako je to možné keď ne užívala lieky tlačenie v krku nebolo a teraz keď užíva tak je...

nevenka
26. dec 2021

@miskaaa89 tak ma zvysenu alebo znizenu funkciu? Ak uziva Euthyrox, tak ma ZNIZENU funkciu a busenie srdca by sa malo upravit pri spravnej davke.
Ja mam zvysenu funkciu a beriem tyreostatika a na vysoky tlak a pulz betablokatory. Po porode som najprv s vysokym tlakom zakotvila na kardiologii, kym mi prisli na zvysenu funkciu.
Toto su uplne 2 rozdielne diagnozy. A pausalne sa ku kardiologovi neposiela. Zvysena funkcia sa prejavuje aj tym busenim srdca, aj vtedy, ked mas pri znizenej funkcii vyssiu davku, nez telo potrebuje. Dcera ma asi taky stav, ze jej funkcia kolise a niekedy jej je predpisana davka mozno vyssia ako treba, lebo sama zlaza si este dokaze co to vyrobit. Toto treba riesit s endokrinologom a zial, niekedy je to beh na dlhu trat...

olisia
26. dec 2021

@miskaaa89 raktiez mam zvysenu, zistili mi to len pred mesiacom a pol a beriem taktiez to co vyssie pise. Busenie sdrca mam taktiez. Raz viac, raz menej. Na kardio som raktiez neisla. Ale beriem na to srdce Vasocardin

johaninka
26. dec 2021

Áno pošle ju aj na kardiológiu možno časom niekedy sa kontroluje aj srdce, ale nemajte obavy, často sa jej bude stávať, že jej bude bušiť srdce, trvá nejaký čas kým liečba zaberie, mne to trvalo 3 mesiace. Ale stane sa jej to aj keď už bude liečba nadstavená, nech sa upokojí dá si šumivé magnezium a prejde to. Aj ten tlak na krku. Chce to len čas. Ak jej nadstavili lieky podľa výsledkov - davaju sa aj pri zníženej aj pri zvýšenej tak je to oka. Na štítnu žlazu beriem lieky od 16tich vysledky sa trochu menia pri hormonálných zmenách, tehotenstvo, porod atď vtedy sa lieky upravujú, asi bude každý polrok chodiť na krv.

miskaaa89
autor
26. dec 2021

@nevenka ona ma zvýšenú

miskaaa89
autor
26. dec 2021

@johaninka takže tie lieky sú už na doživotie? 😪

kikus7
26. dec 2021

@nevenka Mňa by len zaujímalo, že keď beriete euthyrox, či beriete zároveň aj hormonálnu antikoncepciu. Lebo našla som v príbalovom letáku, že to môže znižovať účinok HAK. Ja euthyrox neberiem, ale keby som musela, bol by to raz dosť problém, keďže deti nechcem. Preto ma zaujíma, že ak niekto berie oba lieky, ako sa to vlastne rieši, je to asi dosť riziko, nie?

romea
26. dec 2021

@miskaaa89 ano je to na doživotie, xale smutná z toho nemusíš byť, to nieje nič strašné, lepšie jak neliecene a mat zdravotné problémy, štítna riadi skoro všetky hormóny v tele, len jednoducho bude brat tabletku

nevenka
26. dec 2021

@kikus7 ja neberiem Euthyrox, ale Thyrozol, a hormonalnu antikoncepciu neberiem. Brala som este dakedy ako 19 rocna asi pol roka a dost.

nevenka
26. dec 2021

@miskaaa89 tak preco berie Euthyrox???!!! Ak, tak maximalne spolu s Thyrozolom, za specifickych podmienok, pod dohladom lekara, niekedy sa to tak berie.
Asi v tom nemate jasno, ak ma zvysene TSH, ide o znizenu funkciu a na tu sa berie Euthyrox.

nevenka
26. dec 2021

A nemusia byt lieky na dozivotie, sestra takto mala lieky, ked mala cca 13-15 rokov, potom jej doktorka vysadila a znova sa lieci az teraz, ked ma 36, lebo potratila a potom sa jej znova rozhadzali hormony.
Ale ak to ma autoimunitne, tak je to do konca zivota. Ale nie je podmienka, ze stale musi brat lieky. Skusila by som mladej babe v pripade naozaj znizenej funkcie rybi olej s jodom. Toto pomohlo mojej sestre. Zlaza sa na cas spamatala a napriek protilatkam, bola bez liekov a funkciu mala dobru. No je to bud-alebo...

johaninka
26. dec 2021

@miskaaa89 To sa nikdy nevie ale musím povedať, že väčšinou áno ale nijak ma to neobmedzuje. Moje obe dcérky to zdedili, a keď som v nemocnici pri jednom doktorovi plakala, že prečo to zdedili, keď som v tehotenstve všetko dodržala tak mi povedal, pani môžte sa tešiť, že máte zdravé deti, viete čo by dali iní rodičia, na niektoré choroby nie sú lieky a oni vďaka tabletkám budú zdravé. Tak potom som si uvedomila, že ma pravdu. Proste organizmus vytvára buď veľa hormonu št. žľazy vtedy sa brzdí alebo málo a vtedy sa doplňa. Hlavne to ber v pohode, štitnej žlaze vôbec neprospieva stres, (čitala som už o tom mnoho vecí) preto sa snažím čo najviac byť v pohode 😊 a povedz to aj dcérke, nieje to nič strašné, len jej vysvetli, že je zdravá, že len potrebuje svoju št. žlazu mať pod kontrolou tabletkami. To je doležite🙂

miskaaa89
autor
26. dec 2021

@johaninka ved áno ja som si aj poplakala a povedala si prečo mojim deťom nieje dopriane zdravie? Synček v dvoch rokoch rakovina-leukémia a teraz dcéra toto tak len po doktoroch chodíme 😪Je pravda že ma dcéra stres dosť sa trápi nad strednou školou ale verím že to bude v poriadku.Moja mamina ma problém so štítnou žľazou aj lieky užívala dva roky ale teraz už nie už je v poriadku, tak to je asi genmi.

miskaaa89
autor
26. dec 2021

@nevenka Latetna hypotyreoza má diagnózu

johaninka
27. dec 2021

@miskaaa89 Chuďa moje, to ma mrzí. Preživaš toho naozaj veľa. Mne práve zistili štitnu keď som išla na strednú a mala som stres zo skúšok, vtedy to prepuklo naplno. Je to dedične hlavne po ženskej liníi aj ty si ju daj skontrolovať. Držím, palce. Verím, že to zvládnete.

miskaaa89
autor
27. dec 2021

@johaninka no ja som mala niečo so štítnou keď som bola tehotná so synom pamätám že som bola aj sledovaná na endokrinológii ale lieky som žiadne neuzivala nemala som to veľmi potom som mala ísť ešte na kontrolu ale nešla som občas sa cítim divne a zvyklo ma aj tlačiť v krku. No keď som vravela Dr nech mi spraví preventívnu povedal že teraz počas kovidu nerobia.

johaninka
27. dec 2021

@miskaaa89 Ježin, akoby už iné nič nebolo, len covid. Na preventivnej aj tak nerobia na taketo špecialne, stači keď ti len zoberu krv na štitnu, skus sa opytat, či len na to ti rano nemožu zobrať krv, ze na preventivnu prideš po covide. Len kedy to bude že?

loginexistuje
27. dec 2021

@miskaaa89 to ma znizenu funkciu stitnej zlazy (hypotyreozu) ak by bolamzvysena je to hypertyreoza
mojej dcere zistili v 10 rokoch postupne upravovali davku na 125 mg eurhyroxu bola aj na kardio vtedy pocas puberty jej dost upravovali liecbu (ona ma autoimunitne ochorenie stitky a strumu

2002lenka
27. dec 2021

@miskaaa89 Automaticky sa neposiela kardiológovi. Ak cíti nejaké problémy, pýtajte si ďalšie vyšetrenia. Pozor, ale nestresujte svoju dcéru. Chce to aj psychickú pohodu a dobru lekárku. V Ľubochni je Národný endokrinologicky ústav, pripadne sa informujte (objednajte) tam.

miskaaa89
autor
27. dec 2021

@loginexistuje aha som v tom nová som myslela že keď mala zvýšené hodnoty na štítnu, tak že ma zvýšenú funkciu

miskaaa89
autor
28. dec 2021

@loginexistuje prosím Vás a neviete mi niekto vysvetliť čo je to autoimunitná ochorenie? Že to má spojitosť so štítnou žľazou? Ako sa to dá zistiť?

masinka
28. dec 2021

@miskaaa89 autoimunitne ochorenie v tomto pripade je ze telo ( imunita) samo nici stitnu zlazu, ktoru ju berie ako nepriatela, tak sa brani. Preto ma znizenu funkciu.

miskaaa89
autor
28. dec 2021

@masinka aha a to sa časom vytvorí alebo je to od narodenia?

masinka
28. dec 2021

@miskaaa89 autoimunitna hypothyreoza byva dedicna, na to, ze sa prejavi maju vacsi predpoklad zeny -takze pravdepodobne to mala dcera uz "v sebe", len sa to teraz prejavilo

miskaaa89
autor
28. dec 2021

@masinka lebo moja mamina ma tiež aj ja som mala v tehotenstve možno aj mam len som nebola nikde potom už. Neviete mi povedať ci to endokrinológ nejako zisťuje, alebo aký je ďalší postup? Endokrinologicka dala dcére lieky pred 2 týždňami na základe zvýšených hormónov s krvi čo jej brala obvodná lekárka a na základe sona. S tým ze v marci máme prísť prvý krát k nej na krv tak či budú aj toto s krvi zisťovať alebo čo vlastne

masinka
29. dec 2021

@miskaaa89 endokrinolog berie krv, ked sa daju lieky, tak to trva tak 3 mesiace kym sa upravia hodnoty, to vychadza na ten marec kontrola, ked uz je liecba nastavena, tak deti chodievaju na kontroly 2x rocne, ultrazvuk SZ robi ci tam nie su nejake uzliky, ale to nerobia vzdy. Lieky treba brat pravidelne, rano nalacno pol hodinu pred jedlom.