Zvýšená funkcia štítnej žľazy u 14 ročnej

miskaaa89
8. dec 2021

Práve som sa dozvedela že dcéra má zvýšené hodnoty TSH- 4,170 a FT4- 15,40. Na endokrinológiu sme objednaný až na 4.2.2022 je to dosť ďaleko. O to viac ma to trápi že je neustále unavená.,slaba nechutenstvo, búšenie srdca podráždenosť úzkosť, trás rúk nízky tlak. Prosím vás mate s tým skúsenosti? Dá sa to vyliečiť alebo je to doživotne užívanie liekov. Budem vám moc vďačná za odpoveď.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
soja88
8. dec 2021

Aj moja dcéra berie od 10 tich rokov. Je to celoživotné. Buď máš lieky na podporu funkcie žľazy alebo na zníženie. Aj keby si jej ju dala operačné vybrať, tak musí mat lieky aby jej ju nahradili. Je to hormonálna záležitosť, tak keď ju doktorka správne nadstavi, funguje ako keby nič. Ja viem je to šok, keď sa človek niečo takéto dozvie, ale dá sa s tým úplne v pohide žiť. A to moja dcéra je aktívna športovkyňa a neobmedzuje ju to nijako. Len si zvyknúť, že každé rano si dať minimálne pol hodinku pred jedlom tabletu. Keď išla aj na sústredenia, alebo do táborov, úplne bez problémov to zvládala .

miskaaa89
autor
8. dec 2021

Aha na celý život 😪😪moja mamina brala dva roky mala zvýšenú a teraz už je ok.

andy57
8. dec 2021

@miskaaa89 ahoj, ja som mala zvysenu funkciu stitnej vo veku 21 rokov, priznaky ako pises, ale teda vobec som nebrala lieky, vzali mi len vzorku zo stitnej lebo tam mam uzol-strumu, potom som chodila kazdy rok na kontroly, dokonca teraz uz vobec nemusim.

7lenka11
8. dec 2021

ahoj, neboj nič, mnohým mladým babám zistia problémy so ŠŽ v puberte.. ja som brala lieky takmer 15 rokov s malými prestávkami.. užívala som všetko možné, čo je na trhu, lebo moja štítna robila šarapatu a nedala sa upokojiť.. lekári ma operovať nechceli, lebo to nebolo v zlom stave, len hormóny boli divoké.. no a po 15 rokoch neužívam žiadne lieky.. u mňa bol opačný problém, že som už bola predávkovaná liekmi a keď mi ich vysadili, štítna sa upokojila.. takže sa neboj, preliečia ju a časom uvidíte, ako sa to bude vyvíjať 🙂

miskaaa89
autor
8. dec 2021

@andy57 a ta nevoľnosť búšenie srdca trás rúk sami prestali.?

andy57
8. dec 2021

@miskaaa89 ano prestalo to, mne sa ta zvysena funkcia nastartovala asi chudnutim, lebo som vtedy schudla cca 20kg , ale mozno jej nasadia lieky, urcite jej spravia aj hormonalny profil na endokrinologii a ultrazvuk stitnej zlazy. Potom budete mudrejsie.

miskaaa89
autor
8. dec 2021

@andy57 neviete ako jej mám pomôcť? Termin som dostala na inej endokrinologii už budúci týždeň, len aj teraz sa mi sťažovala že z ničoho nič jej začalo triasť rukou a potom polkou tela a tiež ma často to búšenie srdca vôbec neviem ako jej pomôcť 😪

andy57
9. dec 2021

@miskaaa89 keby si skúsila zatiaľ obvodnej zavolať že čo sa s tým dá robiť ?

sasanka605
9. dec 2021

Ja som mala v 13tich zvýšenú, bez liekov, upravilo sa to. V 20tke znížená činnosť a uz skoro nefunguje a to uz bez liekov nejde.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
miskaaa89
autor
9. dec 2021

@bambulienka25 nemôže to búšenie srdca nejako poškodiť samotné srdce?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lublub
9. dec 2021

@miskaaa89 okrem spominanych vitaminov zaradit do stravy dostatok morskych ryb, jod je velmi potrebny pre stitnu zlazu...

miskaaa89
autor
9. dec 2021

@lublub veľmi rada len momentálne som rada keď zje aspoň ten rožok so šunkou nejaké to ovocie ryby málo akurát sushy 😪

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
miskaaa89
autor
9. dec 2021

@bambulienka25 áno čítala som neviem ci som pochopila správne, ale pri zníženej funkcii je vhodný pri zvýšenej asi nie. No nič v stredu ideme k pani doktorke do Levíc neviem aký bude postup či im budú stačiť tie výsledky od obvodnej lekárky, alebo ešte oni budu brat krv či jej dajú lieky hneď alebo až potom. No tie hodnoty nemá vysoké skôr na hrane povedala Dr,len vidím ako trpí každý deň 😪aspoň na tu nevoľnosť niečo stále je jej na zvracanie

miskaaa89
autor
15. dec 2021

@bambulienka25 tak sme dnes boli na endokrinológii a predpísal dcére euthyrox 25. Robila len sono a ze o tri mesiace na krv. Nevedela mi povedať či to bude celý život užívať alebo pol roka 😏🤷‍♀️

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz