Ahojte, rada by som sa poradila s niekym, kto riesil nieco podobne. S prestupom dcery zo škôlky do skoly začalo u nej také akoby hmkanie, ktoré však časom prerástlo do zvukových a trhavych tikov 😔 Výraznejšie to je, ked je unavena, no niekedy to robí hocikedy uprostred dňa. Som z toho nešťastná, lebo neviem, ako jej pomôcť. Mate s tým niekto skusenost? Ďakujem vopred za všetky rady.
@flower24 Ahoj, možno so mnou mnohí nebudú súhlasiť, ale nerieš to. Je tu veľa tém o tikoch a do mnohých som svojho času prispievala, lebo sa to týkalo aj môjho syna. Keď mal tak 5-6 rokov, začal mať tiky. Bola som zdesená a chcela som to riešiť, zobrať ho k lekárovi... Niečo som si o tom zisťovala. Je to u detí v tomto veku veľmi časté a v takmer všetkých prípadoch to prejde samé od seba. Môj syn má momentálne 9 rokov a už asi tak 2 roky máme od tikov pokoj. Bez lekárov, psychológov, neurológov a hlavne bez liekov.
Ahoj, môj malý mal tiež tiky, rôzne druhy sa mu vystriedali. Čím viac to chceli vsetci riešiť, škôlka, rodina, tým to bolo horšie. Ja som bola nervózna, obviňovala seba, nevedela som ako mam reagovať. Potom sa vo mne niečo zlomilo, prijala som veci ako sú, prestala som sa na to sústreďovať. A zrazu, všetko prestalo 🙂 veľa deťom to prejde aj vekom, ako sa vyvíjajú, učia sa vyrovnať z úzkosťou, stresom atď. Psychologička mi neporadila vlastne nič, akurát ze netreba dieťa upozorňovať, brániť mu v tých prejavoch a treba mat rozhovor z blízkymi na tuto tému. Aby aj oni vedeli, ako reagovať (nehresit, netrestat atd).
@evora Ahoj, ako dlho to prosím trvalo od vzniku tikov po skoncenie? Ja som si istá, ze to ma zo stresu, je veľmi vnimava a vsetko prežíva veľmi intenzívne. Začali sme chodiť aj k psychologicke, boli sme zatiaľ len 2x. Tam sa s nou vlastne hra, vravela, ze deti si hrou ventiluju svoje uzkosti, strachy, stresy atd. A radila aj nam viac sa s nou hrať. A áno, ze tomu nebránit. Ja sa obavam, ci to samé prejde, kedze manžel mal spolužiaka, ktorému to zostalo uz aj v dospelosti.
@flower24 Bohužiaľ si myslím,ze ani najlepší psychológ ti na 100% nepovie , ci tvojej dcére to zostane alebo vymizne vekom. Jedine co môžeš robiť, je mat ju rada v každom prípade a dat jej najavo, ze ju respektujes aj s týmito nedostatkami. Aj vo vyššom veku sa jej bude s tým lepšie vysporiadavat, ked bude mat zdravé sebavedomie a rodičov, ktorí ju chápu 🙂
@flower24 Mne to príde ako prejav Tourettovho syndrómu https://www.genetickesyndromy.sk/syndromy/toure...
@evora určite nechcem plášiť, ale mám známu, ktorej dcére to potvrdili. Tiež to začalo v 1 triede to je aj obvyklý vek kedy sa to cca a spúšťa vplyvom veľkého stresu. Našťastie má najľahšiu formu takže sa s tým dá žiť. Mňa to len hneď napadlo ako som si prečítala tento príspevok. Zvyčajne tu príspevky ani nečítam len mi to vyskočilo a hneď ma to napadlo. Snáď to nie je prípad jej dcérky ✊🍀
@evora Ale áno, všimla som si, ze ked je väčší klud, je to úplne minimálne az žiadne. Zial od začiatku leta prežívame vsetci doma dosť veľký stres súvisiaci s vaznym zdravotným stavom jej babky, ktorú velmi ľúbi a o ktorú sa budem ja po návrate z nemocnice starat...takže vtedy sa to zhoršovalo. Snažíme sa napriek všetkému vytvárať jej pokojne prostredie a verím, ze to zvládneme, ked uz vieme, z čoho zrejme problém pochadza.
@flower24 na podrobnosti som sa nepýtala keďže je to dosť nepríjemné i bez toho a navyše oni žijú v UK, ale tiež jej z ničoho nič začali tieto zvukové tiky asi keď mala 6 rokov a poslali ich na rôzne vyšetrenia kde jej to zistili. Predpokladám, že sa to potvrdilo aj na genetike, ale toto som sa fakt nepýtala. Je to nevyliečiteľné ochorenie, s ktorým sa dá, ale žiť normálny a plnohodnotný život. Či bude menej alebo viac plnohodnotný záleží od formy akou jedinec trpí. Jej dcéra má našťastie najlahšiu formu, ale ešte sa uvidí aké to bude v puberte lebo ju upozornili, že vtedy sa to môže zhoršiť.
Držím palce nech to nie je prípad tvojej dcérky ✊❤️
@flower24 chod k psychologické. Z niečoho je vydráždena. A môžeš jej v lekárni kúpiť nejaké vitamíny a minerály