Potrebujem cenné rady. Syn 25 mes., 10800g, nepije od roka mlieko, od narodenia bol na nutrilone, doktorka mi povedala, že aj také deti bývajú. Neje jogurty, žiaden druh, krupicu, puding... Skrátka ako to vidí, napne ho, začnú mu slziť oči a koniec. Posledných 5 dní každý deň niekoľkokrát vracia, keď len zavadí pohľadom o jogurt alebo mliečnu kašu, ktorou kŕmim mladšiu dcérku. Pritom nič mu nenúkam, netlačím do neho nasilu, ale skrátka zbadá kelímok od jogurtu a v tú ranu mi vyvráti celý obsah žalúdka.. Stretli ste sa s niečím podobným, mám s ním ísť k lekárke?
Ale malý je chudučký, som šťastná, keď sa dobre naobeduje a potom mi všetko vyvráti... Nezje mi ani ovocný jogurt, syr veľmi máličko. Nejde mi ani tak o príjem mliečnych živín, ako o vyvracanie všetkého, čo zje.
@brmbuska47 aj ja som bola, mama do mna nasilu pchala rybi olej, materskú kašičku a bársčoiné, len aby som jedla, až mi zhnusila komplet jedlo. Časom sa to spravilo🙂 Som zdravá, v pohode, ehrkám kosťami, nič mi k šťastiu nechýba, pri 160 cm mám 57 kg, v desiatich som bola ako z koncentráku, v puberte sa to spravilo, musela ma brzdit v jedeni..........
@brmbuska47 poznám, mojej kamarátky syn keď videl chlieb s rascou alebo cítil vôňu rasce tak grcal kludne aj v obchode. Je to o ich makovičkách a nie o utekaní k lekárovi. Naša dcéra tak odmietala semiačka v akejkoľvek forme lebo jej MM pri jednej vymyslenej rozprávke natáral, že jej začnú klíčiť v brušku a bude z nej strom a ona strom byť nechcela 😀
@brmbuska47:
Neda sa to spravit tak, ze syn nebude ten jogurt pri krmeni dcery vidiet? Alebo ze uz bude dlhsie po jeho obede, aby nevyvracal hned vsetko, co zjedol? Ja viem, spolocne jedenie to nie je, ale ak sa to da priestorovo alebo casovo oddelit a tym padom vyhnut grckaniu, tak to za pokus stoji. Inak mozno ma alergiu, deti casto instiktivne nechcu veci, ktore by nezniesli. Moze s kludom zit bez kravskeho mlieka a vyrobkov, ak mu patricne upravis stravu.
Este ma napadlo, ze ci by nepomohlo nedat dcere jogurt priamo z kelimku, ale dat ho do misky, najlepsie nepriesvitnej. Ze syn nebude vidiet ten "drazdivy" kelimok?
Ja som ako dieta vyberala rascu z chleba, a vadi mi dodnes...
Tiež sa mi nechce bežať k doktorke a myslím si, že je to o nastavení v hlave, ale nechápem, keď ho to nenútim jesť, ani nemá negatívnu skúsenosť, že sa dokáže z toho tak nenormálne povracať. Ďakujem za rady, on je už rozumný, keď idem dcérku kŕmiť, poviem mu, že nech sa hrá, alebo mu pustím rozprávku, ale zatiaľ som to nedokázala tak, aby to nevidel, lebo on je živý, pri všetkom musí asistovať :-P
@brmbuska47 neda sa s nim na tuto temu uz komunikovat? myslim si, ze niekde nieco na temu mlieko pocul a pospajal si to po svojom. Mozno nejake dieta na ihrisku alebo dospely povedal, ze mu je z mlieka na zvracanie a podobne. Deti su velmi vnimave. Nejaku pricinu to mat musi.
@brmbuska47 Ahoj, nenúť ho. Poznám to podľa vlastnej skúsenosti, ja nejem mliečne výrobky od malička, mám 30 a som tu. Jednoducho už ako dieťaťu mi to strašne smrdelo, len pohľad na pohár mlieka vo mne vyvolával pocit na zvracanie alebo ma naplo. Naši skúšali so mnou všetko /dokonca ma aj podplácali, len aby som ho vypila alebo ochutnala chlieb so syrom a pod./, nepomohlo ani to. Dodnes mi to smrdí, napína ma z toho, jednoducho ani vekom sa to nezmenilo. Jediné, čo moje telo zakceptuje je údený syr, ale musí byť fakt údený, že to mliečne nie je cez to cítiť. Každý máme niečo, čo mu nechutí a ja mám toto. Skús tomu dať pauzu, možno si sám časom vypýta jogurt alebo niečo iné mliečne a rozbehne sa to, ak nie, nechala by som to tak 🙂
Náš tiež od dvoch rokov ako prestal piť nutrilon ,žiadne mlieko a mliečne výrobky nedá do úst...len kupovaný puding a to len dva druhy,ked mu uvarím on ani lyžičku si nedá do úst,raz som mu ho dala do toho kelímku z toho kupovaného ,dal si ho do úst a s vyplazeným jazykom behal,nechcel to ani prehltnúť,nakoniec som mu jazyk musela utrieť.Aj maslo keď mu dám na rožok živočíšne,hneď to odmietne,rastlinné mu nevadí...aj som to hovorila doktorovi ,on mi len povedal,že by mal jesť mlieko...ale napríklad smotanové jedlá ľúbi,špenát,perkelt,sviečkovú....najprv som bola nešťastná ,aj som tu mala tému o tom ,ale nakoniec som si zvykla,nenútim ho...
ja som na tom podobne s obycajnym mliekom, bielym jogurtom, tvarohom, nevyslahanou slahackou, bryndzou,keď som bola dieťa vadil mi pohľad, teraz znesiem, ale do ust by som to nedala,,,,,,nahrádzam to ovocnymi jogurtami, syrmi...... 🙂