Zväčšené krčné mandle u 7-ročného syna

mia456
6. sep 2023

Ahojte, vcera som si nahodou vsimla uz syna 7r pri cisteni zubov, ze ma asi zvacsene krcne mandle. Neboli ho nic, nema problem pri dychani, jedeni, spani, nie je chory. Tak neviem ci treba aj tak rirsit, ci len sledovat? Nemate niekto s tym skusenosti? "MUDr. Google" okrem ineho povedal, ze len ked sposobuju problemy treba riesit, tak neviem.

gerry22
7. sep 2023

@mia456 Ahoj. Môj syn má tiež krčné mandle zväčšené. Dr. Odporúčala ich vybrať, nakoľko chrape a má stále pocit plného nosa. Lenže my sme mandle nedali vybrať jednak kvôli tomu že ja mám osobnú skúsenosť ,mne v Tom istom veku vyberali mandle z dôvodu ze som mala časté angínu a zápal stredného ucha. No ale vôbec to nepomohlo. A asi aj ty vieš že mandle sú vlastne imunita. Chránia nás aby sa nám do tela nedostávali do tela voľné radikály ale hlavne bacile. Niektorý lekári neodporúčajú práve kvôli tomuto vyberať mandle či už nosné alebo krčné. Takze môj osobný názor je že mandle nechať tam kde sú. Hlavne ak nerobia veľké problémy ako napríklad ťažkosti z dýchaním ktoré sú záväzné a ohrozujúce. Dobrý je piť napríklad Šalviovy čaj na zväčšené mandle . To nám odporučila aj lekárka. Takže je už len na tebe ako sa rozhodneš. Toto je len môj osobný názor a moje skúsenosti.

mia456
autor
7. sep 2023

@gerry22 dakujem pekne, uplne suhlasim. Moje mandle tiez chceli od detstva vyberat. Stale ich mam a nebyvam vobec chora resp. minimalne. Akurat neviem ci treba nejake vysetrenie, ze z coho to je, alebo netreba.

gerry22
11. sep 2023

@mia456 no neviem či nejaké vyšetrenie dokáže určiť z čoho to je . Nakoľko môže byť veľa príčin. Ale môže byť že mandle len boli návrate . Uvediem príklad. Môj teraz už 10 ročný syn mal raz tak návrate mandle o veľkosti vlašského orecha nemal žiadne ťažkosti na nič sa nesťažoval. Vyľakalo má to tak som s ním utekala k lekárovi a bola to Mononukleóza. Takže ako sama vidíte mandle môžu byť návrate z rôznych príčin. Je to len príznak že v tele nie je niečo v poriadku. Pre Váš pokoj kľudne choďte na vyšetrenie ak to má stále navrete.