Dobry den,
4.r. syncek prekonal pred cca mesiacom salmozenelozu a norovirus. Bol hospitalizovany, prelieceny, nasadena dieta, vsetko dodrziaval.
Dnes sme boli na usg bruska a zistili mu zvacsenu pecen 5mm a slezinu 1 cm. Vraj je to este nasledok predchadzajucej infekcie.
Dnes mu brala pediatricka aj krv, tak cakame na vysledky. Stretli ste sa niektora mamicka s touto diagnozou? Ake pripravky, prip. vitaminy uzivalo vase dietatko, aby sa to dostalo opat do normalu? Aku dietu dietatko drzalo? Ako dlho to trvalo?
Dakujem.
@michaela9999 je to uplne bezna reakcia na tazke infekcne ochorenia. Treba len dodrziavat kludovy rezim, vyvarovat sa dalsich infekcii, lahku ale hodnotnu vyzivu, probiotika a vitaminy v prirodzenej forme a ono sa to casom upravi. A samozrejme sledovat u lekara, ak odporuci lieky treba ich uzivat. O diete sa treba rozhodne poradit s lekarom, aby sa zbytocne nezatazovala pecen.
hlavne by synček nemal skákať, aby mu zväčšená slezina nepraskla, čo je životu nebezpečné...zväčšenie je následkom infekcie, nie je to nič vážne, nemusíš sa báť...dcéra neužívala na to nič, ani diétu nedržala, teraz ideme po 3 mesiacoch na kontrolu a hádam už nie sú zväčšené
@zita19 Dakujem za odpoved. Cely mesiac ma drobec doma kludovy rezim, kolektivu a detom sa vyhybame. Sme na diete, papa vela ovocia, zeleninu vacsinou varenu (surovu len rajciaky a mrkvu, ine odmieta), varim lahke dietne jedla. Probiotika zatial neuziva, uzival pocas brania atb, teraz uz nie. Vsetko konzultujem s pediatrickou. Teraz cakam na vysledky z krvi, zrejme budu az koncom tyzdna a som ako na ihlach. Ake probiotika by boli najvhodnejsie? Pediatricka nekonkretizovala, je siroky vyber, lekarnicky tiez ponukaju siroku skalu, radsej by som nejake overene pre male deti. Dost ma tie vysledky znepokojuju(asi ako kazdu maminu), dietu dodrziaval, ziadny prehresok v jedeni nebol a aj ta zvacsena slezina 1 cm u tak maleho dietatka sa mi zda dost. Snad to bude len nasledok tej infekcie, co prekonal.
@salamistka Dakujem za odpoved. Snazim sa o co najvacsi kludovy rezim. Dakujem za cennu radu ohladom skakania, ani ma to nenapadlo, ze je to az takto nebezpecne. Venujeme sa skor kresleniu, malovaniu, logickym hram, skratka tomu, co si nevyzaduje ziadny pohyb. A dcerka prekonala tiez nejaku infekciu, ked mala zvacsenu slezinu? Dakujem.
@michaela9999 najvhodnejsie su zive jogurty, adiofilne mlieka, kysla smotana, kefir. Striedat aj vyrobky aj vyrobcov a podavat denne aspon trosku. Telo si vyberie co potrebuje. Pokial bral probiotika po ATB uz netreba dodavat tabletkove, len treba telu umoznit aby si pravidelne obnovovalo crevnu floru samo.
@zita19 lekarka maleho teraz testuje, ci nema alergiu na mlieko, tak sme zatial vylucili mliecne vyrobky. a cakame na vysledky.
@michaela9999 tak pockajte a zariadte sa podla vysledkov. Keby nahodou mal alerigiu (co teda zelam aby nie) tak potom sa dajte testovat na ine mlieka. Najcastejsie byva alergia na bielkovinu kasein, ktora je len v kravskom mlieku ale v iných nie (kozie, ovcie). A dnes sa uz pomerne bez problemov da dostat aj vyrobkom cisto z ovcieho alebo kozieho mlieka, takze nemusi byt uplne bez mliecnych vyrobkov, len treba si davat pozor co sa kupuje.
@michaela9999 Po takejto diagnóze je to normálny stav, postupne sa to vráti do normálu. Čo sa týka doporučení, tak snáď len diétnejšiu stravu, aby sa nezaťažovala pečeň, a tiež dostatok odpočinku.
@zita19 Pokiaľ by mu bola preukázaná alergia na bielkovinu kravského mlieka, konkrétne na kazeín, nie je vhodné konzumovať žiadne iné mlieka živočíšneho povodu, tzn. ani kozie, ovčie, aspoň po určitú dobu, až po nejakej dobe sa dá pomocou skúsiť, či sú tolerované. Často tu totiž úraduje krížová reaktivita (u kravského vs. kozieho mlieka až u 90% prípadov).
@michaela9999 žiaľ, neviem, od čoho to mala/má zväčšené, bola síce pár krát chorá, ale to bola len nádcha, resp. kašeľ, čítala som, že to môže byť skrytá infekcia, ktorá sa navonok neprejavuje, alebo borelióza, prípadne poruchy imunity...my ideme tento mesiac na kontrolu a dúfam, že už bude všetko OK...
@salamistka drzim palce, nech vsetko dobre dopadne 🙂 U nas bola infekcia, aj bakteria, tak sa to prejavilo takto.
@salamistka, @michaela 9999 ako dopadli kontroly vasich deticiek so zvacsenou slezinou? Zmensila sa? Aké vyšetrenia ste absolvovali po zisteni zvacsenej slezine? Aj sa nejako liečili? Mojmu 5 rocnemu synovi zistili po dlhodobych bolestiach bruska zvacsenu slezinu o 2 cm a po naslednej 3-4 mesacnej kontrole o dalsich 0,5 cm takze ju ma zvacsenu o 2,5 cm. Všetky vysledky boli vzdy negativne, nic nenasvedcovalo tomu, ze by mu nieco bolo, len brusko ho bolieva, az nakoniec na sone brucha mu zistili zvacsenu slezinu. Neviem čo nás čaká, s výsledkami sme objednaní k dr. v pondelok. Budem vďačná ak sa podelíte o vaše skúsenosti
to, čo jedna lekárka považovala za zväčšenú sliznicu, tak druhej sa to zdalo normálna veľkosť, takže sa to po kontrole už neriešilo...
@salamistka a zmenšilo sa to alebo ani neviete ked to dalej neriesila dr? Ďakujem za odpoved
na kontrole povedala lekárka podľa ultrazvuku, že podľa nej je slezina v poriadku...takže nevieme, či sa zmenšila od prvého vyšetrenia, ktoré robila iná doktorka alebo tej druhej dr. sa zdali rozmery dobré...
@salamistka tak ďakujem aj tak za odpoveď
@janulienka8382 ahoj 🙂 viem že je to masaker dávno, len potrebujem radu ak si ešte pamätáte. Syn už dva mesiace sa sťažuje na bolesť bruska v okolo pupku. Nič mu nezistili teraz na sone že zväčšená slezina. Prosím Vás kde vášho synčeka bolelo vtedy bruško a čo vám pomohlo?
@zuzka0601 ahoj, už to je dávno veru, konkrétne to nehovoril, že kde, s odstupom času sám povedal, že nechcel chodiť do škôlky, ale teda pri sone mu zistili zväčšenú slezinu, no na ohmat necítili zväčšenú, tak to vraj mohlo byť spôsobené aj rýchlym rastom alebo priberaním. Keďže necítili na dotyk, že je väčšia, tak to neriešili len sme boli na kontrole po nejakom čase a keby mal ťažkosti, tak aby sa prišlo. Syn dosť narástol aj pribral, tak to bol asi dôvod, lebo nedávno mu robili opäť sono brucha pre iné a bola v poriadku. Veľa som asi nepomohla
@janulienka8382 aj tak ďakujem krásne 🙂
nikto nemate s tymto skusenosti?