Zväčšená nosná mandľa 4-ročnej dcéry.

dominika_79
26. feb 2020

ahoj, moja dcéra (4roky) má zväčšenú nosnú mandlu neviete mi poradiť ako by sa ju dalo zmenšiť mimo toho aby musela byť zmenšená operačne?

jaskolka
26. feb 2020

@dominika_79 nosove spreje od orl doktora, na dlhodobé užívanie (mometason, nasonex ) ale ak to nepomôže, jedine zákrok

dominika_79
autor
26. feb 2020

@jaskolka sú to spreje len na predpis?

sapetka
26. feb 2020

@dominika_79 ak je chora tak je to normalne. Treba len sledovat ci sa vrati naspat

jaskolka
26. feb 2020

@dominika_79 áno. Volnopredajne radšej nedávaj.

dominika_79
autor
26. feb 2020

@sapetka no býva často chorá a aj teraz je

dominika_79
autor
26. feb 2020

@jaskolka tak sa skúsim objednať ku krčnej

sunny8
26. feb 2020

Operačne. Dcérka bola v piatich rokoch a zvládla to na jedničku. Dovtedy bola stále chorá chrapala skripala zubami bola zlá lebo bola stále nevyspatá dýchala stále ústami až to prerástlo do spánkového apnoe čo je vážny stav a hrozí reálne udusenie. Záleží však aj od veľkosti tej mandle. Dcérka mala nadmieru zväčšené a robilo to problémy. Dr hovorila že nosná sa všeobecne odporúča skôr vybrať.

sapetka
26. feb 2020

@dominika_79 tak je potom nirmalne ze ma zvacsenu mandlu. Ked bude zdrava treba ist skontrolovat asi po 3-4t ci je ok mandla

patka06
26. feb 2020

vybrať je najlepšie riešenie, zväčšené nosné mandle môžu spôsobovať ďalšie zdravotné problémy, navyše v nose nemajú žiadnu funkciu

akjerdna
26. feb 2020

@patka06 Nie je pravda, že nosná mandla nemá žiadnu funkciu. Je to vstupná brána imunitného systému. Zachytáva všetko čo do nosa vojde, všetky virúsy, baciele, atď. Práve najdôležitejšia pre človeka je preto v detskom veku. Nič na tele nám nenarastie len tak nezmyselne.

patka06
26. feb 2020

@akjerdna tak nám povedal ORL a mal pravdu, u nás zrejme nič nezachytávala, pretože odkedy ju dcéra nemá je nechytila vírus ani bacil a to je vyberali pred piatymi narodeninami

akjerdna
26. feb 2020

@patka06 Áno, oni to radi povedia. Sú platení za výkon vyštiknutia mandle. je to ich práca. Ale ak to pomohlo tak je to naozaj super. My bojujeme s obomi deťmi s mandlami. Ja mám vybrané aj krčné aj nosné. A teda už by som si to isto nedala urobiť. Za určitých okolností môžu byť aj iné cesty. Ale nie sú také razantne rýchle ako vyrezanie. Ale naozaj som rada, ak Vám to pomohlo.

akjerdna
26. feb 2020

@dominika_79 skús nedávať sladkosti také všeliaké čokoládičky a keksíky atď. A našim dosť pohoršuje kravské mlieko. Toto som ja vypozorovala v strave.

patka06
26. feb 2020

@akjerdna áno to viem, že si naháňajú úkony, len toto bol jeden z mála zodpovedných lekárov, ktorý by to nerobil len tak pre peniaze. Ja som mu fakt vďačná.

domi1712
26. feb 2020

AJ nam ju idu vybrať tiež uživala metamisol alebo ako sa presne vola ten sprej a sú to kortikoidy ktoré nie su dobre dlhodobo uživať mojej dcerke veľmi poškodili chrup. Nam doktorka na ORL povedala že nosna madla je len tkanivo ktoré dorasta

jaskolka
26. feb 2020

@akjerdna keď je zväčšená a chorá, už nijakú úlohu neplní, skôr škodi.ona v puberte zanikne aj sama, ale zbytočne do dieťaťa pchať lieky, roky spreje, ako jednoduchý 10 minútový zákrok vybratia nosohltanovej mandle

koralka18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dominika_79
autor
27. feb 2020

@akjerdna no a práve pre toto ju nechcem dať dcére vybrať hneď ale skúsiť to riešiť inak

dominika_79
autor
27. feb 2020

@koralka18 uvidím ako bude keď skončí chrípkové obdobie

mika1821
2. apr 2020

@dominika_79 dobry den skuste grepofit nosol-sprej do nosa. Nam velmi pomohol.

yaho3
1. nov 2021

@mika1821 dobrý deň.. poprosím po akom čase Vám ten spray pomohol...koľko krát za deň ste striedali?Nie je návykový?Ďakujem za odpoveď aj keď takto po roku.

marryen
17. jan 2022

@dominika_79 Ahoj. Môžem sa opýtať ako ste teraz na tom? Dali ste vybrať, alebo nie?

danielkadandy
9. dec 2023

Mali deti pri zvacsenej mandle aj nechutenstvo? A obcas vyvracanie hlienov?