Zúrivý plač 15 mesačného syna

janullikle
9. feb 2015

Zdravim. Syn ma 15 mesiacov. Poslednu dobu je velmi nekludny. Idu mu sice zubky ale ten plac nie je taky ako na bolest. Ked mu nie je po voli spusti zurivy desivy pkac, skor je to vreskot cez slzy, je to ako amok. Cim milsie sa mu prihovaram tym viac reve. Ked ho mam na rukach kope nohami trha sa, bojim sa ze vypadne z ruk. Ked ho polozim dupe nohami. Ukludi sa len ked nim potrasiem alebo nanho zvresknem. V momente je ticho. Potom ho vezmem na ruky ponosim neprihovaram sa mu a zaspi. Alebo zacne z nicoho nic tak plakat. Hlavne pred vecernym spanim. Som uz zufala neviem co s nim robit. Nechcem nanho kricat nechcem aby sa ma bal. Neviem kde alebo v com hladat pricinu tohto neutisitelneho placu. Stretol sa s tym niekto? Skusenisti? Dakujem

katrinka8
9. feb 2015

@janullikle - ahoj, teoreticky to môže byť aj začínajúce obdobie vzdoru (keďže píšeš, že sa jeduje, keď nie je podľa neho). Možno aj taká frustrácia z toho, že niečo chce, ale nevie si to vypýtať, nedočiahne, nevie niečo urobiť, čo by chcel a pod. Pokús sa Ty v prvom rade ukľudniť (aj keď je to niekedy ťažké) a zachovať chladnú hlavu. Určite ním netras, to je veľmi nebezpečné, môžeš mu ublížiť a spôsobiť v horšom prípade aj smrť. Nechcem Ťa strašiť, len v dobrom Ti hovorím, že trasenie dieťaťom je veľmi nebezpečné. Skús byť kľudná (u mňa občas zaberá nádych, výdych -ale pri staršej dcérke), keď vidíš, že sa blíži amok, ak sa to teda dá zistiť, buď odveď pozornosť od toho, čo chce a nemôže, na niečo iné, čo môže, alebo keď už amok prepukne, skús ho teda nejako držať, aby si neublížil, alebo ho teda nechaj, nech dupe a hnevá sa (ale na takom mieste, aby si neublížil), a keď sa ukľudní, tak ho postískaj (ale nepovoľ to, čo si zakázala, na tom by si mala trvať, že keď nie, tak nie). On ešte nevie inak vyjadriť hnev na to, že si mu niečo zakázala, že sa mu niečo nedarí, že nedočiahne atď.
Náš malý má 14 mesiacov a tiež sa občas jeduje, ale tak amoky také nemáva. On od jedu tiež zvykne skôr plakať. Keď niečo nevie, nedá sa mu (on ale zas dlho skúša, snaží sa), tak mu pomôžem. Keď sa jeduje, že niečo nemôže, tak mu poviem rázne Nesmieš a keď sa jeduje (obvykle keď pochopí, že sa to myslí ozaj vážne), tak sa mu snažím dať náhradu. A všeobecne sa snažím obmedzovať to Nesmieš len na nebezpečné veci, už ma netankuje, ak vyťahuje papierové vreckovky z krabice a trhá ich po izbe. Aj tak ho to pri 3. vreckovke prestane baviť 😀
A ten plač z ničoho nič - no to môže byť aj z tých zúbkov, nemusí ho to zrovna bolieť, ale je to dosť nepríjemné, tak deti sú vtedy na podnety citlivejšie všeobecne. Ku večeru to môže byť už aj únava, presýtenosť podnetmi, hocičo mu môže vadiť. U nás, keď je už moc hluku, vypíname aj rádio, telku, CD-ko..., proste ticho, deti to dokáže dosť skľudniť, hoci sami milujú hudbu.

katkalubkova
9. feb 2015

@janullikle ahoj, rozmyslam nad obdobim vdoru, ako spomenula pisatelka vyssie. Ale aj tak mi to nesedi, preco place len pred vecernym spankom. Moze to byt kratkodobe, obcas sme to mavali aj my pri druhom synovi, trvalo to tak 3-4dni a prestalo to, moze to byt spojene s posunutim spanku, ak nesiel spinkat napr. poobede tak ako mal, alebo nespal a je prebraty, chcem tym povedat, ze mu nieco narusilo system a on sa pomalicky vracia, vrati do beznych " kolaji ".
Ak Ti ten vecerny plac trva dlho, pred tym to nebolo a nevies si s tym rady, a naozaj mas pocit, ze sa nieco deje ( mama to vyciti ), neuriekol ho nahodou niekto? My sme riesili tento problem minuly mesiac a bola to katastrofa, kym sme sa po 5 dnoch nezobrali k babicke, ktora to vie dat prec ( umodli sa pri dietati a pod. ) A?
Kto nezazije, neuveri, mali spal ako pred tym, 3 a pol hodiny poobede + celu noc.
Uriekla nam ho jedna pani v strednom veku u zubarky v Ziline. Presne viem kto to bol. Mozno sa niekomu bude zdat, ze pisem hluposti, ale vyskusaj, ak mas moznost, mozno to pomoze a ublizit to nemoze.
Zelam vela trpezlivosti
Presne ako pises, ten plac uz bol neznesitelny, nebol to normalny plac, uz ku koncu az taky vyskot ☹ ☹

janullikle
autor
9. feb 2015

@katrinka8
@katkalubkova dakujem. Je to velmi vycerpavajuce byt kludna zachovat pokoj. Neviem v com mam hladat suvis. Boli sme na ockovanie niekedy zaciatkom januara. Zvladol to v pohode. Toto zacalo asi tak tyzden max dva spatne. Uz mu vysliel aj 1 zub a dva su skoro vonku. No tento plac je iny urcite same viete ako vam dietatko place ked ho codi boli alebo ked je pricina ina. On bol je velmi zakocikovany. Musela som ho vozit po dome cez den i na vecerne spanie inac mi nezaspal ken v kociku. Potom som ho prelozila. Ked koc nevidel zacal ho po dome hladat. Nechcela som aby mi zobudil malu tak bolo jednduchsie ho vizit. No zacal sa mi do koca pytat aj v noci a to musel byt stale v pohybe. Ked koc zastal hned mrncal. Bolo to vycerpavajuce chodit hore dole po done zasoata od 3 aj do pol 6 niekedy.. Potom sa zacal v koci staviat na nozky. Tak som sa pred 3 dnami nasrala a o pol 5 vysmarila koc na terasu. Od vtedy sme bez neho. Myslim ze mu nechyba lebo cez den zasi aj bez neho len to dlhsie trva. Vecer plakal i ked kocik mal. Pred 2 dnami bol manzel na nocnej dspala pri nas moja mama. Zazila si ten plac. Ja som i jej vravela ze on sa asi neviem niecoho najskor boji (stale mame zazatu nocnu lampu). alebo sa fakt len potrebuje pred spankom vyplakat.. NIekedy sa i tak strhne zo sna a zacne revat a neukludnis ho. Uz fakt neviem. Vravela dom ze pojdem do kostola pokropit ho svatenku vodou ci to nepomoze.. Robila som mu zapalkivu vodu no vzdy zapalky ostanu hore.. (Nepoznam nikoho tu v okoli kto sa venuje tymto veciam. Skusila by som aj to
@katkalubkova ) je to vycerpavajuce pre neho i pre mna a myslim ze i pre ostatnych doma, byvame u mojich rodicov..

magdulienka2
9. feb 2015

Nebojte sa, prejde to. Zo všetkého to bude troška. Vzdor, aj doznievanie očkovania, zubky, nemožnosť si vypýtať, to čo chce, večer je možno kvôli zubom skôr unavený. Skúste skoršie uložiť do postele. Zaručený recept na odstránenie nie je. U nás pri náhlom hneve zaberá vzatie na ruky a ukazujem jej vtáčiky, ako sa kŕmia v búdke, prípadne ju držím pri okne a pozeráme, aké autíčka chodia. Prípadne, ked sa takto jeduje, chyťte ho za pliecka a fuknite mu do tváre. Vraj to zaberá. 🙂 Mne sa to neosvedčilo. 😒
Ak sa bojíte, že má "z očí", pretrite mu očká ocikanou plienkou.
Držím palce a pevné nervy prajem. 🙂

domak2
10. feb 2015

@janullikle Toto snad nemyslis vazne? Ja som teda k dcere makkys a aj si to miestami uvedomujem, ale ty si ma teda predbehla. On sa sprava nevhodne a ty si k nemu vtedy mila- aku spravu mu to dava? Teraz prave zistuje kam az moze zajst a jasne, ze pred spankom je unaveny, tak sa to vtedy viac prejavi a ty mu robis obecenstvo a nakonci este zavyskas. Chce jacat- nech sa paci- daj mu najavo, ze to nie je spravne, ze s tym nesuhlasis, ale rozumies, ze je nahnevany- ked sa ukludni, ma tvoju naruc otvorenu. Ale neber ho vtedy na ruky a necicikaj ho ked ta kope 😨 Ved nech sa hodi o zem , ked nebude mat divakov, nebude ho to tak bavit. Neradim ti ani ho nechat vyrevat, ani ho nikde zatvarat, ale stanovit hranice si musis. Ty v podstate urobis cokolvek aby nereval-deti revu, to je normalne- vyjadruju tak svoj nesuhlas a je len na tebe ako daleko to nechas zajst. Kropit ho vodou, ho tak akurat este viac rozculi.

janullikle
autor
10. feb 2015

@domak2 no neviem ci si bola u nas doma ze vies posudit ci som ta predbehla.. Prosim ta precitaj si moje vsetky riadky este raz..

janullikle
autor
10. feb 2015

@magdulienka2 dakujem za povzbudenie. On ked zacne jacat nie preto ze mu nechcem cosi dat ale ked ho chyti ten amok tak nikoho k sebe nepusti. Nedaj boze sa ho dotknut tak "vyskoci z koze". Skusim zrealizovat vase rady, mozno zaberu 😉

katrinka8
10. feb 2015

@janullikle - ešte som niekde čítala, že u niektorých detí sa zvykne takýto amok vyskytovať viac vtedy, keď sú hladné - vtedy citlivejšie reagujú na všetky možné podnety. Nemáva tie veľké plače pred večerným papaním? Vtedy by pomohlo možno ozaj na skoršie obdobie presunúť celý spací a uspávací proces.
A cez deň skús vypozorovať, či to nesúvisí s tým jedením nejako - že proste predtým, ako sa blížia jedlá, že už začína byť vyhladnutý.
Ešte mi napadlo, že u nás hodne zaberá, keď sa snažím predísť takým záchvatom, že niečo "nie je podľa malého" tým, že hneď, ako idem povedať nie, už premýšľam nad tým, ako ho "odlákať" alebo ponúknuť náhradu. Napr. teraz stále "žuje" krém v tube (kvôli zubom asi), otvorí si ho zubami a olizuje. Jemu je jedno, že to poje. Tak som mu na to dala proste len iný krém (ten sa dá síce otvoriť, ale masť z neho sa strašne ťažko vytláča aj mne, čiže ten krém neolizuje). Alebo chce sa baviť s nočnou lampou - v podstate kým sme prišli na to, že on chce len zhasínať a zasvecovať, trochu to trvalo (dcérka ju ako malá chytala a štuchala do nej, už asi 2 takto rozbila, tak sme nechceli zase ju rozbiť, preto sme aj malého od nej hnali). Teraz má povolené "šťukať", ale nechytať lampu. Zatiaľ to dodržiava. Keď vidím, že ide chytiť, poviem: Chytať nesmieš, môžeš šťukať. A keď šťukne, poviem, Áno, šťukať môžeš. Tiež bol predtým rev, keď som ho brala od lampy. Alebo keď ide robiť niečo, čo je buď nebezpečné alebo môže dačo poškodiť, poviem nie, to nesmieš, poďme ... a poviem to, čo má rád, čo viem, že ho baví (u nás napr. pozerať sa na autá z okna alebo tancovať alebo hocičo také, alebo mi "varí čaj" - vyberie vrecúško z krabičky, sáčok čajový z papiera a dá do hrnčeka - to ho nesmierne baví). Proste ešte predtým, ako mu niečo zakážem, sa snažím vymyslieť nejakú náhradu, ktorú mu hneď hovorím. Jasné, nie vždy zaberie, dakedy proste smola. Plače a plače, hnevá sa. Najprv moc, a neskôr, keď už to trochu prejde, tak sa postískame a ideme si zase dačo robiť.
Ono je to ťažké, ale treba skúšať a nevzdávať sa. Oni z toho vyrastú 🙂

domak2
10. feb 2015

@janullikle ved z nicoho ineho ani cerpat nemozem, len z tvojich riadkov
cim milsie sa mu prihovaram tym viac reve- z toho som usudila, ze mu vtedy venujes zvysenu pozornost
Ked ho mam na rukach kope nohami trha sa, bojim sa aby nespadol- nema vyznam ho vtedy brat na ruky, on aj tak nevnima, musi to zo seba proste dostat- ty ked si nahnevana, tiez chces aby ta vsetci nechali na pokoji nie ? Tu cerpam z toho , ze ja to teda chcem 😅
Ked zvresknem alebo nim zatrasiem ukludni sa - myslim, ze len preto, ze sa zlakne, ale zachvilku si zvykne aj na to a nebude to pomahat-vie ze od teba dostane reakciu- moj predpoklad samozrejme a ty sa potom citis zle, ze kricis
No a to , ze sa mu snazis vyhoviet aby nereval som usudila z toho , ze si ho radsej v noci kocikovala po byte do 15 mesiacov. Tazko sa sudi zo slov ton textu to nevravim, ale nemala som v umysle ta kritizovat, mozno ta len naviest na to aby si si uvedomila kde mozes robit chybu. Inak chyba nemusi byt aj nikde, detsky mozog sa teraz prudko vyvija a s kazdym novym spojenim pridu nove pocity a reakcie. Podla mna je to normalne obdobie, ktore prejde tak ako aj prislo, len pred spanim je proste unaveny a este sa len uci ako to spracovat. Bud mu oporou ale ukaz mu , ze to nie je spravne. 🙂

janullikle
autor
10. feb 2015

@domak2 reve nie preto ze mu nieco nedovolim. V tom mam pevnu ruku! Ale ked ho chyti ten amok chcem mu pomoct. To zacne vrestat z nicoho nic. Neviem ci tebe je mile prizerat sa takto na dieta ked v tme stoji kdesi v kute izby pozera do steny a vresti tak ze pobudi cely dom. Prihovorim sa mu nezabera vezmem na ruky chcem upokojit no zscne este viac a este aj kopat mikat sa. Upokoji ho len ked skriknem nan. To co mam ako nanho stale zvresknut aby sa utisil? On to nevnima ale ostatny spiaci v dome ano. Dcera sa az trha zo sna ako on place a zobudi sa cela vydesena. To ju mam ako deprimovat? Ona nechaoe preco place. Teda ani ja. Bude sa ma bat ona ze ublizujem malemu? My nrvieme co sa v tych malych hlavkach odohrava... Ked som chcela zeby sa aspon dcera vyspala co ine mi ostavalo len kocikovat ho v noci i dve hodiny. No neviem ako by si ty nosila dve deti nazar a ukludnila ich ked mas len dve ruky... Maly ked je po tom vyrevani sa tak nechce nikoho ani manzela a dcera tiez sa dozaduje mojej pritomnosti. Ked sa upokoji lahne si a spi pri nom. Maly mi potom zadpi na hrudi a to sa este hodnu chvilu myka z polosna. Inac cez den je hravy smeje sa blazni sa ucime sa...
@katrinka8 on papka pekne myslim ze tu oricina nebude.. Dakujem

domak2
10. feb 2015

@janullikle zacinam mat pocit, ze sa ma snazis presvedcit, ze neviem citat. V prvom prispevku pises, ze to robi ked mu nie je po voli , vacsinou pred vecernym spankom. Teraz je to v noci a male dieta stoji v tme a krici do steny , tak to je trochu rozdiel nie ? Mam dieta len jedno a aj to som nosila v satke, prave kvoli poctu ruk. A inak mala spi pri mne , takze aj ked sa zacina prebudzat s placom, tym ze ju hned ukludnim vacsinou to neprejde do velkeho revu. Ale samozrejme su aj take noci a nie, nie je mi to mile, ale beriem to ako beznu sucast toho, ze je dieta. Ak si myslis , ze to nie je ok, tak sa spytaj pediatricky.

katrinka8
10. feb 2015

@janullikle - toto, čo opisuješ, ten nočný plač (krik) vyzerá ako nočný des.

katkalubkova
10. feb 2015

@domak2 maju zazatu nocnu lampicku, vyssie je to napisane. Asi si si nic podobne neprezila, chvala Bohu! Bud rada

janullikle
autor
11. feb 2015

@katkalubkova kti nezazije nepochopi.. Dakujem za porozumenie.
@domak2 nehnevaj sa ale mam pocit ze ma mas asi za blbu. Nikde nie je napisane ze mu nie je po voly pred spankom. Prosim ta nezapajaj sa do debaty.. Potrebujem poradit ako pomoct synovi a mne udrzat nervy a nie sa tu natahivat so "super mamickou" prepac za uprimnost.. Pekny den zelam a prajem aby si i nadalej mala kludne dietatko.. My spima v postely 4 ake asi ty mas pocit ze on spi sam kdesy v pivnici. Nepaci sa mi styl a sposob tvojich sprav.