Zoslabnuté dieťa po rotavíruse. Ako ho vrátiť do formy?

miika
10. máj 2012

Ahojte, 15mesacny syncek mi prekonal nedavno rotavirusove ochorenie (vodnate stolice, vracanie, nechut jest, 40 stupnove horucky). V nemocnici sme neskoncili, lebo nebol este dehydrovany, takze infuzie nedostal.
Pred ochorenim este nechodil, len stvornozkoval, chodil pri drzani ruciciek alebo okolo nabytku. Proste sme uz cakali kazdu chvilu ze zacne chodit. Teraz po prekonani rotavirusu je zoslabnuty ako mucha, nechce stat, nechce chodit pri nabytku, nechce lozit, proste akoby mu ubudlo svalstvo, ma pomaly aj problem drzat hlavicku. Neustale ho len nosime na rukach alebo ho davame sediet do detskej stolicky alebo spinka. Uz papa aj pije v pohode, tak ako pred ochorenim.

Ako ho vratime do povodnej formy? resp. ako dlho sa vase deti po rotaviruse ci podobnom ochoreni vracali do stavu pred chorobou a spevneli im telicka?

anjelicek26
10. máj 2012

@miika - Saska mala rotavirus ako 8 mesacna, schudla kilo. V nemocnici sme boli cely tyzden, lebo odmietala jest aj pit, uplne malatna. Trvalo jej do roka, kym sa dala do poriadku. Hadam to u vas pojde rychlejsie, ale vahu naberala len velmi pomaly nazad. Kolko dni je uz zdravy? Saska bola prve dva tyzdne este taka - no uplne nijaka. Potom sa to znormalizovala, ale priberala strasne pomaly nazad.

miika
autor
10. máj 2012

@anjelicek26 maly ochorel 26.4., trvalo to tyzden, vobec netusim kolko schudol, pretoze na poradnu uz nechodime casto - zajtra zrovna ideme na poradnu a ockovanie, takze neviem kolko presne mal pred ochorenim. Horucky mal asi 4dni, hnackoval asi 6dni, a asi 4-5dni nechcel nic jest. To ze sa bude davat do poriadku aj niekolko mesiacov som veru nepocitala... od konca choroby vlastne presiel len tyzden.

anjelicek26
10. máj 2012

@miika - ona bola po dvoch tyzdnoch uz v pohode, len pochudnuta a velmi pomaly potom priberala. V roku bola az na tej vahe, co mala v 8 mesiacoch - mala v roku potom 8,6kg

anjelicek26
10. máj 2012

@miika - inak ak je takto zoslabnuty, rozhodne ODSUNTE ockovanie. Oslabeny organizmus nebude mat silu bojovat s - mmr? Tusim to sa picha v 15 mesiacoch a to je teda kokteil aj pre zdrave dieta dost zly 😖 Porad sa s lekarkou, posunut to mozete az do 18 mesiacov.

luky1313
11. máj 2012

skus kupiť lekarni nejake vitaminky, myslim cemebion, take su chutne pomarančove moja by vypila aj celu fľaštičku naraz, alebo sa porad s lekarkou, aj my sme teraz prekonali hnačky a strašne mi malinka schudla, ale jedna zlata mamička mi tu poradila aby som jej kupila probiotika enterina a su to najlepšie probiotika pri hnačkach lebo obsahuje vyťažok z čučoriedky, to len tak do buducnosti,

zuzanamas
16. máj 2012

@miika no ja by jsem sla s malym k lekarke nech mu spravi krevni testy.. Muzou mu chybet aj dulezite vitaminy...
A očkovani by jsem odsunula... Mohlo by to malému ublizit...

strociatka
16. máj 2012

@miika nam trvalo cca mesiac, kym sa mala ako tak spamatala a tiez dolezite, ab yvela oddychoval a spal, skuste sa aj vy skludnit a do aktivit ho nenabadat, nechajte ho, aby sa telicko malo cas zregenerovat, velmi to da zabrat.

Tiez, ak vas caka ockovanie, odlozte to (ja napr. neockujem vobec), moze to vazne poskodit dietatko, imunitny system je v creve a to je teraz poskodene, potrva isty cas, kym sa dostane do normalu. Pomoze mu, ak aj docasne vylucite zo stravy laktozu na viac, ako vam lekari doporucili (starsia ma intoleranciu laktozy dodnes). Hlavne ho nechajte oddychovat.

kaselka
17. máj 2012

Moja malá prekonala bohužiaľ kampylobacterovú hnačku ako 18 m, niečo ako salmonela 😝. Tiež trvalo vyše 1 1/2 mesiaca, kým sa z toho dostala a zasa nabrala na váhe to čo schudla. Tesne po prekonaní choroby nechcela nič piť, jesť. Boli to nervy, myslela som, že zasa skončíme na infúzkach, ale pomaličky sa to začalo zlepšovalo. Určite by som na Vašom mieste nasadila na dlhšiu dobu probiotiká napr. Infants Dophilus Plus, po porade s lekárom aj vitamín C napr. v DM-ke ho majú vo farmaceutickej kvalite v práškovej forme. Trvala by som na odložení očkovania ako najdlhšie to pôjde min. do 18 mesiaca veku. Rozumný lekár by to mal chápať a snáď navrhnúť aj sám (ale to som asi veľký optimista...). Pri očkovaní má byť dieťa fit a nie oslabené chorobou, je to Vaše dieťa podľa toho by som sa zariadila. Drobcovi prajem skoré uzdravenie. 😉

katja78
17. máj 2012

@miika - smiem sa spýtať? synček je ešte dojčený? mladšia prekonala rotavírus ako 21-mesačná, aj bola dehydratovaná, ešte som ju dojčila, MM ju celkom držalo nad vodou, najhoršia fáza bola prvý týždeň.
Chutila jej domáca kuracia polievka s domácimi slížami a mrkvou, veľa zemiakov a ládovala som ju probiotikami, aby sa črevná flóra opäť obnovila. Aspoň na týždeň by som vynechala mliečne výrobky (okrem MM)
Dobrú skúsenosť máme s probiotikami Infant Dophilus, je to biely prášok bez chuti a zápachu, dáva sa odmerkou do tekutiny, fľaštička sa má držať v chladničke. S očkovaním určite počkať, kým sa drobec zotaví.

adriana7
17. máj 2012

@miika , najskôr odlož očkovanie a potom skús (radím to, čo zabralo u nás) čerstvé šťavičky z ovocia a zeleniny.moja staršia mala po chorobe taký stav, že v sebe neudržala nič, iba čistú krupicovú a zemiakovú kašu...všetko ostatné z nej vyšlo buď vrchom alebo spodom...aj tekutiny sme dávali len po lyžičkách...ale tie šťavičky jej aj chutili, aj sme videli, ako sa zo dňa na deň lepší...tieto šťavy obsahujú všetko to, čo telo hnačkami stratilo, vitamíny, minerály a enzými v organickej a nie umelej forme...ak nemáš odšťavovač a nechceš kupovať, tak môžeš skúsiť aj čerstvé ovocné kašičky, napr. jablko s babánom, jablko a pomarančovú šťavu...kiwi, hrušky...kyslej chuti sa neboj, zložením sú to zásadité potraviny a práveže upravujú prekyslený organizmus, pomôže to aj v hojení slizníc, ktoré má asi teraz malý podráždené...tak sa držte

kaselka
17. máj 2012

Ešte som zabudla výborný je aj čaj z čučoriedok aj brusníc obsahuje taníny (taktiež podávať toto sušené ovocie) a pektín dobré na oslabenú črevnú mikroflóru.

sendy182
17. máj 2012

oddych, oddych, oddych, a vitamíny ja som bola spokojná, keď boli deti malé aj so sirupom Pikovitom a viem že probiotiká sú určite dobré, len moje deti to nemali radi , takže ešte sme úživali Hylak, ktorý trocha tú črevnú flóru dal doporiadku, a polievočky hlavne kurací vývar a jemné zeleninové. Dieťa nenútiť jesť a trocha šetriaci režim.....to nám pomohlo.......

janka234
27. máj 2012

No, my sme prekonali rotavírus v 8. týždni, skončili sme v nemocnici, lebo len spinkal, bol malátny a apatický a neprijímal žiadne tekutiny. Musel na infúzku aj keď doktor zhodnotil, že ešte dehydrovaný nie je. Ale trvalo nám asi mesiac a pol,kým sa z toho spamätal. Málo papkal (a to kojím) a veľmi slabo priberal na váhe, v tváričke bol stále prepadnutý a s doktorkou som sa dohodla, že aj povinné očkovanie o mesiac odložíme.