Zníženie horúčky u 8-ročného

30. jún 2023

Ahojte, synček má 8 rokov. Teplotu mál 38, dala som Paralen 500 tabletku ...no prešla hodina a už ma 38,7 ,neklesla ale stúpla. Prosím vás, mam doma ešte nurofen sirup pre maličku, tak môžem dať toto podľa váhy? A po koľkých hodinách môžem podať nurofen sirup? Prípadne čo pomôže? Ďakujem.

kvietok2891
30. jún 2023

Pre osem ročné deti sa dáva polovica paralelnu 500 ak nezaberie tak nurofen sa môže dať po troch až štyroch hodinách skús aj zábal alebo takú letnú sprchu ak ti nebude zaberať nič tak radšej smer pohotovosť

deedol
30. jún 2023

nurofen mozes, ale odporuca sa az po 4h. pozri este davkovanie na nete, lebo na krabicke je spodna hranica, ktora nezvykne zaberat. viacere pediatricky maju uvedene, ze mozes dat nurofenu viac.
teraz mozes dat obklad a osprchovat ho teplou vodou (nie studenou, tak o 2-3 stupne chadnejsou, ako je on sam).
inak 38,7 este nie je az tak vela, nepanikarila by som.
syn mal teraz anginu a skakalo mu to okolo 39-40 a tiez mu lieky zle zaberali.

20erika07
30. jún 2023

Nedavala by som uz, ona zacne klesat zachvilu urcite

jonnie
30. jún 2023

Natri mu zápästie a oblasť členkov alfou...a pod perinu, potiť sa. V noci, aby som dieta nenudili, dav tenké platocky zemiaku ku členkom, do ponožky, a fakt stiahne teplotu.

bela30
30. jún 2023

Nakrajat zemiaky,cibulu priviazat na chodidla alebo dlane, octove zabaly..je toho vela, co moze pomoct. A striedat paralen a nurofen.

mjk40
30. jún 2023

Ak stále neklesá, može pomôcť uterák navlhčený vlažnou vodou a priložiť na hruď zo začiatku mu to môže byť nepríjemné, ale potom by mu to malo urobiť dobre, alebo ľahkú vlažnú sprchu.

autor
30. jún 2023

Baby a kedy dávate diazepam? Momentálne má 39....mám 2 mg diazepam...koľko dať ak bude treba?

majlo1234
30. jún 2023

Diazepam sa dava pri febrilnych krcoch, nie od teploty. Preco ho mas doma? Ak sa vam to uz stalo, urcote mas instrukcie od lekara, ako a pri akych priznakoch podat. Inak mu jo samostatne nedavkuj prosim ta.
Teplota klesne urcite, neboj sa, a 38,7 nie je tiadna katastrofa. Dalsi paralen po 4 hodinach, nurofen po troch. Dbat na pitny rezim, volne priedusne oblecenie, nezakryvat duchnami a vetrat

kluska
30. jún 2023

teplota ide hore, lebo ju stale stahujes liekmi dole. Telo sa brani, ked ma ist teplota hore, tak maly ked ho odkryjes, bude mat zimnicu, vtedy sa teplota nema znizovat, len dieta nalahko oblecene, lahka prikryvka. Ak uz nebude zimnica, tak sa moze znizovat, uz nevybehne tak vysoko. Teplota nie je nepriatel, dokaze vyliecit chorobu alebo dopomoct k lieceniu. Febrilne krce su od podavania liekov a nasilnym znizovanim teploty, ktora neskor vybehuje hore a liekmi dole a zase hore a dole, bez liekoch to nikdy takto neskace, ale pomalicky ide dole a hore uz takto nevybehuje.

livuska124
1. júl 2023

@kluska to je hlúposť, že febrilne kŕče sú od podávania liekov a násilného znižovania teploty. Febrilne kŕče sú na neurologickom podklade, kedy je mozog dráždený horúčkou a u niektorých detí toto dráždenie mozgu vyvolá sťahovanie svalov - teda kŕče.
Rovnako je hlúposť, že bez liekov teplota neskáče, že ide pomaly hore a dole.....dcéra pri nástupe choroby dostane horúčku z ničoho nič, doslova do pár minút jej vystrelí nad 39 °C, pritom liek jej predtým podaný nebol....
Samozrejme, teplota má svoj význam, netreba ju zrážať za každú cenu už dobre ze nie od 37,5 ale horúčky nad 39 sú pre organizmus väčšia záťaž, než podanie lieku.
S horúčkami mám bohaté skúsenosti (bohužiaľ), keďže dcéra aj na virózu často reaguje 40tkami....ak by som ju mala nechať bez liekov a v 40tkach 2-3 dní, tak si koledujem o následky (veď to je záťaž pre mozog, srdce, atď....).

kluska
1. júl 2023

@livuska124 horucka nei je choroba, je len dosledok toho, ze dieta nieco akurat preziva, teda nejaka choroba na neho ide. Je to obranny mechanizmus tela kedy telo samo zvysuje teplotu, zeby mohlo sa s tou chorobou popasovat samo. Tym, ze zrazas teplotu, viroza alebo infekcia sa viacej rozsiruje a tym dieta je dlhsie chore. Ja mam deti 2 (skoro 10 a skoro 8) a uz roky neriesim teplotu, nemam ani teplomer (iba ked boli male). Nikdy enmali febrilne krce a ked im uz teplota vystupila na maximum, tj 39-40, tak ak uz nemali zimnicu, tak som ich ochladzovala. Ked telo nemalo sily uz bojovat, to vidis, tak som dala liek a teplota pekne klesla pomaly a uz nevystupila alebo vystupila,a le bola nizsia a vystupila az po dlhsom case, napr ked mal 39.5, tak na druhy den uz bolo len 38.5 a uz ani liek netrebalo dat, sam si poradil. To ked boli mladsi (asi uz 4-5 rokov dozadu), teraz uz lieky na teplotu vobec nedavam a ani nemam doma kupene. Ked maju teplotu, tak ani nemeriam, je to max 1-2 dni (po tom ejdnom alebo 2 dni su uz zdravi) a aj kiahne mali a ten co mal vyssiu horucku a dlhsie trvajucu, tak ten sa vysypal najviac, ale aj velmi skoro sa z toho dostal. A hej nikdy som nemala s detmi tak, ze som dala liek a za hodinu-dva vsytupila teplota alebo za 4, vzdy po lieku som mala pokoj na dlhy cas

kluska
1. júl 2023

ked boli male, tak som im davala obklady na hrudnik alebo kupel do vody s teplotou len o nieco nizsou ako telo, ale vacsinou pomahalo len to, ze som ich dala len do plienky a prikryla dekou a na noc som si dala maleho telo na telo, bez oblecenie, len v plienke a ja tiez len v spodnom pradle a boli sme prikryty dekou a davala som pit vodicku alebo kojila a kontrolovala a vacsinou do rana bolo po teplote. Teraz len robim to, ze prikryjem ked ma teplotu a zimnicu, ak nema, odkryjem a sami sa s tym popasuju, vacsinou za jeden den, bez liekov

jakubrianka
1. júl 2023

@kluska po tom 1-2 dni teploty môžu mať ako následok epilepsiu z teplôt. Nahlasujem tvoj komentár.

livuska124
1. júl 2023

@kluska viem ako funguje teplota, aj čo to je. Hovorím len, že píšeš nepravdivé informácie, že febrilne kŕče sú od podávania liekov a že teplota vraj nikdy nestúpa a neklesá prudko bez podávania liekov. Vraj bez liekov stúpa pomaly hore a potom pomaly klesá. Nie je to pravda. Možno u tvojich detí to tak je, ale určite to nemozes zovšeobecňovať

kluska
1. júl 2023

@jakubrianka ale prosim ta

kluska
1. júl 2023

@livuska124 na zaciatku teplota stupne hore, to je jasne, hned moze byt aj 39a viac, ale pri tomto postupe co som pisala, nikdy neklesne rychlo dole a nikdy rychlo nevystupi (kedze ju nema co zrazit tak rychlo dole) jee to narocne hlavne pre matky a vela matiek nema s tym skusenosti, lebo od mala nam bolo vstepovane, ze hned liek na horucku.

jakubrianka
1. júl 2023

@kluska prosím ťa odkiaľ to máš že tvoje nemajú viac ako 39, keď im nemeriaš teplotu? To si fakt trúfaš odhadovať im teplotu? Uvedomuješ si že tvojími zaručenými návodmi môžeš nejaké deti zabiť?

hennyinnsbruck
1. júl 2023

@kluska uau snad prvy x tu citam zenu co robi ako ja - nedava nic proti teplote👍

luliu
1. júl 2023

@kluska píšeš absolútne sprostosti, áno teplota nie je nepriateľ, ale ak stupne nad 38.5 má sa zrážať, lebo už je to záťaž na srdce. Tak tu prosím ťa nepis hlúposti. Ak takto ohrozujes vlastné dieťa je to tvoja zodpovednosť, ale dávať to sem je drzosť

jakubrianka
1. júl 2023

@kluska keď sú vysoké teploty, poškodzuje sa nervová sústava - doslova sa varí. Dôsledkom škôd vzniká epilepsia a poškodzujú sa aj vnútorné orgány.

Niektoré deti majú 40 často a to aj pri bežných virózach a predstav si, že ani nemusia mať vysokú teplotu aby dostali febrilné kŕče! Stačí, že je teplota len na vzostupe. Preto neraď mamkám hlúposti! Keď tebe pomáhajú len zábaly, nám napríklad nestačili a pomohla len nemocnica a infúzie.
Nikdy by som si nedovolila nemerať teplotu a ani žiaden lekár by si to nedovolil, no ty si asi “odborníčka na slovo vzatá”.

zuzinka888
1. júl 2023

@jakubrianka to nemusis, lebo ma pravdu. V casopise Tema( maj) je o tom super clanok. Slovensky lekar pracujuci v Izraely tam pise o teplotach a horuckach- len v skratke a laicky- ak mas teplotu ( vynimka upal) tvoj imunitny system bojuje s chorobou tym,ze zohreje telo aby znicil virusy tie totiz nemaju rady vyssie teploty- preto je v lete menej chripky a chorob ako v zime. Cim castejsie davas do tela lieky na potlacenie horucky

zuzinka888
1. júl 2023

@zuzinka888 doplnim, tym oslabujes imunitny system, ktory takto zlenivie a pri dalsej chorobe uz caka ze to vybavis zanho liekmi ty. Vela lekarov sa priklana,ze telo treba ochladzovat ako stale davat lieky Samozrejme nezachadzajme do extremu pri teplote viac ako 39. Ale dnes som zachytila temu, ze mamka chcela dat lieky pri teplote 37,4. Fakt oplati sa precitat.

bluka2
1. júl 2023

@kluska
@hennyinnsbruck ani ja nič nedávam proti teplote. Vlastne pri druhom dieťati som už poväčšinou ani nemala teplomer. A poznám aj ďalších ľudí

luliu
1. júl 2023

@zuzinka888 nikto sa tu nebaví o zrážani teploty 37,4. Autorka píše o 40 a dostáva tu rady, že netreba dávať lieky. To, že čítaš článok je krásne, ale treba čítať do podrobností. Áno, samozrejme teplota sa nezráža keď je pod 38.5, ale ak je vyššie 39 a viac zrážať ju treba

jakubrianka
1. júl 2023

@zuzinka888 mechanizmus pôsobenia teploty na telo mi nevysvetľuj prosím ťa. Ďakujem.
Ako náhle je vysoká teplota nad 38 st. a nezráža sa dole, poškodzuje sa nervová sústava to sú fakty. Skús vytiahnuť iné periodiká ako časopis téma, najlepšie odborné zdravotnícke kde ti to pekne vysvetlia. Uvar si ruku v 40 st. vode a potom sa teš ako si vyhrala nad virózou- pôsobí to logicky však.

bluka2
1. júl 2023

@luliu to je absolútne individuálne, nie u všetkých je to presne 38.5. Tým som sa v podstate riadila pri 1. dieťati. Ale potom som vypozorovala, že u nej to bola teplota medzi 38.8-39.0 čo začala byt záťaž na telo- zrýchlilo sa dýchanie. 38.7 zvládala vždy absolútne bez problémov. Na druhom dieťati by som si teplotu do 39 ani nevšimla. Až ďaleko vyššie raz mal 39.9 to už bolo vidno, ze treba niečo dať a aj dostal. Nervová sústava je myslím veľmi dobre zachovaná, keď sa v 4 rokoch teraz učí sám písať a ide mu to…

bluka2
1. júl 2023

@luliu ale ona píše, že dávala niečo už pri 38

zuzinka888
1. júl 2023

@jakubrianka uvarit ruku v 40 stupnovej vode- v takej co sa robi mlieko pre deti hej. Tak to budem radsej citat nazory tych odbornikov v tychto casopisoch lebo poslednku vetou si prestrelila. Kazdopadne prispevok je zo vcera a dufam ze to autorka zvladla a aj jej syn.

jakubrianka
1. júl 2023

@zuzinka888 nechaj si tam tú ruku celé hodiny a napíš kto prestrelil. “Uvariť” tkanivá a bielkoviny v nich totiž nemusíš spozorovať hneď. Stáva sa, že dospelý človek dostal prvý a zároveň žiaľ aj posledný epi záchvat “z ničoho nič”.