Známa zanedbáva možný problém u dieťaťa

16. dec 2023

Známa má 9 mesačné babatko ktoré vývojovo pripomína skor 3-4 mesačné dieťa. Neudrží riadne hlavičku stále sa jej kymáca, telíčko si neudrží ak ju dá sadnúť hneď padá do strán, neovláda si ruky. Už viac krát som jej povedala že by možno mala skúsiť neurologa aspoň pre istotu pre malej vývoj no stále ma odbije že lekár povedal že má čas, že ona ešte počká a tak, viem že to nieje moje babatko tak nechcem ju silou mocou nutiť do niečoho čo nechce robiť len mi príde smutno z toho že zanedbáva možný problém u jej dcerky. Myslite si že naozaj tak tlačím na pílu?

zuzanka.zuzu
16. dec 2023

nie že tlačíš na pílu, ale doslova nestaraj sa 🙄 takto maličké bábätko je snáď každú chvíľku u pediatra a známa nie je povinná ti vešať na nos či niečo robia alebo nie. čo keď je dcérka postihnutá a teba proste len chce odbiť s výhovorkou s pediatrom? to ti asi nenapadlo, že 🙈 daj si pohov (pálffyovej to trvalo 16 rokov než sa rozrozprávala o niečom, čo asi celá bratislava vedela už 15 rokov)

alexandraas
16. dec 2023

Hej tlacis na pilu.. ty mas svoje deticky? Staraj sa o ne..a nie do kamaratky a jej dietata..nenavidim taketo premotivovane "kamosky" ...

tundra
16. dec 2023

Vyzera to tak,ze si zabudla uzit tabletku.🙈

sardinka32
16. dec 2023

Zanedbávala by, ak by nechodila s dieťaťom na poradne. Ak chodí, jej doktorka je plne kompetentná posúdiť, či je to O.K., alebo s tým treba už začať niečo robiť. Svoj názor si jej povedala, viac robiť nemôžeš a ani by si už nemala. Ona je matka a plne zodpovedná za svoje dieťa. Vypočula Ťa a zariadi sa podľa seba, s tým nič neurobíš, aj keď sa Ti to nepáči a hoc to aj myslíš v dobrom.

bubuzu
16. dec 2023

To je ťažko, ak je to len známa, tak asi na ňu nemáš moc dosah. Sú ľudia, ktorý zatvárajú oči pred problémom a tvária sa, že je všetko v poriadku, boja sa reality. Podľa mňa je v poriadku, že si sa ozvala. V deviatich mesiacoch nedržať hlavičku je problém, možno by som sa snažila byť čo najcitlivejšia, určite nie si jediná, ktorá to tej mamine hovorí. No, ťažké to je, tiež poznám taký prípad, kedy si rodič radšej dlho nič nevšímal a hlavne neriešil a je to škoda, no. Všetci chcú byť dokonalí, v poriadku, nemať žiaden problém a potom strácajú drahocenný čas.

nelca0510
16. dec 2023

Je to známa,nie kamarátka,rodina. Ale áno vtedy sa neslúsi do niečoho takéto sa starať.

andreatytler
16. dec 2023

Spravila si co sa dalo. Nemyslim ze tlacis na pilu. Ak jej doktorka skutocne povedala ze ma cas, tak to je podla mna zanedbanie zo strany tej doktorky. Skor si myslim ze ti klamala aby si uz o tom nerozpravala. Vies ci aj chodia na nejake cvicenia, alebo terapie?

jaskolka
16. dec 2023

A čo ak chodia s nou už má vyšetrenia, len ti to nechce vešať na nos? Poznám osoby, ktoré mali skutočne dieťa, kde sa potvrdila istá diagnóza, no oni o tom veľmi nehovorili, možno tak blízka rodina to vedela. Chodili po vyšetreniach, cvičeniach, kade tade, no o všetkom az neskôr (keď sa s tým oni zrejme vnuturne vysporiadali) začali už voľnejšie rozprávať. Dieťa malo v tom čase už asi 6 - 7rokov a nastupovalo do špeciálnej školy. Bolo očividne, ze nie je s ním niečo v poriadku, no jednoducho rodičia o tom nechceli zo začiatku hovoriť. Tak to každý rešpektoval a postupne sa to zmenilo, teraz už normálne povedia, ze naše dieťa je "inak obdarené", ideme s nim do kúpeľov, na rehabilitácie a podobne.
Co ak je to aj prípad dotyčnej kamošky? Nie každý, sa hneď vyrovná si všetkým

micusa2222
16. dec 2023

A načo to riešiš ? Upozornila si ju viackrát, je to jej dieťa, nie tvoje,,,

pininka1
16. dec 2023

Je to smutne ze v dnešnej dobe sa ma každý starať len o seba. Mne napr záleží na mojich kamarátkach, preto sú to moje kamarátky aj na ich deťoch. A z vlastnej skúsenosti keďže pracujem s autistami viem ze pediater často nerieši absolútne nič, káže len vyčkávať co je pri niektorých diagnózach veľmi zle. Ak dieťa v 9 mesiacoch neudrží hlavičku, tak to je dosť zle. Mnoho detí keby bolo včas poslanych k neurológovi tak sa vyhnú dennodennym cvičeniam Vojtovky a pod. Mňa keď niekto na niečo upozornil v súvislosti s dieťaťom, tak som bola len rada a nie ho odbila nech sa nestará. Smutná doba

micusa2222
16. dec 2023

@pininka1 Máš pravdu, ale viackrát ju upozornila, že niečo nie je v poriadku, ako ju má donútiť niečo spraviť ? Zobrať v sprievode policajta alebo s reťazami na rukách ? Nemá šancu..

jumama
16. dec 2023

Mozno je to pre tu mamu bolestive priznat pred tebou, no neverim, ze to sama nevnima.

kakakina
16. dec 2023

Vieš že deti chodia k pediatricke na poradne?Tam detská lekárka sleduje vývoj dieťaťa a určite ak je niečo v neporiadku pošle ju k odborníkovi.Takze by som to nechala na tvojom mieste na nich.

tiika
16. dec 2023

Poznám v okoli podobný prípad. Je mi to ľúto kvôli deťom, že ich oberajú o šance a možnosti v zivote. Sami rodičia majú problém, keďže nedokážu čeliť realite. Často klamu doktorovi alebo rodine. Je to smutne, no vela sa robiť nedá, keď sami nechcú. Vieš byt oporou, až keď o to požiadajú. Dovtedy čakať 🤔😞

martinka13
16. dec 2023

Nie je to Tvoja vec. Predpokladám, že na pravidelné prehliadky k pediatrovi chodí. Ten ju snáď nasmeruje, keď to uzná za vhodné.

jaroe
16. dec 2023

Máš podozrenie, že ti kamoška klame? Že nechodí k pediatrovi resp. ignoruje jeho rady a odporúčania?

terezka1947
16. dec 2023

A čo keď je to inak.
Môj syn sa po MMR očkovaní vo vývine nie zastavil,ale akoby vrátil😔bolo to ťažké,lebo oproti rovesníkom bol niekde úplne inde. Nikomu sme to nemali potrebu vysvetľovať,hoci všelijaké komenty a pohľady boli.
Nikdy nevidíme úplne do problémov iných.
A nevidím dôvod ešte písať na MK a riešiť cudzieho človeka,čo robí zle a čo dobre,čo si myslíme.
Verím,že máš dobrý úmysel ...ale...môže byť aj všetko inak.

surama
16. dec 2023

Ked sa moj syn narodil, tak som sa tiez urazala, ked mi svagrina povedala, ze maly ma zlezanu hlavicku, ked mi nasi povedali, ze sa im zda, ze ma prirasteny jazycek...ze ho mam od zaciatku davat na brusko....tiez som to brala, ze co sa miesaju, ked chodime na poradne a pediatricka povedala, ze je vsetko v poriadku. Casom mi to nedalo a jazycek mal nie, ze prirasteny, ale na krcnom povedali, ze ani nemaju co strihnut (strihli 1mm), ze sa to da iba operacne riesit a ze kde boli lekari doteraz, ked ma na to nikto neupozornil (velky problem s kojenim som mala). A co sa tyka hlavicky, tak pediatricka len ze ho mam polohovat...nakoniec mal torticollis, co mi tiez nikde nepovedali, iba recami rodiny, ze ma hlavu nejak nabok som nad tym zacala premyslat a pytat sa, hladat...a kvoli tomu sme si presli neskutocnym kolobehom rehabilitacii, avsak zlezana hlavicka sa uz neupravila, lebo bolo neskoro a problem s krkom bude mat vzdy, ked podrastie. Takze ak by som mala dalsie dieta, tak by som bola vdacna za kazde upozornenie a uz by som sa neurazala za vsetko. Lekari na vsetko kaslu...

maryetta
16. dec 2023

Ak chodi na poradne tak dr by to mala vediet zhodnotit.
Kazdopdne jedine co by som kamoske poradila aby nedavala dieta pasivne sediet. To nech robi dieta samo az vtedy ked to bude vediet samo.

autor
16. dec 2023

Dievčatá ale ja to vobec nemyslím v zlom. Len mi príde že ak by bol nejaký problém tak by bolo na mieste ak by sa to podchytilo skor kým to neprejde do väčšieho problému. Samozrejme že má svoju hlavu a bude si robiť po svojom no ja v jej prípade ak by mi to niekto rozprával určite by som nad tým rozmýšlala. Ja to vobec nemyslím útočne. Poznám ženy ktoré mali s detmi podobný problém a tým že to začali neskoro riešiť velmi to ovplyvnilo ich kvalitu pohybu a pod. Čiže ja to vobec nemyslím v zlom.

taktotedanie
16. dec 2023

Matka ma predsa navstevovat poradne a pediater je ten co to ma riesit nie ty

euie
16. dec 2023

@surama uplne ta chapem, ani mne pediatricka nepovedala, ze syn ma zlezanu hlavicku. ja som to naozaj nevidela, lebo som s nim bola stale. Takto s odstupom casu tomu az nerozumiem, ale asi pod lampou je najvacsia tma. Az ked bolo uz naozaj neskoro na helmicku ma vyhresili aj so sestrickou. Nastastie jemu sa to upravilo a este stale zlepsuje. Ale stale si hovorim, ze dokelu, keby mi to niekto vtedy povedal, bola by som vdacna.

annm81
16. dec 2023

@pininka1 Presne to, že kopec pediatrov tiež odbije možné problémy slovami, ako je každé dieťa individuálne. Aj nedávno tu bola taká diskusia, kde lekár doslova pokazil dieťaťu štart do života, lebo upokojoval matku, že všetko je v poriadku, hoci nebolo. Bohužiaľ, keď autorka kamarátku viackrát upozornila a tá to ignoruje, nenarobí nič. Ak 9mesačné dieťa nedokáže držať hlavu a neovláda ruky, je tam problém a matka, čo to nerieši mu veľmi škodi - ale autorka sa musí zmieriť s tým, že spravila, čo mohla a keď bude tlačiť ďalej, nevyrieši nič, len si odoženie kamarátku.

bubuzu
16. dec 2023

@taktotedanie akože úprimne, naša pediatrička, malého vždy len zhruba pozrela a nič neriešila. A bráchov syn, ktorý mal očividne spomalený vývoj v niektorých oblastiach, tak tomu hovorila, že má čas. Pritom všetkým okolo bolo jasné, že to tak nie je. A rodičia sa opierali o jej názor, lebo jasné, že si vyberieš, že budeš veriť tomu príjemnejšiemu. Až bolo už treba zásah odborný a napr. každý špeci odborník, či už logopéd, psychológ, fyzioterapeut..ti povie, že čím skôr začneš s dieťaťom pracovať, tým lepšie. Takže by som netvrdila, že treba dôverovať pediatrovi.

egonsk
16. dec 2023

Ako chlap ti ja mozem uprimne povedat, ze aj keby si mala akokolvek velku pravdu, tak vela mamiciek si to nepripusti a zaujme postoj, ze sa do nich nemas co starat. Spravaju sa ako take sliepky chraniace si svoje kuratenka a prijimaju skor odozvy od ostatnych sliepok rovnako kotkodakajucich. Radu prijmu iba vtedy, ked o nu sami zaziadaju a citia sa v koncoch. Netrap sa teda zbytocne, lebo im to je fuk a iba sebe skodis.
Moji chlapci uz v 9 mesiacoch chodili, co tiez nebolo moc zdrave pre nich, lebo potom museli dobiehat stornozkovacie obdobie, aby zacali rozpravat. Ziaden extrem nie je zdravy pre vyvoj a mal by byt konzultovany s odbornym lekarom, tolko je moj osobny postoj k tomu co si ty pisala.

kakakina
16. dec 2023

To nechápem ,moja pediatrička vzdy všetko skontrolovala ,a fakt detailne dieťa prezrela,hlavne v poradniach do roka.Aj teraz už mám väčšie deti, tak robí veľmi dôkladne prehliadky.Vzdy som sa držala hlavne jej rád,lebo knihy popísali všeličo a to s mojimi deťmi vôbec nesedelo😉

andreatytler
17. dec 2023

@micusa2222 Moze zavolat socialku. Nevravim ze to je spravne riesenie, ale da sa.