Zlý zrak u dvojročného dieťaťa

cherryladynick
26. apr 2022

Ahojte, synovi ocny lekar diagnostikoval kratkozrakost a predpisal okuliare. Syn ma 2 roky. Chcela by som vas poprosit o skusenosti a nazory - nemoze to byt docasne (kedze oko sa este vyvija) a okuliarmi oko "zlenivie" lebo nezaostruje? Dakujem.

mirkava
26. apr 2022

@cherryladynick môj nosí okuliare od 3 rokov. Bolo nám povedané ze musí nosiť aby sa mu zrak dobre vyvíjal.

janickacrazy
26. apr 2022

@cherryladynick no ja ti neviem, ja by som tak malému dieťaťu okuliare nedávala, pokiaľ teda ozaj sa ti nezdá, žeby nevidel, mojmu synovi tiež v tom veku chcela dať dr. okuliare, ale až 3 dioptrie, tak som povedala, že nie, že počkáme. Syn nastúpil do školy, zrak sme dali skontrolovať, videl všetko normálne. Až vo veku 20 rokov začal nosiť okuliare, ale len pol dioptrie. Prípadne by som možno išla k inému lekárovi, aby si mala aj iný názor.

wade
26. apr 2022

Určite nosiť okuliare. A nie je to žiadna tragédia. Aké silne dioptrie? Aj moje obe baby su krátkozraké. A vekom sa to u nás nijak nemení. Ale môže sa. V 16-17tke si to dajú upraviť laserom.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mery34
26. apr 2022

@cherryladynick moja dcéra ma jedno oko krátkozraké a nie nemení sa to vekom. Dostala vo veku asi 2 roky okuliare a táto vada nie je to z čoho dieťa vyrastie. Môže vyrásť z ďalekozrakosti - podľa veľkosti dioptrie môže ale nemusí mať problémy s motorikou (odrážatka, bicyklíky). Má 11 rokov a na tom očku má stále rovnakú dioptriu.

barrborka
26. apr 2022

Môj má retinopatiu 2st na oboch od narodenia.Ma nosiť okuliare,ale tazko

ariannazara
26. apr 2022

@janickacrazy také reči mam najradšej, ja by som nedala a potom vyplakavat lebo dieťa nevidí.
Môj malý ma tiež okuliare od 2,5roka deti si rýchlo zvyknú.
Po ďalšie okuliare len zlepšujú aby sa dieťaťu do 6 rokov vyvinulo oko správne, chodím na súkromnú kliniku Veselý kde my vždy doktorka po lopate vysvetli ako to funguje. Nidky by som nespravila takú chybu žeby som svojmu malému okuliare nedala, keď vznikne tupozrakost dieťa stráca priestorové videnie nijako sa to nedá upraviť a celý život tak žiť, že matka pochybila. Treba počúvať doktorov a dieťaťu určite dat okuliare do 6 rokov je vysoká ba priam až 90% účinnosť ze sa zrak upraví. Bohužiaľ po 6 roku keď sa oko vyvinie už cesta späť nieje a nepomôže nič! Ani operácia ani nič. Takže za mňa okuliare určite dat keď to je nutne🙂

janickacrazy
26. apr 2022

@ariannazara môj syn videl normálne, aj doktorka mi vravela, že detské oko sa ešte vyvíja a chodili sme na kontrolu, keď bol starší, videl všetko prečítať, takže okuliare nepotreboval celé roky. Takže nechápem, o čo ti ide.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janickacrazy
26. apr 2022

@viestta veď ja sa nehadam, len som opísala ako to bolo u nás. Inak by ma zaujímalo, ako by to bolo, keby som mu tie okuliare dala v tých 2 rokoch, či by ich nosil stále, alebo čo by sa stalo, no to sa nedozvieme.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ariannazara
26. apr 2022

@viestta môj ich rád nosí 🙂 úplne v pohode od rána do večera, práve mu začínam dávať okluzor na 2 hodiny denne na pravé oko lebo ľavé ma slabšie musíme posilniť.

bbebe
26. apr 2022

prosim vas ako ste zistili pri tak malom dietati ze potrebuje okuliare resp zle vidi? nejako žmuri alebo ako?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
roja01
26. apr 2022

Moj syn v cca necelych 4 rokoch zacal pred očami mavat rukou, akoby rozhanal hmlu. Povedal, ze musi, lebo nevidi. U ocnej zistili vadu +5dioprii, nejake cylindre + os... predpisala okuliare, ktore ani za svet ich nechcel nosit. Tak som vyhladala specialnu ordinaciu pre deti v Bratislave na Kramaroch. Mali take pristroje, ktorymi perfektne urcili parametre ocnej vady. Okuliare, ktore dostal okamzite prijal a uz nedal dole. Pri prechode z detskej do ocnej ordinacie pre dospelych sa novy ocny lekar velmi pochvalne vyjadril o liecbe.
Inak tupozrakost treba riesit cim skor, inak sa podstatne zhorsi zrak. Nebezpecne je to najma v starobe, nakolko tupozrake oko vidi na cca 50% a to este akoby s dvojitymi okrajmi a co ked sa s lepsim okom nieco stane? A je aj esteticka stranka. Horsie oko je s vekom prizmurene, co vidiet na fotkach.

mery34
26. apr 2022

Tupozrakosť sa u môjho dietka prejavila, že nekreslila vôbec nič, pastelky neznášala. Chúďa nevedela si ten obraz pospájať.
Vy tu opisujte ďalekozrakosť poväčšine. Autorka má dieťa krátkozraké - nevidí do diaľky, šanca na nápravu tam nie je, tam sú mínusové dioptrie. Obvykle trojročné dieťa má plus 3 dioptrie a v šiestich sa dostane na nulu.
Mojej dcére prvýkrat tiež nevedeli odmerať a našla 1.5 dioptriu. O rok jej to iná doktorka odmerala lepšie a choré očko mínus 7 dioptria. Tú istú ma doteraz, bez okuliarov ostrá viditeľnosť ledva pol metra.

cherryladynick
autor
26. apr 2022

@ariannazara nas sukromna klinika Vesely odmietla, vraj sa nevenuju malym detom.

euka210
26. apr 2022

@cherryladynick u deti je vacsia tolerancia, do odchylky 1 dioptrie sa ani nedavaju. Mne povedala ze s tym co maju sa to vekom zlepsi. Moji mali od 4, 5r. Jeden ma 10r a uz nemusi nosit...iba pri pc ked ho bolia...ale kvoli rusku ich pol roka ani nenosil 😁
Druhy mal uz v 4r a silnejsie 3,5 a 3, ma 8r a uz ma na oboch o jednu slabsiu.
Treba vediet aka je diagnoza.

ariannazara
27. apr 2022

@cherryladynick divne ja chodím do Košíc a som max spokojná s prístupom 🙂

cherryladynick
autor
27. apr 2022

@euka210 ale tvoje su kratkozrake?

euka210
27. apr 2022

@cherryladynick no bola som v tom ze ano, ale u toto 10r mi povedala ze to ma na blizko.
Mozu mat aj kombi, cylinder s neviem co. A moze to byt aj nejake genet.ochorenie ako sme zistili u jednych z dediny...chlapca ma 6r a -12 😭 a sietnica stale vela rastie, uz bol aj na operacii.