Žltačka u predčasne narodených detí

freya93
27. júl 2021

Ahojte 🙂 Viem, že je tu nespočetne veľa týchto tém, ale aj tak sa idem vyžalovat. Malinká sa narodila v 36 tt. Na druhý deň jej zistili zltacku (bilirubin 262), zobrali ju na foto, dva dni jej hodnoty klesali, no od nedele zase rastú. Teraz má 5 dní a hodnoty 291. Mali ste to niekto podobne? Kleslo vám to? Ak nie, ako sa postupovalo ďalej? Ďakujem ❤️

saja1
27. júl 2021

@freya93 my sme boli 2 tyzdne v nemocnici, a to hlavne kvoli zltacke. A trvalo to este niekolko mesiacov, bola ako citron. Ale ze by to vobec nekleslo, to pochybujem... v tom neviem poradit

evkamotka
27. júl 2021

@freya93 narodil sa v 35tt a zltacku mal dlho. Sice ho pustili po 2 tyzdnoch z porodnice, ze to konecne trocha klesá ale ona sa vyplavi postupne, babo moze byt zlte aj 2 mesiace

jasminka22
27. júl 2021

@freya93 ja neviem poradit ohladom hodnot bilirubinu, ale mala mala novorodenecku zltacku este velmi dlho po prepusteni z nemocnice, myslim, ze skoro do 3 mesiacov. Nijak sa to neriesilo, dokonca sa jej ani hodnoty nemerali. Postupne sa jej farba koze upravila.

freya93
autor
27. júl 2021

@evkamotka a tiež mal vysoké hodnoty? Viem, že to trvá dlho, len ma úprimne desí, že to už dva dni neklesá. Každopádne ďakujem za povzbudenie 🙂

zara0201
27. júl 2021

Kvoli zltacke sme boli takmer 2 tyzdne v porodnici. Narodeny 36+6. Na 13.den kleslo zo dna na den rapidne a pustili nas. Pediatricka este potom asi 2x v poradni skontrolovala.

bebotka
27. júl 2021

@freya93 Moja je 34tt, už na druhý deň keď sme ju boli pozrieť začínala byť žltá, na tretí ju už dávali pod lampu, aké mala hodnoty neviem, ono sú na to tabuľky a grafy podľa týždna narodenia a počtu dní, ktoré má bábatko, takže je to rozdielne. Na lampe bola 12hodín, po vybratí mala kontrolný odber po 24 hodinách a znovu jej stúpala podla meraní, tak znovu pod lampu na 24 hodín a takto sme tam pobudli 11dní odchádzali sme domov ked mala hodnotu nejakých 230, ale to sme museli prísť na premeranie o nejaké štyri dni, hodnotu mala ju skoro rovnako ako ked sme odchádzali, kázali mi ju dávať na slnko, neviem na aké ked bol január a čo som ju krmila odsavaným mliekom, tak to som mala prevárať, pri dalšej kontrole už mala len 99 tak už sme nemuseli chodiť, ale žltá bola ešte dobrý mesiac

danusa63
27. júl 2021

@freya93 nestresuj môj syn tiež bol 36+5 a žltý ako citrón. Dávali ho stále do žiariča v pôrodnici ale pustili nás na 5. Deň domov a doma sme sa splnili na slniečku pri okne stále a v pohode 🙂

ivkasu
27. júl 2021

@freya93 Ahoj, moje obidve deti mali novorodenecku zltacku. Syn cca mesiac, dcera skoro 3 mesiace. Narodila sa s vrodenou hypotyreozou, tym padom mala spomaleny metalobilzmus. Z nemocnice z BB nas pustili, mala hodnotu 256, musela som jej medzi kojenim davat cierne uhlia v cajiku. Hlavne velmi vela kojit, dieta budit na kojenie naozaj kazde 3 hodinky alebo na umele mliecko. Fajn je tiez cca na 3 minutky nechat na slniecku cez okno. Nie viac, aby ho neopalilo. Ono to bude ok, uvidite. Budu brat viackrat krv, ale naozaj sa to da zvladnut. 😉

83lenka83
27. júl 2021

@freya93 davaju ju holu k oknu, moj sa narodil v 36tt, zltačku ma skoro do troch mesiacov. Chodili sme do špeci poradne kde mu merali žltacku a robili odbery.

freya93
autor
27. júl 2021

@ivkasu ďakujem, ja ju však nemám pri sebe. Už 4 dni je na fototerapii. Jeden deň mi ju davali 3 hodiny ku mne, 3 hodiny na svietenie. Ale teraz ju zase zobrali. Chodím kojiť každé 3 hodiny, ale musím ju aj dokrmovať, lebo málo ťahá. Takže tak. Čiže mi ostáva iba čakať :(

freya93
autor
27. júl 2021

@bebotka áno, áno. O tých grafoch viem. Tak dúfam, že aj jej to začne raz klesat🙏🙏 Som prvorodicka a čo robia tie hormóny, to je iné psycho. Plačem, stresujem, aj keď viem, že je to to najhoršie, nejde to zastaviť 🤣

bagre
27. júl 2021

@freya93 syn mal tiež silnú, bol aj na foto asi 2 dni... po 8 dňoch nás pustili domov aj keď boli hodnoty ešte vyššie, ale doktorka povedala že už je o týždeň starší tak sa to inak preratáva zase. Tiež sa narodil v 36tt, 4.dieťa a nekompatibilná krv so mnou..

deedol
27. júl 2021

moj je narodeny v 37tt a v nemocnici sme boli kvoli zltacke 9 dni. tiez mu to vzdy po fototerapii kleslo, a potom zas stuplo (ako sa ten bilirubin postupne rozpada), tak mi ho zas vzali prec, a tak stale dokola. tiez to bolo pre mna hrozne, furt som revala, az som bola sama zo seba zhrozena, ze co robia tie hormony, lebo inak som celkom racionalna. cim je babo starsie, tym vyssie hodnoty "zvlada" v pohode, a ked ho pravidelne kontroluju, malo by to byt ok. treba, aby vela pil, rychlejsie sa to potom vyluci. ja som mala tu smolu, ze som od stresu nemala takmer ziadne mlieko + maly spavy nic netahal, tak som dokrmovala.

freya93
autor
27. júl 2021

@deedol presne toto je môj prípad. Do bodky. Až teda na to, že nám to neklesá :/ ale správam sa už ako psychopat naozaj. Nespoznávam sa :(

deedol
27. júl 2021

@freya93 viem, ze je to fraza a asi ti to moc nepomoze, ale aj tak to napisem: ono to prejde, neboj. ja som hrozne vyvadzala a preslo to ;) potom som uz bola normalna 🙂

a presne, neklesalo to ani mojmu, praveze mu to furt stupalo. uz si nepamatam tie cisla, ale tusim mu to zacalo druhy den po porode k veceru a mal (teraz si cisla vymyslam) dajme tomu 150, a potom mi ho vzali na 12h (kojit som mohla, ale ako, ked nebolo cim a on len spal), a ked mi ho vratili, tak mal tu hodnotu mensiu. no ked mu o dalsich 12h brali krv, tak mal uz (dajme tomu) 230, tak mi ho zas vzali... a tak furt dokola. ale ono je to "normalne", s kazdym dalsim dnom to babo zvladne vyssiu hodnotu. oni to sleduju a vidia, ze ked sa to blizi k nejakej hranici, tak ho zas treba vziat a oziarit, aby to kleslo. bude sa to este mozno par dni natahovat, ale vydrz. ja som na ten 9-ty den ani nechcela ist domov, lebo som sa bala, ze mu to zas vyskoci, ale lekarka ma upokojovala, ze uz ma vyse tyzdna, takze aj ked mal dajme tomu zas 180, uz to prenho nebolo riziko...

drz sa!

karola987
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karola987
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
freya93
autor
27. júl 2021

@deedol ❤️❤️❤️❤️❤️

ivkasu
28. júl 2021

@freya93 deticky so zltackou su velmi spavé. Mne trvalo hodinu, kym som malu zobudila, dalsiu hodinu, kym som nakrmila. Stale zaspavala aj na prsniku. Posledne dva dni som odsavala a sestricky ju nakrmili, lebo som bola uz hotova. Neboj sa, dobre bude. V nemocnici vedia co robia. Ved je to len zltacka, musis si povedat. V BB som videla novorodencov s inymi tazkymi diagnozami. Drzim palce, aby vas co najskor pustili domov. 😉

evkamotka
28. júl 2021

@freya93 ano mal velmi vydoke hodnoty, 10 dni ho oziarovali, ani som ho nemala pri sebe. Moze to trvat aj par mesiacov. Zltacka oslabuje, babatko je spavejsie a nemusi vládať papat. No je to dolezite, lebo bilirubin sa vyplavuje mocom

dominikakubiculka
9. nov 2023

@freya93 ahoj. Písala si to tu už dávnejšie, ale chcem sa spýtať, ako to u vás prebiehalo nakoniec..? My mame teraz rovnakú situáciu, 3 dsni na foto, a hodnoty sa drzia stále okolo 200...