Žltačka u novorodenca

erka2014
13. feb 2015

Ahojte mamicky, mate skusenost s o zltackou svojho novorodenca? Ja som krv. skupina 0 a malicka je po tatinovi Bcko. Dostala teda zltacku z dovodu nezhody krv. skupiny NIE rh faktoru. Teraz jej vyskakuje kazdy den bilirubin vysie a vysie. Ma 4 dni a hodnotu bilirubinu 285. Musi byt pod modrym svetlom a mam problem ju kojit kedze nie sme spolu. Snazim sa odsavat, obcas medzi jednotlivymi osvetlovaniami mi ju nechaju prilozit. Ak mate nejake skusenosti prosim dajte info ako ste sa z toho "vylizali". :(

sense
13. feb 2015

@erka2014 moja mala bilirubin takmer 400 bola tiez pod modrym svetlom ale mala som ju na izbe len cez noc som ju dala sestrickam pre istotu ak by som zaspala aby sa jej nezosuchla ochrana z ociek...bola som na to pripravena lebo tiez som mala protilatky a tiez to nebolo kvoli rh faktoru lebo ja som b+ a chlap A+, dcera ma krvnu skupinu po nom...bola som pripravena ze ak neklesne bude nutne vymenit krv...nastastie zacal klesat ale bola doslova oranzova a este aj po prepusteni k nam chodila porodna asistentka obden brat krv....nasledky nema ziadne dokonca nebola ani chudokrvna....moja bola dokrmovana lebo len spala a ked aj bola hore nevedela sa prisat a moje mini bradavky jej to moc neulahcovali...

...neboj sa vsetko bude v poriadku .....a dietatko bude zdrave...to moje sidlo ma 21 mesiacov a pripominaju nam to len fotky aka bola...

fedorkaa
13. feb 2015

Ahoj, aj naša dorotka mala vysoku zltačku, rodila som v utorok a v piatok jej brali krv a zistili vysoké hodnoty, vyssie ako vy, tak mi ju hned zobrali a preniesli na nedonosenecké, tam mali lepsiu lampu, a dali jej aj infuzie. Pod lampou bola od piatka do soboty, hodnoty jej klesli. Zo začiatku som si tiez len odsávala a nosila jej mliečko, a neskor som ju uz chodila kazdé tri hodinky kojit, vzdy ma zavolali ked sa zobudila. No ona sa na hlad zobudila ale ked som dosla tak mi pri kojení vzdy zaspávala, museli sme ju budit, bolo to pre mna vycerpávajuce ale zvládli sme to. Potom v pondelok ked jej brali krv tak jej hodnoty zase stúpli, ta musela ist zase pod lampu. Aj doktorka bola z toho troska mimo, ze hodnoty zase stupli, uz nas chcela pustit domov. Takze pod lampou bola zase skoro 12 hodín vkuse, vyberali ju len na kojenie. Hodnoty jej klesli na 250 a pustili nas v utorok domov. Doma sa uz mala rozpila, pekne papala tak sme sa z toho dostali. Malinka musí len vela papat, aby sa ten bilirubin z nej vyplavil mocením a stolicou. Nam dala nasa obvodná doktorka aj nejaké tabletky len neviem ako sa volaju, a brala nam aj pre kontrolu krv. a hodnoty uz boli v poriadku. Nebojte bude to dobré, je lepsie ked ju dostala v porodnici ako by ste boli doma a museli by ste sa vrátit naspat. Držím palce 🙂

marry27
13. feb 2015

ahoj, moja dcerka mala novoredenecku zltacku tiez, sice nemusela ist pod lampu, ale stale len spala. Mala som velky problem ju nakojit a pediatricka vravela, ze najlepsie bude, ak bude vela papkat, takze som ju musela nutit, aby pila. Nastastie na piaty den jej hodnota zacala klesat, takze nas prepustili. Ale maminka,co lezala vedla mna, mala synceku pod lampou tusim tri dni. nosili jej ho pravidelne kazde tri hodiny, aby ho nakojila. Bolo to pre nu velmi tazke, ale najdolezitejsie bolo vydrzat a nutit babatko, aby papkalo mliecko. Tak drzim palce, nech uz zacne bilirubin klesat 🙂

terezka1947
13. feb 2015

@erka2014 ja som odchadzala z porodnice s 180 a o den sme uz boli na cemtralnom prijme s hodnotou 320 ☹
isla mu 24h glukoza,tri hodiny ho ziarili,hodinu som mala na kojenie a opat ziarnie,mala som ho na izbe,co teda na jednej strane bola vyhoda,na druhej vemli tazko zvladnutelne pre mna,lebo po cisarskom som vobec nevladala...boli to najhorsie dni...nespala som den,noc...lebo synovi sa pod lampou zle dychalo,vecne mi pipala pumpa na glukozu,vecne sa kazilo svetlo v lampe...no a to nehovorim o tom,ze okuliare si strahaval dole,takze som pri postielke presedela bez spanku par dni...jasne,ze sa mi v tom strese tazko rozbiehalo kojenie...stale som vazila,kojila,prebalovala...davala pod lampu,striehla na vsetko
ale asi moje modlitby zabrali,lebo kojenie sa pomaly rozbehlo...a bilirubin zacal klesat...bol to strasny boj a poviem ti,ze snad nikdy v zivote som nebola taka vycerpana ako tieto dni,normlane som uz isla asi iba na nejake zvlastne materske baterky ☹
dnes sme boli na kontrole a bilirubin klesol na 175,co som stastna,ale este boj nie je vyhraty

nam bol odporucany v nemocnci cajik,odstavenie kojenia-UM...lenze,syn nechcel papat z flase..takze aj napriek hnevu lekarov,ze odmietam ich liecbu mi neostavalo nic ine,iba kojit,budit,kojit....
potrebujes vela sily...a ono to pojde dole..ked nebudes s babom,snaz sa oddychovat...a aj odsavat mliecko,aby sa rozbehlo.
drzim ti palce,nech to mate cim skor za sebou

seahorse27
13. feb 2015

My sme mali hodnotu 360, bol pod UV lampou 24 hodin, bilirubin hned klesol na 130. Potom pomaly stupal zasa hore (uz nebol pod lampou). Prepustali nas s hodnotu 145, boli sme v porodnici dlhsie o 2 dni, ale to len preto, lebo maly bol narodeny o 3 tyzdne skor a preto ho viac sledovali. Doma nam to este stuplo na 160, uz mu to sledovala nasa dr. Slnili sme sa aj doma pri okne, ked svietilo slniecko. Potom mu to len klesalo a to dost rapidne. Zlty bol asi mesiac, potom postupne vybledol. Starsej dcerke to klesalo pomalsie, mala s tym problem skoro 3 mesiace. My mame nezhodu krvných skupin aj rh faktorov s obidvoma detmi, ale bolo mi povedane, ze to nebolo sposobene tym...

adka31
13. feb 2015

Dietatko je spave, prikladaj tak casto ako sa da, moj vzdy spal ked som dosla na kojenie, musela som ho budit ( ci islo tazko) aby sa napapal. Mal cosi cez 300, pod osvitom bol 2 dni. Nepamatam, kolko mal ked nas prepustali, no doma znova ozltol, trvalo to cca 6 tyzdnov, hodnoty mal 285. Pediatricka konzultovala s novorodeneckym, ci treba ist pod osvit, ale kedze hodnoty boli pod 300 a mal uz "vyssi vek", tak nebolo treba. Treba hlavne denne svetlo, vela tekutin - teda mliecka. Tych 6 tyzdnov sme nevedeli, ze ho mame, lebo vkuse spal. Nemusis sa bat, ten osvit pomoze, len aby ti pomalucky naberalo na vahe ;)

jana_eyre
13. feb 2015

obe moje deti mali zltacku - syn velmi silnu - v porodnici sme boli 10dni a zlty bol este do troch mesiacov.. kvoli tomu, ze bol velmi spavy velmi schudol a mne nikto neporadil ako ho budit, stale som len odvsetkych pocuvala ako ho mam viac kojit a viac odsavat lebo to je najlepsie na to aby rychlo zltacka odisla 😠 lenze mne sa tvorilo malo mlieka, kedze bol stale mimo pod lampou..
on mal silnu zltacku sposobenu tym, ze bol pri porode priduseny pupocnou snurou a tak mal velmi vela cervenych krviniek, ktore sa potom rozpadnu na bilirubin.. mal aj hypoglikemiu a bol na infuzkach..

no pri druhej dcere /v porodnici 7dni/ som uz prisla na to, ze je najlepsie babo si prehadzovat akonahle zacina zaspavat, jemne pritlacit nostek, prebalit, kojit bez dupaciek, steklit..
ona bola zas velmi velky novorodenec a cele 4dni to vyzeralo, ze je na tom so zltackou dobre, ale ja som uz potom videla, ze zltne..

Je to narocne - hlavne ten cas co stravis v nemocnici, ale neboj vsetko bude v poriadku a zachvilu budete doma.. drzim paste, nech to co najskor prejde..

saurian
13. feb 2015

@erka2014 hodnota 285 nie je zas az tak vysoka, u donosenych novorodencoch je casto uvadzana hodnota okolo 400 kedy to moze sposobit problemy, ale vtedy pristupia lekari k vymene krvi aby tomu predisli a znizili riziko. drzim palce, snad to pod lampou klesne.

erka2014
autor
14. feb 2015

Dakujem babule, upokojilo ma to, konecne mi ju prikladaju tak sa mi mliecko krasne rozbieha...uz len aby zacal bilirubin klesat. 🙂

terezka1947
14. feb 2015

@erka2014 vydrz,ked uz mliecko ide...je to na dobrej ceste 😉