Žltačka u novorodenca

lorrainet
6. nov 2024

Ahojte, skúsim sa popýtať na skúsenosti aj tu. Celkom už na mňa dolieha pobyt v nemocnici. Syn sa mi narodil v sobotu ráno , v 37+6. Po pôrode mu klesla hmotnosť o 10,1% a preto nas nepustili skôr než troška naberie. Medzitým sa sledovala žltačka , v jeden deň mal zvýšené hodnoty, na ďalší vôbec , ďalší vôbec a dnes ráno vyskocili veľmi , odobrali mu krv a aktuálne je na 14h na fototerapii. Úplne som ale nepochopila čo vraveli potom. Po 14h mi ho donesú naspäť , potom zasa 24 má byť niekde u nich na novorodeneckom ( toto neviem či som pochopila správne, mám byť 24h bez neho? ) a potom sa zopakuje test. Je šanca že ak bude malé v poriadku pôjdeme domov ešte v piatok ? Som už z toho celého nervózna , sme tu celé dni zavretí a teraz keď mi ho aj vzali je mi ťažko. Dávajú mi ho iba kojit podľa potreby každé 2-3h. Ako to bolo s pobytom v nemocnici pri novorodencovi u vás ? Jeho pôrodná váha bola 3190g , aktuálne je 2864g.

timea301196
6. nov 2024

My sme kvôli žltačke boli v nemocnici 10 dní

cuvienka
6. nov 2024

chapem, ze ti je dlho, ale pre nieco to robia, ze si vas tam este nechavaju. nemozu predsa pustit par dnove babo domov, ked nie je v 100% stave. ked aj zltacka ustupi, tak je mozne, ze este bude musiet nieco nabrat, kym vas pustia. neboj sa, nepotrva to dlho a budete doma 🙂

mamamasama
6. nov 2024

Mne skor pride pritiahnute za vlasy, ze s malym nemozes byt. 😳 Dovod ti povedali aky???

simik22
6. nov 2024

@mamamasama je na fototerapii?

ronie338
6. nov 2024

Ak je na fototerapii, mne syna nosili každé 3 hodiny na jedlo keď sa najedol vždy som pred a po vážila. Zase šiel. Bol tam 24 hodín, potom bolo 24 hodín pauza, to mi ho doniesli bol pri mne celý čas a robili mu opäť testy. Keďže klesla hodnota, mohli sme ísť domov. Ak by neklesla opäť by šiel na 24 hodín na terapiu. Bola som s ním celý čas na neonatologii odkedy ho vzali na lampu. Tam sme boli 3 dní plus pred tým 4 na 600nedeli po pôrode. Spolu týždeň. Sestra mala staršou tiež tak narodenu ako ty a lampu mali na izbe, čiže ju iba na jedlo vyberala a tiež týždeň boli. Váhu co schudol je normálne ale musí byť určitá váha aby pustili domov. Ja som rodila v snv, sestra na Antolskej.

ronie338
6. nov 2024

Keďže je majovy my sme ho dávali aj veľa na slnko, mame byt na východ a západ čiže doobeda bol v kuchyni na linke, poobede v obývačke na podlahe chodili sme von a snažili sa aby bol co najviac na slnku. Už vlastne v pôrodnici kým mi ho vzali lebo mal hraničné hodnoty 3 dni tak som ho dávala na slnko, vyzliekla som ho a nechala naňho svietiť. A potom sledovala pediatricka ako mu to klesá hodnota keď nás domov pustili. Aj doma sa kojila každé 3 hodiny, lebo deti so zltackou sú spavejsie čiže musela som ho občas aj budiť.

anavixy
6. nov 2024

Nie, bude 14h (neviem ci su v tom uz zapocitane pauzy na papanie, ale asi ano, lebo standardne sa dava na 12h, 18 atd.., no nemusia byt). Potom ti ho normalne vratia a budete spolu na izbe ako doteraz a o 12 az 24 h (tam asi o 24, ked ti tak povedali) mu opat urobia odbery krvi aby sa potvrdilo, ci FT zabrala a bilirubin zostal v norme. Pretoze hned po FT bude hladina bi ovela nizsia, lenze ono to moze a odstupom casu zasa vystupit. A to je aj dovod toho, preco sa ta hladina tak menila, predpokladam, ze raz sa meralo transkutanne (pristrojom cez kozu) tam mohla byt hladina vysoka, vtedy sa kontroluje aj v labaku z krvi a ta uz mohla byt nizka (lebo transkutanne meranie je orientacne). Na hodnotenie zltacky je tabulka - graf, kde sa to posudzuje nie len podla hladiny bilirubinu ale aj podla toho kolko ma dieta hodin (ked ma dieta 250 na druhy den je to ine ako ked ma 250 na treti den..). Hyperbilirubinemia - zltacka je bezna u novorodencov a je bezne aj ze potrebuju fototerapiu az na 4. den, nastve to a verim, ze si z toho smutna, ale vzdy je lepsie byt v porodnici o 1-2 dni dlhsie, nez sa potom musiet z domu vratit pod lampu… drz sa 🍀

mamamasama
6. nov 2024

@simik22 to je to modre svetlo, nie? To na Slovensku nemoze byt dieta pri matke? 😳

helenbozka
6. nov 2024

@lorrainet je to normálne. Kým sa váha neustáli a nezačne naberať, nebudú Vás posielať domov. Pokiaľ Ti ide dojčiť (mne ani to nešlo), tak Ti ho budú nosiť raz za niekoľko hodín. Viem, že je to pre Teba ťažké a momentálne nepochopiteľné, ale skús to využiť a si teraz trochu oddýchnuť, lebo keď bude už pri Tebe na izbe, tak budeš non-stop v pozore.

anavixy
6. nov 2024

@mamamasama asi ako kde, vacsinou veru nie. Ziari sa u sestriciek, nenosi sa lampa na izbu.

mamamasama
6. nov 2024

@anavixy woow. Tak to mi je luto. Snad sa to zmeni k lepsiemu.

lorrainet
autor
6. nov 2024

@mamamasama áno , je na fototerapii na novorodeneckom oddelení , ja som na šestonedelí. Sú reálne cez chodbu ale nemám malého na izbe. Každé dve hodiny ho chodím kojit. No a teda čo som zistila tak v noci po fototerapii mi ho prinesú , 24h bude normálne pri mne a po 24h sa zopakuje odber. A podľa neho sa uvidí.

ronie338
6. nov 2024

@lorrainet tak sme aj my mali. Mal už dobre výsledky tak nás pustili. Ak nebudú,zase pôjde na terapiu na 24 hodin

lorrainet
autor
12. nov 2024

Pustili nás nakoniec v piatok. Po Tom svetle sme ešte boli 24h sledovaní, ráno mu vzali krv a keďže výsledok bol dobrý pustili nás. Ale farbu má stále ako pomaranč :/