Moj druhy drobec ma teraz 6 tyzdnov. Stale je zlty, aj bielka ma zlte... Kojime strasne strasne moc, krasne nam rastie a pribera, je to zdrave babo... akurat je stale zlty. Na internete som sa docitala o tzv. zltacke dojcenych deti. Vraj odburavaniu bilirubinu brania nejake latky ktore MM obsahuje... odporuca sa dva dni materske mlieko prevarat. Uprimne vam poviem, moc sa mi do toho nechce ale v pripade potreby sa mozem na to odhodlat... no neviem, nemam dobry pocit z tej metody... ta predstava ze popri tom ako sa pri dvoch detoch doma rozhodne nenudim mam este aj odstriekavat a prevarat... mate s tym niekto skusenosti? Prvy syn s tymto problem vobec nemal. Mam sa pustit do toho prevarania, ci radsej nie? Kedy mu to prejde... Ani sa neda slnit teraz :( ved je to slnko furt dagde prec zalezene.. :(
@sjuzocka kuk sem http://dojcenie.wordpress.com/2010/02/13/novoro... priklanam sa k @pezincanka prevaranie nic nevyriesi, moj maly mal silnu zltacku a bol veru zlty este aj ku koncu 9. tyzdna, potom to preslo
nie, krv mu nebrala. boli sme v poradni od porodu 2x a zakazdym len zhodnotila ano, este je "taky zltsi", ze mame slnit... len slnko sa nedostavilo... 🙂 no ja ked na neho pozriem a vidim tie zlte bielka oci a broskynovu farbu pleti tak mam z toho taky blby pocit kedze ostatne babätka v okoli ktore su aj mladsie su ruzovucke... Ja prave kvoli zltacke som uz v porodnici nasadila vysoke tempo kojenia (ze bilirubin sa odburava stolicou a ta sa dostavi po napapani..) a maly pribera 300 - 400 g za tyzden co je faaakt dost. Takze tomu skratka nerozumiem co sa deje ze prvy syn bol v tomto smere uplne v pohode a filipko chudatko je take zlte babulo a nezda sa mi ze by to ustupovalo (ale ani sa to nehorsi)
@sjuzocka ak ti mozem poradit, skus kupit tu UV lampu (horske slnko ci ako) , da sa zohnat, aj kamoska ju mala a malemu presla zltacka raz dva, naozaj sa to oplati aj pri dalsich detoch, a ak uz dalsie neplanujete mozes ju aj predat dalje 🙂 my sme mali podobny problem, zltacka dlho dlho dlho...no nastastie koncom oktobra vykuklo slniecko a zltacka fuc, a to sme mali tiez zlte bielka...inak nevadi, ze slniecko nevychadza, riadne zakur v izbe a daj maleho k oknu, na zltacku totiz nie su potrebne priame slnecne luce...slnecne luce su tu furt, aj ked nevychadza slniecko, nam naozaj pomohlo aj to obycajne denne svetlo 🙂
Sranda je v tom, ze ta zltacka babatku neskodi. Precitaj si ten link, co hodila gabika.
@sjuzocka prevárať mlieko poradila aj moja doktorke kamoške, sú to už 4 roky. Jej malá (narodená v novembri, málo slnka) bola tiež dlho žltá, a tak prevárala. Žltačka postupne ustupovala, ale ťažko povedať ako veľmi k tomu prispelo preváranie mlieka, lebo môj malý bol žltý asi 3mes. a nič také mi už neradila. Tak neviem, či sa od toho ustúpilo. Uškodiť by si mu neuškodila, tak ako budeš stíhať 😉
ja si stale myslim, ze prevarat mm je zbytocnost, moj Martin sa narodil koncom novembra, slniecko nesvietilo kazdy den, mlieko som neprevarala a ako pisem vyssie, preslo to. No nedavno, ked sme boli na plucnom tam dr zahlasila, ze aky je zlty 😕 ale hodnoty ma vsetky v poriadku a mne sa veru zlty nezda 🙂
@sjuzocka neboj, ak by sa dr nieco nezdalo, vzala by krv na kontrolny odber a chodili by ste pod lampu, aspon u nasej dr to tak funguje.
Aj ja by som sa rada pridala k vašej diskusii. Myslím si, že preváranie mm je zbytočné. Dieťatko môže byť žlté kľudne aj do štvrtého mesiaca. Pokiaľ prospieva a je zdravé, neriešila by som farbu kože. Treba dojčiť na požiadanie a toľko, koľko dieťatko chce. Novorodenecká žltačka je bežný jav, musí sa prebytočný bilirubín, ktorý vzniká pri rozpade červených krviniek, odbúrať. Podľa najnovších štúdií sa zistilo, že bilirubín je pre dieťatko prospešný, má antioxidačné vlastnosti, chráni dieťa pred chorobami. Preto by sme vlastne mali byť radi, keď je dieťa žlté. 😀 Len naši lekári zatiaĺ berú novorodeneckú žltačku ako chorobu.
@sjuzocka prevaranie mm urcite zltacku neznizi, ak dr nenasla inu pricinu, tak kazdopadne mala zobrat krv aby vedela, aku hladinu toho bilirubinu ma, nas drobec mal na 4t este zvysene testy, dostali sme tabletky, co som mu dala len 2 dni po stvrtke, no a krasne vybledol, inac mi dr povedala, ze ked toto nezaberie, tak 1 den stravime v nemocke na infuzkach ... takze neboj sa poriadne vyspovedat tvoju detsku dr, to ze bude chvila placu pri odbere, nevadi, hlavne nech sa najde dovod ... pisu tu holky, ze moze byt ak dlhsie zltacka, ale treba davat pozor, mojej kamosky dcera mala tiez dlho, jej dr to nejako neriesila a ked mala pol roka tak skoncili v nemocke, co uz bola v ohrozeni zivota ... tak radsej zavcasu
@juliap moze byt dieta zlte dlhsie, ale myslim, ze ked sa dr prip. mamicke nieco nezda, kontrolny odber krvi je na mieste, to ako dopadlo kamoska s dcerkou je uz asi extrem a od takej dr by som odisla, ale to je uz mimo temu.
ahojte, môj malý bol žltý viac než 3 mesiace...krv mu brali stále na KO, len sa mu to z kože zle odbúravalo..
Aj Max bol skoro dva mesiace zlty, riadne... nam doky vravela, ak sa da, tak na svetlo, ak nie, svet sa nezruti. Kojene deticky musia spracovavat aj hormony, ktore sa mamine odburavaju z tela po porode, tak su zltsie. Ked si odstriekas MM, aku ma farbu? Moje bolo este stale take zltkave... az neskor uplne biele.
Zdravím Vás, chcel by som sa opýtať na žltačku plne dojčeného 3 mesačného novorodenca, žltačku sme absolvovali hneď po narodení malá mala 3080g 48cm, hodnota bilirubinu bola nekonjugovaný 223 priamy 7,7. Dnes má malá 3 mesiace a bilirubín má 93 nepriamy a 3,4 priamy o týžden ideme na odber krvičky na krvný obraz a bilirubín po troch týždňoch. Vždy sa nám však zdá trošku žltá, absolvovali sme sono pečene, žlčovodov, pankreasu, žlčníka, všetko bez problemov ok. Stolica žltá - praženicová, teraz po podavaní čierneho uhlia cierno-žltá Máte prosím vedomosti o dlžke trvania žltačky? Matka má skupinu 0 RH + a málá B rh + a doktorka spomínala pri sledovani krvneho obrazu nieco suviace s rozpadom krviniek suvisiace z anemiou. Ďakujem za všetky Vaše postrehy a odpovede.
Ďakujem katecameron za odpoveď, ešte dodám, že preváranie materského mlieka sme skúsili, nepomohlo to však veľmi, max 10-20 mol. Ako je to dámy s tým horským slnkom, skušali ste to niektorá? Zdá sa mi to dosť nebezpečné, nakoľko sa jedná o ultrafialové žiarenie pomerne dosť silné, akú vzdialenosť a dĺžku opaľovania aplikovať.
(Dopustili sme sa jednej obrovskej chyby, manželka bola pri jednej pani, ktorým dieťa nemalo vyvinuté žlčovody priamy bil. pri narodení malo 29 a rástol až do konca v druhom roku života 😢 na hodnotu 170 priamy 😕 😕 😕 takže pri mojej hypochondrii a prehnanej starostlivosti a pozorovani malej sú to maxi muky)
@mischel79 horske slnko by som urcite neaplikovala sama tak malemu dietatku, u nas ma pediatricka tu speci lampu, co maju aj v porodniciach, ma na to aj speci miestnost s postielkou, takze keby bolo treba, boli by sme to riesili takto.
Ahojte, moj maly ma teray 6 tyzdnov a stale ma zlte bielka ... mne doki vysvetlila, ze odburavanie ide odspodu od noziciek, takze hlavka az nakoniec... co sa tyka toho prevarania mlieka, ide len o to, aby sa zistilo, ci je zltacka fyziologickeho alebo patologickeho povodu... ak pri prevarani mlieka zltacka ustupi, ide len o fyziologicku, ktoru netreba riesit....ak vsak trocha neustupi, moze byt patologicka...samotne prevaranie vsak zltacku neriesi 😉
Aj moje deti boli veľmi dlho žlté, to nevadí, dokonca podľa niektorých zdrojov pomáha, vraj sú také deti inteligentnejšie. Len treba naozaj dôkladne skontrolovať krvičku, koľko toho bilirubínu je a ako funguje pečeň, aby sa niečo neprehliadlo. No a horské slnko na žltačku nepomôže, bilirubín rozkladá hlavne modré svetlo, nie UV. Slnečné svetlo obsahuje celé spektrum farieb, takže buď špeciálna modrá lampa, alebo slnko najlepšie cez sklo.
Aj moja bola zlta.. To sa vytrati samo.. Slniecka je teraz dost 🙂
ahojte, tiez mame skusenost s dlho pretrvavajucou zltackou u syna ktory ma teraz 5 tyzdnov, narodeny ako riadne donosene dieta v termine - maly dostal zltacku az na 3.den, a v 6. den uz siel pod modru lampu, pretoze hodnoty stale stupali....bol pod lamkou necelych 48h a hodnoty krasne klesli tak nas pustili domov...na treti den, ako sme boli doma, sa mi zdalo, ze je akysi viacej zlty, ako bol pri prepusteni z nemocnice, na 6.den mu Dr. robila krvne testy pre isotu a za tri hodiny sme boli ihned hospitalizovani mal hodnotu skoro o 100 viac (neviem presne ake jednotky) ako pri prepusteni...takze 6 dni infuzie, lieky...islo to dole, no nie dramaticky, prepustili nas s tym, ze hodnoty klesaju aj ked velmi pomaly...stale je velmi zlty, je plne dojceny...podla mna by som novorodenecku zltacku nepodcenovala, pokial by boli prilis vysoke hodnoty, tak to moze ohrozovat zdravie dietata...no z farbe koze sa presna hodnota neda vycitat, takze krve testy su urcite na mieste....tiez slniecko cez sklo (nie priame), vela pit, aby vela cikalo a kakalo dietatko...
nas prepustili z porodnice - ze to tiez "klesa" s tym-ze keby vyrazne zozltol mame to povedat pediatricke...my doma s mm stale riesime ci je alebo nie je viac/menej zlty...zavisi aj od svetla ako na neho dopada.... tak neviem,ako posudit-ci to riesit alebo nie...nechcem byt zase za hypochondricku matku a nosit tak male babo stale hore dole k lekarom.... alebo zas nieco podcenit.... 😒
jeden lekar mi povedal-ze v zahranici to vobec neriesia lekari.... a ze bilirubin je prospesny-tak neviem co si o tom mysliet
mne pediatricka povedala pred nedavnom, ze vysoka zltacka treba brat vaznejsie len uplne prve dni dietatka tak asi tie prve 2 tyzdne...ak ma potom klesajuci charakter, a dietatko pribera a prospieva, tak je to vsetko OK....ja som sa v nemocnici strachovala po porode, aby sme nemali vymenu krvi, lebo sa nam to splhalo do takych hodnot, kedy v nasej nemocnici robia transfuziu a to som nechcela...dokonca malemu podali liek, kt keby som vedela, co mu davaju, tak to odmietnem, zial dozvedela som sa to az po case...moja skusenost z nemocnic je taka, ze nic nevyslvetlia, skor vystrasia a benefituju z nevedomosti...
Ahoj baby nam taký problém a neviem si rady. Malička má žltačku a vypije mi veľmi máličko mlieka. Priráta sa ukážkovo aj si myslím že pije ale ked mi sestrička povie koľko vypila tak je mňa malo. Uz pod sa včera rozbehli na 20 ml a teraz mi povedali ze skoro nic nevypila. Ja mlieko mam.neviem co mam robit
@m_o_n_c_a_k budit a prikladat co najcastejsie. ona je este malinka, neboj bude tahat stale viac. aj moji drobci mali zltacku, ten stredny bol takmer cely pobyt v porodnici pod lampou, neskor na bilibede
@m_o_n_c_a_k co znamena malo a ako casto? nenechaj sa zbytocne stresovat, 20ml pre 4 dnove dietatko je dobre, kazdym dnom bude o malinko viac sat...ak mozes prikladaj si ju aspon kazde 2hod., v noci aspon kazde 3hod teraz...velmi zalezi, ci ju mas donosenu, ci nedonosenu, ci sa jej vaha uz stabilizovala, alebo stale chudne a ci jej nahodou nedavaju ine mlieko albo vodu...
@m_o_n_c_a_k moji obaja tiez mali zltacku a aj ked sa prisali, a ja som myslela ze papaju, po prevazeni vysvitlo ze vytiahli 10 max 20 ml a to aj po viac ako tyzdni..nakoniec z tho vyslo, ze maly sa zle prisal, na prsniku sa len ukludnovali, tak som ja nakoniec zacala odstriekavat mliecko a podavali im to striekackou (niektore "ochotne" sestricky aj flasou) ale nastastie som to doma potom pri oboch rozkojila pekne..syna som kojila 9 mesiacov a dcerku 11..bolo to tazke ale zvladli sme to..treba vydrzat, drzim palce..ono su deticky so zltackou spavejsie a slabsie, preto to ide tahsie
Dakujem baby hned som kludnejsia. @anitab malinka mi pila tak 20ml ale uz mala 2krat po sebe 30ml pomohlo mi aj rozmasirovanie prs a po kojeni este odstriekavam. Ani som si nikdy nemyslela ze je to take narocne a ze je tazke sa do toho dostat ale to koli ''ochotnym sertrickam,, z novorodeneckeho. A davaju mi ju kazde 3hodiny. No donosena je s miernou hypotrofiou mala len 2860g.,ale neviem ci pribera musim sa spytat.ale vraj to zacnu az neskor priberat
@m_o_n_c_a_k narocne je kojenie len zo zaciatku pri prvom dietati, ked to "ustojis" neskor budes velmi spokojna, uvidis 😉 asi mas malinku pod lampou, ked ti ju nosia kazde 3hod...
to ti kto povedal, ze ma miernu hypotrofiu s vahou 2860g?? ved hypotrofia sa udava u deti pod 2500g ...hm...podla mna na dievcatko je 2860g normalna vaha....4 dni novorodenec moze chudnut resp stagnovat s vahou, malilinke prirastky zacinaju tak od toho 4-5 dna..
musis si byt ista, ze jej nic ine nedavaju, inak mozes robit cokolvek a nebude papat od teba...
@anitab no s dojčením je to uz lepšie ale hodnoty bililirubinu sa nemenia. A tu je to tak že ju nemám celý čas pri sebe nie som na roamingu ale teraz len nadojcim a berú mi ju pod lampu. A o akom lieku si to vyššie písala. Co dali maličkémt na žltačku . A prečo to nie je dobre. Ja sa tiež modlím aby nemenili maličkej krvičku. A pri akých hodnotách sa mení. A vraj sa dáva aj čierne uhlie na žltačku. Jaj a nedávajú jej nic iné ked uz nam mlieko.
@m_o_n_c_a_k
a ake ma hodnoty bilirubinu? v nasich nemocniciach sa bezne transfuzia krvy robi ked hodnoty su okolo 400 a neklesa to...pytaj sa osetrujucej lekarky...lekari su skupi na slovo, ale ked budes za nimi chodit, aby ti to vysveltili, tak sa viac dozvies...ked je pod lampou, to je dobre - dostava tzv. modre svetlo - je velmi ucinne a je to setrne, takze aj ked ti je asi smutno, vydrz, nech tam malicka pobudne co najviac, aby jej to co najviac kleslo....mojho maleho dali prec od lampy hned ako dosiahol min. limit a o tyzden na to hrozne stuplo a potom ho uz pod lampu nechceli dat a davali mu "fenemaleten" (tak sa to cita), co je sedativum ☹ ☹ uplne zbytocneeee 😒
skus vydrzat - tvoje mlieko a modre svetlo jej pomozu - a pytaj sa lekarov, ake ma hodnoty, vsetko co zaujima...len ziadna panika 😉
Sjuzocka, ak doktorka nenasla ziadu inu pricinu (asi mu robila krvne testy), babo sa dobre koji, dobre pribera, moze byt zlte aj 3 mesiace. Prevaranie mlieka nic nevyriesi, moze vam to akurat pokazit kojenie.