Ahojte, je tu niekto, kto mal doma dieta so zlomenou nohou? Moj 7r syn mal zlomene 2 kosti predkolenia. 4 tyzdne sadra, po kontrolnom rentgene dalsie 2 tyzdne zakaz stupania na nohu. Dnes sme boli znova na kontrole a uz vraj moze stupat na nohu. Ide to ale veeelmi tazko. Rehabilitacie vraj taketo male deti nepotrebuju. Chcem sa spytat na nejake vase rady a skusenosti. Ako mam cvicit so synom nohu? Mam ho teraz uz vsade nutit ist po svojich cely den? Myslim v byte. Bude progres viditelny kazdym dnom? Velmi pekne dakujem
na rehabku mas narokhoci aj cez pediatra su tam masaze, elektrika na uvolnenie svalstva, ultrazvuk, magnet ci voda
Moj syn 9 rocny mal v zime zlomene predkolenie, spiralova zlomenina, mal sadru 2 mesiace, potom mesiac ortezu, dalej uz len barle, dokopy 5 mesiacov na nu nestupal, postupne zacal normalne chodit bez akejkolvek rehabilitacie, najskor opatrne, potom uz uplne bez problemov. Nas na rehabilitaciu poslali, ale neboli sme, ani nepotreboval, chodi pekne, ako pred urazom. Aj u vas to chce mozno len cas, doktor by to mal posudit, postupne nozku urcite rozhybe.
Po byte urcite uz moze chodit, sam bude citit ako vladze, noha je zhojena, takto si ju rozhybe. Nam po zahojeni uz odporucali normalne prechadzky, nie hned tury, ale nebat sa nohu pouzivat.
ak vie plávať, plávanie by mu určite prospelo
No, brat mal kedysi špirálovú zlomeninu predkolenia. Vtedy sa tak nebazírovalo na rehabilitácii. Takže nebol, mama nevedela, netlačila. Ešte nemal 40 a už mal problémy, ledva chodil. Myslelo sa, že z chrbtice. Nie, nakoniec zistili, že tú jednu nohu má trošku kratšiu, aj tenšie, úplne mu to dobabralo bedrový kĺb. Takže ešte nemá 50 a už má pár rokov nový, titánový. Takže ja "hlasujem" za rehabky.
Ja som chodila na rehabilitácie s ním, noha sa dávala do poriadku niekoľko mesiacov, kríval. Pomohlo mu plávanie.
@lindica22 nepresiľovať. Nesmie ju naraz zaťažiť ako keby bola zdravá. Dostane nešpecifický zápal a nohu bude mat slabšiu ako keď mu dali dole sadru. Bude ho to boliet niekoľko dni a bude musieť znovu začať od začiatku. Zažil som to. Dôležité je posilňovať krátko a slabo ale pravidelne. Napríklad kilo cukru dať do tašky a dvíhať v ľahu na stole na chrbte tak aby predkolenie viselo dole zo stola. Dvíha hore nohu aj s tou záťažou. Najprv prvé tri dni bez záťaže potom 300g záťaž potom 0,5kg tri dni a potom 1kg. Vždy len napríklad 10 zdvihnutí a koniec. Potom poobede znovu desať zdvihnutí a dosť. Svaly rastu v noci v spánku. Zaťažovať nohu tiež len slabo nesmie ho to boliet. A stiahnuté svaly rozťahovať tiež len do bolesti nie viac. Noha sa stále ešte hojí. Keď nemal nohu operovanú a nemal porušené svaly tak to pôjde rýchlo. Potom veľmi pomôže bicykel a chôdza dokopca. Bicykel posilní obe nohy rovnako a chôdza dokopca lýtka.
Veľmi pekne ďakujem za rady a skúsenosti všetkým 🙂. Nakoniec som trvala na rehabilitáciách, a už ich mame 4 za sebou. Syn stále chodí s barlami, ale každým dňom vidieť progres. Cvičíme aj doma, čo odkukám na rehabilitácii. Ďakujem ešte raz a všetko dobré prajem 🙂
@lindica22 to je co za hlupost ze deti nepotrebuju rehabilitacie.. moja dcera mala zlomene zapestie (zo zapastim hybala hned ok tak tam sme rehab. nemali) a predtym laket a kym dieta nepohybuje koncatinou tak ako predtym tak rehabilitacie su podla mna viac nez vhodne. dobre ze ste isli... neboj sa bude rychlo ako novy dcera ma 6 a rychlo bola fit
@lindica22 urcite nenutit cely den,po troskach! Rekonvalescencia trva dlho,a ono zo zaciatku po presileni zvykne noha opuchat,pobolievat,takze urcite po troskach ako noha zvlada.sam uvidi,ci ho noha pusti viac chodit.mne kazali vela nohu vykladat,masirovat s octanovou mastou.tiez bez rehabilitacii,ale chce to cas.drzim palce nech ke cim skor fit