Ahojte, máte niekto problém so zležanou hlavičkou na jednej strane? Ako ste bábätku pomohli doma? Polohujem ho od narodenia, ale sám si otáča hlavičku do jednej strany. Ako ho doma podložiť, aby to nerobil? Máte nejaké tipy?
Kranialna helma pre deti to vyrieši. Moje dve krsnata ju nosili a hlavy už majú pekné, nezlezane.
@andreakotesova ako dlho ju nosili? A nonstop 24 hodín?
Nosili ju rok a 23 hodín denne. Hodinu denne boli bez nej. Sestra to poctivo dodržiavala.
Dieta treba polohovat tak, aby ked sa otoci na tu zlezanu stranu, pozeralo na stenu.. chapes, pristupovat k nemu z tej druhej strany, aby otacalo hlavu tam. Ak ale preferuje len jednu stranu, je vhodne navstivit dobreho detskeho fyzioterapeuta, ktory dieta skontroluje a teba navedie ako mas postupovat - tym by som urcite zacala. Dolezite je polohovanie na brusko pocas bdenia. Cim viac casu stravi na brusku alebo inak nez lezanim (tym nemyslim aby travilo pol dna v kresielku, lebo tym len sposobite horsie problemy), tym vacsia je sanca, ze sa hlavicka upravi sama. Ak je prelezanie vyrazne, je vhodne navstivit plagio centrum, kde hlavku pomeraju a zistia, ci je uz potrebne to riesit helmou alebo sa to este da napravit polohovanim. Helmicku mavaju deti v priemere tak pol roka, zalezi od toho ake stare je dieta, ked ju dostane, ako poctivo ju nosi a aky velku deformitu riesi.
Ahoj, jedna z mojich dvojiciek mala tiež zležanú hlavičku. Polohovala som, ale on si hlavičku otočil práve naopak, jemu to bolo asi pohodlnejšie. Boli sme na vyšetrení v Martine, hlavičku zoskenovali a mal hraničnú hodnotu, bolo na mojom rozhodnutí ci helmičku áno, alebo nie. Ale doktor sám povedal, ako náhle začne loziť, sedieť, napraví sa samo. Drobec má 2 ročky a hlavičku krasne okrúhlu. Držím palce
len to nie je len o tvare hlavičky, ale aj o sile svalstva a skrátení niektorých partií, treba ísť ku fyzioterapeutovi a ten určite poradí
Moja dcéra mala kombinovanú brachiocefaliu a plagiocefaliu a torticollis (= stuhnuty krcny sval a preto uprednostňovala výrazne jednu stranu).
Boli sme v Plagiu v MT, napriek ťažkej deformite ortezu nedostala, nakoľko mala iné zdr problémy. Hlavičku mala naozaj nepekného tvaru. Cvičili sme Vojtovku cca 1 rok. Hlávku nemá úplne tip top ale ma ju peknú.
my sme cvičili Vojtovku