Zležaná hlavička

janittta1
12. nov 2017

Ahojte, prosim vas malo vase dietatko zlezanu hlavku? Moj syn ma 4,5mesiaca a ma ju zlezanu vzadu a trochu na lavej strane... Napravi sa mu to ak ho budem otacat a davat spat na druhu stranu? Objednala som aj vankusik proti zlezaniu, pomoze to este? Neni uz neskoro?

alami
12. nov 2017

Napraví. Môj syn mal brutálne zlezanu hlavu. Vôbec nepomáhalo otáčanie, ležal si ako chcel. Dnes má 15 rokov a hlavu úplne v poriadku 🙂

ivka4852
12. nov 2017

@janittta1 moj mal tiez troska zlezanu hlavicku tiez v lavo (ale ked on sa vzdy sam pretocil tam,darmo som ho polohovala....) a teraz ma 15 mesiacov a nic mu nevidno..ale tiez som mala obavy.ale my sme vankusik nekupovali..

janittta1
autor
12. nov 2017

Mozno som len zbytocne doplasena... No bojim sa ze mu to ostane.. ☺️ Dakujem

kitta
12. nov 2017

My to akurat intenzivne riesime. Vyzera to, ze ideme skusit kranialnu ortezu. Boli sme v Protei Ba, a namerali nam deformaciu. Tiez ma zlezanu jednu stranu a ako mu hlavicka rastie, tak mu to viac ide do jednej strany. Kazdy dr nam povedal nieco ine. Pediatricka, ze sa to spravi, neurologicka, ze nemame davat prilbu, rehabilitacna nam ju odporucila a v Protei sme v strednej deformite a odporucili ju tiez. Hlava je momentalne tema cislo 1 🙄.

ivka4852
12. nov 2017

@kitta ale tvoj ma potom asi trosku viac ako kustik zlezanu hlavicku...☹

kitta
12. nov 2017

No podla merani je to kustik, mame zlezanie 6mm, normalna bezna deformita je 3mm. Deformacie su aj okolo 20mm. U nas je to na hrane dat a nedat prilbu.

pininka
12. nov 2017

Nemusi sa to napravit, segrin syn mal od narodenia, aj sa ho snazila polohovat, ale podla mna nie dost poriadne a dodnes mu to vidno. Ma nastastie kucerave vlasy, takze mu ich nechavaju dlhsie a az tak to nevidno. Ja som pri tomto bola velmi dosledna, co kojenie,resp krmenie,to otocenie na druhu stranu. Mam tri deti a ani jedno nema zlezanu hlavku.

janittta1
autor
12. nov 2017

Fuuuha.. tak ja to asi pijdem tiez riesit.. Seci mi vravia(rodina) ze sa to napravy ked ho budem davat na druhu stranu. My mame makksie lebecne kosticky tak na doktor kazal davat 5kvapiek vigantolu, davam uz mesiac a ma to tvrdsie... Co ak mu to za mesiac este viac stvrdne a ostane v takom tvare zlezanom? 😮😮😮

kitta
12. nov 2017

Nie vzdy sa to da. Maly mal zlezanie uz z bruska. A velmi skoro vedel otacat hlavicku. Nepomahalo podkladanie, v polohe nabok bojoval o dusu. Kazdy den ho otacam v postielke, kojim z tej nezlezanej strany, pocas dna velmi malo lezi a predsa sa to velmi nelepsi. Manzel aj ja nemame velmi gulate hlavy, tak ono je to viac vidno.

kitta
12. nov 2017

@janittta1 su pripady kedy sa to spravi. Aj nam rodina vravi, ze sa to spravi. Mam kamosky, ktore to mali tiez a teraz nic nevidno. Mam ale kamosku, ktora lutuje, ze prilbu nedala. Hlavka este porastie. Mne nestacila odpoved pediatricky. Isla som to skontultovat s dalsim dr. Keby to bolo dievca, tak to necham asi tak, lebo naozaj to nema hrozne, ale chlapec, ked sa bude chciet vystrihat a bude mat to zlezanie viditelne, tak nechcem, aby sa hanbil za svoju hlavu.

janittta1
autor
12. nov 2017

Ved totok tiez nechcem aby sa hanbil za hlavicku... Pojdem to veru radsej zkonzultovat aj s inym doktorom, aj keby mal nosit ortezu... Radsej cim skor to podchytit ako neskor nariekat..

vvia
12. nov 2017

Necitala som vsetko, ale moja mala mala zlezanu hlavicku a vyraznejsie na jednej strane. A napravilo sa to dame. Dnes ma takmer 5r a nic nie je vidiet. Nijak sme to neriesili iba nas dr upozornovala ze musime viac polohovqt( aj tak si naska svoju polohu a spala ako chcela)

asia83
12. nov 2017

Moja dcéra mala total zaležanú vzadu hlavičku, presne ako píšete. Ale že úplne. Ja nie som ten typ, že sa naplaším a bojím, čo bude. Cítila som, že sa to napraví. Tiež mi svokra kúpila vankúšik, no sotva mesiac na ňom ležala, nemá to dobrý vplyv na chrbát, som čítala. Neodporúčam ti ho vôbec. Nepomohol. Nevidela som žiadne zmeny. Doktorka povedala, že v cca 6. mesiaci začne sedieť, otáčať sa v spánku a napraví sa to. Mala pravdu. Teraz má dcérka krásnu guľatú hlavičku.

lindusss2016
12. nov 2017

@asia83
To co za dr tvrdi, ze cca v 6.mesiaci zacnu deti sediet? Ja konkretne nepoznam ani jedno, co by zacalo az takto skoro. Toto keby mi povedala dr, tak hned by som mala pochybnosti, ci jej mozem dalej doverovat.

lilke
12. nov 2017

manzel i svagor maju poriadne zlezane hlavy. deti som preto polohovala, obe po porode mali trochu deformovane hlavky, jedno dokonca zalomene ucho. 4 mesiace je uz dost, to sa dietatko samo prehadzuje, ale urcite by som sa pokusala.

ivka4852
13. nov 2017

@kitta nam to nikdy nemerali,,takze nemam predstavu,ako asi vyzera 3mm alebo 6mm zlezanie..
@asia83 aj mojmu sa to zacalo upravovat az ked zacal sediet
Ale je pravda ze 5 kv vigantolu je viac ako bezna davka..

deti95060810
13. nov 2017

dieťaťu naráastú vlasy, nebude vidieť nič....mne to mali 2 deti....Keď robím dcére vrkoč tak rukou nahmatám kde to má, ale nevidno nič...
Nie, nie je neskoro,m ak budeš dieťa polohovať, nebude sa preležanina zväčšovať....

lubi40
13. nov 2017

@janittta1 moj mal tiez velmi zlezanu a nelepsilo sa to. Zacala som to riesit ked mal 3 mesiace a zistili mu skrateny resp zaseknuty krcnu sval na jednej strane; Chodili sme na fyzio (k osteopatovi). Tam mal masaze, + mu trosicku pohybala tie hlavickove kosticky a po 10 sedeniach to bolo OK. Keby som to neriesila, tak neviem.
Takze za mna, neskoro nieje, ale asi by som to riesila.

asia83
13. nov 2017

@lindusss2016 To je bežný vek na to, aby dieťa začalo samé sedieť. Naša začala presne vtedy. Sama.

asia83
13. nov 2017

@lindusss2016 Mimochodom, vy ste doktorka, že ste taká "múdra"? Ak áno, máte vyše štyridsaťročnú prax a boli ste primárkou na detskom oddelení, ako naša doktorka? Ak áno, tak sa s vami budem o tom rozprávať.

ivka4852
13. nov 2017

@lindusss2016 moj zacal sediet ked mal 5,5 mesiaca s tym ze ho este valalo ale ked sa drzal napr v kociku bokov tak, vydrzal..bez drzania sedel v 6 mesiaci..

lindusss2016
13. nov 2017

@ivka4852
No tak presne toto neznamena, ze zacal sediet. Dieta zacne sediet, ked sa samo posadi zo stvornozkovania, este som nevidela take, co to dokazalo pred dovrsenim 6. mesiaca. Takze to, ze dieta sedi, ked ho podopries alebo sa vytiahne, neznamena, ze vie sediet samo. A netvrdim, ze na.celom svete take neexistuje, co to naozaj samo dokaze aj skor, ale urcite to nie je bezne. Treba si kuk psychomoto tabulky, deti zacinaju samostatne sediet okolo 9.m, moja si sadla sama v 7., ale to neznamena, ze vsetky vtedy sediet musia.

lindusss2016
13. nov 2017

@asia83
No tak pozrela by som sa na to, ako bezne pol rocne deti stvornozkuju a posadia sa same. Opakujem, sediet neznamena, ze svoje dieta posadite a ono sa nezruti. Ano, kedysi sa to tak robilo, ale toto sa uz v modernej medicine nepraktikuje. Nie som dr, co sa tyka pohybu, riesim taketo veci s fyzio, pediatri, ktori sa o to nezaujimaju blizsie, maju v tomto smere len vseobecne informacie. Posadzajte si svoje deti, kolko chcete. Ale staci si precitat psychomoto tabulky a tento vek tam pre sedenie nenajdete.

anketkarka
13. nov 2017

@janittta1 mozno sa to napravi a mozno nie. Ak chces mat istotu, tak to naozaj ries, lebo cakat sa neoplati, dietatu postupne tvrdnu kosticky. A stari lekari niektori ani nevedia co je kranialna orteza, takze im prax sice neupries, ale veda ide dopredu, takze ak sa nevzdelavaju dalej, tak Ti odporucia cakat a dufat...nedaj sa odbit ak Ti na tom zalezi.

asia83
13. nov 2017

@lindusss2016
@lindusss2016 Nikdy som svoje dieťa nedávala do sedu, nedávala na nohy, dokonca ani na štyri. Rodina z mužovej strany do mňa za to hučali, no ja som to NIKDY nerobila, pretože som presvedčená, že každé dieťa je iné a každé dieťa ma iné tempo fyziologického, telesného rastu. Takže keď dospeje do štádia, že kĺbiky, svaly, šľachy atď. sú pripravené na stoj, sed, chôdzu, lezenie, tak to urobí samé. Tak sa aj stalo v prípade našej dcéry.

lindusss2016
13. nov 2017

@asia83
Tak potom super, to je spravny pristup. Ale v prispevku pred vami to bolo opisane inak. Len mi prislo divne, ze nejaky pediater hovori o tomto veku, ze uz bezne deti sedia. Je to tak strasne individualne, ze to sa naozaj povedat neda.

dana90
13. nov 2017

@lindusss2016 ahoj moja dcéra prva aj druha sedela koncom 5.mesiaca

ivka4852
13. nov 2017

@lindusss2016 asi som sa zle vyjadrila.v siestom sa uz sam posadil a sedel bez toho aby sa musel drzat niecoho.v siedmom uz bol v pavuku.a tiez som nic nesilila..

lindusss2016
13. nov 2017

@ivka4852
No nechcem, aby sa tu zas strhla nejaka ostra debata, ale uz len to, ze bol v pavuku, je silenie. Pavuk nijak nezapada do prirodzeneho vyvoja dietata, ale samozrejme, je na kazdej mamicke, ci tam dieta da alebo nie.