Zisťovanie plochých nôh u detí

17. okt 2024

Ahoj, chcem sa opýtať, akým spôsobom lekár zisťoval ploché nohy u vášho dieťaťa?
Bola som tento týždeň na preventívke so synom (5 rokov). Doposiaľ nemal s nohami žiaden problém a teraz sa ma lekárka opýtala, že či mi má vypísať lístok k ortopédovi. Pýtam sa prečo a ona, že veď má ploché nohy. Kukám na ňu, že to počujem prvýkrát. Tak reku na základe čoho to zistila. Bol oblečený v dlhých nohaviciach a na chodidlách hrubé obrázkové ponožky. Pozrela sa len zhora ako stojí a na základe toho usúdila, že má ploché nohy? Povedala, že to má v oku. Tak ja neviem či sa to dá, čo myslíte?
Ešte doplním, že nepatríme k jej obľúbeným pacientom (a áno, menili by sme lekára hneď, keby bola tá možnosť)

nina004
17. okt 2024

Najlepšie to zistí fyzio. Ale dá sa to zistiť, keď sa na dieťa pozrieš. Členok, chodidlo mu väčšinou padá do vnútra. Fyzio pozerá pohľadom samozrejme v Max spodnom prádle, na podoskope, v kľude v záťaži a potom pri rôznych testoch či je problém v nohe alebo niekde vyššie. Málokedy je problém chodidlo.

vikusjk
17. okt 2024

Ale ved pre dobro syna si ten listok vezmi a zajdi s nim na ortopediu. Mojej dcere to pozerala ortopedicka tak, ze okrem vysetrenia zrakom (prezrela jej chodidlo, pozrela v stoji aj zdvihnutu nohu) ju aj postavila na taku ako keby vahu, ale pod tym bolo zrkadlo a tam videla odtlacok chodidla, t.j. ako sa chodidlo dotyka podlozky. Nie je to bolestive a budes vediet, na com je. Niekedy staci cvicenie, pripadne ako pomocka tie ortopedicke vlozky, ci lepsie tvarovana obuv.

anavixy
17. okt 2024

Mozno videla valgozne clenky? Ale to nie su ploche nohy, to je nieco uplne ine, co vyzera ako plocha noha.

beata_k
17. okt 2024

Casto to ide ruka v ruke aj s lopatkami, ktore trochu trcia. Ide o celkovy postoj. Takze ano, mohla to pohladom zisit.

kacena4
17. okt 2024

jasnačka ze sa to da aj pohladom zistit najma ak pozerat od zadu noh, nejde len o plochonozie ale aj o vpadnute clenky

autor
17. okt 2024

Jasné, že som lístok vzala, keď ho prezrie ortopéd, budem mať istotu.. ja len, že som zostala prekvapená, že ako mohla len tak zistiť ploché nohy.. nohavice mal až po zem, takže členky nevidela a pozrela len zvrchu spredu na nohy v ponožkách (takých tých hrubých plyšových).. neobzerala ho spredu, zo zadu, ani bez trička ho nevidela.. mňa to len prekvapilo, že to na mňa ta vybafla, že či to pediatri tak sfleku vedia zhodnotiť, tot vsio 😃

barrilla
17. okt 2024

buď rada, že Ti dá výmenný listok. Ja keď som bola raz na preventívke so synom, bol ešte malý, tak som mu povedala, že sa mi nezdajú jeho nohy, či ich nemá ploché, ani na neho nepozrel a povedal, že to je OK. Ortoped zistil že má ploché nohy, však to som vedela aj ja. Musela som si výmenný listok vybojovať.

kikusenka1
17. okt 2024

Existujú ploche a aj priecne ploche nohy. Je to vidno na prvý pohľad a to ze s nim vybehnes na ortopédiu za to nič nedas