vie mi niekto prosim poradit, mojmu malickemu za posledne asi 2-3 mesiace nejako divne zhrubli nechtiky na prstekoch na nozickach, aj tak trochu zozltli a ta kozicka okolo nich je sucha. Nie na vsetkych, na jednej nozicke na troch a na druhej na dvoch, na palcoch nie. Aj sa mu akoby zatacaju dospodu. Ja neviem, ako to osetrovat, ci to nespravne striham? Prvy krat som ich strihala asi ked mal 5-6 mesiacov, boli vtedy uz dost dlhe, dok mi povedala, ze na nozickach to nevadi, ked su dlhsie, ze nemusim hned take male strihat, no a napokon nie je to lahke ostrihat, ked kope nozickami. Samozrejme, ze ich striham dorovna, viac nic. Zaujimave, ze ta kozicka okolo nechtov je len na tych prstekoch taka suchsia, tie, ktore su normalne, ani koza nie je sucha. A tie zhrubnute mam pocit, ze zaberaju väcsiu cast a z nechtika z tej casti, ktora sa nestriha, je stale menej... akoby sa ten zhrubnuty nechtik "dvihal" aj na bokoch, akoby mu ten nechtik cely isiel dole. hm.. ak by sa to dalo nejako osetrit, nechcem mu neodbornou starostlivostou sposobit, ze bude mat v buducnosti skarede nechtiky a bude sa hanbit chodit bez ponoziek... mate niekto podobnu skusenost? respektive ako vy osetrujete nechtiky na nozickach? Ako strihate? Maju sa aj nejako cistit? Alebo mastit? Ja natieram ako aj zvysok tela olivovym olejom, viac nic. Ved take babätko tam nema spinu, alebo je to zhrubnute to biele, co sa tvori pod nechtami, ked sa to nevyberie?
dakujem pekne
lyziarka, noo neviem si predstavit, ze by som malemu strihala nechtiky teraz prvy krat, to uz ich musel mat naozaj dlhe 🙂 dok to asi myslela, ze mu nemusis strihat tak casto, ale nie nechat ho pol roka bez ostrihanych nechtikov 🙂
Podla toho co popisujes, myslim, ze Tvoj maly ma mykozu a budes musiet navstivit dok., aby ti predpisala nejake antimykotikum a to co najskor. U nas napr. Mykoseptin. Drz sa
lyziarka a luiisa, moj malý ma 4 mesiace a tiež sme na nožičkách nestrihali nechtíky ešte ani raz (len na palcoch). žiadne tam nemá, iba také malinké a akosi mu nerastu. zato na ručičkách striháme každý druhý deň - tam rastu ako dive.
zuzka, tak to mate vyhodu... 😉
ja som tiež malej ešte nikdy nestrihala nechtíky na nohách, zato na rukách jej rastú ako divé..... je to normálne???
jasne, to je z toho prudkeho rastu na zaciatku, neboj to sa spomali 😉
dakujem za odpovede.
Luisa,
nemal ich az take dlhe, tiez mu zo zaciatku pomaly rastli, tak som mu nemala co strihat. Na rucickach tiez hned od zaciatku kazdy 2-3 den. Ako vyzera ta plesen? a z coho vznika?
Lyziarka, asi tak ako to popisujes, zhrubnute nechtiky, zmena farby, lamavost, odlupovanie od lozka.... staci, ze sa mu trosku spotia nozicky, nejaka mala ranka, mozno aj od tych dlhsich nechtikov a plesen sa krasne chyti., musis to liecit, trva to dlhsie aj vyse mesiaca, chod k dokimu, nech ti nieco predpise.
lieči sa to tabletkami a liečba trvá pokiaľ nechty nevyrastú, takže niekedy aj pol roka a aj dlhšie. (mám skúsenosť iba s liečbou dospelého, takže moje info treba tak aj brať ale tvoj popis sedí na mykózu teda pleseň) no a dostať ju mohol kľudne v kúpeľni alebo od niekoho dospelého kto mal pleseň v ústach a bozkával mu alebo cmúľal pršteky
Nam sa s presne rovnakymi priznakmi ako Lyziarke plesen nepotvrdila, vyzera ze ide o nespravne naslapovanie na nozicky..... zacalo to ked zacala mala chodit a krci prsty v topanockach tak budeme asi riesit ortopeda 😉
Zdravím aj moja malá má strašne hrubé a žlté nechtíky na oboch malíčkoch na nožičkách. Dokonca sa mi zdajú rovnako dlhé ako hrubé. Má už 18 mesiacov a myslím že to pred tým nemala až takéto. Ako ste to nakoniec poriešili ? čím to je ? Ďakujem za radu 🙂
na kožnom nám povedala že buď sa to upraví alebo nie, že sa s tým nedá nič robiť ☹ Jeden nechtík sa jej už trošku zlepšil ale ten druhý nie lebo malá mi nechce vystierať pršteky ☹
@lyziarka ako ste prosím vyriešili tie nechtíky?
na kožnom nám povedala že buď sa to upraví alebo nie, že sa s tým nedá nič robiť Jeden nechtík sa jej už trošku zlepšil ale ten druhý nie lebo malá mi nechce vystierať pršteky
ja som uz aj zabudla, ze sme mali ten problem... 🙂
boli sme vtedy s tym u lekara, nijake plesne ani nic podobne sa nepotvrdili... takze nedostal ziadne lieky ani nic podobne. nadalej som to osetrovala striedavo olivovym olejom a nejakym mastnejsim kremikom (ten mi vtedy odporucil, nepamätam si nazov), a nechavala som ho viac boseho, resp. bez ponoziek alebo tak, aby sa mu nespotili nozicky...
preslo to casom same... zistila som s odstupom casu, ze som mu asi velmi teplo obliekala nozicky...
nikdy odvtedy to nemal, nechtiky su krasne biele, nikdy nemal ziadnu plesen ani bradavicu ani nic podobne... (uz bude mat 10 rokov 😉)
moja rada je - nozicky co najviac vetrat, doma co najviac nechat chodit bosy, aj vonku v lete v zahrade, v piesku.. na kupaliskach alebo plavarnovych sprchach ale nikdy! bosy - vzdy slapky. to iste telocvicne - nikdy bosy, odtial si deti mozu nazbierat neprijemne "suveniry".
@lyziarka ďakujem pekne za odpoveď a rady,no nám nanešťastie potvrdili mikozu, takže to len tak samé neprejde :(
@gabulienka623 co Vam prosim dali na tu mykozu? A uz ste sa jej zbavili? Dakujem 🙂
@luluska85 nič nám vtedy nedali, dr vravela, že tak malé dieťa lieky na to nemôže. Mali sme predpísané len octove kúpele, reparacny lak sililevo a taký dezinfekčný sprej na nohy a topánky a často strihať nechty. Viacmenej jej to prešlo samé, ale doteraz má jeden necht trošku zhrubnuty.
@gabulienka623 dakujem krasne za info
baby a to ste sli rovno na kozne i najprv k pediatrovi a ten rozhodol? dakujem
@lindt išli sme najskôr našej pediatricke.
@gabulienka623 Prosím,aké sú to tie octové kúpele? Dík.
@gabi1234 do lavora s vodou pridat ocot, neviem už presne aký pomer, skúste vygooglit a vymočiť nohy. Teraz zozltli a zhrubli palce na nohách aj druhej dcérke 18m, takže sa zasa chystáme koženej 😔😔
@gabulienka623 Prosím, ten ocot neuškodí? Dík.
@gabi1234 uškodiť určite neuškodí.ocot pôsobí ako antimykotikum ničí plesne a baktérie. Ale robila by som to len ak mate potvrdenú mykozu. Je to v podstate taká prírodná liečba a odobrili nám to 2 kožné lekárky. A vy to máte tiež mykozu?
@gabulienka623 No ešte neviem, ale pôjdeme ku kožnej. Možno to bude aj niečo iné,zatiaľ sa v tom nevyznám.
@gabi1234 jasne dajte si spraviť testy a uvidíte. Nemusí sa vždy jednať a mykozu, ako aj baby vyššie písali, že sa im nepotvrdila. Pôjdem aj ja s dcérkou a uvidíme..a dajte vedieť ako ste dopadli
Možno niekomu pomôžem. Môj syn má rovnaký problém, má 22 mesiacov a 11 kg. Boli sme s tým u kožnej a povedala, že je to pleseň, pravdepodobne z kúpaliska. Predpísala mu na to Batrafen roztok + Batrafen krém.
treba navštíviť kožného, možno je to pleseň a po krémiku alebo tabletkách od dokyho to zmizne.