Zdravotné komplikácie u trojmesačného dieťaťa. Poradíte?

cevra
24. apr 2014

Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu. Posielam Vám informácie o synovi a aktuálny stav. Neviem už čo a ako ďalej. Viď nižšie:
Hlavné zdravotné problémy – dieťa Luka Klokoč /Spišská Belá/:

- dieťa sa narodilo 23.1.2014 sekciou v zelenej vode o hmotnosti 2 kg
- bol v inkubatore cca 3 týždne
- V tom čase :
- kŕmený cca tiež 3 týždne sondou, po troch týždňoch už z fľašky
- mal sepsu celého tela
- obojstranný zápal pľúc, dávali mu krvnú plazmu, infúzie a lieky na ukľudnenie diazepan
- prepustený po 5 týždňoch – relatívne zdravé dieťa s dôrazom pravidelného kŕmenia
v intervaloch – 3 hod. keď aj na silu ak by dieťa odmietalo

Súčasný stav:

- teraz sme už tretí krát v nemocnici s rovnakými problémami a to:
- dieťa ma len hmotnosť 3,3 kg
- problém s papaním pretrváva, niekedy vypije svoju dávku t.j. 700 – 800 ml ,ale pije pol hod. a niekedy aj 1 hod. resp. 1,5hod. , inokedy odmieta a to takým spôsobom, že otáča hlavičku do strán, plače, vypína sa a pri tom sa spotí, a po čase aj dehydruje. Inokedy aj keď pekne vypije stane sa že odrazu vyvráti aj polovicu svojej dávky a to oblúkom, naposledy aj z nošteka. Niekedy pekne vypije a s odstupom aj 1 hod časť vyvráti. Leží vo vyvýšenej polohe aby nezvrackal ale aj tak vidíme v ňom nespokojnosť – od bolesti- plače a často čká. Aj teraz je na utlmujúcich liekoch .
- Toho času je v nemocnici striedavo raz na izbe s mamičkou a raz na JIS.
Mliečko mal veľakrát menené / materské, ženské, Beba, Nutrilon, Nutrilon menatal 0, Nutrilon alergi fare, Nutrilon alergi fare + do toho Nutriton/ . Mamička je alergická na mlieko.
V nemocnici mu dajú infúziu , spočiatku sondu, stabilizujú a pošlú domov a to sa o týždeň opakuje. A sme vždy na začiatku

Ďakujem za pomoc
Beátka

cuculik1
24. apr 2014

Reflux asi vysetrovali vsak...podla mna mensie davky aby sa tak nezartazovalo brusko....800 ml som bola rada ked mi vypil moj 4 mes. A to mal porodnu vahu 3,4 a pribera dobre....hoci teraz uz prikrmujeme od 3,5 mes lebo mliecko okrem vecere uplne odmieta...

83lenka83
24. apr 2014

Dobry deň, nestretla som sa s takým problémom ale kontakt telo na telo pomáha na všetky problémy, babatko sa ukludni a možno aj reflux ustúpi, neskusali ste nosiť babatko v šatke? Tiež to môže pomôcť, deti pri kolikach sa takto ukludnia. Treba aby sa babatko citilo dobre a v bezpečí.

darina1952
24. apr 2014

@cevra ahoj, určite by som to so zmenou mliečka nevzdávala, na trhu je ich veľa France Lait, Sunar, Babylove z DM-ky, Hipp... a vtomto prípade ide zrejme o predčasný pôrod (keďže je tak nízka pôrodná hmotnosť) a tieto detičky mávajú problémy s papkaním, lebo sa narodili s nezrelým tráviacim ústrojenstvom a ten potrebuje dozrieť - ako bude dieťatko rásť tak sa aj to trávenie a papkanie upraví. Veľa deťom sadne práve Sunar a France Lait - teda francúzske mlieko. Mlieka s označením HA sú menej sladké a majú mierne horkejšiu chuť - takže mu nemusia chutiť. Na tráviace ťažkosti odporúčam dať si predpísať u pediatra Sab simplex, ten pomáha pri refluxe a trávení, ďalej je veľmi dobrý Baby Calm - sú to kvapky obsahujúce výťažky zo silíc feniklu, anízu: http://www.pilulka24.sk/babycalm-kvapky-15-ml?c... a tieto látky napomáhajú tráveniu a aj pri kolikách - mne veľmi pomohol keď mal syn koliky 😉
Aj ja som mala bábo v inke a poznám to kŕmenie v nemocnici každé 3hod., ale v domácom prostredí po prepustení som potom bábo kŕmila len podľa jeho potrieb - skús mu aj ty upraviť režim papkania a viac sa prispôsob jeho potrebám. Prekrmovaním mu síce môžeš pomôcť skôr pribrať, ale nemôžeš od bába narodeného s tak nízkou hmotnosťou predsa chcieť aby za dva mesiace vážilo ako riadne narodené deti v rovnakom veku.
Tiež odporúčam navštíviť detskú gastro ambulanciu - nech sa bližšie pozrú na výsledky krvi, prípadne vedia urobiť aj ďalšie vyšetrenia a odhaliť poruchu stravovania. Zároveň by nebolo zlé zistiť ako je na tom s krvným obrazom čo sa týka počtu červených a bielych krviniek, pretože takéto detičky mávajú aj problém s krvotvorbou a sú spavé, apatické... takže aj hematologickú ambulanciu odporúčam. Ja som na hematológiu chodila s oboma deťmi a z anémie vyrástli. Odporúčam ambulanciu v detskej nemocnici v KE MUDr. Trebuňová - odborníčka, kuk: http://www.dfnkosice.sk/hematologicka-ambulanci...
Malému by trebalo pomôcť aj s imunitou, takže odporúčam podávať Cebion C alebo Cebiom Multi - sú to kvapky pre bábätká s vitamínmi.
Držím palce nech sa to zlepší 😀

mimikas
24. apr 2014

To zvracanie prudom moze byt sposobene 2 vecami. Davas mu velke davky v malych intervaloch, skus davat 50ml a radsej castejsie, moze ist tiez a velky reflux alebo zuzenie dvanastornika. Skusila by som skor ale najprv znizit davky mlieka, nezabudaj ze mas doma predcasniatko a ich traviaci trakt je este nedozrety a moze lahko dojst k jeho pretazeniu. Napada ma este jedna vec co pises o poteni a ze nepribera. Aky ma maly pot? Skus ho ochutnat ci nie je prilis slany. Ono totisto pri cistickej fibroze sa deti velmi potia, nepapaju a malo priberaju, su nervozne a vycerpane. Aj ked sa robi skrining pri narodeni pri podozreni sa robia aj tzv. chloridove testy. Tiez nema problemy so stistnou zlazou.
No je to na dlhe badanie ale prve co mozes spravit je zmenit system krmenia, to je na zaciatok to najmenej. Neliat na silu do dietata mlieko len preto aby sa splnila denna davka.
Mne sa ale nezda ze dieta je male. Vezmime si ze dieta malo porodnu hmotnost 2000g, dnes ma 3 mesiace a hmotnost 3300g.
Z toho vychadza ze pribralo cca 92g za tyzden. Norma je aspon 100g za tyzden u novonarodeneho dietata. Cize to az tak zle nie je. Zober maleho na gasto, a endokrinologiu a uvidite co bude dalej. Dlzim palce aby to nebolo nic vazne

mikys1
24. apr 2014

ahoj moja malá keď sa narodila takmala 1190g , v 3 mesiacoch keď nás prepúšťali mala 2480, potom prieberala málo , cca 80g týždenne v roku mala 7300g / ja som ju kojila i napriek , že vždy keď sme boli v nemocnici ma prehovárali aby som dala umelé , v tomto som mala super detskú , ktorá ma v kojení podporovala /. Aj keď začala papať príkrmy tak to išlo pomaly teraz má skoro 11r a 31 kg čo je na spodnej hranici, ale už sa netrápim ,proste priberá ako ona potrebuje. Tiež mala reflux a tak som kŕmila častejšie , postieľka bola na jednej strane podložená knihami a malá bývala v lehátku v takom polosede,

danielahamar
24. apr 2014

Môj starší ked sa narodil "jedol" cca 3týždne sondou a viac ako 50ml nevedel vypiť veľmi, veľmi dlho .... podľa mňa aj reflux aj alerg. na mlieko je u tvojho ...