Zastavenie krvácania z nosa - rady

ishkaa
14. jan 2014

Dobre ránko, chcem sa opýtať. Dnes ráno sa malému spustila krv z nosa a ako som mu oplachovala tváričku a držala studený uterák na zátylku som si uvedomila, že ani neviem čo ďalšie môže pomôcť. Čo vašim deťom zastaví krvácanie? Nám to dnes trvalo dobrých 10 minút 😒

linda20111
14. jan 2014

@ishkaa Pomoze vyfukat nos aby vysla krv z nosa, stlacit-drzat nos a zaklonit hlavu. + k tomu studeny uterak ako si robila

sjuzan77
14. jan 2014

@ishkaa spravila si dobre, nas na kurze prvej pomoci ucili, ze v ziadnom pripade nemame zaklanat hlavu, ziadne zapchavanie nosa vreckovkami ci inymi sposobmi. Posadit na stolicku, vreckovku drzat pri nosteku a na zatylok studeny obklad. Chlad stiahne prasknutu cievku a krvacanie sa zastavi. Tiez nesuhlasim s fukanim nosteka, tlak to moze zhorsit.

petraxy6
14. jan 2014

@ishkaa ja to prežívam so staršou dcérou už od detstva, aj napriek nekonečným "letovaniam" cievok ešte stále jej tečie. hlavne vtedy keď ide byť chorá, resp. už má nádchu a pod. Ja jej dávam "čuchať" ocot 😅

brumka
14. jan 2014

@ishkaa treba sa predklonit a mt vreckovku, toto mi vzdy zaberie a dokonca zdravotnici vravia ze predklonit nie zaklonit, ze to byvalo kedysi. pri predkklone by mal daky podtlak vzniknut a zastavit krvascanie a ak to je casto zbehla by som na vysetrenie

mummy01
14. jan 2014

@ishkaa z kurzu prvej pomoci viem ze treba dvoma prstami zatlacit na koren nosa a pod nosom drzat vreckovku alebo nieco...ziadne prikladanie mokrych uterákov nepomoze a uz toboz nie nos smrkat,to je vyslovene zakazane.
@linda20111

lienka2407
14. jan 2014

Nos sa nesmie smrkat pomoze nieco chladne na zatylok

ishkaa
autor
14. jan 2014

on to nema az tak casto, lekarke som to raz spomenula a vravela ze to je len slaba cievka..ale teraz za posledny tyzden je to uz 2x. v izbe sa snazim nemat suchy vzduch, raz som ho aj nacapala ze mal prst v nose az dakde v mozgu a sa mu spustila :D dufajme ze to bude len tym kurenim. vdaka za rady!!!!

linda20111
14. jan 2014

@mummy01 tak neviem ci je to zakazane, mne to tak radili na pohotovosti ked som mala asi 8r a mama tam so mnou bola, odvtedy raz za cas ked sa mi to stalo vzdy som to urobila tak a krvacanie sa zastavilo velmi rychlo.

marcah
14. jan 2014

u nas je to v rodine asi dedicne, mala som to ja, brat aj sestra.... hlavu nezaklanat, pomaha chlad a drzat stlaceny nos (zaklananim sa tak akurat nahlta krvi) ...

mijunik
14. jan 2014

@ishkaa Ja mám informáciu od ORL lekára, že studený obklad treba dať na hrdlo spredu, tade vraj vedú cievy, ktoré idú do nosa. Keďže veľa ľudí radí dať studený obklad na zátylok, vyriešila by som to asi studeným obkladom okolo celého hrdla. 🙂 A treba stlačiť nosové krídla a hlavu dať do predklonu. Pri záklone totiž krv zateká smerom k žalúdku a človek sa môže povracať. Inak, malý si mohol poškriabať noštek tým, že sa v ňom rýpal, to sa teraz stáva aj nášmu drobcovi, tiež objavil, že prštek sa zmestí do nošteka a ak si nevšimneme, že práve "doluje", tak má niekedy okolie nošteka zababrané od zaschnutej krvičky. Ťažko vysvetlíme 2,5-ročnému drobcovi, že sa to nemá robiť. 😀

mamazem
15. jan 2014

Pri opakovanom probléme s častým krvácaním z nosa výborne pomáha tinktúra Kapsička (z kapsičky pastierskej).

cicimotinka
15. jan 2014

@ishkaa jediné, čo mne zaberalo, a to mi tiekla krv niekoľkokrát do týždňa, bolo sadnúť na zem, chytiť nos, hlavu skloniť medzi kolená, mokrý uterák na zátylok... počkať cca 5-10 minút... potom vysmrkať zrazeninu... podľa potreby zopakovať

maartinkaa
15. jan 2014

my s tym mame bohate skusenosti 😉 starsieho to uz preslo a jedno dvojca si to teraz uziva 😀 ale teraz bez srandy,,,mojich to chytilo vacsinou vzdy pocas spanku, pomoze silne fuknutie a nasledne umytie nosa, ziadne obklady 😉

maartinkaa
15. jan 2014

tym silnym fuknutim, sa na cievku vyvinie tlak, ktory krvacanie zastavi,,