Ahojte,
mojej malej začalo hnisať jedno uško z naušničiek - mala nastrelené "napichovačky", a keď som jej ich dnes išla vymeniť za normálne detské naušničky, zistila som, že jedno je zapálené (cez napichovačky to nebolo vidieť, lebo aj vzadu mali také väčšie ochranné zakončenie).
Už asi týždeň jej to denne potieram kamilkovým čajom a trošku sa to zlepšilo, ale dnes som jej tú jednu naušničku dala dole a zistila som, že v mieste dierky ma tvrdú hrčku, zrejme vytvorenú z hnisu. Snažila som sa jej to trošku vytlačiť, ale moc to nešlo.
Máte s tým, prosím, niekto skúsenosť? Je možné takýto zapúzdrený hnis niečím rozpustiť, resp. vyliečiť (napr. Framykoinovou mastičkou) alebo to musia narezávať?Resp. ako sa to u vás riešilo?
Ďakujem za Vaše skúsenosti (NIE DOHADY, PROSÍM!!!). K
My sme pri prepichovani dostali instrukcie dezinfikovat liehom a aj nausnicu, tym co sme mali na pupcek. Kamilkovy caj je ti na nic. Lekarka nam dala aj kremik , ak by sa to zapalilo, bol urceny povodne ale na oko 🙂 Neviem ako sa volal. Framykoin je ATB, mal by sa potom aspon 5 dni kremovat... podla mna to nebude nutne hned. Ale sksu zavolat lekarke,ak nepomoze klasicka dezinfekcia.
Vďaka za postrehy 👍 - ešte sa opravím, naušničky som menila nie dnes, ale pred tým týždňom a odvtedy som to potierala tým čajom - dnes som len našla tú hrčku...
Nema prosim niekto skusenost konkretne s tym zapuzdrenym hnisom (tvrdou hrckou) - rozpusti sa sama alebo???
@karolinka1991 na malej nie, ale u mna ano... uvidis.. bud zmizne, alebo to narastie a praskne, alebo to prepichnes, hlavne pouzivaj dezinfekciu. Zapuzdreny hnis, je podla mna skor vyrazka, ak mas ale pochybnosti a ma ta to teraz dva tyzdne trapit tak sa opytaj lekarky.... Aj ked sa neskor musia kvoli comukolvek vybrat nausnice a odlozit treba ich predtym vydezinfikovat. Vobec nedavaj nausnice dole ak nemusis.
@karolinka1991 my sme mali v uchu hrcu, v lete, v decembri prepichnute usi a za pol roka v lete jedno ucho zapalene, vybrali nausnice a zrazu v mieste kde sa ucho stretava a spaja s hlavou hrca, taka s hnisom asi 1cm velka, ta hrca bola prepojena s dierkou lebo ten hnis jej tadial vytekal, tak som sa s nou dohodla ze jej to stlacim a uvidime (mala mala 7 rokov), vyliezol jej z toho oranzovo zeleny hnis a riadne vela, asi 4x som jej to zmackla, stale jej z toho vysiel hnis, na druhy den to mala uz ovela mensie, na druhy den ked som jej to opat zmackla uz jej z toho vysla len cista krv, jasno cervena, ale my sme boli na dovolenke pri mori, takze k lekarke som nesla, len som jej to potierala dezinfekciou, na dalsi den som volala lekarke a ona ze v pohode, pokial sa jej to nezapali, lekarke ist nemusime, pokial sa zapali nech hned ideme........ ucho sa nezapalilo, akuratne sme vybrali nausnicu a bola celu dovolenku bez nausnice ale zle je ucho do tyzdna zarastlo (dierku uz mala pol roka)
Este ked tam tu nausnicu das spat, naozaj tam kde je dierka vatovym tamponom vzdy daj dezinfekciu, kludne aj kazdy den a tu nausnicku pohyb dnu a von... vies tak ako ked sa kruti, aby to aj do dierky voslo. Nam prepichovala usi lekarka a dostala som od nej skolenie :D Cize zavolaj si tam.
@lucik194 ano, dierky velmi rychlo zarastaju detom.
@simca06022011
@lucik194 dakujem dievcata,zajtra ideme k doktorke (bezna poradna),len som asi potrebovala pocut aj pozitivne skusenosti,lebo mne v detstve tak vyhnisali dierky,ze zostali vytahane a nemozem nosit ine nausnice ako napichovacky...viem,nie je to tragedia,ale ak sa tomu da predchadzat...a liehom sme uz zacali cistit,vdaka za radu 🙂
No a vcera som jej to teda riadne tlacila,chuda hrozne ju to muselo boliet,ale nic nevyslo,tak to necham tak...
@simca06022011
a mozem aj viackrat denne ci tu nezavazi kvantita?
@karolinka1991 na silu jej to netlac, ked tak ak bude treba to lekarka prepichne ihlou. Myslim, ze kym je to zapalene mozes aj viac,a le neviem ci to treba, my sme vzdy po kupani... ale nezapalilo sa nam nic. Ved zajtra sa opytas 🙂 zase aby si to neprehnala :D
@karolinka1991 dezinfekcia kamilkovým čajom???? tam treba každý deň čistiť normálne buď betadinom ,a lebo podobnou dezinfekciou a každý deň bolo treba pohýbať náušničkami a riadne prečistiť , ja som čistila liehom
@womankc ten kamilkovy/repikovy caj som nasla tu na MK - jedna mama pisala,ze im nepomahal ani framykoin ani zarabana masticka z lekarne,az nakoniec pomohol ten caj,preto som to skusila....
@karolinka1991 no každopádne je to slabé na otvorené rany by som ani mastičky nedala, mne takto poradila sestrička , že každý večer po kúpaní pekne čistiť liehom a krásne sa to dcérkam vyčistilo a zacelilo ... až niekde ku koncu by som možno dávala repík
@womankc oki a Tvoje dcerky to mali aj zapalene alebo si to robila preventivne?U nas sa to podla mna nespravilo z nausnic - raz som jej zle potiahla bodynko cez usko + je to nausnica na tej strane,ktoru si o mna opiera vzdy pri papani a tym,ze dcerka je šidlo a je stale v pohybe,furt sa na mne pri papani toci,aj z chrbatika na brusko a tou nausnickou trie o mna a prudke pohyby tu dierku asi tiez rozdrazdovali,ked bola uz trosku natrhnuta tym,ze som jej vtedy zle zobliekla bodynko ☹
@karolinka1991 mali obe zapálené tie dierky , ale do týždňa to bolo OK , ale ja som to fakt stále čistila a pohybovala s tými náuštikčkami a čistila som spredu aj zo zadu uška tam bol vždy hnisík nazbieraný
@womankc len to je to,ze ona to ma cele cervene,ale hnis jej z toho moc nejde - ten je uz asi nejaky zapuzdreny v pevnej hrcke - mne sa tak zapuzdril jacmen v oku a museli mi ho vyoperovat,preto som sa zlakla....
@karolinka1991 no zápal tam má, tak to prečisťuj betadinom , sčervenanie sa stiahne a tú hrčku možno tiež vytiahne ak nie, tak treba na poradni lekárke ukázať
@karolinka1991 inak tá hrčka ak nie je viditeľne ako vred, tak to môže vyť aj príušná uzlinka ja som mala teraz počas choroby zdurené a boli úplne blízko dierok
a bolelo ma to ako vredová vyrážka , ale samé to zmizlo po týždni dvoch
@womankc dakujem moc za postrehy 👍 len dufam, ze som jej tym vytlacanim neublizila...v kazdom pripade uz sa neviem dockat na zajtrajsiu poradnu!!!
@karolinka1991 FRAMYKOIN si tam mala davat.... ten sa zvykne dat, ked su uska prepichnute.... premastuje, potlacuje zapal...
ja ked som menila nausky z nastrelenych, tak jedno bolo akoby prirastene, vysla kvapka krvi, hned som dala Framykoin, pohybala nausnickou riadne a do druheho dna to bolo krasne zahojene 🙂 a pokoj..
@karolinka1991 už nič nevytláčaj , pri kúpaní večer je to pekne vyumývaj a potom prečisti nejakou dezinfekciou .... a zajtra budeš múdrejšia
@karolinka1991 ahoj viem že už prešli síce 2 roky, ale chcem sa opýtať ako ste dopadli s tým uškom? Mne sa stalo presne to iste mala má 7 mesiacov po cca 6 týždňoch včera som jej išla vymeniť nausnicky a zistila som že pod zapínaním má zrejme granulom hnisavú gulicku už ju má takú do Modra mám z toho obavy samozrejme že náušnice už naspäť nešla lebo plač dokonca aj kúsok krvi jej išlo už som nausnicku nedávala na silu dovnútra čo Vám pomohlo?nastrelovaki ste potom opätovne lebo mám pocit že dierka je po dnešnej noci takmer zrastená vopred ďakujem veľmi pekne za odpoved.
použi Betadine roztok z lekárne ako dezinfekciu,kamilkový čaj je slabota....