Zapekanie 16 mesačného bábätka

daniela85
13. jan 2012

ahojte mamicky...chcela by som sa opytat ktore mate babatka tak okolo 16 mesiacov a trosku viac ci menej a zapeka ich co vam pomohlo...mija mala tlaci tlaci az je cela spotena a nic jej nejde, ak tak je to so strasnym placom a bolestami....ma ju hroyne tvrdu a hrubu....uy nevieme co s tym...boli sme aj u dr...a nic...poslala nas na chirurgiu ale ak by sa to dalo upravit nejako stravou alebo hocicim tak by som boal velmi rada...dakujem vopred za kazdu radu a pomoc...pekny dnik 🙂 Daniela

martinkatinka
13. jan 2012

skúste probiotiká.... nám pomohli aj pri zapekaní, aj pri hnačke, upravuje sa tým trávenie...

adrika214
13. jan 2012

feniklovy cajik, viac tekutin a vlakniny v strave, a su super aj infakol kvapky 🙂 Nás maly az plakal, a na nejaky cas sme dali prec zo stravy banan, mrkvu aj zemiak. Alebo sme mu nedali tuto kombinaciu v jeden den

adrika214
13. jan 2012

@daniela85 a este super je slivkova stava,marhulova stava

bubinko83
13. jan 2012

menej mliečnych vyrobkov,žiadna varena mrkva ani zemiak a celkova zmena jedalnička kde je viac vlakniny inak všetko pomože len za čas napr. tie štavy a probiotika.Boužial aj my sme sa stym dlho natrapili.

daniela85
autor
13. jan 2012

@martinkatinka asi sa opýtam hlúpo,majú aj nejaký názov 🙂 s probiotikami som sa ešte nestretla..ďakujem.
@adrika214 a dostať ich aj bez receptu? Neni sú návykové ? Ďakujem
@bubinko83 to jej mám dávať len cestovinu a halušky? Nemôže ani zemiak,ryžu už vôbec nie...jaj bože,sme už na nervy,chúďa malé ...ďakujem

Ďakujem krásne za rady...muž mi teraz hovorí ci nebude na bezlepkobej ,dúfam že nie...a vy ako? Už to máte dobré?

anicka1981
13. jan 2012

@daniela85 my davame bio gaja,( 10e) nam strasne pomohli pri kolikach, a aj teraz davam, lebo prikrmujeme, tak aby lepsie travilo, a prechod z miecnej na tuhsiu stravu bol ok, dava sa 5 kvapiek na den a po otvoreni sa flasticka drzi v chladnicke, ale tiez som pocula, ze plnotucna btyndza je tiez dobra, alemoj ma este len 7 mesiacov, tak na to je skoro este pre nas

daniela85
autor
13. jan 2012

@anicka1981 ďakujem,skúsime 🙂

anicka1981
13. jan 2012

@daniela85 skuste, nam pomohli 😉

yvetulka
13. jan 2012

@daniela85 skus postruhane jablcko s vlockami a do toho este hrusku mozes, je to sladucke, velmi chutne a isto to pomoze. my sme sice so zapekanim problem nemali, ale na tejto desiate maly fical hadam aj 4 mesiace, len namiesto hrusky som daval banan.

adrika214
13. jan 2012

@daniela85 infakol nie niesu, su bez cukru a alkoholu maju taku pomarancovu chut a stoja okolo 5eur naozaj vyborne 🙂 ja davam malemu kazdy den jablko alebo hrusku, marhulovu presnedavku, slivkovu presnedavku tu slivkovu stavu, a feniklovy caj. Ten zemiak a mrkvu spolu nespajam. A naozaj pomohlo, a ani probiotika nemusim davat.

adrika214
13. jan 2012

@daniela85 a dostat ich aj bez receptu 🙂

kaselka
13. jan 2012

treba zmeniť jedálniček, piť veľa tekutín, (no to môže byť u malých detí problém ☹, pohyb ) Na zápchu je dobrá slivková šťava, sú dobré aj pomleté ľanové semienka dostať v DM-ke primiešať napr. do jogurtu. Ďalej sušené ovocie skús tento recept 5 sušených sliviek + 1 figu zalej vodou a nechaj odstáť cez noc. Ráno scediť vodu a dať vypiť + zjesť napučané ovocie. Nemám vyskúšané no je to z jednej knižky. 🙂

bubinko83
14. jan 2012

@daniela85 bohužial je to tak že tieto potraviny najčastejšie zapekaju. Aj ked moj nazor je že všetky deti jedia vela mliečnych vyrobkov aj ryže a zemiakov a niektore napriek tomu problem s kakanim nemaju a niektore ano. Aj my niekedy aj teraz kakame až doslova kamienky a vidim že maly sa nemože vytlačit. 😒 Kaselka ti to napisala pekne a tie potraviny su vhodne. A dost doležite je aj to pitie,aj s tym sme my mali problem ,lebo syn mi nechcel moc pit.

sofa296
14. jan 2012

aj my sme tak kakali a slivkova stava pomohla aj jablkova, treba naozaj vela pit

briketa
14. jan 2012

@daniela85 co jedavate? Podla mna treba zmenit jedalnicek. Kazda davka jedla musi obsahovat cerstve ovocie, alebo zeleninu vysoke na vlakninu. Lanove semiacka do stravy.
Ranajky - obycajne uvarene ovsene cele vlocky vo vode, pomiesane s makkou hruskou, alebo nastruhanym jablkom.
Desiata - biely jogurt, cerstve ovocie
Obed - husta zeleninova polievka
Olovrant - jogurt, ovocie
Vecera - zeleninove jedlo s vysokou vlakninou, napriklad pecena tekvica. Namiesto obycajnych zemiakov, zdravsia (a chutnejsia) alternativa sladky zemiak - yam, alebo topinambur.
Peceny pastrnak rozmixovany na kasu chuti lepsie ako zemiakova kasa.

Strukoviny su bohate na vlakninu, ak ich budes pridavat pomiesane s inou zeleninou, nebudu naduvat. Spenat je vysoky na vlakninu.
Ryzovu kasu vymen za jacmennu kasu.
Nie kazde dieta vypije stavu zo susenych slivak, ale skus hruskovu stavu.
Slivky, marhule, broskyne, hrusky su dobre na obsah vlakniny.
Pit vela vody aspon kym sa nepopravi.
Z kyslomliecnych je dobry aj cottage syr.

Takemu malemu dietatu nevadi jest stale tie iste jedla, prave naopak. Ked je brusko na ne zvyknute, nesposobuju tak zapchu.

Vynechat bielu ryzu, banany, obycajne zemiaky, mrkvu, kakaove veci, vyrobky z bielej muky.

veve39
14. jan 2012

@daniela85 aj my sa trapime s chronickou zapchou, dcerka ma podobny vek...uzivame porobiotika dlhodobo - na stolicu nam vsak nepomahaji
robievam jej ovsenu kasu na ranajky z celych ovs.vlociek a zamiesam tam povarene zmixovane suš.slivky + figi, prip. aj datle
na obed hustu zeleninovu polievku, pridavam casto aj horsku sosovicu z DM
niekde baby spominali vlakninu od fy Valosun ze dietatu pomohla(moze sa od 1.roka, inak su vlakniny vacinou od 3.roka) ze im pomohla - pri vlaknine je vsak problem v tom ze dieta musi zvysit objem tekutin a nasa nepije ani tolko, co by mala bez vlakniny...

este som neskusala lanove semiacka - len nie som si ista, ci ich mozu uz aj taketo male deti

je velmi dolezite zabranit tomu, aby stolica bola tvrda, u tychto malych krpcov velmi lahko dojde k zraneniu konecnika a potom su este vacsie problemy vykakat sa...
ak sa nasa nevykaka 2 dni, co je nasa hranica, na 3.den uz jej davam sirup Lactulosa (rovnake zlozenie ako Duphalac) - ten nam zatial vzdy zabral

veve39
14. jan 2012

@briketa prosim ta mas nejake info o tom, ci lanove semiacka mozu aj 16mes.deti ?
tiez sa to chystam skusit, u nas takmer nic zo stravovacich tipov zatial nepomohlo (ovocie, susene ovocie, ovsene kase, strukoviny, ci zeleninove polievky)

dakujem

lypka
14. jan 2012

@daniela85 našej malej veľmi pomohlo ked sme ju začali dávať na nočník lebo do plienky nemohlo vytlačiť. jednorázova pomoc bol easylax je to ampulka s tekutinou na prírodnej báze, čo sa striekne do zadočku a dieťatko sa vykaká, dá sa to kúpiť bez predpisu. my sme to dali asi trikrát a teraz už len ten nočník. držím palce

briketa
14. jan 2012

@vece39 lanove semiacka od osmeho mesiaca.

veve39
14. jan 2012

@briketa vdaka
a este prosim ta ako pripravujes pecenu tekvicu, pastrnak a topinambur ?

martinkatinka
14. jan 2012

@daniela85 my dávame nutrolin B, ale isto ej viac druhov.. skús tieto, ak chceš, 20 tabletiek výjde okolo 5 eur a dáva sa jedna denne, rozpustí sa v lyžičke vody, poradila mi to kamarátk, ktorá to malej dáva a že má super trávenie, že má pekne každý den stolicu a nenadúva ju...

daniela85
autor
14. jan 2012

Dievčatá strašne moc vám ďakujeme 🙂) moja malá pije veľa tekutín,rano po zobudení ju dávam na nočník tam stiahne hneď 320čaju alebo vody...pije fajn celý deň...jogurty mi úplne odmieta,skusame jej ho dávať každý deň s kadejakými fintami a kašle mi naň...ovocie nechce...občas mandarínky,hrozno,ale jablko a hrušku vôbec....ani celé,ani pomixovane...neviem ako to do nej dostať,lebo zas nechcem to do nej tlačiť na silu aby nemala odpor...už sme vyradili ryžu,biele pečivo,chleba..máme len celozrnné...ďalej jedáva veľa polievok,kyslú sudovu kapustu,strukoviny...ešte ma teraz napadlo,že aj sezamové zrniečka sú dobré,sme dávali vodu piť neterke z nich,tiež mala problémy s kakanim,no koza som..:(
Ďakujem vám všetkým mi to nechce napísať vaše mena ked dám odpovedať..blbne mi mobil 😖
Easylax sme jej dali aj my,do minúty bola vykakana,ale nechcem to furt riešiť takto...aj ten sirup čo ke podobný ako dufalac sme skusali ale nepomohlo...skúsim tie sušené slivky už sme ich kúpili,tie zrniečka a uvidíme...v utorok pôjdeme do tej nemocnice tak uvidíme co nám povedia...fakt mamičky vám ďakujeme aj s ocinom a hlavne za našu dorku 🙂

briketa
14. jan 2012

@veve39 Tekvicu na pecenie (oranzovu) rozstvrtis, vycistis, supy nechat. Das do mraznicky dobre vymrznut (zmeni chut na sladku) a potom obycajne na plech, v celom kuse, supou dole a navrch mozes dat trochu masla. Zapekas zvrchu, kym nie je zlatohneda a vo vnutri makka.

Pastrnaky ocistis ako mrkvu, rozkroj ich napolovicu a zabal do alobalu (urob si take vrecusko), pecies ich kym nezmaknu. Potom ich vyberies, das trosku masla, mozes trosku smotany a rozmixuj ich na kasu.
Davam ho detom aj obycajne vareny v celom kuse v kuracej polievke. Je hadam este sladsi ako mrkva.

SLadke zemiaky uvaris obycajne v supke, potom ocistis a potlacis.
Alebo ich prekroj na polovicu, supy nechaj a daj piect na plech tak isto ako obycajne zemiaky. Pre malu vidlickou lahko stiahnes tu opecenu vrchnu vrstvu a cela duzina je jej. Ty dojes zbytky. Mnam! Topinambury chutia uplne skvele! 🙂

veve39
15. jan 2012

@briketa dakujem krasne za skvele tipy, urcite vsetky co najskor vyskusam
tekvicu na pecenie uz mam kupenu 🙂

veve39
25. jan 2012

@daniela85 ahoj boli ste prosim ta u dr. ? co vam povedali ?
ja tiez asi s malou budem musiet ist, stravovaci rezim nam nepomaha...my sme uz raz boli na detskej chirurgii ked mala 3 mesiace, spravili len USG bruska, nejake komlikovanejsie vysetrenia nerobili....po zavedeni prikrmov sa to uplne upravilo - teraz sa zase uz par mesiacov tocime v chronickej zapche 😒 - vykaka sa len po podani lactulozy

katmi
25. jan 2012

@daniela85 probiotika,viac vlakniny, jablcka, susene slivky, marhule, a nam neskutocne pomahalo a aj dodnes pomaha ACIDKO 🙂

daniela85
autor
26. jan 2012

Ahojte dievčence no boli sme tam min.utorok...vyšetrenie prebehlo tak že jej dva krát stlačil bruško,kukol na ritku a bolo po vyšetrení...predpísal dufalac sirup,po nom sa na druhý deň pokakala do plienky,lepšie povedané dokandila celú plienku...tri dni potom nič...v sobotu večer dve kozie bobky,a dnes od soboty zas,o týždeň vo štvrtok tam ideme zas na kontrolu tak som zvedavá..už som sa naštvala,uvarila jej vodu zo sezamu..a o chvíľu sa vykakala..dr.nám zakázal babské recepty ale ten sirup jej.pomohol len raz..vysadili sme úplne mlieko,čo sme sa báli ako to zvládne,keďže pila.tri krát za deň skoro po tri deci...ale v pohode...konečne sa naučila na activiu čo som feeest rada..ďalej nemôžme ryžu,mrkvu,sladké kakaové čo.ani nejedla,a slané blbosti čo tiež nemusela...no a aby sme toho doma nemali málo tak v stredu hneď na druhý deň po vyšetrení nám tatina operovali,praskol mu slepak..takže som nemala kedy.sem isť.ešte aj do roboty po poobediach chodiť.. :/
zatiaľ je to.s kikou tak ako bolo...a ked bolo moc.zle.dala.som jej.easy lax...len neviem ci robím dobre ale teraz ho nemala ked kakala,ale nemôžeme sa na nu pozerať ako tlačí.a tlačí a nič,len neznesiteľný plač.:(

mandragora22
26. jan 2012

ja len doplnim, ze nasa kaka "ako hodinky" v podstate kazdy den vykakala prepacte za vyraz "krasny dlhy sulok". ma takmer 2r. ale co badam uz dlhodobo, vlastne od jej prvych zubkov, vzdy, ked je nervozna a umrncana zo zubkov (mam na mysli aj to, ked sa jej tlacia cez dasno, nie len to, ze jej "vykuknu" uz von z dasna, ale cely ten dlhodoby proces), proste vzdy, ked trpela kvoli zubom, tak sa jej kakanie obmedzilo na 1x za dva dni, aj to len par malych tvrdych tazko vykakanych bobkov. bola som z tohto zistenia prekvapena, lebo deti mavaju vacsinou hnacky, zapchu maloktore. nuz, moja ma, tak ktovie, ci aj u vas,
@daniela85 to nemoze byt spojene s prerezavanim sa zubkov?? u nas ako-tak zabera ovocie, jablko-banan-stava z mandarinky-mrkva, takuto kombinaciu jej nastruham do misticky, ak to ma kazdy den, tak kaka ak nie kazdy den, tak aspon bez problemov. ale kazdy den mi ovocie nechce a ani vlocky. tie vyslovene neznasa, napina ju z nich... tazko radit, musis skusit, aj tie probio vyskusaj, aj to ovocie, uvidis, pripadne, ak krmis UM, tak skus zmenit mlieko, niekedy zapecie aj z neho 😉

usiko
26. jan 2012

tepla voda na pitie,ovsene vlocky, otruby, susene slivkz, sezamove, lanove semienka, zelenina, ovocie.neexist,ze po takom jedle zapekat este bude....

daniela85
autor
28. jan 2012

mandragora22 no mlieko sme museli úplne vylucit...a tiež mám taký pocit že ked jej idú zúbky...vravela som to aj dr.a vraj to neni možné že deti hnačkuju vtedy a nie že ich zapeka...som rada že si mi to napísala aspoň viem že si poznám vlastné dieťa 🙂) lebo aj s mužom sme si vraveli ci to nemôže byt preto...lebo ju naozaj zapeka vtedy ked má dasienka spuchnute už ked sa jej prerezu tak je ako tak dobre 🙂)