Ahojte maminy, prosim viete poradit nieco ucinne na zapchu u 2r. dietata? Skusame lanovy olej, no neviem kolko jej toho mozem dat. Zatial sme dali len po 1 CL. Ovocie, zeleninu mi momentalne kvoli prerezavajucim zubkom odmieta, rovnako aj menej pije. Stolicu mavala pravdielne kazdy den, teraz uz 2.den nic a kazdu chvilu sa pyta, co ju tlaci a nic nejde 😒 Dakujem za vsetky rady.
variť 10 ks sušených sliviek v 1 l vody aspoň 40 minút,toto dávať piť,môžeš aj posladiť,držať v chladničke
aj ľanový olej sa dáva do tvarohu,to asi vieš....
@fantagiro30 osobnu skusenost nemam, ale pocula som, ze Easylax pomaha, ale je to prehanadlo, takze radsej opatrne, pripadne odvar z ovsenych vlociek
My davame duphalac, nie je to prehanadlo, zmakcuje stolicu. Moja dvojrocna mava casto problemy s kakanim a toto pomaha.
Ovsené vločky sú dobré, nám pomáha aj Hipp slivkova šťava. Poprípade dostať kúpiť V lekárni prírodný sirup Fructolax,ten nám tiež dosť pomohol.Paradoxne, ja som varievala podľa Bukovského A mám pocit, že odkedy som s tým prestala, je to omnoho lepšie. Celozrnné pečivo som nahradila klasickým bielym. Niekde som čítala A asi na tom niečo bude, že celozrnné vyrobky nevedia deti stráviť minimálne do troch rokov.U mojej veru zabralo.
Aj my s týmto bojujeme už skoro mesiac. predtým pekne kakala každý druhý deň, teraz sa niekedy trápime 4-5dní. začali sme najskôr "babskými receptami"- teplá voda na ráno, ovsené vločky do jogurtu, slivková šťava, slivkový kompot -teplý... a kedže nepapáme skoro žiadne ovocie, tak to bol vždy boj. potom sme nasadili trošku medicínky- biogaia, lactecon- voľnopredajná náhrada duphalacu. ale pomohlo len na pár dní. tak sme si dali predpísať u našej detskej lekárky duphalac a uvidíme... a pre istotu sme sa objednali na gastro vyšetrenie. a ako u všetkých lekárov, aj tu musíme čakať cca 2mesiace. zatiaľ skúsime ešte niečo po svojom. ked sme sa objednávali na gastro vyšetrenie, tak som sa pýtala sestričky, čo by ona poradila. takže :na ráno teplý detský harmančekový čaj /aspoň 2dcl/ , veľa citrusových plodov, jablká, slivková šťavy, ovsené vločky. a hlavne vynechať zo stravy banány a ryžu.
dakujem vsetkym, vyskusam vase tipy, len momentalne nemam nic z toho doma a potrebujem jej surne pomoct. Nevie zaspat a stale place, ze chce kakat a nejde jej 😢 Neviete este o niecom co zabera ihned?
@syrik: tu Hipp slivkova stavu kde kupujes prosim?
@fantagiro30 Aj v kauflande majú. Duphalac sme aj my mali alebo Lactulosa, ale to len V lekárni. Duphalac je na predpis, Lactulosa nie.Alebo lacteon alebo tak nejak sa to volalo. Moja tiež žiadne ovocie nechce, iba jablko. A tiež odkedy papá aj šupku, tiež pomáha. Aj kaleráb, kapusta, kel. Ihneď zaberie asi len prehanadlo. A tiež treba nasadiť probiotika.
@fantagiro30 Teplomer potri mydlom a strč jej ho do zadočku, tak ako by si jej išla merať teplotu. Malo by to zabrať okamžite. Ale nesmie sa to robiť často. Takže fakt len veľmi výnimočne, ak už je najhoršie, ako napr. teraz.
Skus znizit na minimum/vylucit na nejaky tyzden prijem vyrobkov ktore obsahuju gluten (chlieb, tycinky, cestoviny, keksiky..) ja som mala problemy 7rokov, a potom som (kvoli akne) vyradila vsetko glutenove a do 1 tyzdna sa mi travenie upravilo z 3-4 dnovych intervalov na kazdy den, a fungujem takto uz takmer 2 roky a vyprazdnovanie funguje ako hodinky.. Ak to porusim a 3 dni jem chlieb alebo kolace (svadby,vianoce...) zapcha je spat... Cize ako dlhodoby recept toto zabera..inak gluten(lepok) same slovo hovori-lepi,zapeka..
@fantagiro30 ahoj ja som dala normalne čipok a do 15 minut bol vyprazdnený nam sa to stava ked berie lieky a trapit ho nenecham potom mi ukazuje ze ho bolí brusko
nam gastro lekarka poradila psylium, mozu ho aj male deticky a nevyvolava zavislost a je to bylinka uplne neskodna tak nam staci stvrt kavovej lyzicky denne a je to ok. skus.
@fantagiro30 mojmu pomohla teplá kúpeľ, ked som ho dala do vody za chvíľku už kakal a ani ho to vo vode tak veľmi nebolelo 😉
@syrik: vdaka, slivkova stava zabrala. No nechce to pit samozrejme kazdy den, tak mame aj lactulosu. Probiotika mava teraz pravidelne. Nasa donedavna jedla ukazkovo vsetko ovocie a zeleninu, co dostala na tanier, teraz jej idu posledne dve 5ky, tak vymysla. Inak, aj ja som jej varila podla Bukovskeho do 1,5r. (akurat som sa nevyhybala masu) a som vdacna za tu knihu, v zaciatkoch prikrmov mi velmi pomohla. A tu zeleninu/ovocie papa (la) roznorodu myslim aj vdaka jeho receptom.
@miku1: teplomer by si uz v tomto veku nedala a popravde, ani ja jej. Este ako babatku sme to v nevyhnutnom pripade skusili, samozrejme, nie opakovane.
@slnieckozjuhu: dakujem za tip, skusim. Chlieb, pecivo momentalne odmieta sama, keksiky este nepozna a ostatne sa da vylucit.
@jana299: cipok si podobne ako teplomer uz neda. Takze ak je ina moznost, vzdy vyskusam nieco ine.
@bibistec: psyllium som chcela kupit, no zastavila ma info, ze deti do 3r. ho nemozu...
@14erika: aj nam kupel pomohol, no necakali sme to 😀
Nasa mavala stale problem so zapchou, odkedy jej davam lanove semienko, pekne kaka. V podstate hned jej zabralo. Davam jej kazde rano do jogurtu, treba ho vsak pomliet, nepomlete nema ucinok.