Zapálené uško 5 ročnej dcérky

ewam
30. jan 2013

moja 5rocna dcerka ma zapalene usko.na pohotovosti nam dali pamycon kvapky 3xdenne do ucha aj nosa,dalej nurofen 3x denne,nasofan kvapky 1xdenne,morska sol na precistenie nosteka.liecbu ma druhy den,a dnes povedala,ze ju boli uz aj druhe usko,ale menej.poradte mi ci mam ist znova k lekarovi,alebo mam cakat kym to zaberie.dakujem za kazdu radu

sirinka
30. jan 2013

@ewam uvidis do rana, ale ked bude boliet aj druhe tak radsej chod.

xenicka13
30. jan 2013

Ja by som pockala a pamycon môžeš dat aj 5 krat

drahoslavam
30. jan 2013

Na bolave usko rychla pomoc je cibulovy obklad, ja som davala na hrdlo, ale viem ze sa dava aj na ucho, cibulu nadrobno nakraj, ja som struhala na "syrovom" struhadle, daj do platenej vreckovky, tak aby cibula bola za jednou vrstvou latky na tej strane ktoru prilozis k uchu, a z druhej strany viac vrstiev nech netecie. Tak to priloz na usko, nech rdsej sedi, aby jej to nestieklo dovnutra, len prilozit dobre, moze byt aj trochu teple, ale len trochu, a drzat, kolko vydrzi, pol hodinky, aj hodinu. Cibula vytahuje bolest, aj zapal. Ked bude boliet aj druhe, urcite by som aspon zavolala svojej dr., aby to nebol zapal stredneho ucha. Prajem skore uzdravenie!!

ajka30
30. jan 2013

po tom co moj syn prekonal zapal stredneho ucha by som ti oporucila ist rano opat k doktorov i- ak budu uska boliet a ak by boli horucky. Zapal ucha nie je sranda.

sendy182
30. jan 2013

@ewam no chúďa ak ju to bude bolieť i ráno tak radšej k lekárke....môžno naordinuje ATB......zápal uška ☹ ....dávala si pamykon aj do dovtedy neboľavého uška ?

janinah
30. jan 2013

to bola pohotovosť všeobecná či orl? tipujem,že všeobecná..zajtra choď na orl amb.

sendy182
30. jan 2013

@janinah júúúj to sa naplače.....dieťatko....boľavé uško a ešte sa mu tam bude špárať.....až mi je uffff ☹ ☹ ☹

vefi89
31. jan 2013

na pohotovosti by som to neriešila, choď riadne na ORL

ewam
autor
31. jan 2013

@janinah ahoj janinaah.na pohotovosti sme boli u usneho,no moc nam nepomohol

ewam
autor
31. jan 2013

ahojte.dnes sme teda boli znova na usnom.uz ma zapalene uska obidve a vraj dost,ze je to na prepichnutie.no zatial nam to neprepichli,dali nam antibiotika a za v utorok uvidime co dalej.poradte,mam jej to dat prepichnut,alebo cakat kym to nepraskne same.cibulu urcite vyskusam.dakujem za vsetky rady

nikus5
31. jan 2013

@ewam naša mala s uškami stále problém, keď mala 7 rôčkov, tak jej vybrali nosnú mandľu a operovali aj uško, odvtedy sa to krásne upravilo. Nám vtedy veľmi pomohlo, keď som jej dala na vatu trošku framykoinu a vložila do uška /tak mi poradil dr. na orl/ a zápal vtedy veľmi rýchlo ustúpil....keď ju teraz občas bolí uško, tak sama prinesie masť, aby som jej to dala...

milka1978
31. jan 2013

@ewam Ahoj ... s uškami sa aj my trápime ☹ ... mám doma 3 ročného syna a od 1 rok má problémy s uškami ..... tiež nám lekárka dala tie isté lieky čo aj tebe , no nám najviac zaberajú kvapky Otipax L ..... nie sú viazané lekárskym predpisom, kúpiš ich bežne v lekárni .... toto nám pomáha najviac .... drobec má totižto zväčšenú nosnú mandľu a v apríli pôjdeme na operáciu aby mu ju vybrali ..... Tie kvapky Nasofan je práve kortikoidný sprej, ktorý má za účel zmenšiť nosnú mandľu aby v trubici medzi uškom a nosom nenastával tlak, ktorý tlačí na uško a tým ho zapáli .... s týmto sa mi teda trápime .... nech dcérka fúka noštek tak, že si zakryje jednu nosnú dierku a silno fukne cez druhú a naopak ... takto sa roztiahne tá trubica medzi uškom a nosom a menej ju to uško bude bolieť .... a ak to máte prvý krát, myslím zapálené uško tak po vyliečení chodte radšej k ušnému lekárovi nech sa jej na to pozrie ... my sme to tiež nechali vyšetriť a nakoniec to bola tá mandľa .... a ak ju začína bolieť aj druhé uško začni jej kvapkať všetko aj do druhého uška .... ono ak je jedno uško už zapálené, vždy by sa malo pri liečbe kvapkať aj do postihnutého uška a aj do toho zdravého ... tak držím Vám pršteky aby ste ssa rýchlo vyliečili 🙂

sirinka
31. jan 2013

@ewam no ja osobne nie som za prepichvanie... Prajem vam, aby jej lieciky dobre zabrali.

angellinka
31. jan 2013

@sirinka my sme mali teraz 2 krat po sebe zapalene usko,dostali sme ATB,este na treti den mala teploty,bolesti,tiez sme boli na ORL kazdy den,a nepomohlo nic ine ako prepichnut,vyrazne sa jej ulavilo.Niekedy sa to musi,a bola som najstastnejsia mama na svete,ked som videla,ze sa ma lepsie 😉
velmi dobre clanky:
http://poradnaorl.webnode.sk/blog/spravna-toale... robit pravidelne
aj nam strasia vybratim madli
@milka1978 ,nasadila nam ORL lekarka Aerius sirup,lebo ze na ten sprej,co mate vy je dcerka este malicka a uvidime ci sa mandla zmensi.Na bud tyzden ideme na kontrolu,odkladam ten zakrok,,,,,,,,

sirinka
31. jan 2013

@angellinka moja prostredna zvykne trpiet na zapal usiek, ale zatial ani raz nebolo nutne prepichovat.

janinah
31. jan 2013

@ewam prepichnutie uška paracenteza sa robí preto,lebo pri zápale sa za bubienkom tvorí výpotok,tekutina a tlačí a bolí,potom sa môže tým tlakom urobiť miniprasklina v blanke bubienka,tekutina vytečie a celé sa to zhojí jazvičkou,čím viac takýchto jazvičiek,tým slabší sluch neskôr....pri zápale lekár vidí vydutý bubienok,za ním tekutinku a preto urobí /po lokalnom znecitlivení kvapkou/minivpich ,cez ktorý tekutinka vytečie,bolesť sa okamžite výrazne zníží a táto minidierka sa hojí minijazvou,čo je určite lepšie ako jazva po spontánnej peforácii blanky bubienka..teda paracentéze sa netreba vyhýbať,ak je vhodná a nutná...cibuľu a cesnak orl ľudia neuznávajú,bolesť sa týmto možno zníži,ale preto,lebo silná cibuľa či cesnak "spália"nervové zakončenia v koži zvukovodu...všeobecne platí,že teplo už rozbehnutý zápal urýchľuje ,chlad začínajúci zápal spomaľuje/ľad pri slepáku/..v prípad ezápalu str.ucha by som neodporúčala ani teplo ani chlad,aj keď niektorí pacienti po teplom obklade udávajú zmiernenie bolesti

njonja
31. jan 2013

NUrofen sa dava na znizenie zapalu. Ak sa to nezlepsi alebo nebodaj zohrsi, davaju antibiotika. Takze radsej chod, ak sa jej to neposunie k lepsiemu.

monda17
31. jan 2013

@ewam Obklad na zápal ucha
Stredne veľkú cibuľu nakrájame na drobno a ľahko podusíme na troške olivového oleja. Potom ju dáme do vreckovky, vyformujeme do tvaru malého kužeľa a zaviažeme. Priložíme na ucho a fixujeme čiapkou alebo obväzom. Necháme pôsobiť aj niekoľko hodín. U detí len 1-2 hodiny.