Ahojte maminky, poraďte prosím, keď máte niektorá skúsenosť
Syn na štedrý deň zachripol, potom dostal zápal priedušiek, dávali sme klacid 5 dni a sirup sinupret.
Celkom pomohlo no bol ešte dosť zahlieneny, tak mu dr zmenila sirup a dala mucosolvan. Crp a vytery negatívne
Mucosolvan zabral na druhý deň, vôbec nekašľal, bolo už len trosku počuť zahlienenie pri placi, no teraz opäť kasle. Žiadne sople, ani teplota. Čo mám robiť?
Na zahlienenie a opäť zasa ten kašeľ :/ už je to 4 týždeň :/ dakujem za rady
je to malé bábo...ja by som po 2 3 dňoch išla k lekárovi...nech poradfí čo s tým...
@kika831 trifed sú antibiotiká? A nepamätás sa náhodou ako dlho ste mali ešte kašeľ?
@sapetka no len mna vystrašilo to, že kašeľ nemal tri dni a opäť nanovo kasle. Pneumonia je zápal pľúc? A mesiac bol ok a potom dostal pneumoniu alebo počas toho boli ešte nejaké príznaky, ktoré potom vyústili do choroby?
Ďakujem
@mitama tak dostal zapal priedusiek , bral atb ale tie zjavne nezabrali.. neboli mi urobenw vytery ani nic.. po tyzdni dostal teplotu potom kasel sople a vyustilo to do zapalk pluc do mesiaca.. to ale nemusi byt vas pripad.. akurat v tom case sme prisli na svk a u vyteru mu vysiet streptokok atd.. krv a crp a serologia boli ok no sedimentacia a rtg boli dost zle
@sapetka nie, práveže po novom roku, tuším 7ho lebo mala dovolenku. Antibiotiká nám dali na pohotovosti 26ho min roku, a až potom mu robili vyšetrenia a vsetko bolo ok. A potom sme boli ešte 10teho na kontrole. To nekaslal, ale hlieny ešte počula. No a v sobotu 11teho opäť kašeľ.
U nás sa pri zahlieneni, kasloch pije slezový čaj. Slez lesný napr. Výborne odhlienuje a lieči aj zápal. Nam pomáha lepšie ako materina duska a repik... Resp.u nás mat.dúška a repik urobia to, že sa ešte viac rozkasleme.
@mitama nie som odborník, ale ja by som svojmu dieťaťu dala. Rocnej som určite davala, minulú zimu sme ho pili každý deň. Do 3 l hrnca som dala trochu ovocného, za 1 lyžicu slezoveho, ochutila domacim kyselkavym bazovym sirupom... A chutilo všetkým. Bez toho sirupu má takú mdlu chuť, ale ak nechceš dať drobcovi sladké, tak nedaj. Určite vypije, slez nie je horký ani stiplavy, skor taky... Ako bylinka ☺️
@mitama jazvecia mast za mna top vec 🙂 staci natierat
@ajsha123 ďakujem. Pôjdem sa informovať či môžeme, keď kúpim. Čítala som, ževraj ten kašeľ trvá dlho po zápale priedušiek, lebo dojčatá majú úzke dychacie cesty a ťažko sa tie hlieny dostávajú von. No neviem sa nikde dopátrať, čo znamená to dlho ( týždeň, mesiac, polrok?). Dúfam že cajik zaberie.
@xjakubikovak áno, aj nám ako deťom potierala mamina hrudník jazvecou masťou, ja, keď doma nemam, tak propolisivou alebo tymianovou od Justu. Plus slezový čaj a, kapucinka, to su u nás naj produkty na liečenie... Pri prvých detoch sme mali vkuse zapaly priedusiek... Odkedy sme objavili slez, kapucinku a propolis, tymianovu mast... už zapaly priedusiek nebývajú. Lebo "obycajnu" nádchu preliecim kapucinkou, propolisom, varim caj... A, neprejde to na priedušky. Ale, u nás je nabeh na astmu, zistený na teraz 12 ročnom synovi... Tak niekedy viem, že toto už nie je kašeľ z nachladnutia, ale v kombinacii s alergiou, vtedy musim dat antihistaminika a spiromont...
Takže ani autorke nemožno zaručiť, ze slez pomôže na 100%, ak ma syn nabeh na alergie... Ale, k slezu by som natierala hrudník tymianovou masťou. Tenucka vrstva
@ajsha123 tymianovu masticku z justu mám, natierala som cely čas, aj som mala pocit, že zabralo, no kašeľ sa vrátil. A kde zoženiem baby jazvieciu masť?
Možno má ten kašeľ úplne v poriadku, len odchádza pomaly a ja zbytočne stresujem. Len neviem teda, ako dlho to môže cca trvať. Keďže je to 4 týždne, čítala som, že ide o chronickú bronchitidu, ale ja neviem či u dospelého alebo dieťaťa. A tým, že nemá teploty, nádchu, proste žiadne iné príznaky. Výsledky negatívne. A môže byt aj slez maurersky alebo najlepšie je lesný?
Prestala bych spekulovat a vymyslet a mazala bych zpatky k doktorce. V sedmi mesicich se tu resi, jestli dat mrkev takovou nebo makovou, ale cpat do nej trifed nebo byliny naslepo nevadi 🙈 nezkousela bych halabala babske recepty na radu matek z kone.
@mitama no idealne od poľovníka 🤔 skuste bazos pozriet , nam to dala svokra a pomohlo viac ako sinupret
@xjakubikovak ďakujem, skúsim.
@mitama mala dostala zápal priedusiek keď mala rok pol a trvalo to 3 mesiace, kým bola úplne ok
Ale moja vôbec nekaslala len chrapcala, proste ráno sa zobudila a až do večera chrapcala
Keď som priložila ruku na hrudník, normálne až vibroval, mali sme poskusane kadejaké sirupy, zábaly som jej robila, čaje varila, nakoniec pomohla jazvečia masť a ak budeš mat čerstvu kľudne môžeš dat máličko do čajíka a dat vypiť, ale teda pravu od poľovníka, nie kupovanu
Alebo hocijakú domácu masť, kacaciu, husaciu alebo bravčovu a rob zábaly
Ahojte dievcata, aj maminky, ktoré máte podobný problém ako my.
Boli sme nakoniec aj u doktorky, dýchanie čisté, hrdlo ok. Dala nám solmucol a fenistil kvapky, a že kašeľ má naozaj nepekný. Po solmucole ešte horšie, kašeľ sa zvyraznoval, kaslal oveľa častejšie a nepríjemnejšie. No dr sa ma opýtala, či sa nám rosia okna. Ak áno, mám skontrolovať pleseň.
Dievcata, keď som prišla domov, pozrela som sa pod žalúziami z hornej strany okien, bola som v šoku. Dole na oknách sne nemali nič. Hneď som začala čistením plesní, vždy po jednom okne nech sa izba poriadne vyvetra a vykúri, nakoľko som čistila so savom (ani ocot, ani sonett na huby plesne nepomohal). Kúpili sme aj odvhlcovac vzduchu, no už taký multifunkčný - môžem s ním susit prádlo (dorána mám suché, prádlo už dávam na balkón, aj keď mrzne, potom dnu dosusim, predtým som sušila dnu, ináč v mraze sa prádlo zbaví aj roztocov a bakterií, preto nie je vhodne susit dnu, pomôže aj sušička), má aj čistič vzduchu s hepa filtrom a ionizator (treba však dávať pozor a necistit vzduch stále, aby sa neoslabila imunita ešte viac, aby nebol v úplne sterilnom prostredí, potom môže byt kvôli tomu problém v škôlke alebo iných kolektívoch), vetram teraz v zime nárazovo, urobím prievan v celom byte na cca 5min niekoľkokrát do dna, vraj to plesniam nerobí dobre. A zarosene okna mame minimum ( teraz maly pásik možno 1cm, predtým asi 15-20cm zospodu okien och :/ )
K tomu som mu dávala pit slezovy čaj ako mi tu poradila maminka, jazveciu masť som nezohnala, tak som urobila obyčajný zábal z olivového oleja na vatu a prekryť plienkou, k tomu na večer kalciovy sirup pol cl a fenistil, a tiež vysadila som všetky sirupy. Po druhom dni vidím veľký rozdiel, spíme už v čistej izbe.
Neviem presne, čo nám teraz pomohlo, ale mám dobrý pocit z čistej domácnosti a konečne aj z toho, že sa môjmu synacikovi zlepšuje stav.
Na plesne veľký pozor!!!! Okrem toho spôsobujú aj ekzemy, alergie a môžu výrazne ohroziť zdravie našich deti, no aj nás.
Možno niekomu pomôžem týmto prispevkom. Skontrolujte si svoje domy a byty. Držím palce
Super, teším sa. O plesniach viem, tiez sme z toho mali kašeľ, ale ešte viac anginy.. Naši nemôžu ani paperove vankúše, paplóny. Majú potvrdenú alergiu na altenariu, tj.pleseň, čo lieta v ovzduší celý rok, s výnimkou obdobia, kedy mrzne.
No nenapadlo ma radiť to. Plus k tomu, čo si zistila - treba vymieňať malému obliečku na vankúši pravidelne, keďže ho dráždila, pleseň. V lete aj každý deň, hlavne v čase žatvy. Vo vlasoch zostáva pel, prach. Ak sa neumyju kazd, deň, prach/pel z vlasoch človek vytrasie počas spánku do vankúša... A potom ťa dusi... Preto pravidlo alergikov a astmatikov - v sezóne umývať vlasy a meniť posteľné prádlo často, keď treba aj každý deň. To tiež len pre informáciu, ak by to niekomu pomohlo...
Môj najstarší syn, vtedy ako maly, vkuse kašľal. Najprv sme bývali v byte, kde bol suchý vzduch, potom v novostavbe, kde bolo príliš vlhko... Každé obyčajné prechladnutie, nadcha končilo po 4tyzdnoch trápenia(žiadne voľnopredajné lieky asirupy mu nezaberali) zápalom priedušiek a atb. Ja som sa už desila nadchy; plus sme chodievali k rodičom, jedni mali plesnive okná, druhí vlhky zatuchnuty dom. Vždy sme odtiaľ odisli chorí. Deti aj ja. Slez , kapucinku, propolis, tymian...,to som vtedy nepoznala. Az ako 4, 5ročný sa dostal na akergologiu, tam to zistili. Začal užívať spiromont. Mne potom vybrali krčné mandle, dozvedela som sa mnohé rady, čo som tu už písala, kupili sme sušičku prádla... Odvtedy sa tieto dýchacie problémy, zápaly priedušiek zredukovali na cca 1x za par rokov...
@mitama naša dr.v BA nás k alergologovi neposlala a keď mal syn 3,5 roka, sťahovali sme sa... Kým sme sa aklimatizovali u novej dr., odbery u nej, hľadanie nového alergologa (nie je ich veľa...).... Prešla nejaká doba. Pamätám si, že dostal lieky (Montelukast, ta istá účinna latka ako spiromont), bolo na krabičke 2-5 rokov a syn mal už skoro 5.. Užívanie tychto liekov plzs aerius pomohli natoľko, že kaslove záchvaty znižovali frekvenciu, potom už len párkrát do roka a teraz priedušky nemáva chytené vôbec (má skoro 13). Teraz, keď je chory, máva pre zmenu anginy...
Mladší syn sa prejavoval, co sa tyka chorôb, úplne rovnako ako starší. Ako cez kopirak. Akurát už som vedela, že tento kašeľ nie je choroba, že je to alergia. Výsledky testov mal úplne negatívne, nepotvrdili sa tie alergie, čo staršiemu. Genetika je genetika, alergolog mu predpisal tie iste lieky, akurát v mladšom veku. Pomohli rovnako, ako staršiemu. Teraz (má 7 r.), užíva ich len vtedy, keď potrebuje (kašle), pomôžu, potom je zas bez liekov uplne a tak... Alergolog o tom vie, resp. Sám hovoril, že deti z niektorých alergii vyrastú...
@mitama mladšia dcera mali pred minulú jar kašeľ. Kašlala a kaslala. Nevedela som o ničom, že by prechladla (mala 2,5 roka). A kaslala aj tá, čo nemala ani rok. Hrdlo čisté, dýchanie čisté, odbery ok, crp negativne, nič nezaberalo. Alegolog robil odbery tej staršej, alergis sa tiež nepotvrdila. My sme už boli zúfalí, lebo kašľala tak, že sa každú chvíľu pozvracala... Doktorka jej už musela dať atb, lebo priedušky mala tak podráždene, že už nevládala. V tú noc mala zachvat, dávali sme rectodelt... Ráno som volala doktorke, ze čo mam robiť.. Ona, že nech skúsim spiromont (predtým ho neužívala). Od toho dňa akoby uťalo. Ešte podokasliavala, co bolo v prieduskach... Potom už bola zdravá.
Takže môžu aj mladšie mať alergie, nedá sa to dobre zistiť, ale naše mladšie deti to mali jednoduchšie, lebo staršie si to od trpeli (od kašlali) 😓
@mitama ak ho popocuvala a nema nalez na prieduskach, vsetko je ok krv a vytery tak by to malo byt normalne kedze kasel moze po chorobe pretrvavat niekolko tyzdnov.. mojmu synovu po mesiaci ale presla bronchitida do pneumonie